Suntem obişnuiţi să blamăm drogurile, dar uităm să includem între ele alcoolul şi tutunul, care fac deja parte din viaţa noastră atât de mult, încât ne-au intrat în obişnuinţă. Dacă alcoolul natural, în cantităţi mici, administrat la masă, poate fi util ca tonic sau pentru stimularea digestiei, în schimb, fumatul nu are nicio justificare. Fumul de ţigară este un complex nociv de substanţe toxice şi este asociat cu un risc mare de boli pulmonare şi cardiovasculare, precum şi cu diferite forme de cancer. Pielea, imunitatea şi sistemul nervos sunt şi ele afectate deoarece tutunul scade oxigenarea atât de necesară organismului. Consumat în exces, alcoolul este, la rândul său, toxic pentru ficat, creier şi nervi, inimă şi vase de sânge. Medicii specialişti care tratează "organele-ţintă", afectate de alcool şi tutun, atrag permanent atenţia asupra riscurilor şi propun terapii de ultimă oră pentru a-i ajuta pe cei dependenţi să renunţe la vicii. Dar în timp ce ţigara electronică (pusă sub semnul întrebării în ultima vreme) sau plasturii cu nicotină doar ne dau senzaţia că sunt utile în lupta cu dependenţa, există câteva tratamente naturiste, care ne pot ajuta să depăşim efectiv dependenţa de tutun şi alcool. D-na dr. Cristina Pavel, de la Clinica "Steaua Divină", ne este ghid în acest demers.
"Senzaţia de purificare trebuie trăită plenar"
- Lupta cu viciile este întotdeauna anevoioasă. Cunoaşteţi vreun "truc", care ajută oamenii să se lase mai uşor de tutun şi alcool?
- Pentru a renunţa la cele două vicii sunt necesare, în primul rând, voinţa, hotărârea fermă a celor dependenţi, dar şi sprijinul familiei şi al prietenilor. Trebuie să facă acest pas atunci când se simt cu adevărat pregătiţi, nu dacă sunt presaţi de cei din jur. Într-un studiu realizat în SUA pe 1000 de persoane care fumau, 17% au avut voinţă şi au renunţat de la prima încercare, iar restul, de până la 40%, au renunţat definitiv doar după mai multe încercări. De aceea, mulţi compară lupta cu dependenţa de tutun şi alcool cu învăţarea unei deprinderi noi, cum ar fi mersul pe bicicletă. Pentru a le fi mai uşor, cei care s-au hotărât să renunţe la fumat trebuie să asocieze acest gest cu alte activităţi de "curăţire" a vieţii lor: să-şi facă curăţenie în casă şi în maşină, să meargă la dentist pentru detartraj, să folosească periuţa de dinţi mai des şi să-şi ajusteze regimul alimentar. Este bine să aibă mereu la îndemână ceva de gustat (fructe şi legume crude, dacă apare gestul reflex de a pune mâna pe ţigară), să iasă în weekend în natură, să facă sport, mişcare, plimbări, să asculte muzică relaxantă. De asemenea, este indicat să-şi anunţe prietenii şi cunoştinţele de hotărârea lor şi să le ceară sprijinul, mai ales fumătorilor sau băutorilor înrăiţi din anturaj, care ar putea să-i corupă din hotărârea luată. Trebuie să evite, o perioadă, întâlnirile la care se bea şi se fumează, până ce simt că sunt suficient de stăpâni pe ei înşişi să facă faţă viciului. Senzaţia de "purificare" trebuie trăită plenar.
În privinţa consumului de alcool, adesea lucrurile stau mai rău decât în cazul fumatului, deoarece persoana în cauză nu îşi conştientizează problema şi nu doreşte cu adevărat să renunţe. De aceea, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi necesar un ajutor specializat, de tip psihoterapie, şi apelarea la grupuri de suport psihologic sau chiar la o cură de dezalcoolizare. Abstinenţa (renunţarea totală la consumul de alcool) este singura soluţie pentru a ieşi dintr-o astfel de dependenţă! Alcoolicii trebuie să fie pregătiţi să înfrunte perioada de dezintoxicare, în care pot să apară multe simptome de sevraj: depresie, insomnie, agitaţie sau apatie. De asemenea, să ţină cont că în această perioadă, pentru a-şi compensa frustrarea, unele persoane mănâncă foarte mult şi ajung să se îngraşe, dar acest fapt nu trebuie să le sperie sau să le întoarcă din drum, pentru că şi această creştere ponderală poate fi doar de moment, ca o etapă în depăşirea viciului.
- Concret, ce soluţii oferă medicina alternativă, pentru cei care vor să se lase de fumat?
- Pentru renunţarea la fumat, specialiştii Centrului Naturist "Steaua Divină" propun o schemă terapeutică, care cuprinde mai multe produse cu efect sinergic. Gama Tabacstop cuprinde o tinctură şi un amestec de plante, din care se prepară un macerat. Compoziţia celor două produse conţine patru plante, cunoscute ca fiind de mare ajutor în stoparea fumatului: salvia, menta, obligeana, pedicuţa, precum şi alte plante specifice. Obligeana şi pedicuţa au substanţe active puternice, care reduc dorinţa de fumat. Salvia şi menta sunt bogate în uleiuri volatile, care uşurează drenarea vezicii biliare, îndepărtează senzaţia de greaţă şi liniştesc sistemul nervos.
Tinctura Tabacstop este simplu de administrat: se iau 20-30 de picături, de trei ori pe zi, în puţină apă. La amestecul pentru ceai, doza este de 3-4 căni de macerat zilnic. Se recomandă să se ia cele două produse - tinctura şi ceaiul - împreună, pe o perioadă de 1-3 luni sau chiar mai mult. Această schemă de tratament provoacă aversiune şi intoleranţă faţă de consumul de tutun, dar previne totodată stările de nelinişte, frustrare şi agitaţie ce apar la persoanele care renunţă la fumat. Programul le este destinat celor care s-au decis să scape conştient de acest viciu nociv, iar tratamentul durează minimum o lună din momentul în care s-au hotărât să renunţe la fumat. Având în vedere că mulţi fumători doar reduc în această perioadă numărul ţigărilor fumate, fără să renunţe la ele definitiv, e bine să se continue administrarea produselor timp de încă cel puţin o lună, pentru a stabiliza efectele obţinute.
Pe lângă gama Tabacstop, pentru accelerarea efectelor, există şi gama Tabacprotect, formată, de asemenea, dintr-un amestec de plante pentru ceai şi o tinctură. Ea ajută la purificarea căilor respiratorii şi a plămânilor afectaţi de fumul inhalat. Plantele din compoziţie au proprietăţi antiinflamatoare, expectorante, antitusive şi mucolitice. Cele două produse din gama Tabacprotect au compoziţia similară (podbal, salvie, ceai verde, nalbă-mare, pătlagină); diferă doar modul de administrare şi modalitatea de extracţie a principiilor active.
- Pentru a veni în ajutorul celor care vor să renunţe la consumul de alcool, am elaborat o altă gamă formată din două tincturi: Alcoolprotect şi Alcoolstop. Avantajul lor este că se pot administra uşor, iar în ultimă instanţă se pot pune şi în băutură (ideal este să fim totuşi conştienţi de problema cu care ne confruntăm, şi să luptăm cu viciul fără păcăleli).
Alcoolstop produce repulsie la alcool şi diminuează manifestările de sevraj (stările de nelinişte şi agitaţie) ce apar la persoanele care renunţă la băut. Este produs în întregime din plante româneşti (coacăz negru, cimbrişor, pedicuţă, salcie, sulfină, ţintaură). Se iau câte 10-15 picături, de trei ori pe zi, în puţină apă, în cure de 3 luni.
Alcoolprotect ajută la dezintoxicarea rapidă a organismului şi purificarea ficatului, prin combinarea acţiunilor antitoxice, hepatoprotectoare şi regeneratoare ale plantelor din compoziţie (armurariu, fenicul, ienupăr, măceş, lemn-dulce, mentă şi tei). Hipertensivii trebuie să fie precauţi când iau acest produs, pentru că poate creşte uşor tensiunea. Alcoolprotect există şi sub formă de capsule cu pulbere din amestec de plante, având aceeaşi compoziţie ca tinctura. Pentru cei care au consumat mult timp alcool şi vor să-şi regenereze ficatul, se recomandă în mod special Alcoolprotect-ul: se iau câte două capsule, de trei ori pe zi, înainte de mese. Capsulele Alcoolprotect sunt indicate tuturor persoanelor care au steatoză hepatică (aşa numitul "ficat gras"), hepatită cronică sau chiar ciroză hepatică.
În cazul dependenţei de alcool, care uneori, consumat ani de zile la rând, poate avea mai multe riscuri decât fumatul, este bine ca tratamentul cu suplimente naturiste să dureze o perioadă mai îndelungată, de la 3-6 luni în sus. În acest timp, pacienţii trebuie să fie sub observaţia unui medic specialist în api-fitoterapie, la care să meargă periodic, pentru o schemă terapeutică adecvată.
- Există şi o alimentaţie specifică pentru cei ce se confruntă cu fumatul şi alcoolismul?
- Persoanelor care s-au hotărât să renunţe la alcool sau tutun le recomandăm să consume multe lichide, pentru a stimula circulaţia limfatică, în special sucuri naturale, bogate în vitamina C (sucuri de citrice îndulcite cu miere, sucuri din fructe dulci de sezon - struguri, piersici, mere etc., de preferinţă necombinate) sau din frunze verzi (pătrunjel, ţelină, mărar - preparate la blender, cu adaos de apă). Ca adjuvante externe, se mai pot folosi uleiul de mentă sau cel de cuişoare, aplicate printr-un masaj uşor pe tâmple şi în zona capului (evitând ochii), sau o cantitate foarte mică pusă pe limbă, când ne vine pofta să fumăm sau să bem un pahar de alcool.
Pentru că nu toţi reuşesc de la început să renunţe la viciu şi, în plus, au şi multe probleme medicale asociate, e bine să cerem ajutorul unui medic naturist, care să ne ajute cu recomandări adaptate individual, astfel încât pacientul să reuşească să se debaraseze definitiv de pahar şi de ţigară.
În Rusia, la Celiabinsk, există o clinică de apiterapie în care dr. Igor Krivopalov Moskvin tratează alcoolismul, fumatul şi alte dependenţe, prin aplicarea de înţepături de albine, sub supraveghere medicală. Se ştie că veninul de albine, pe lângă efectul de stimulare generală a imunităţii şi vasodilataţie, care sunt de mare ajutor fumătorilor, are şi alte efecte benefice asupra organismului: stimulează circulaţia prin fibrele nervoase, şi favorizează producerea de endorfine. Astfel se normalizează somnul, dispoziţia şi apetitul. Aceste circumstanţe fac ca veninul de albine să fie foarte util pentru combaterea fenomenelor de sevraj. Avantajul este că prin apiterapie se pot stimula şi punctele de acupunctură, efectul fiind mult amplificat. Totuşi, tratamentul are potenţial alergizant şi trebuie practicat doar în centre medicale, sub supravegherea medicilor apiterapeuţi, pentru că dozele şi schemele de administrare sunt diferite, de la un caz la altul, în funcţie de vârstă, sensibilitatea la venin şi prezenţa concomitentă a altor afecţiuni.
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul Naturist "Steaua Divină" din B-dul Dimitrie Pompei nr. 3-5 (zona staţiei de metrou Pipera), sector 2, Bucureşti, tel. 021/233.19.50, 0733/014.160.