RODICA CULCER despre... Cum se va descurca România cu imigranţii arabi
Nu ştiu cât de tolerantă ar fi fost populaţia faţă de tot felul de subculturi care au pervertit gustul public sau faţă de grupările politice care şi-au impus interesele în dauna românilor, dacă elitele noastre politice nu ar fi fost corupte şi lipsite de scrupule, dispuse să accepte compromisuri, adesea intolerabile, cu grupările din spatele maneliştilor, de pildă, care au făcut afaceri importante cu autorităţile locale şi centrale, în schimbul sprijinului financiar acordat unor politicieni în campaniile electorale.
Citeste tot articolul
Apolodor moare a doua oară la Drobeta
După crimele arheologice de pe traseul autostrăzii Sibiu-Nădlac, de la Şibot şi Turdaş (judeţele Alba, respectiv Hunedoara), unde au fost rase cu buldozerul un oraş roman de 2000 de ani şi unul şi mai vechi, de circa 6000 de ani - ambele centre ceramice însemnate şi noduri comerciale impresionante ale antichităţii, o altă ştire ne dă fiori: ruinele podului lui Apolodor din Damasc, din Drobeta-Turnu Severin, ar putea dispărea!
Citeste tot articolul
Domnul...
Vă mărturisesc dintru început că îmi place omul. Îmi plac costumele sale impecabile, ochelarii cu ramă subţire, vocea aceea discretă, prezenţa subţire. E pur şi simplu altfel decât majoritatea celor care au deţinut puterea în ultimii 25 de ani. Iar el a avut acces la ea din plin, pentru că prim-miniştrii şi preşedinţii României s-au tot perindat, dar el a rămas continuu în fruntea Băncii Naţionale a României, având putere totală de decizie într-un domeniu care ne influenţează amarnic pe toţi - politica monetară.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Asistăm la o schimbare de garnitură. Şi în politică, şi în administraţie, şi în afaceri"
Noua sesiune parlamentară ordinară trebuie spus că vine după o sesiune parlamentară extraordinară, care a eşuat. Fusese convocată pentru reanalizarea Codului Fiscal, după câteva discuţii tehnice purtate între echipele de negociere ale principalelor partide, dar a fost anulată de liderul PSD, Liviu Dragnea. El a considerat că ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi-a depăşit mandatul pe care i-l dăduse în mod expres.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LARISA - Galaţi, F. AS nr.1178 - "Fiul meu albeşte, la numai 6 ani"
Dacă în cazul persoanelor adulte, procesul de încărunţire a părului este, de cele mai multe ori, legat de înaintarea în vârstă şi de capacitatea scăzută a melanocitelor de a mai produce pigment (eumelanina, pheomelanina), în cazul unui copil de 6 ani, lucrurile pot fi mai complicate şi trebuie luate în calcul, pe lângă factorul genetic, unele carenţe vitaminice şi minerale, de natură alimentară, sau chiar unele boli, cum ar fi cele de tip autoimun, anemia ori disfuncţiile tiroidiene, ştiut fiind faptul că producţia de melanină este strâns legată de buna funcţionare a hormonilor tiroidieni.
Citeste tot articolul
"În urma curei cu «Apisan Forte», starea mamei mele, bolnavă de hemiplegie, s-a îmbunătăţit"
Mă numesc Vasilica şi aş dori să aduc mii de mulţumiri d-lui Victor Bogdan, prin intermediul revistei dvs., pentru tratamentul cu Apisan Forte pe care l-a administrat mamei mele şi care i-a fost de un real folos. "Aur curat este pentru sănătate acest produs din miere", spunea regretatul inginer Valeriu Popa. Nu ştiam că într-o bună zi îl voi folosi şi eu în tratarea sănătăţii mamei mele (76 ani, diagnosticată cu hemiplegie stângă).
Citeste tot articolul
TRIFOIUL
În toate culturile populare, trifoiul cu patru foi a fost considerat simbolul norocului: o frunză pentru fericire, una pentru glorie, alta pentru bogăţie şi cea de-a patra pentru sănătate! Se povesteşte că atunci când omul a fost alungat din Rai, Eva ar fi luat cu sine un trifoi cu patru foi. Astfel, provenită chiar din grădina Edenului, planta a început să fie considerată ca aducătoare de noroc. Încă din vechi timpuri, trifoiul a fost folosit ca talisman, druizii socotindu-l aducător de energii pozitive, de prosperitate şi fertilitate.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Pătrunjelul şi Morcovul
Dacă de la morcov se folosesc în terapie aproape exclusiv rădăcinile, de la pătrunjel se pot folosi rădăcinile, dar şi seminţele, extrem de puternice în principii active.
Citeste tot articolul
Un leac neaşteptat pentru sănătate: RECUNOŞTINŢA
Creierul. Conform unui studiu realizat în Marea Britanie, recunoştinţa trăită în mod conştient înlătură hormonii stresului mai eficient decât multe medicamente de profil. La acelaşi rezultat au ajuns şi cercetătorii de la Grant MacEwan University din Canada: persoanele care seara îşi iau un răgaz să scrie pe un caiet ce întâmplări ale zilei trecute îi fac să fie recunoscători în mod special dorm mai bine şi mai mult.
Citeste tot articolul
Soluţii naturale împotriva dependenţei de alcool şi tutun
Suntem obişnuiţi să blamăm drogurile, dar uităm să includem între ele alcoolul şi tutunul, care fac deja parte din viaţa noastră atât de mult, încât ne-au intrat în obişnuinţă. Dacă alcoolul natural, în cantităţi mici, administrat la masă, poate fi util ca tonic sau pentru stimularea digestiei, în schimb, fumatul nu are nicio justificare. Fumul de ţigară este un complex nociv de substanţe toxice şi este asociat cu un risc mare de boli pulmonare şi cardiovasculare, precum şi cu diferite forme de cancer.
Citeste tot articolul
VAGINITA
În mod normal, în vagin se găsesc numeroase bacterii lactice utile, alături de alte câteva tipuri de bacterii care sunt anaerobe, deci capabile să trăiască fără oxigen. Atunci când se înmulţesc în exces, bacteriile anaerobe pot declanşa o vaginoză bacteriană - una dintre cele trei infecţii a căror apariţie provoacă inflamarea pereţilor vaginului. Celelalte două sunt infecţia fungică (respectiv candidoza) şi tricomonaza, afecţiunea cu transmitere sexuală a parazitului numit tricomonas.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Întrebarea pe care vreau să v-o adresez s-a mai pus în revista "Formula AS", dar soluţia oferită mie personal nu mi-a fost de nici un folos. Pe scurt, am părul creţ, care la umezeală sau după spălat se transformă într-o veritabilă chică de papuaş. Ca să nu mai spun că m-am săturat de aceeaşi frizură, pe care o am de când m-am născut. Ştiţi cumva o metodă eficientă care să mă ajute să-mi întind cârlionţii, să am un păr drept, normal?
Citeste tot articolul
Reţete rapide
Metoda asiatică - recomandă să mestecăm fiecare îmbucătură de 30 de ori. Efectul e sigur, dar procedeul este plictisitor. Mai bine apelaţi la un truc: mâncaţi cu linguriţa sau cu furculiţa de tort. Acupunctură - când simţiţi că vă apucă foamea, apăsaţi cu degetul arătător 10-20 de secunde pe punctul aflat între nas şi buza superioară.
Citeste tot articolul
Bicarbonatul şi petele de cafea şi de ceai
Urmele de cafea de pe termosuri sunt "celebre" pentru tenacitatea lor. Folosiţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi apă clocotită şi umpleţi recipientul cu această soluţie. Lăsaţi să acţioneze câteva minute, apoi scuturaţi bine lichidul şi vărsaţi-l afară. Clătiţi bine termosul cu apă rece. Un jet de suc de lămâie va spori şi mai tare eficienţa demersului.
Citeste tot articolul
Atacul prostiei şi al mistreţilor
Pentru a scăpa de căldura sufocantă din oraşul Ploieşti, de poluarea acustică produsă de motoarele autoturismelor accelerate, deseori inutil, pe un carosabil care, din lipsă de bani, este spălat numai când plouă - deci mult praf şi gaze nocive mulţi orăşeni şi-au construit case de vacanţă în satul Hârsa, judeţul Prahova, un sat (elveţian, aş putea spune) înconjurat pe toată circumferinţa sa de păduri: linişte totală, aer curat, produse alimentare (legume, lapte, brânză, ouă, găini) ecologice.
Citeste tot articolul
VASILE VOICULESCU - Pe urmele unui sfânt al vieţii
România a avut într-o vreme o pleiadă de oameni străluciţi. Răsăriţi, toţi, ca o corolă de minuni, cei mai mulţi au avut mai apoi o soartă cruntă. Prigoniţi cu ferocitate de comunişti, au fost reduşi la tăcere, au înfundat temniţele, au fost exterminaţi. În această cunună regală şi tragică a culturii noastre, medicul şi scriitorul Vasile Voiculescu este un destin de excepţie.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Ar fi fost loc sub una din acele umbrele şi pentru mine, un loc mic, dar de mare ajutor. Priveam ca un câine flămând la un altul, căruia stăpânul lui îi dă de mâncare. Se întâmpla, uneori, să prind privirea vreunui individ de sub umbrelă, în răstimpul dintre staţionarea tramvaielor, şi să descopăr în ea indiferenţa faţă de situaţia mea ba, la unii, chiar un soi de ironie, sau chiar mai mult, iritare. Iritare urmată, la o fracţiune de secundă, de o uşoară repulsie exprimată în gestul de a clipi pieziş şi de a schimba poziţia corpului.
Citeste tot articolul
"Îmi voi putea recăpăta, cândva, fiul?"
Încerc de multă vreme să vă cer o părere, o părere de suflet, în ideea că aş putea primi un sprijin de la cititorii revistei. Mă aflu în convalescenţă şi s-ar putea ca scrisoarea mea să aibă multe neajunsuri. Suferinţa prin care trec este şi de ordin fizic, dar mai ales de ordin moral, de suflet. Am un fiu pe care în această scrisoare îl voi numi Alex.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Când reconstituie, ţinându-se strâns de documente şi mărturii, biografia unui oraş ca Ierusalimul sau a unor personalităţi istorice, Simon Sebag Montefiore scrie cărţi mai pasionante decât romanele poliţiste. Când se încearcă însă în ficţiune, ca în cazul romanului Într-o noapte de iarnă, nu-i prea iese. Se vede treaba că imaginaţia lui are nevoie de un eşafodaj documentar amănunţit, fiindcă e în primul rând istoric (predă această disciplină la Cambridge).
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Deşi nu face deloc concesii gustului comun, Ian McEwan e o vedetă internaţională a literaturii, onorat cu mari premii, ecranizat şi vândut în milioane de exemplare. Dovadă că există (încă?) o mulţime de oameni educaţi în tradiţia marii literaturi de dincolo de mode şi care pot aprecia subtilitatea şi originalitatea în arta romanescă a transfigurării realului. Desigur, aprecierea nu e consensuală. Unele dintre cărţile lui publicate până acum - 13 romane şi 3 culegeri de povestiri, mai toate traduse şi la noi, la Polirom - au generat dispute între comentatori.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Victoria Dragu-Dimitriu e om de radio şi scriitoare. Pentru ea, profesia a devenit un mod de viaţă şi o stare de spirit, fructificate după 1990 într-un vast proiect de biografiere a caselor şi străzilor vechi din Bucureşti. Istoria caselor include şi destinele celor ce le-au locuit, legate de istoria ţării. Astfel, din pasiunea scriitoarei pentru oraşul ei (împărtăşită şi de editoarea Silvia Colfescu) s-a născut o cartografie arhitectural-sentimentală, ajunsă acum la al zecelea volum.
Citeste tot articolul
Stânjeniştea
Mă chema... "Hai, să mergem, hai, că nu stăm mult, dacă pornim acuma, până la amiază suntem înapoi, haida"... Mă făceam că n-aud şi mai întorceam o pagină a cărţii cu care stăteam în braţe. Nu-mi plăcea să mă opresc din citit, nu-mi plăcea să rup şirul poveştilor, pe de-o parte, dar, pe de alta, eram înnebunită să fiu în pădure, mai ales atunci când ploua. Cum să le fi împăcat pe amândouă? "Hai, că ajungem şi la poiană şi-o să-ţi culegi struguri urseşti.
Citeste tot articolul
CRINA MARDARE - "Încerc să mă bucur de viaţă. Fug de tristeţe cu toată puterea"
Ca să răspund concret la întrebare, uite tocmai ce m-am întors din vacanţă şi mă pregătesc să încep un nou an şcolar. Am înfiinţat de ceva vreme o şcoală de muzică (Crina Mardare Music Experience) şi în fiecare an încerc să mai pun câte o cărămidă la "construcţia" asta. Este foarte greu să ai o afacere de felul acesta dacă o faci corect. După ce treci de faza în care trebuie să fii credibil, să-ţi faci un nume, să ai rezultate, te izbeşti de un lucru oarecum neaşteptat: îţi dai seama că atunci când apar dificultăţi, nu copiii sunt problema, ci părinţii.
Citeste tot articolul
Părintele Macarie de la Muntioru
E mărunţel la trup şi subţire, cu ochii negri şi vii, cu o barbă albă ca neaua. Dacă îi priveşti câteva clipe chipul ars de soare, mâinile aspre şi bătute de muncă, rasa ruptă şi peticită în zeci de locuri, înţelegi cum a ridicat ...
Citeste tot articolul
Cu dragostea nu-i de glumit! - Horoscopul sentimental al zodiilor de toamnă
Cu toţii avem nevoie să interacţionăm cu cei din jurul nostru, altfel nu putem înţelege cine suntem. În lipsa reacţiilor celor printre care trăim, nu vom şti niciodată dacă lumea ne percepe ca fiind frumoşi sau urâţi, agreabili sau dezagreabili, modeşti sau mândri. Aşa învăţăm despre noi. Dar dintre aceste oglinzi pe care ni le oferă ceilalţi, cele mai importante au legătură directă cu persoanele de care ne îndrăgostim, şi care scot la suprafaţă din noi laturi ale personalităţii pe care altfel nu prea avem cum să le descoperim.
Citeste tot articolul
Oameni cu mai multe vieţi
În ultimul deceniu al secolului trecut, cazul soţilor Johnson a stârnit o adevărată senzaţie în fosta republică sovietică Belarus, ţinând zile în şir prima pagină a ziarelor centrale. Povestea a început cu Gerard Johnson, un locuitor oarecare al oraşului Philadelphia, din Statele Unite, care, după ce absolvise cursuri de psihoterapie prin hipnoză, a încercat să demonstreze că sufletul omului se poate întrupa de mai multe ori şi că anumite amintiri din vieţile anterioare nu se şterg niciodată din memorie.
Citeste tot articolul
ROISIN MURPHY - marea revenire
Roisin a cucerit scena muzicală şi cluburile de dans din întreaga lume, pe la mijlocul anilor '90, mai întâi împreună cu Mark Brydon, alături de care a format duo-ul Moloko (1994-2003), apoi de una singură, ca solistă. Precursoare, în extravaganţă, a lui Lady Gaga, ea a şocat mereu prin ţinutele şuie şi prin mesajele ironice ale melodiilor ei. Apoi, brusc, în plină glorie, a dispărut din lumina reflectoarelor şi o bună bucată de vreme şi-a "văzut doar de viaţa personală", după cum mărturisea.
Citeste tot articolul