RODICA CULCER - "Senzaţia că suntem luaţi de proşti"
Nu relaţia cu SUA este problema în acest caz, ci relaţia cu Consiliul Europei şi posibila expunere la acuzaţia de complicitate la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ar mai fi şi o problemă de prestigiu şi credibilitate a autorităţilor noastre care, din 2006, când Consiliul Europei a iniţiat o anchetă pe tema torturii practicate la adresa suspecţilor de terorism în centrele de detenţie ale CIA în Estul Europei...
Citeste tot articolul
Johannis şi "amicii" austrieci
Scriam, în urmă cu două săptămâni, despre Noul Cod Silvic, adoptat recent de PSD şi respins de preşedintele Johannis. Mi s-a părut de bun simţ să laud motivele pentru care preşedintele României a retrimis legea în parlament, dar îmi pare rău că n-am ştiut că unul dintre ele viza o interdicţie de apreciat, nu de criticat. Anume, Codul Silvic prevedea şi, slavă Domnului, încă prevede, interdicţia pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.
Citeste tot articolul
Ghilotina micilor întreprinzători
Luni, noul Cod Fiscal a trecut de Senat cu 90 voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 4 abţineri. Niciun senator PNL nu a votat pentru. Din dezbateri a reieşit o concluzie importantă - noul Cod Fiscal, prezentat de guvern ca un set de măsuri ultraliberale, vine la pachet cu o serie de reduceri (multe greu de susţinut de bugetul statului în anii ce vin), care sunt însă "compensate" cu o serie de creşteri. Dai cu stânga, iei cu dreapta.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Mai avem destul până ce integrarea în UE va fi completă"
Ca de obicei, dl Iohannis tinde să vadă numai partea bună a lucrurilor, ca să ofere o perspectivă calmă, împăcată şi optimistă. De aceea, şi în mesajul său prilejuit de evenimentul la care v-aţi referit, spune, printre altele, că România era pregătită să adere la UE în 2005. Or, realitatea este că România era numai dornică de a intra în UE, nu şi pregătită.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANA - Gorj, F. AS nr. 1161 - "Am displazie mamară şi alte afecţiuni mai vechi, pentru care solicit sfaturi"
Mai întâi, pentru că solicitaţi informaţii precise, se impun unele precizări cu privire la diagnosticul dvs. şi despre semnificaţia terminologiei BI-RADS. Termenul BI-RADS reprezintă un sistem de date şi raportare în imagistica sânului, valabil pentru mamografie, ecografie mamară şi imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), caracterizat de un grad înalt de acurateţe, şi care reflectă o apreciere finală a examenului imagistic, dar şi a conduitei terapeutice de urmat.
Citeste tot articolul
"Plantele d-lui COSTEL RADU m-au ajutat să fac faţă cancerului de colon"
Prin aceste rânduri scrise ţin să îi mulţumesc d-lui Costel Radu din Măgurele, pentru ajutorul pe care l-am primit din partea dumnealui, de când mă chinui cu un cancer de colon (din 2008) cu metastaze în tot corpul. Am aflat despre el dintr-un articol publicat în revistă, l-am căutat, şi plantele sale au făcut minuni.
Citeste tot articolul
Războiul cu bacteriile poate fi câştigat!
Acum 50 de ani, o infecţie cu stafilococ auriu era "rezolvată" în maximum 5 zile, cu ajutorul penicilinei, şi puţini se gândeau că va veni vremea când cele mai sofisticate antibiotice vor deveni neputincioase împotriva acestei bacterii banale. Şi totuşi, bacteriile au demonstrat o "inteligenţă" greu de bănuit şi s-au adaptat mereu şi mereu, până când au devenit practic imune la medicamentele antiinfecţioase clasice.
Citeste tot articolul
Spanacul salvator
Istoria spanacului ca hrană şi remediu începe în urmă cu 3000 de ani, în străvechea Persie, unde a fost cultivat pentru prima oară. De la perşi, spanacul a fost preluat de chinezi şi indieni, care l-au transformat în feluri de mâncare extrem de rafinate, "exportându-le" mai apoi în lumea arabă, de unde au ajuns în bucătăria occidentală, odată cu invazia maurilor în Spania.
Citeste tot articolul
Înger şi demon: Vitamina B9 şi acidul folic
Ingerăm, fără să fim prea conştienţi de acest lucru, cantităţi importante de acid folic. De ce? Pentru că autorităţile noastre, la fel ca şi cele din alte ţări europene sau din America, au considerat că avem mare nevoie de această substanţă, obligând prin lege fabricanţii de pâine şi făină să o introducă în produsele lor.
Citeste tot articolul
Maladia Lyme - Vremea căpuşelor a sosit!
Cunoscută oficial sub denumirea de maladia Lyme, borelioza este o infecţie produsă de o bacterie de tipul Borrelia, transmisă prin anumite specii de căpuşe. Pericolul legat de saliva căpuşei depinde de durata de timp în care aceasta rămâne "fixată": sub 24 de ore, riscul este relativ mic. Maladia Lyme nu e contagioasă, nici de la persoană la persoană, nici prin contactul direct cu animalele infectate.
Citeste tot articolul
Creierul, la ora de antrenament
Cu siguranţă că vi se întâmplă şi dvs. Întâlniţi un cunoscut pe stradă şi uitaţi cum îl cheamă. Mergeţi în cămară, dar nu ştiţi ce căutaţi. Sau puneţi "bine" cheile de la maşină, dar numai Dumnezeu ştie unde... Este normal, sau poate fi un motiv de îngrijorare? Specialiştii ne liniştesc, spunând că nu trebuie să ne facem griji dacă asemenea mici "lacune" nu se întâmplă în fiecare zi sau prea frecvent.
Citeste tot articolul
TENUL NORMAL
Pielea normală este ambasadoarea tipului de ten perfect. Ea are o structură pe deplin sănătoasă şi un luciu frumos, natural. Coşurile sau nedoritele pete roşii reprezintă o raritate în cazul ei. Din păcate, numărul femeilor cu tenul normal este foarte redus, având în vedere că, o dată cu înaintarea în vârstă, pielea obrazului se deshidratează şi se usucă.
Citeste tot articolul
Aceeaşi mâncare
Vă sugerez şi eu o cură de slăbire foarte uşor de ţinut, pe care am aplicat-o şi am slăbit 1,800 - 2 kg pe săptămână. Nu are restricţii la gramaj, secretul este să mănânci aceeaşi mâncare într-o zi, schimbând zilnic meniul.
Citeste tot articolul
Iarba Vântului
În vinerea aceea, Coasta se acoperă cu femei. Numai atunci, în vinerea de Sântoader, femeile pădurence primesc dezlegare din cer să scoată din pământ Iarba Vântului. Numai culeasă atunci, buruiana are putere. Puterea de a apăra casele oamenilor de rele, de boli, de faceri şi farmece. În zori, satul fierbe. "Mergem pă Coastă, să luăm Iarba Vântului...", se îmbie-ntre ele muierile, buimace încă de somn, trăgându-se una pe alta din case, urcând, smerite, spre soare.
Citeste tot articolul
Podul frăţiei a reînviat
Vă mai amintiţi de Podul de Flori de peste Prut? A fost frumos, dar a fost şi trist. În timp ce delegaţia de politicieni unionişti şi intelectualii de frunte din Chişinău băteau la porţile Cotrocenilor, în speranţa vană că-l vor convinge pe "internaţionalistul" Ion Iliescu de necesitatea decretării imediate a unirii Basarabiei cu Ţara, mulţime de norod cu trandafiri în mână luase cu asalt râul despărţirii fratelui de frate.
Citeste tot articolul
Polirom la 20 de ani: SILVIU LUPESCU - "În forma actuală, cartea va mai exista mult timp!"
5500 de titluri şi peste 15 milioane de volume tipărite - aşa ar suna azi fişa de prezentare a editurii Polirom. La două decenii de la ieşirea în lume, colecţia "Biblioteca Polirom" e una din cele mai citite din România, iar numele editurii a devenit, pentru orice autor, o garanţie. Un interviu la aniversare, cu directorul şi fondatorul acesteia.
Citeste tot articolul
Poveşti despre iubirea dintâi
E dimineaţă, devreme, deschid încet un ochi şi îmi dau seama că nici măcar soarele nu s-a trezit, iar pe peretele din faţa mea încă se mai văd alergând unele după altele umbrele stelelor. E linişte... Am 20 de ani şi iubesc. Iubesc aşa cum nici măcar soarele cel leneş şi somnoros nu e în stare s-o facă... Îmi simt fiecare părticică de suflet cum râde în hohote, şi poate tocmai de aia mă trezesc mereu aşa de devreme, pentru că nu mai am răbdare să număr secundele şi clipele şi toate umbrele de pe pereţi, pentru că ard de dor şi pentru că simt cum, chiar şi acum, sub plapumă, emoţia mă încolăceşte.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru un mariaj fericit
Se apropie clipa unui mic scandal în familie? Dacă începeţi disputa pe un ton ridicat, atacând frontal partenerul, o veţi încheia într-o atmosferă cel puţin tot atât de tensionată. Însă dacă începeţi pe un ton blând, exprimându-vă nemulţumirea argumentat, fără proliferări de jigniri şi insulte, e foarte probabil ca discuţia să aibă un final productiv.
Citeste tot articolul
FLORIN GRIGORAŞ - "Dacă poţi să faci din pasiune o meserie, ai câştigat pariul"
Născut la Sibiu, în urmă cu 45 de ani, grupul RIFF face parte dintre veteranii rock-ului românesc. Cu peste 3500 de concerte în ţară şi în Europa, cu numeroase apariţii la televiziune şi radio, a devenit popular cu melodii pe care mulţi români le mai fredonează şi azi: "În loc de bun rămas", "Ana-Maria", "Cercul vieţii", "Regele şoselei", "Primii paşi"...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
La vremea lui, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901) era un personaj cunoscut: om de acţiune cu iniţiative culturale, politician liberal (a fost şi ministru), istoric, scriitor, publicist, profesor universitar la Iaşi şi Bucureşti. Azi nu-i mai cunosc numele decât istoricii literari. Şi asta doar fiindcă Titu Maiorescu l-a ironizat necruţător în "Observări polemice", "Beţia de cuvinte" şi alte articole critice, făcând din el exemplul-caz al unei patologii retorice.
Citeste tot articolul
RONA HARTNER - "Eu cânt şi când tac"
Ca să-ţi răspund punctual, în clipa de faţă sunt într-o scurtă escapadă la Biarritz, împreună cu fiica mea, Sumayla. Am decis să pun piciorul pe frână şi să-mi spaţiez existenţa de dragul ei. Să profit de fiecare vacanţă a fetei mele, de fiecare week-end pe care să-l petrec alături de ea. Vacanţe mici, dese şi de calitate. Viaţa la Paris a devenit foarte stresantă pentru mine, am o sumedenie de evenimente, solicitări, concerte, trebuie să fiu disponibilă non stop, ceea ce poate fi extrem de obositor. Aşa că fug.
Citeste tot articolul
Călugărul iconar PAVEL SĂVINESCU de la Mânăstirea Tazlău
E micuţ de statură, nu mai înalt decât un elev de gimnaziu, cu trup subţire şi o lumină aparte pe chip. O mână de om, cu un suflet trecut prin multe încercări. Încă din copilărie a vrut să-L urmeze pe Hristos, să-i ducă pe oameni spre împărăţia cerurilor. I s-a spus însă că nu se poate. Că e prea mic de statură pentru a fi preot la altar. Că trupul său e prea mărunt, pentru a-i urma inima mare. Dar în loc să se întoarcă mânios spre rânduieli şi spre cei care le-au aşezat, opreliştea l-a oţelit.
Citeste tot articolul
Sărbătorile fulgerelor şi trăsnetelor
Deşi Maramureşul alunecă înspre modernitate, în satele lui tradiţiile sunt foarte puternice. La loc de frunte, între ele se află şi Zilele cu prilej, pentru fulgere şi trăsnete. Sunt opt la număr, şi în acest interval există doar două zile în care e voie să se muncească, tocmai într-o perioadă când pe câmp sunt de făcut o mulţime de treburi urgente. Toate aceste sărbători se regăsesc şi în calendarul creştin ortodox. Dintre ele, numai Sfântul Ilie este sărbătoare mare, marcată cu cruce roşie.
Citeste tot articolul
Proverbele străbunicii şi adevărul lor
Pe vremea străbunicilor noastre, proverbul acesta nu îşi permitea să însemne mai mult decât că femeia care dorea să aibă în casă armonie era datoare să-i pună bărbatului în faţă bucate bune. Cu burta plină, viaţa pare mai roz. În vremea noastră, lucrurile s-au mai schimbat.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII MAI
Aspecte mai degrabă plăcute marchează această lună de primăvară, care ne promit succes în lucrurile practice. De bine este şi faptul că ne vom putea depăşi şi anumite frustrări provocate de relaţiile profesionale sau vom izbuti să rezolvăm anumite probleme de sănătate. Credinţa şi creaţia îşi întind mâna.
Citeste tot articolul
Un greu al jazzului american - Kenny Garrett
"Unora le place jazzul!" - cu această remarcă am putea rezuma ce se întâmplă în ultima vreme pe piaţa concertistică românească, unde se perindă nume mari ale acestui gen muzical. Printre români se găsesc numeroşi iubitori ai genului, astfel încât şi oferta este pe măsură. La jumătatea lunii mai, de exemplu, vine în România un mare jazzman al zilelor noastre - saxofonistul şi compozitorul american Kenny Garrett, care va susţine trei concerte.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 8-14 MAI
Semnele de apă, dar mai ales Racii, au toate motivele să se bucure de influenţa plăcută şi armonizatoare a micului benefic Venus. Ne vom simţi bine în familie, relaţiile cu cei din familie se încălzesc, şi mulţi dintre noi îşi vor dedica, cu folos, timpul şi banii întru înfrumuseţarea locuinţei. Suntem, de asemenea, într-o dispoziţie ospitalieră şi putem excela ca gazde.
Citeste tot articolul