Niciun senator PNL nu a votat pentru. Din dezbateri a reieşit o concluzie importantă - noul Cod Fiscal, prezentat de guvern ca un set de măsuri ultraliberale, vine la pachet cu o serie de reduceri (multe greu de susţinut de bugetul statului în anii ce vin), care sunt însă "compensate" cu o serie de creşteri. Dai cu stânga, iei cu dreapta. Iese celebra taxă pe stâlp, care a bulversat mediul de afaceri timp de un an, doar pentru a fi scoasă acum pe uşa din dos, dar se inventează impozitul pentru terenul de sub casă. Scade acciza la carburanţi, dar creşte impozitul la unele maşini. Este relaxat regimul dividendelor pe o parte, dar sunt taxate persoanele fizice care le încasează, pe de altă parte. Şi tot aşa, ca într-un joc al şoarecelui cu pisica, în care bietul rozător (adică noi), habar nu are dacă se lasă cu o bucăţică mai mare de brânză sau e doar momit cu ea ca să intre în cuşcă unde - pac!, se închide trapa şi rămâne prins şi devorat de felina cea şmecheră.
Un lucru bun s-a întâmplat, totuşi, la Senat. A fost adoptat un amendament care exclude "forfetarul Ponta". Potrivit noului Cod Fiscal, microîntreprinderile fără angajaţi ar fi trebuit să cotizeze la buget cu un impozit de 3% pe venit, plus o sumă fixă de 6120 de lei pe an. Deci, ai nu ai venituri, trebuie să dai statului 1400 de euro pe an. Trebuie! Nu pare mult, pentru o firmă serioasă, dar pentru una mică, poate fi un pas mare spre faliment. Senatul a venit cu un amendament - în cazul microîntreprinderilor fără angajaţi, impozitul creşte de la 3% la 5% pe venit. E mai rău decât în prezent, dar, măcar în această variantă, microîntreprinderile plătesc pe ceea ce încasează, nu pe aer, ca în varianta Ponta.
În România sunt 278.000 de microîntreprinderi fără salariaţi care ar fi vizate de actuala măsură. Împreună, ele derulează afaceri de peste un miliard de euro anual. Deci, sunt mulţi oameni care fac multe afaceri foarte mici şi care nu cer de la stat nimic - nici servicii medicale, nici măcar pensie la sfârşitul carierei. Vor doar să fie lăsaţi în pace. Lor le era destinat impozitul de 3% pe venit, care există şi în alte state europene. E un impozit pentru piticii din marea lume a afacerilor. El deschidea calea unor tineri care doreau să-şi înfiinţeze o firmă, fără a avea prea mult capital la început, şi îi ţinea în viaţă pe mulţi întreprinzători cu profit anemic. De ce să-i taxezi? Mulţi bani nu le-ai lua, dovadă forfetarul lui Boc (altă stupiditate), care a fost eliminat tocmai pentru că făcea mai mult rău decât bine. Nu e mai bine să ai multe firme foarte mici care, în loc să stea în subteran sau să nu existe deloc, învârt un miliard de euro în economie, aducând la buget 30 de milioane de euro? Ei bine, nu, a spus guvernul Ponta! Să facă bine să aducă 380 de milioane de euro! Adică, de zece ori mai mult! Şi dacă nu pot? Dacă aceste firme se vor închide, iar oamenii vor ajunge, din contribuabili, şomeri, adică pietre de gâtul bugetului? "Îmi asum închiderea unor firme", a spus premierul senin, de parcă erau ale lui.
Un spiriduş îmi spune că forfetarul lui Ponta a fost o răzbunare meschină, pentru un bazin electoral hărăzit PNL-ului. Dacă există aproape 300 000 de antreprenori care nu pot fi momiţi cu pomeni sociale de culoare roşie, atunci e cazul să le pui niscai biruri, poate or da ortul popii până la următoarele alegeri. Deocamdată, Senatul a spus "nu". Să vedem ce zic şi onorabilii deputaţi.