Puterea lor în probleme de frumuseţe e cunoscută de mult. Uimite să constate că, după ce călcau în butoaie ciorchinii cu picioarele goale, pielea li se făcea ca mătasea, ţărăncile din Italia s-au dat cu terciul de struguri şi pe obraz. Minunea n-a întârziat: tenul li s-a limpezit şi s-a "copt" ca fructele pârguite. Cercetările actuale din domeniul sănătăţii şi frumuseţii confirmă reţetele vechi: strugurii sunt adevărate rezerve de sănătate şi frumuseţe. Şi nu doar pulpa lor, bogată în vitamine, minerale şi acizi, ci şi seminţele, care, transformate în ulei, reprezintă o bază largă pentru industria de cosmetice. Dar să revenim la cosmetica naturistă şi la reţetele ei.
Piele fină pe obraz şi pe decolteu
Un pumn de boabe de struguri albi se zdrobesc bine şi se amestecă cu o lingură de fulgi de ovăz. Se întind pe obraz, pe gât şi pe decolteu şi se lasă să acţioneze 15 minute. (În timpul acesta e bine să staţi întinse.) Înainte să vă spălaţi, frecaţi-vă pielea cu amestecul de fructe şi cereale. Clătiţi-vă din abundenţă cu apă călduţă sau, şi mai bine, cu apă plată sau de izvor. Metoda dă rezultate şi în cazul tenurilor cu coşuri şi cu puncte negre.
Pentru pielea picioarelor
Repetaţi procedeul femeilor care călcau, în vechime, strugurii pentru vin. Zdrobiţi câteva boabe şi masaţi-vă talpa, călcâiele şi picioarele cu gelul parfumat şi mustos. Lăsaţi-l cât mai mult să acţioneze, apoi spălaţi-vă.
Mască vitalizantă
Încălziţi 2 linguriţe de miere şi amestecaţi-le cu un gălbenuş de ou şi o lingură de boabe zdrobite de strugure. Întindeţi compoziţia pe faţa bine curăţată şi lăsaţi-o să acţioneze o jumătate de oră. Clătiţi-vă abundent.