Ar fi fost loc sub una din acele umbrele şi pentru mine, un loc mic, dar de mare ajutor. Priveam ca un câine flămând la un altul, căruia stăpânul lui îi dă de mâncare. Se întâmpla, uneori, să prind privirea vreunui individ de sub umbrelă, în răstimpul dintre staţionarea tramvaielor, şi să descopăr în ea indiferenţa faţă de situaţia mea ba, la unii, chiar un soi de ironie, sau chiar mai mult, iritare. Iritare urmată, la o fracţiune de secundă, de o uşoară repulsie exprimată în gestul de a clipi pieziş şi de a schimba poziţia corpului. Toate acestea, exprimând tacit "Ia mai lasă-mă-n pace!".
"Veniţi lângă mine sub umbrelă, până urc în tramvai!". Să fi auzit cuvintele astea şi sufletul meu s-ar fi încălzit de bucuria că nu mai este singur şi înfricoşat. Ploua în suflet, ploua rece şi trist şi repede... ploua în septembrie. Picături mari, reci, grele, fără vreun ritm anume, mă plesneau peste capul plecat în neputinţă. Părea ca o pedeapsă venită de undeva... Dar pentru ce vină? Doar pentru că am uitat umbrela acasă? Pentru că nu aveam bani de taxi? Pentru că nu aveam autoturism? Pentru că mă întorceam la ora aceea târzie de la muncă? Sau pentru că nu mai aveam bani, nici pentru o umbrelă? Sau? Sau?
Asfaltul de sub pantofii umflaţi de ploaie părea indiferent la întrebările mele. La fel şi şinele de tramvai, care schelălăiau pe anumite porţiuni, sub greutatea automobilelor grăbite să prindă unda verde la semafor, neluând în calcul pe ce bandă mai circulau. Iar noi, cei de pe refugiul de tramvai, ne mişcam ca într-un joc dement, în care încercam să prindem regulile, în disperarea de a ne feri de apa murdară şi rece, aruncată spre noi de roţile maşinilor, din băltoacele nenumărate. Când credeai că te-ai îndepărtat suficient dintr-o parte şi răsuflai uşurat că ai scăpat, te trezeai parcă tencuit ca un zid, de pe partea cealaltă, rezervată doar circulaţiei automobilelor, şi simţeai umezeala până la oase.
Pentru cei mai mulţi dintre cei aflaţi la volan, noi, "ceilalţi", nu existam. Poate doar dacă am fi riscat să sărim în faţa maşinilor... Cu siguranţă, mulţi dintre ei ar fi fost isterizaţi de timpul pierdut, de deranjul pricinuit sau unele mici daune provocate la maşinile lor luxoase. În rest... nimic.
Şi tot aşa, noi, "ceilalţi", văzând că sfidarea lor nu putea fi împiedicată în vreun fel, încetasem să ne mai schimbăm poziţiile, rămânând la voia întâmplării, stropiţi din toate părţile, ca nişte câini de pripas. Iarba de lângă gardul spitalului apropiat părea mai lucioasă în lumina becului cocoţat pe stâlp. Până şi firele mai gălbui şi uscate încercau să se ridice, înviorate de ploaie. Da, dar iarba nu aşteaptă tramvaiul şi nu poartă pantofii ce trebuiau demult aruncaţi.
Vis-à-vis de refugiul de tramvai, la câteva balcoane slab luminate, zăresc flori, ba chiar recunosc între ele câteva surfinii târzii, catifelate, viu colorate, net superioare mie, în lupta cu ploaia. Om învins de o floare... Ea fără umbrelă - eu fără umbrelă. Ea cum "s-a născut" - eu cu haine pe mine. Ea în vânt - eu, în acelaşi vânt. Ea fericită - eu dârdâind de frig.
Oare florile ne văd pe noi, oamenii, ne simt, ne aud? Şi dacă da, ce ar putea să spună despre mine, de pildă? M-ar ajuta? Oare între ele se ajută? Comunică, compătimesc? Dacă una dintre ele "s-ar îneca", de atâta ploaie, ar sări careva dintre suratele ei să-i ofere o umbrelă, să-i observe necazul, să-i sară în ajutor?
Privirea îmi aleargă din nou spre surfiniile ce par aşa de fericite sub ploaia de toamnă, în timp ce pe mine se preling şiroaie de apă, într-un ritm continuu şi identic cu cel al tremuratului corpului. Şi-acum, şi picăturile astea, ce mi se scurg din ochi pe obraz şi nu mai prididesc să le şterg... Imaginile se repetă. Aceleaşi maşini, aceleaşi claxoane, aceiaşi trecători zgribuliţi, aceiaşi oameni aşteptând cu feţe încrâncenate în staţia de tramvai. Îmi pironesc privirea în asfalt. Oare mai trăiesc, sau apa de ploaie, care nu încetează să cadă, m-a spălat de pe faţa pământului? Dar dintr-odată, un ţârâit strident, ca un scrâşnet, mă face să-mi ridic privirea. Văd un tramvai şi-mi amintesc de ce mă aflu aici. Zâmbesc tembel când recunosc numărul aşteptat: "46".
- Hai, sufleţel, că nu mai eşti singur. În viaţa ta a intrat un tramvai.
LIANA PERŢA
Rochia de mireasă
Oare este ceva în neregulă cu mine? Am ajuns într-un moment al vieţii mele când am tot ce mi-am dorit. Am o casă frumoasă, am decorul care îmi place, am bani, am îmbrăcămintea pe care mi-o doresc, am doi copii pe care îi iubesc din tot sufletul. Şi suntem sănătoşi şi noi doi, cei care am făcut toate acestea, suntem împreună, avem o viaţă sentimentală bună, primesc mult mai multă atenţie şi iubire decât am primit în toată tinereţea mea. Şi atunci... ce am? De ce mocneşte în mine ceva nedefinit, ca o rană care din când în când mă doare? Treptat, am început să realizez că îmi lipseşte o bucată din viaţa mea, o bucată mare din viaţa noastră - mare nu ca timp, mare ca semnificaţie şi intensitate a întâmplărilor trăite. Tot ce am acum nu poate suplini bucata aceea care îmi lipseşte. În bucata aceea de viaţă, soţul meu, care cândva fusese şi iubitul meu, nu mai era ce a fost pentru mine, întrucât se implicase într-o aventură extraconjugală.
Am citit, de curând, un test psihologic care exprimă foarte bine experienţa prin care am trecut şi de care nu mă pot desprinde nici astăzi complet. Redau un fragment pe care l-aş fi putut scrie eu: "Te iubesc oricum... Serios? Cum adică oricum? În sensul în care poţi fi neserios, poţi să mă răneşti, să îţi baţi joc şi, cu toate astea, eu tot să te iubesc? Nu. Nu te iubesc oricum. Te iubesc doar dacă lângă tine mă simt în siguranţă, mă simt respectată, mă simt încrezătoare în mine şi în viitor, dacă lângă tine simt că vreau să cresc, să mă înalţ, dacă lângă tine pot avea liniştea spiritului, dacă lângă tine mă simt iubită".
Am scris această istorie de viaţă aducându-mi aminte de ceva ce mi s-a întâmplat la cununia religioasă. Parcă a fost un avertisment, dar eram prea tânără şi euforică pentru a-l băga în seamă. Îmbrăcată în rochia de mireasă, urcând treptele spre biserica în care urma să se desfăşoare ceremonia, mi-am rupt rochia, cu tocul de la pantof. Mi-au reparat repede ruptura, aşa că numai cine ştia de accident îşi dădea seama. Cam aşa a fost şi căsnicia noastră. Cu o cârpitură mare, pe care nu o puteau sesiza decât cei care ştiau de ea.
August 2015
TEA
MESAJUL BUNICII
M-am născut într-un sat din Basarabia, un sat românesc aşezat pe frumoasa luncă a Nistrului. În copilărie, îmi plăcea să cred, fără nici un temei, că dintre cei 11 nepoţi, bunica mă iubea cel mai mult pe mine. Fusese învăţătoare şi de la ea am învăţat adevărata istorie, de la ea am aflat despre scriitorii români, de care manualele de şcoală nici nu pomeneau. Acum 13 ani, când a aflat că vreau să plec în România la studii, s-a bucurat că poate voi avea o soartă mai bună, dar s-a şi întristat că voi pleca departe de ea. La despărţire, după ce m-a binecuvântat, mi-a spus: "Când o să ajungi la Bucureşti, fă-ţi timp şi du plicul acesta la adresa scrisă pe el. Este o poveste din tinereţe, aproape uitată, dar îi sunt datoare unui om cu nişte explicaţii. Cel la care te trimit a fost logodnicul meu. Un om minunat, dar care m-a găsit măritată când s-a întors din război. N-a vrut să asculte explicaţiile mele şi-a dispărut. Târziu, am aflat că s-a stabilit în ţară, în România. Printr-o întâmplare, am adresa lui. Mai mult, vreau să-i înapoiez inelul pe care mi l-a dăruit şi la care ţinea foarte mult. Era o veche amintire de familie".
Un timp, după venirea la Bucureşti, vrăjit de magia oraşului şi de atmosfera din facultate, am uitat de rugămintea bunicii. Dar după ce m-am instalat la cămin, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, m-am hotărât să caut adresa. Îmi venea greu, oraşul mi se părea fără fund, accentul meu basarabean era privit cu ironie, dar îmi dorisem atât de mult să ajung aici...
Am găsit adresa mai uşor decât sperasem, cu ajutorul unui taximetrist. Cu inima bătând nebuneşte, am ajuns în faţa unei case din perioada interbelică. O emoţie bizară mă stăpânea. Aveam în suflet un soi de speranţă pe care n-o puteam explica. Aşteptam să se întâmple ceva miraculos. Am sunat la uşă şi a deschis o fată care m-a privit neîncrezătoare. I-am arătat plicul. "Îmi pare rău, dar bunicul meu a murit de aproape trei ani", mi-a spus. Mă aflam în încurcătură. Nu ştiam dacă să-i las ei scrisoarea sau să o iau înapoi. Până să mă hotărăsc, fata mi-a întins plicul şi a închis uşa cu zgomot. "Asta e", mi-am zis, "adrisantul" necunoscut. O să returnez plicul la expeditor. Şi am pornit spre cămin, încercând să-mi revin, zicându-mi întruna că mi-am îndeplinit misiunea. La începerea propriu-zisă a cursurilor, mă simţeam stingherit de mulţimea chipurilor necunoscute. Deodată, simt o atingere uşoară pe braţ: "Hei, ce faci pe-aici? Ori suntem colegi?". Uimit, am recunoscut-o pe nepoata celui pe care-l căutasem cu câteva zile înainte. "Mă numesc Adela", continuă ea. "M-ai făcut curioasă. De ce-l căutai pe bunicul meu şi ce era cu plicul ăla?". I-am spus pe scurt istoria bunicii mele, dar plicul a rămas închis. Deşi Adela ar fi vrut tare mult să-l citească. În scurt timp, am devenit nedespărţiţi. Parcă ne cunoşteam de când lumea. Am fost împreună şi la mormântul bunicului ei şi i-am transmis mesajul bunicii mele, mulţumindu-i că ne-a ajutat să ne întâlnim.
Adela era o fire optimistă, plină de viaţă, romantică. M-am îndrăgostit de ea chiar din primele zile. Cuvintele ei îmi mângâiau sufletul, iar inima mea începuse să cânte. Aşteptam a doua zi cu nerăbdare s-o revăd, iar gându-mi zbura departe, departe... pentru împlinirea unui destin. Zile întregi colindam oraşul ţinându-ne de mână, citeam împreună scriitorii români, de care eu nu auzisem până atunci, şi ne povesteam întruna viaţa, cu foamea nebună de-a ne cunoaşte, de-a pătrunde fiecare din noi în sufletul celuilalt. În prima vacanţă de Crăciun, am mers împreună cu Adela în satul meu de pe malul Nistrului. I-am prezentat-o bunicii, cu toată povestea noastră, şi cu plicul nedesfăcut. Mai întâi, bunica s-a întristat aflând de moartea fostului ei logodnic, dar a prins atâta drag de Adela, că eram aproape gelos. Erau tot timpul împreună şi-şi povesteau câte-n lună şi-n stele. Adela lăcrima din belşug la povestea de iubire neîmplinită a bunicilor noştri, în vreme ce eu o priveam cum strălucea de emoţie, cu câtă sinceritate participa la acea poveste de dragoste, pe care ea, o altă fată îndrăgostită, o înţelegea în toată durerea ei. Ce frumoasă era! Cât de frumoasă o făcea fericirea! Fiind un om credincios, simţeam că însuşi Dumnezeu făcuse să ne întâlnim. Inelul pe care bunica nu a apucat să-l poarte străluceşte acum pe inelarul
dragei mele Adela. Pentru că în vacanţa de vară ne-am căsătorit. Spre marea bucurie a bunicii, care-şi vede împlinită propria ei poveste de dragoste, în minunea poveştii noastre. O poveste ca-n basme, în care a apărut şi-un copil. Astăzi are doi ani... Împlinirea iubirii noastre.
ION - Bucureşti
(Pagini ilustrate cu reproduceri după picturi de FRANCISC CHIUARIU)