Pătrunjelul
(Petroselinum sativum)
- Glorios prin frunzele sale minunat de verzi, de parfumate şi plăcute la gust, pătrunjelul mai are o surpriză: seminţele uscate, cu puteri ca Făt-Frumos din poveste -
Recoltare şi uscare
Dacă de la morcov se folosesc în terapie aproape exclusiv rădăcinile, de la pătrunjel se pot folosi rădăcinile, dar şi seminţele, extrem de puternice în principii active. Din păcate, ele se găsesc doar la cei ce cultivă legume sau la ţăranii care vând seminţe de legume în piaţă. Nu cumpăraţi seminţe ambalate, de import, fiindcă sunt tratate şi nu au efect.
Uscarea seminţelor nu este o problemă. Se face la umbră, în strat subţire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. După uscare, se ambalează în borcane închise ermetic.
Compoziţia chimică
Seminţele de pătrunjel (Fructus petroselini) conţin acizi graşi nesaturaţi (acidul petroselinic), flavonozide (apiozida şi luteozida) şi un ulei volatil bogat în apiol.
Rădăcina de pătrunjel se remarcă, ca şi rădăcina de ţelină, prin bogăţia de săruri minerale şi marea concentrare de vitamine hidrosolubile (complexul B, vitamina C, vitamina K).
E important de ştiut că după fructe, rădăcinile de plante sunt depozitarul celor mai multe săruri şi vitamine, pe care le sintetizează plantele verzi.
Preparate din pătrunjel
Rădăcina de pătrunjel se poate folosi în scop terapeutic - de prevenire şi ameliorare a unor boli - atât proaspătă, în salate, cât şi fiartă, sub formă de piureuri, ori sub formă de suc obţinut cu ajutorul unui storcător de fructe.
Seminţele se prepară sub formă de infuzie, tinctură, vin, oţet sau ulei.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguriţe seminţe uscate de pătrunjel se dau într-un clocot, în 250 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de seminţe de pătrunjel se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri seminţe de pătrunjel se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
(Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.)
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 2 linguri seminţe de pătrunjel se pun la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferitele boli prezentate mai jos.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri seminţe de pătrunjel se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de abur, în flacoane de sticlă. Se lasă să se odihnească timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne
* Boli ale aparatului digestiv - dispepsii, colici, meteorism, flatulenţă, balonări
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai sau apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Prostatită
Sucul: se beau câte 2 căni de suc pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Litiază renală
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Dismenoree şi amenoree
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face cu cinci zile înainte şi 5 zile după începerea ciclului sau a datei când ar trebui să se declanşeze ciclul.
* Stimularea lactaţiei
Se bea zilnic câte un pahar de suc din rădăcină de pătrunjel, pe perioada cât mama alăptează. Pe lângă stimularea lactaţiei, se asigură şi aportul de săruri minerale şi vitamine necesare dezvoltării armonioase a sugarului.
* Anemie nutriţională (provocată de o alimentaţie carenţială sau absorbţie deficitară a fierului)
Zilnic, se consumă salate cu pătrunjel crud, verde, sau suc.
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 30 ml (2 linguri), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face pe o perioadă de 30 de zile.
* Inapetenţă (diminuarea apetitului) în urma unor boli cronice
* Hipertensiune
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe
* Urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate (de natură alimentară sau medicamentoasă)
Se foloseşte oţetul sau uleiul terapeutic de pătrunjel, sub formă de tamponări locale.
* Boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Se face gargară, după fiecare masă, folosind o infuzie din seminţe de pătrunjel. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective.
* Afecţiuni cronice ale pielii
Comprese locale. Cele mai multe boli ale pielii sunt cronice, iar din cauza cronicizării lor, răspund foarte greu la tratamentele recomandate de medicii dermatologi. Există o metodă interesantă, aceea de a acutiza o eczemă cronică, pentru a putea fi tratată apoi mai uşor. Acutizarea se poate face prin aplicarea unor comprese cu un decoct concentrat din rădăcină de pătrunjel. Decoctul se prepară astfel: 50 grame rădăcină pătrunjel rasă se fierb la foc mic în 150 ml de apă, circa 10 minute. Se filtrează fără stoarcere. Se umectează o bucată dintr-un material textil şi se aplică pe zona respectivă, lăsându-se în contact cel puţin 15 minute. Se continuă tratamentul cu medicaţia topică adecvată.
MORCOVUL
(Daucus carota)
- Nelipsit din ciorbe, din salate şi din mâncăruri, gustos şi apetisant, cu înfăţişarea lui galben-portocalie, care parcă râde din farfurii, morcovul este, ca majoritatea legumelor, şi o întreagă farmacie la purtător. Mai ales acum, când noua recoltă se răsfaţă pe tarabele din pieţe -
Compoziţia chimică
Morcovul conţine pectine, cantităţi mici de glucide, provitamina A (sau beta-caroten), care la nivelul ficatului se transformă în vitamina A, săruri minerale şi substanţe hipoglicemiante. Se foloseşte ca medicament în stare proaspătă, ca atare, sau transformat în suc.
Tratamente interne
* Afecţiuni oftalmologice - fotofobie (senzaţie oculară dureroasă, însoţită de o lăcrimare exagerată cauzată de lumină), hemeralopie (scăderea acuităţii vizuale), ulcere corneene, xeroftalmie (uscare a conjunctivei şi corneei).
Se administrează câte 2 pahare de suc pe zi.
* Sarcină şi lactaţie - se bea câte un pahar de suc zilnic.
* Tulburări metabolice şi endocrine - diabet zaharat, afecţiunile tiroidei, insuficienţă cortico-suprarenală
Se consumă suc de morcov sau salate de crudităţi, bogate în morcov ras.
* Bolile pielii şi ale anexelor acesteia (acnee vulgară, ichtioză, ulcere cronice ale gambei, friabilitate exagerată a părului şi unghiilor).
Afecţiunile pielii şi ale mucoaselor beneficiază de terapia cu preparate din morcov datorită efectului vitaminei A conţinută de morcov în cantităţi mari.
Se recomandă consum regulat de suc de morcov.
* Afecţiuni alergice (se manifestă prin eriteme la nivelul pielii)
Se bea suc de morcov, timp de câteva zile, până la dispariţia simptomelor.
* Epistaxis (scurgeri de sânge de la nivelul nasului) - poate fi împiedicat prin consumul regulat de suc de morcov.
* Boli oncologice, localizate pe diverse organe
Se vor face cure îndelungate cu salate sau suc de morcovi, ca terapii complemetare la medicaţia alopată recomandată de medicii curanţi. Pentru o mai mare eficienţă, sucul de morcov se poate asocia cu ceaiuri din plante bogate în vitamina C (de ex. ceai de măceşe)
* Bolile erozive ale mucoasei cavităţii bucale
Se bea suc de morcov, câte un pahar, de 2 ori pe zi, după masă.
* Diaree acută a sugarului şi copilului mic
Piureul obţinut din morcov fiert reprezintă cea mai bună alegere.
* Oxiurază la copii
Se administrează la discreţie, timp de două zile consecutiv, morcov ras nefiert. În formele de oxiurază inactivă, se indică să se dea copiilor zilnic câte un pahar de suc de morcov.
* Diabet zaharat de tip 2
Conţinutul mic în hidraţi de carbon şi conţinutul mare în pectine, care dau senzaţia de saţietate, precum şi acţiunea hipoglicemiantă recomandă ca preparatele culinare din rădăcină de morcov crud (salate sau sucuri) să facă parte din alimentaţia zilnică a diabeticului nondependent de insulină. În schimb, prepararea termică a rădăcinii de morcov va creşte concentraţia de glucoză din sânge.
O băutură plăcută la gust şi agreată uşor de persoana diabetică se obţine din combinaţia sucului de morcov cu ţelină şi pătrunjel.
Tratamente externe
* Arsuri şi alte boli uscate ale pielii
Se aplică cataplasme cu un terci (piure) obţinut din morcov fiert, pe zonele afectate.
* Urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate (de natură alimentară sau medicamentoasă)
Se fac tamponări locale cu suc de morcov.
* Prurit anal şi vaginal
Se fac băi locale cu o fiertură obţinută din 4 linguri de morcov ras la 1 litru de apă.
* Boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, stomatite, ulceraţii
Se face, după fiecare masă, gargară cu fiertură de morcov; local, se poate aplica un colutoriu specific bolii respective. (Farmacia Faltis realizează frecvent asemenea preparate, la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.)
* Măşti cosmetice cu piure de morcov
Se fierb morcovi în puţină apă, se pasează, apoi se pot amesteca cu o pulbere din seminţe de struguri şi rădăcină de tătăneasă. (Farmacia Faltis prepară o asemenea pulbere.)
Mod de preparare: Se amestecă 1 linguriţă de pulbere cu o cantitate de morcov piure. Se adaugă câteva picături de ulei de măsline şi miere, omogenizându-se până ce se obţine o pastă compactă. Se lasă să stea 30 de minute, după care se masează pielea, prin fricţiuni uşoare, circulare, timp de câteva minute.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.