În foarte multe lucrări "de specialitate" vom găsi informaţia că vitamina B9 şi acidul folic sunt două denumiri pentru aceeaşi substanţă. În realitate, există diferenţe extrem de importante:
Acidul folic este o substanţă de sinteză, inexistentă în natură, fiind produs abia în anii '40, când a şi început să fie introdus în medicamente şi în alimente.
Vitamina B9 este o denumire generică pentru compuşii naturali ai acidului folic, numiţi folaţi, de la latinescul folium, adică frunză. Folaţii, cum le arată şi numele, sunt întâlniţi în frunzele plantelor verzi (spanacul fiind campion la acest capitol), fiind aşadar o substanţă naturală, pe care organismul s-a obişnuit să o metabolizeze de-a lungul milioanelor de ani de evoluţie.
Efectele acidului folic în organism
"Moda" acidului folic a apărut în anii '90, în Statele Unite, de unde s-a răspândit în întreaga lume. La sfârşit de secol XX, specialiştii americani au decis că toată pâinea şi făinurile trebuie fortifiate cu el, pentru a combate anomaliile copiilor, observate la naştere. Şi, într-adevăr, s-a constatat că adăugarea de acid folic a redus cu un procent important cazurile de malformaţii cardiace, problemele în dezvoltarea creierului sau oaselor la nou născuţi. Apoi, s-a presupus că acidul folic previne şi câteva forme de cancer, afirmaţie contrazisă de un studiu realizat în America pe o mie de pacienţi cu cancer de colon. Spre deosebire de vitamina B9 naturală, acidul folic se asimilează integral în organism, unde este depozitat în ficat, fiind apoi eliberat în exces şi formând compuşi ce accelerează puternic creşterea tumorilor.
Cercetătorii au observat că 70-80% din populaţia ţărilor în care se comercializează şi se consumă pâine fortifiată cu acid folic are în sânge acid folic ne-metabolizat, ceea ce creşte nu doar riscul de cancer, ci şi de afecţiuni nervoase sau degenerative ori de deficienţe imunitare. Devenim cu atât mai vulnerabili la efectele adverse ale acidului folic, cu cât înaintăm în vârstă, tinerii fiind cel mai puţin expuşi. În concluzie, acidul folic s-a dovedit a fi deopotrivă înger şi demon, reducând cazurile de malformaţii la bebeluşi, dar crescând rata cancerelor sau a bolilor nervoase. Această problemă generează dezbateri intense în întreaga lume industrializată, care s-a grăbit să preia fortifierea cu acid folic cu mult înainte de a se lămuri care sunt efectele sale reale. Să vedem însă şi care sunt efectele vitaminei B9, versiunea naturală a acidului folic, de la care au început toate studiile.
Efectele vitaminei B9 în organism
Principala diferenţă dintre folaţi (adică vitamina B9 naturală) şi acidul folic este că, în timp ce substanţa de sinteză se asimilează integral, versiunile naturale sunt eliminate fără probleme de către organism, atunci când sunt în exces. De aceea, vitamina B9 favorizează vindecarea cancerului de intestin, sân sau prostată, în timp ce acidul folic îi accelerează evoluţia. Dar această vitamină, în forma sa naturală, are şi alte funcţii extrem de importante:
* Reglează activitatea sistemului nervos, având un efect puternic calmant şi stimulând unele procese cognitivie, cum ar fi atenţia, creativitatea.
* Ajută la regenerarea ţesuturilor îmbătrânite sau distruse, fiind remediu de primă importanţă în aşa-numitele tratamente anti-aging (de întinerire).
* Contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, contracarând acţiunea enzimei care provoacă o creştere a tensiunii arteriale.
Unde găsim în mod natural vitamina B9?
Din fericire, vitamina B9 se găseşte în multe alimente, devenind deficitară doar în cazul persoanelor care consumă hrană supra-rafinată sau atunci când creşte necesarul din această vitamină (în caz de sarcină, alăptare, convalescenţă etc.). Principalele surse de vitamina B9 sunt:
- frunzele verzi comestibile: spanacul, salata verde, urzicile, ştevia;
- legumele, în special broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul;
- ouăle de găină (în special gălbenuşul);
- leguminoasele: fasolea, lintea, năutul;
- fructele, în special cele exotice: portocalele (inclusiv sucul), bananele, avocado, mango.
În cazul deficienţelor mari de vitamina B9, este recomandat consumul campioanei absolute în acest domeniu, şi anume, drojdia de bere. În ultimii ani, au apărut şi extracte de drojdie de bere care conţin complexul de B-uri într-o formă foarte concentrată şi standardizată, putându-se astfel controla foarte bine doza zilnică din fiecare vitamină.
Aplicaţii terapeutice ale vitaminei B9
* Fertilitatea la femei - vitamina B9 intervine în toate fazele procesului de procreere, de la maturizarea ovulului până la fecundare şi formarea placentei. Specialiştii apreciază că multe dintre femeile care suferă de infertilitate fără cauze aparente ar trebui să urmeze o cură de trei săptămâni cu vitamina B9.
* Fertilitatea la bărbaţi - vitamina B9, împreună cu zincul şi seleniul natural, sunt vitale în procesul formării spermatozoizilor, în condiţiile unui deficit al acestora apărând probleme, cum ar fi spermatozoizii imaturi, cu forme anormale sau cu deficit de motilitate.
* Sarcina - cura cu vitamina B9 naturală (de regulă extrasă, împreună cu restul complexului B, din drojdia de bere) este bine să înceapă cu trei luni înainte de procreere şi va dura până la naştere. Acest nutrient ajută în primul rând foetusul, ferindu-l în bună măsură de eventuale anomalii ale creierului, oaselor, inimii sau splinei. Apoi, folaţii previn avortul prematur, puseele de hipertensiune şi alte tulburări cardiovasculare la femeile gravide, înlăturând o parte din efectele nefaste ale fumatului.
* Hipertensiunea şi infarctul - curele cu vitamina B9 reduc riscul de infarct, întrucât previn puseele de hipertensiune şi depunerile de colesterol pe arterele care aprovizionează cu sânge inima. Cardiologii consideră această vitamină printre cele mai nenocive şi eficiente medicamente care pot fi folosite în hipertensiune, boală coronariană sau sechele ale accidentului vascular cerebral.
* Părul şi pielea - creşterea şi regenerarea lor este foarte mult stimulată de folaţii naturali. Efectul apare după 3-6 luni de cură cu vitamina B9, considerată a fi una din cele mai eficiente proceduri de reîntinerire. Interesant este că vitamina B9, împreună cu siliciul de origine vegetală, este folosită şi de clinicile de chirurgie estetică, întrucât ajută la refacerea mai rapidă a ţesuturilor după operaţie şi previn apariţia efectului de mască (adică împietrirea expresiei faciale, cauzată de multiplele intervenţii de face-lift).
* Cancer - spre deosebire de replica sa de sinteză, adică acidul folic, vitamina B9 are un efect anticancerigen natural. Din datele existente, rezultă că vitamina B9 este eficientă contra cancerului de colon şi de rect, contra cancerelor cu determinare hormonală (la sân, ovare, prostată), contra cancerului cerebral (neuroblastomul, în special), contra cancerului pulmonar. Totuşi, deşi s-au observat efecte pozitive ale acestei vitamine naturale în tratamentul cancerului, cea mai eficientă este folosirea sa pentru prevenirea acestei maladii.
* Depresia, sindroamele depresiv anxioase - există date ştiinţifice care arată că depresia, dar şi stările de astenie sau angoasă, pot avea drept cauză lipsa de vitamină B9, conjugată cu lipsa vitaminelor B1 şi B2. Cura cu acest complex vitaminic este recomandată tuturor persoanelor care au avut sau au episoade depresive sau de anxietate, precum şi celor care sunt supuse unui stres puternic sau se confruntă cu oboseala cronică.
Două precauţii importante
* Prima precauţie este adresată celor ce iau complexe vitaminice B sau vitamina B9 sub formă de pastile. În acest caz, este necesar să citim cu atenţie compoziţia pastilelor, deoarece este frecventă prezentarea vitaminelor de sinteză drept naturale. Vitamina B9 100% naturală nu poate exista în stare pură, ci doar sub formă de extract de drojdie de bere standardizat.
* A doua precauţie se referă la administrarea vitaminei B9 singură, caz în care efectul său este limitat. Specialiştii spun despre vitaminele din complexul B că lucrează în grup şi de aceea trebuie luate împreună. De pildă, pentru a fi eficientă, vitamina B9 trebuie să fie susţinută neapărat de vitamine cum ar fi B1, B2 şi B12.