Pielea normală este ambasadoarea tipului de ten perfect. Ea are o structură pe deplin sănătoasă şi un luciu frumos, natural. Coşurile sau nedoritele pete roşii reprezintă o raritate în cazul ei. Din păcate, numărul femeilor cu tenul normal este foarte redus, având în vedere că, o dată cu înaintarea în vârstă, pielea obrazului se deshidratează şi se usucă.
* Demachierea ochilor - Rimelul, dermatograful şi fardul de pleoape trebuie înlăturate cu multă grijă înainte de a vă culca, altfel riscaţi iritaţii în zona atât de sensibilă a ochilor, precum şi instalarea rapidă a ridurilor mărunte. Nu aplicaţi niciodată un fard nou peste un fard vechi. Pentru curăţire, folosiţi fie un produs cosmetic industrial (care să prevadă şi înlăturarea rimelului), fie smântână sau frişcă lichidă proaspătă. Aplicaţi-le pe un tampon de vată şi ştergeţi-vă ochii cu grijă.
* Demachierea obrazului - Umeziţi-vă faţa cu apă. Aplicaţi deasupra un demachiant pentru tenul normal şi masaţi-l în piele (dacă optaţi pentru preparatele naturiste, citiţi reţetele de mai jos). Folosiţi vârful degetelor şi întindeţi preparatul pe tot obrazul, frecându-l circa 30 de secunde. Mişcările dinamizează circulaţia sângelui.
* Limpezirea obrazului - Folosiţi apă curată de la robinet pentru a îndepărta demachiantul rămas pe obraz. Uscaţi-vă faţa cu un prosop moale. Protejaţi zona ochilor, care nu trebuie agresată.
* Hrănirea obrazului - Aplicaţi pe faţă o cremă puternic hidratantă şi masaţi-o în profunzime cu degetele. Dacă vreţi să-i sporiţi efectul, trageţi-vă şi câteva palme, nu dureroase, dar nici prea gingaşe. Efectul lor va fi garantat (e cel mai ieftin şi mai bun masaj, cu condiţia să-l practicaţi cotidian).
Reţete de preparat acasă
Curăţarea tenului
Lapte din făină de mazăre uscată (bob)
Ingrediente: 1 lingură de lapte, 2 linguri de făină de mazăre uscată (bob) - obţinută prin măcinare în râşniţa de cafea, puţină apă.
Mod de preparare şi folosire: Amestecaţi făina de mazăre cu laptele şi adăugaţi apă până obţineţi un terci gros. Aplicaţi-l pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Lăsaţi produsul să acţioneze zece minute, apoi spălaţi-vă cu apă caldă.
Hrănirea tenului
Cremă cu lămâie şi ulei de migdale
Ingrediente: 0 g ceară de albine (de la apicultori), 60 ml ulei de migdale (se găseşte la magazinele care vând produse cosmetice, precum şi la unele farmacii), 1 lingură de suc de lămâie.
Mod de preparare şi folosire: Puneţi ceara să se topească încet, pe un vas cu aburi. Adăugaţi uleiul de migdale, amestecând mereu, şi lăsaţi compoziţia să devină cremoasă. Adăugaţi acum sucul de lămâie şi ceara, amestecaţi din nou, până obţineţi o masă omogenă. Turnaţi-o într-o casoletă de porţelan (sau ceşcuţă) şi păstraţi-o la frigider. Crema trebuie utilizată în câteva zile.
Întreţinerea tenului
Mască cu polen
Ingrediente: 1 linguriţă de polen, 1 lingură de zer de lapte (se formează deasupra laptelui nefiert şi prins), 4 linguri de suc de tomate.
Mod de preparare şi folosire: Amestecaţi bine polenul cu zerul şi sucul de roşii, bătându-le cu o furculiţă, până când obţineţi un lichid omogen. Aplicaţi-l pe faţă şi lăsaţi-l să acţioneze 20 de minute, apoi spălaţi-vă cu apă rece.