Trifoiul norocos
În toate culturile populare, trifoiul cu patru foi a fost considerat simbolul norocului: o frunză pentru fericire, una pentru glorie, alta pentru bogăţie şi cea de-a patra pentru sănătate! Se povesteşte că atunci când omul a fost alungat din Rai, Eva ar fi luat cu sine un trifoi cu patru foi. Astfel, provenită chiar din grădina Edenului, planta a început să fie considerată ca aducătoare de noroc. Încă din vechi timpuri, trifoiul a fost folosit ca talisman, druizii socotindu-l aducător de energii pozitive, de prosperitate şi fertilitate. Se spunea că dacă doi tineri gustă împreună din cele patru frunze ale trifoiului, ei se vor iubi veşnic. Şi chinezii preţuiau trifoiul, purtându-l la gât ca amuletă dătătoare de tinereţe veşnică. În cultura popoarelor scandinave, se spunea că trifoiul cu patru foi este izbăvitor de vrăji, iar consumat, poate purta omul către lumea magică a elfilor şi zânelor.
Trifoiul roşu
(Trifolium pratense)
Despre puterea tămăduitoare a trifoiului roşu se ştie din urmă cu mii de ani, când medicii chinezi au descoperit că această plantă, întrebuinţată ca nutreţ pentru animale, are efecte benefice şi asupra organismului uman. Din trifoi se preparau diverse fierturi împotriva bolilor femeieşti, împotriva arsurilor, abceselor şi durerilor de oase. Populaţiile nomade din stepele Asiei centrale presărau în lapte clocotit frunze mărunţite de trifoi, pentru creşterea vigorii şi a rezistenţei organismului, împotriva intemperiilor naturii, iar vikingii pregăteau din această plantă remedii eficiente împotriva gripelor şi răcelilor. Veacuri mai târziu, medicina modernă a confirmat că preparatele din trifoi au efecte antiseptice, anti-inflamatoare, diuretice, anti-alergice, anti-fungice, extrasele din această plantă fiind utilizate pentru detoxifierea organismului, împotriva sângerărilor frecvente, a afecţiunilor sistemului cardio-vascular, pentru tratarea astmului, a anemiei sau bolilor de ficat. Ceaiurile din trifoi roşu ajută, de asemenea, la eliminarea acidului uric din organism, cauza principală a gutei şi artritei.
Frunzele şi inflorescenţa trifoiului roşu conţin vitamine - C, E, B, A, minerale - magneziu, fier, calciu, fosfor, caroten, acid salicilic, flavonoide, taninuri, uleiuri esenţiale, urme de alcaloizi.
Culegere şi păstrare
Trifoiul roşu se culege în timpul înfloririi, din mai şi până în septembrie. Se foloseşte partea aeriană, frunzele şi florile, dar şi rădăcina. Plata colectată se întinde într-un strat subţire pe hârtie şi se lasă la uscat într-un loc umbros. Se păstrează în pungi de hârtie, până la maxim un an.
I. Uz intern
Bronşită, tuse convulsivă
Peste un litru de apă în clocot, se adaugă o cană de flori şi frunze de trifoi mărunţite. Se fierb timp de 15 minute, la foc mic, apoi se trage vasul deoparte şi se acoperă. Se strecoară când devine călduţ. Se administrează câte o lingură din decoct, înainte de masă, până ce simptomele dispar.
Detoxifierea sistemului limfatic
Peste un litru de apă în clocot, se adaugă patru linguri de trifoi mărunţit şi se lasă să fiarbă preţ de zece minute. Se trage vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se strecoară şi se administrează cald, câte o cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Ciclul complet al tratamentului este de 45 de zile. Tratamentul se poate face de două ori pe an.
Dureri menstruale, sângerări abundente
1. Peste o lingură de pulbere de rădăcină de trifoi, se toarnă două căni de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la fiert, preţ de o jumătate de oră, la foc foarte mic. După răcire, se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi şi se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale, până ce simptomele dispar.
2. Peste două linguri de inflorescenţe de trifoi, se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de opt ore, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană pe zi, cu patru-cinci zile înainte de menstruaţie.
Inflamaţia ovarelor
Peste două linguri de trifoi mărunţit, se toarnă 2 pahare de apă. Se pune la foc şi se fierbe timp de o jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de patru ori pe zi, înainte de a mânca. Tratamentul durează două săptămâni.
Peste două linguri de inflorescenţe de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se bea câte un sfert de cană, de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca. Durata tratamentului este de trei-patru zile.
Ateroscleroză
1. Tinctură de trifoi. Un borcan de sticlă de doi litri, de preferat de culoare închisă, se umple pe jumătate cu flori de trifoi peste care se toarnă o jumătate de litru de vodcă sau alcool de 40 de grade. Se acoperă şi se lasă într-un loc răcoros, timp de două săptămâni, agitând din când în când recipientul. Când timpul de macerare expiră, se strecoară lichidul printr-un tifon pus în mai multe straturi. Se administrează câte o linguriţă, o dată pe zi, cu o jumătate de oră înainte de prânz. Tratamentul durează o lună, apoi se face o pauză de zece zile. Se poate repeta încă de trei ori. Administrarea tincturii este eficientă îndeosebi primăvara, când organismul suferă de lipsa vitaminelor.
2. 30 linguri de miere de trifoişte (se găseşte în comerţ, sub acest nume) se amestecă cu 20 de linguri de suc de lămâie. Se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 30 de zile. Preparatul se conservă într-un recipient închis ermetic şi ţinut la frigider.
Angină pectorală
Un pahar de flori de trifoi şi o jumătate de litru de alcool de 40 de grade se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se agită flaconul zilnic. Se administrează câte o lingură de macerat strecurat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de două luni.
Recuperare post-operatorie
Peste două linguri de flori de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se beau câte 100 de mililitri de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Pietre la rinichi
Peste o lingură de plantă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se strecoară. Se administrează câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile. Se face o pauză de o lună, după care se poate relua.
Diabet
Peste un vârf de cuţit de flori uscate de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. După trei săptămâni, se face o pauză de zece zile, apoi tratamentul se reia.
Ulcer gastric
Peste o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită de trifoi, se adaugă o cană de apă clocotită. Se pune la fiert pe baie de abur, o oră. Se strecoară şi se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial (de 250 de mililitri). Se administrează câte o lingură, de cinci ori pe zi, după masă. Durata tratamentului este de două săptămâni. Se face o pauză de o lună, apoi se poate relua încă o dată.
II. Uz extern
Boli fungice
Peste trei linguri de flori de trifoi se toarnă o cană de apă. Se pune la fiert şi, după ce dă într-un clocot, se toarnă într-un termos şi se lasă la infuzat timp de două ore. Fiertura se adaugă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 36-38 de grade. Procedura se aplică o dată pe săptămână, timp de două luni.
Furuncule, abcese
Peste trei linguri de flori de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Vasul se pune la foc şi se dă din nou într-un clocot. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se înmoaie un tifon în soluţia de trifoi şi se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze până ce tamponul se usucă complet. Procedeul se repetă timp de trei-patru zile.
Conjunctivită
O mână de flori proaspete de trifoi se spală sub jet de apă rece şi se dau prin storcătorul de fructe. Se clătesc ochii inflamaţi cu acest suc proaspăt, o dată pe zi, timp de o săptămână.
Atenţie! Preparatele din trifoi sunt contraindicate femeilor gravide şi celor care alăptează!