Şi totuşi, bacteriile au demonstrat o "inteligenţă" greu de bănuit şi s-au adaptat mereu şi mereu, până când au devenit practic imune la medicamentele antiinfecţioase clasice. Astfel, milioane de oameni au ajuns să se lupte cu lunile şi uneori chiar cu anii, cu infecţii cu bacterii banale (aparent), care nu cedează la antibiotice. Apelând la o corelare a medicamentelor de sinteză cu tratamentul natural, şansele de reuşită a tratamentului antiinfecţios cresc enorm, aşa cum o demonstrează practica ultimilor ani. Să cunoaştem, în continuare, care sunt remediile naturale cele mai eficiente contra infecţiilor stafilococice.
INFECŢII CU STAFILOCOCI
PLANTE MEDICINALE
* Echinacea - se administrează comprimate cu extract de plantă, câte 4-6 pe zi, în cure de 7 zile, urmate de 2 zile de pauză, apoi tratamentul se reia. Experienţa a demonstrat, în infecţiile cu stafilococ auriu, mai ales, că administrarea acestui remediu, pe de o parte, ajută la vindecarea infecţiei, iar pe de altă parte, preîntâmpină apariţia recidivelor.
* Sovârvul (Origanum vulgare)
- cercetări făcute în Marea Britanie au arătat că extractele de sovârv sunt mult mai active contra stafilococilor decât orice antibiotic cunoscut în prezent. Şi, cel mai interesant este că studiile au fost făcute pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infecţii intraspitaliceşti, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu antibiotice de sinteză. Contra infecţiilor stafilococice se ţine o cură cu infuzie combinată de sovârv, din care se bea câte un litru pe zi, vreme de 15-30 de zile. Această infuzie se prepară astfel: şase linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia, preparatul rezultat bându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei.
* Lipicioasă (Galium aparine)
- este o specie de sânziană albă, mai puţin cunoscută publicului larg, care creşte întinsă pe pământ, agăţându-se de plantele din jur, şi care secretă pe tulpini o substanţă foarte lipicioasă, de unde şi denumirea populară. Se administrează pulberea de părţi aeriene înflorite, câte 4 linguriţe pe zi, în cure de 30 de zile. Are efect puternic antiinflamator, stimulează imunitatea, acţionează ca drenor limfatic, reducând congestia ganglionilor. Se poate aplica şi extern, sub formă de compresă, pentru a elimina infecţiile stafilococice de la nivelul pielii.
ULEIURI VOLATILE
Sunt cele mai puternice substanţe antibiotice naturale, efectele lor de inhibare a dezvoltării şi de distrugere a bacteriilor fiind egale ca intensitate şi, uneori, chiar mai puternice decât cele ale antibioticelor de sinteză. Mai mult, tulpinile de stafilococi care au dezvoltat rezistenţă la antibioticele de sinteză nu pot dezvolta rezistenţă şi faţă de uleiurile volatile secretate de către plante, varietatea chimică a acestor uleiuri fiind atât de mare, încât microorganismele nu se pot adapta în întregime la ele. Iată, în continuare, care sunt şi cele mai eficiente uleiuri volatile pe care le găsim la noi în ţară:
* Uleiul volatil de cimbru (Thymus vulgaris) şi de lavandă (Lavandula officinalis) - cele două uleiuri se combină în proporţii egale, iar din amestecul rezultat se iau câte 5 picături, de 4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. Fiecare doză se administrează diluată într-un pahar cu apă, care se bea imediat ce uleiurile au fost puse, pentru a nu avea timp să se evapore. Acest amestec are efecte foarte puternice contra infecţiilor cu stafilococ auriu, cu localizare în aparatul respirator sau urinar. Contra infecţiilor urinare produse de stafilococi se recomandă şi băile de şezut cu apă fierbinte, în care s-au pus câteva picături din această combinaţie de uleiuri volatile.
* Uleiul volatil de busuioc (Ocimum basilicum) - se recomandă mai ales în infecţiile stafilococice care afectează sistemul respirator. Se iau câte 3 picături, de patru ori pe zi, în cure de două săptămâni.
APLICAŢII EXTERNE
* Ceaiul negru (Thea sinensis) - de data aceasta ne referim chiar la ceaiul negru, care, preparat sub formă de decoct combinat, aplicat în compresă, este foarte eficient contra impetigo. Decoctul combinat de ceai negru se prepară astfel: 6 linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu decoctul, lichidul rezultat folosindu-se pentru prepararea compreselor şi pentru băi locale.
ALIMENTAŢIE
Următoarele indicaţii de alimentaţie sunt valabile în toate infecţiile bacteriene (inclusiv în cele streptococice), hrana sănătoasă fiind principalul pilon al redresării imunităţii, care la rândul ei este esenţială pentru reuşita oricărui tratament cu antibiotice, fie el natural sau de sinteză.
* Legumele roşii - ne referim aici la ardeii cu această culoare, la tomate, la morcovi, la varza roşie, la sfeclă. Ce au toate aceste vegetale în comun? Un conţinut foarte mare de substanţe antioxidante şi stimulente imunitare, cum ar fi: vitamina C, vitamina A, licopina, toate fiind de un imens ajutor în lupta cu infecţiile. Se consumă în cantităţi cât mai mari, nepreparate termic sau preparate la abur (în dispozitivul numit steamer).
* Zarzavaturile verzi - fie că este vorba de salata verde, de spanac, de pătrunjel, de mărar, de leurdă sau de ceapa verde, toate aceste bunătăţi de sezon conţin o mare cantitate de clorofilă. Această clorofilă s-a dovedit a avea efecte antibiotice directe, dar este şi un foarte bun protector al ficatului şi al stomacului, în timpul tratamentului cu antibiotice de sinteză. Se consumă, aşadar, în cantităţi cât mai mari aceste alimente, în timpul terapiei cu antibiotice.
* Iaurturile naturale - sunt un adevărat antidot pentru efectele toxice (mai ales asupra tubului digestiv) ale antibioticelor de sinteză şi, în plus, sunt un foarte bun stimulent. De "vină" pentru aceste efecte sunt anumite bacterii prietenoase din iaurt, între care Lactobacillus bifidus şi Lactobacillus acidophilus, care ajută organismul să lupte mai eficient contra infecţiilor cu bacteriile patogene.
* Cerealele integrale - au un conţinut ridicat de fibre alimentare, catalizând procesele de detoxifiere ale organismului, foarte importante atât pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a organismului, cât şi pentru combaterea efectelor secundare ale antibioticelor de sinteză. Se recomandă mai ales fulgii şi făina integrală de grâu, orz, ovăz, secară, precum şi hrişca.
* Condimentele aromatice - mai ales feniculul, chimenul, salvia, busuiocul, oregano sunt nişte antibiotice naturale foarte puternice contra stafilococilor. Adăugate în mâncarea de zi cu zi, sunt un ajutor important la tratamentul antiinfecţios.
INFECŢII CU STREPTOCOCI
PLANTE MEDICINALE
* Muşeţel (Matricaria chamomilla)
- are efecte antiinflamatoare, analgezice, făcând mult mai uşor de suportat simptomele infecţiilor cu streptococi. Se consumă sub formă de infuzie combinată: 3 linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în 250 ml de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă 250 ml de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia, preparatul rezultat bându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei.
* Un amestec de trei rădăcini - se face un amestec în proporţii egale din pulberile (obţinute prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea) de rădăcină de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), rădăcină de brusture (Arctium lappa) şi rădăcină de ciuboţica-cucului (Primula officinalis). Din acest amestec se prepară un decoct combinat astfel: 6 linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute, cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu decoctul, preparatul rezultat consumându-se în 3-4 reprize, pe parcursul zilei. Acest amestec are proprietăţi imunostimulente puternice, dar şi o acţiune antibacteriană directă, fiind un adjuvant valoros la tratamentul cu antibiotice de sinteză.
ULEIURI VOLATILE
* Ulei volatil de salvie (Salvia officinalis) - este printre cele mai puternice antibiotice cunoscute, cu efecte atât contra streptococilor grup A, cât şi contra streptococilor grup B. Se administrează câte 2-3 picături de ulei volatil, de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de 14 zile de pauză. Tratamentul este contraindicat copiilor sub 10 ani, deoarece poate avea efecte epileptizante asupra lor.
* Ulei volatil de eucalipt (Eucaliptus globulus) - are, la fel ca şi salvia, efecte foarte puternice contra infecţiilor streptococice, mai ales asupra celor grup A. Se iau câte 5 picături, de patru ori pe zi, în cure de 1-2 săptămâni, fiind recomandat mai ales contra infecţiilor streptococice de la nivelul aparatului respirator. Cu uleiul volatil de eucalipt se fac şi aromatizări ale încăperilor. Dispersat în aerul respirat, acesta distruge streptococii de la nivelul căilor respiratorii superioare.
APLICAŢII EXTERNE
* Apa cu sare - este incredibil de eficientă ca adjuvant contra infecţiilor streptococice la nivelul gâtului şi al nasului. O linguriţă de sare se dizolvă într-un pahar de apă fierbinte, în care se mai pun (dacă vrem să mărim eficienţa) şi 20 de picături de ulei de lămâie şi o picătură de ulei de salvie. Cu acest preparat se fac gargare cât mai profunde, cu o durată de minimum 5 minute, de 2-3 ori pe zi. Sarea are efecte antibiotice directe, dar se pare că şi stimulează imunitatea locală. Băile fierbinţi cu sare (4 linguri la litru) sunt şi ele foarte bune ca stimulente al imunităţii.
ALIMENTE-MEDICAMENT
* Usturoiul - se consumă câte 4 căţei de usturoi zilnic, mestecându-se foarte bine înainte de a-i înghiţi. Este un tratament cu efecte antibiotice incredibil de puternice, studiile de laborator arătând că nici un streptococ nu rezistă unei doze serioase de uleiuri volatile conţinute în usturoi.
* Hreanul - se consumă sub formă de salată, combinat cu sfeclă roşie. Are efecte vitaminizante foarte puternice, stimulând imunitatea şi ajutând astfel organismul să lupte împotriva infecţiei. În plus, are efecte antibiotice directe, fiind un ajutor deloc neglijabil pentru tratamentul medicamentos. Alte alimente cu efect antibiotic demonstrat împotriva streptococilor sunt ceapa, leurda şi ardeiul iute.
* Mierea de albine - se consumă în locul zahărului (zahărul alb având imunosupresoare foarte puternice). Mierea naturală are efecte antibiotice directe, mai ales la nivelul gâtului, ajută la refacerea epiteliilor lezate de infecţie, este un stimulent uşor al imunităţii.