RODICA CULCER despre... Mai întâi ordine-n casă, apoi respect
"Cred că domnul Iohannis are deja emoţii privind următorul mandat, dar nu din cauza Vioricăi Dăncilă, pe care o consideră un adversar uşor de învins, ci a lui Dan Barna, reprezentantul USR. Domnul Iohannis speră, desigur, ca maşinăria politică a PSD, susţinută de primarii mituiţi cu banii contribuabililor să o împingă pe Dăncilă în turul al doilea. De aceea, bătălia cea mare se va da în primul tur al alegerilor."
Citeste tot articolul
Eroii de sub buruieni
"Într-o călătorie "pe Argeş în sus", spre Cetatea Poenari a lui Ţepeş, te întâlneşti cu istoria la tot pasul: magnifica Biserică Domnească a primilor Basarabi, necropola regală de la Curtea de Argeş, unde îşi duc somnul de veci regii şi reginele României, Biserica rupestră de la Corbii de Piatră, vechile mânăstiri de pe dealurile dintre Curtea de Argeş şi ţinutul Muscelului..."
Citeste tot articolul
Olimpiadă fără fildeş!
"Organizaţia internaţională Avaaz avertizează lumea că o ţară iubită pentru marile ei realizări tehnice, pentru fascinanta ei cultură şi impresionanta ei istorie, se luptă pentru a-şi menţine deschisă piaţa înfloritoare a comerţului cu fildeş. Este vorba de Japonia. În anul 2020, această ţară găzduieşte Jocurile Olimpice. Ca urmare, doreşte să atragă peste 10 milioane de turişti."
Citeste tot articolul
Un oltean la cârma unui judeţ din Ardeal - ION DUMITREL: "În iulie 2019, venitul pe locuitor în judeţul Alba a crescut cu 60 la sută"
"Ardelenii îşi doresc lucruri concrete, bine făcute. Aici, cei care sunt aleşi, indiferent la ce nivel, trebuie să rezolve problemele întregii comunităţi, nu o problemă personală a unuia sau a altuia. Oamenii vor şi aşteaptă o infrastructură pusă la punct, reţele de apă şi canalizare, şcoli, cămine culturale, terenuri de sport, lăcaşuri de cult aşa cum se cuvine, tot ceea ce e necesar unui trai normal, dincolo de locuri de muncă decente."
Citeste tot articolul
"Băieţelul meu tuşeşte întruna"
"În luna octombrie, băieţelul meu, în vârstă de 8 ani, a răcit. Îi curgea nasul şi tuşea puternic. Am fost cu el la medicul de familie, care i-a dat tot felul de medicamente şi antibiotice, dar fără niciun rezultat, tusea nu se oprea. L-au consultat şi doi medici specialişti. Primul a spus că are pneumonie, celălalt - bronşită trenantă. La sfârşitul lui februarie, l-am internat la spitalul "Grigore Alexandrescu", unde i s-a pus diagnosticul: astm bronşic, bronşiectazie"
Citeste tot articolul
"Caut tratament pentru supuraţie cronică pulmonară"
"Cură cu usturoi (apă usturoiată): 80 căţei de usturoi pisaţi se pun în 200 ml apă clocotită, într-un vas emailat bine acoperit. După un minut se ia de pe foc, se lasă acoperit să se răcească. Toată cantitatea se bea în cursul unei zile, câte o linguriţă din timp în timp. Se face o cură de 20 de zile. După o pauză de 10 zile se poate relua."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru PETRE C. - Reşiţa, F. AS nr. 1369 - "Am dureri mari după operaţia de hernie de disc"
"Uneori, intervenţiile chirurgicale pe coloana vertebrală, care vizează reducerea unei prolabări a discului intervertebral sunt urmate de neplăceri postoperatorii, traduse prin dureri de diferite intensităţi, înţepenire şi probleme de mobilitate (la mers, ridicare, aşezare etc.).
După o perioadă de timp variabilă, în funcţie de severitatea afectării (protruzie, compresie medulo-radiculară) şi de profesionalismul cu care s-a practicat intervenţia..."
Citeste tot articolul
Sfaturi reci pentru zile calde
"Faceţi mai puţină mişcare, purtaţi o îmbrăcăminte lejeră, comodă şi retrageţi-vă undeva la umbră - oamenii care sunt la ei acasă în regiunile calde ale globului ne exemplifică pe viu cum se poate rezista la temperaturi ridicate. E deosebit de plăcut să leneveşti şi să le îngădui şi picioarelor tale să ia o pauză: oferindu-le o baie rece, de pildă."
Citeste tot articolul
Incontinenţa urinară
"Netratate, pierderile involuntare de urină devin un real pericol. De teama lor, persoanele afectate adoptă de-a lungul anilor un comportament total greşit, care le duce cu timpul la pierderea completă a controlului asupra vezicii. De aceea, cu toţii ar trebui să ştim câte micţiuni pe zi sunt normale?"
Citeste tot articolul
Fructele roşii de pădure - FRAGII şi COACĂZELE
"Grădinărite de Dumnezeu, fără stropitoare şi săpăligă, fără îngrăşăminte şi adaosuri de hormoni, fructele de pădure, crescute în totală sălbăticie, reprezintă esenţa şi forţa naturii primare, capacitatea ei de a hrăni şi de a vindeca. Fragii, zmeura, murele, coacăzele, afinele şi agrişele sunt fiecare în parte o reţetă completă de energie vitală, o sursă de sănătate primită gratis."
Citeste tot articolul
Gimnastica pentru leneşi
"Teoria spune că, pentru a se menţine în formă, un om trebuie să facă săptămânal minimum 150 de minute de mişcare (de intensitate medie) şi că ideal este să-i dedice acestei activităţi câte 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Studii realizate în Occident indică însă că suntem departe de acest deziderat."
Citeste tot articolul
În formă, la 50 de ani
"Multe dintre dragele şi stimatele cititoare ale revistei ne reproşează în scrisori că ne ocupăm cu prioritate de tinere, uitând că şi după 50 de ani femeile au dreptul la eleganţă şi frumuseţe. Total de acord! De altfel, multe dintre reţetele naturiste publicate în revistă, precum şi programele de întreţinere a tenului sau reţetele de slăbit nu aveau frontiere de vârstă. Asta nu înseamnă că nu putem oferi soluţii adresate în mod special doamnelor de peste 50 de ani."
Citeste tot articolul
Mască pentru ten delicat, cu cartofi
"Mod de preparare: Curăţaţi cartoful de coajă, zdrobiţi-l cu furculiţa şi amestecaţi-l cu oul şi laptele, pentru a obţine o pastă mai moale. Încălziţi-o pe baie de aburi şi aplicaţi-o pe faţă cât suportaţi de fierbinte. Lăsaţi-o să acţioneze asupra pielii 20 de minute, apoi spălaţi-vă bine cu apă la temperatura camerei."
Citeste tot articolul
Stăpâna cea bună
"Numele meu e Azorica. Cu "a", nu cu "ă", pentru că sunt fetiţă. Sunt o căţeluşă frumoasă şi harnică. Aşa spun oamenii despre mine. Locuiesc cu stăpâna mea într-o curte frumoasă şi mare, cu pomi, cu flori, iarbă şi unde mai locuiesc şi alte animale. Chiar şi pisici. Dintre toate animalele, eu sunt singura care stă legată în lanţ. Stăpâna îmi dă mâncare, îmi dă apă, vorbeşte cu mine frumos, nu mă bate, dar mă ceartă. Şi asta numai din cauza pisicilor."
Citeste tot articolul
Prietenul meu, Bip
"A fost cândva o pasăre mică, chiar mai mică decât pumnul meu. Era un canar galben-auriu, jucăuş, şi un mare, mare cântăreţ. L-am primit de la o prietenă împreună cu locuinţa lui, o minunată colivie, amenajată cu tot ce îi era de trebuinţă: două vase mici din sticlă, aşezate pe suporturi, unul pentru seminţe, altul pentru apă, o tavă mare ce acoperea partea de jos a coliviei şi două beţişoare paralele, atârnate cu sforicele de tavanul ei, pe care Bip îşi făcea gimnastica de dimineaţă, sărind de pe unul pe celălalt, continuându-şi apoi, peste zi, acrobaţiile..."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Două iubitoare de fiinţe necuvântătoare facem un apel urgent către cititorii revistei: deţinem un spaţiu în apropierea Bucureştiului, unde intenţionăm să construim un adăpost pentru cei 50 de căţei şi pisici de care avem grijă, în prezent. Cum nu dispunem de materiale de construcţie (cărămizi, lemn, tablă, ciment, poliester, vată de sticlă etc.), nici de fonduri materiale suficiente, poate printre cititorii "Formulei AS" se vor găsi doritori să ne întindă o mână de ajutor, să ne ofere donaţii."
Citeste tot articolul
Scrisoare de mulţumire adresată cititorilor revistei "Formula AS"
"Iubirea, bunătatea şi bunăvoinţa sunt roadele Duhului, spunea Sfântul Pavel. Iar dumneavoastră, cititorii revistei Formula AS, aţi dovedit, de fiecare dată, că sunteţi dăruiţi cu aceste roade de preţ, tot mai rare în zilele noastre."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Mă numesc Toncea Florina, am 21 de ani şi povestea mea este plină de greutăţi. Sunt bolnavă de schizofrenie paranoidă. S-a declanşat pe când eram în clasa a VI-a şi n-am mai putut să învăţ. Am o pensie de handicap de gradul II. Stau cu mama, la fel de bolnavă, şi cu bunicul, care mereu face scandal. Vine acasă beat, cu chef de ceartă."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Stimată redacţie, Vă mulţumesc din suflet pentru ajutorul acordat de dumneavoastră. Le mulţumesc celor care m-au ajutat trimiţând mandate cu bani. Le voi scrie personal la fiecare. Vă trimit o iconiţă sfinţită pentru ca Dumnezeu să vă ajute să faceţi bine mereu. Eram aşa de deznădăjduit şi fără speranţă! Acum viaţa mi s-a luminat! Vă mulţumesc mult de tot!"
Citeste tot articolul
Misterele de la Cinciş
"Era prin 1958, când Părintele Arsenie Boca a coborât de la Prislop în Cinciş, nu departe de Hunedoara, şi a rostit, din senin, o sentinţă care i-a îngrozit pe săteni."
Citeste tot articolul
Cu "Formula AS", pe uliţa satului Pleaşa
"Eee, mămăică, o zis Dumnezeu să ne hodinim duminică, da' când ai animale-n curte, parcă poţi să stai?! Că nu poţi să le laşi acolo, să moară de foame! Duminică-neduminică, nici nu-i ziuă bine, că am şi ieşit din casă. O rugăciune ce-mi fac, dau cu apă pe ochi, şi repede în curte, la găini. Că sar de nebune, dărâmă coteţu', nu ştiu ce le apucă. Pe urmă, fuga-n grajd, la văcuţă, mulge, curăţă, dă-i fân; treabă, mămăică, treabă! Abia dup-aia îmi trag şi eu sufletu' şi mă pregătesc de biserică..."
Citeste tot articolul
N. Bazilescu, făuritorul Bucureştilor Noi
"Un labirint de străzi drepte, ca trase cu rigla, scufundate în verdeaţă, aflat în zona de nord a Capitalei, la ieşirea spre Mogoşoaia. Trotuarele sunt umbrite de copaci şi de pomi fructiferi, o prevestire a parcului gigantic care urmează, atât de bogat în arbori înalţi şi deşi, încât pare mai degrabă un trup de pădure. La intrare se află bustul lui N. Bazilescu, cel care a pus piatra de temelie a cartierului Bucureştii-Noi."
Citeste tot articolul
Ultima descântătoare din Vrancea
"Tuşa Şerbana din Coroteni - Vrancea ştia să descânte de orice. De dragoste, de urât, de bubă rea, pentru om părăsit, de ceas rău... Ea nu făcea, ci doar desfăcea răul şi paguba, şi nu e om în sat care să nu fi trecut pe la ea cu vreo pricină de necaz. Îi călcai pragul când nu mai ştiai încotro să o apuci. Animalul se prăpădeşte sub ochii tăi, copilul se stinge de boală şi nu ştii ce să-i faci, bărbatul a plecat de-acasă după muiere străină."
Citeste tot articolul
Bărbatul cu haina pe umăr
"La toate sărbătorile se îmbrăca în cămaşă albă. Vara, îşi ţinea vestonul pe umăr, prins cu un deget de agăţătoare şi, când era prea cald, îşi sufleca mânecile cămăşii. Părea oarecum neatent, neglijent, dar după aceea, mult după aceea, mi-am dat seama că, de fapt, era o atitudine intenţionat căutată şi obţinută, un exerciţiu de imagine care îi reuşea foarte bine. Căuta să pară distrat, când, de fapt, era foarte atent cu fiecare detaliu care-l privea."
Citeste tot articolul
ADRIAN ROMCESCU - "După familie şi muzică, prietenia e cea de a treia valoare a vieţii mele"
"În primul rând, Danemarca mi-a dat-o pe Gitte, soţia mea, care e daneză get-beget, dar care a înţeles că eu nu voi deveni niciodată danez, ci voi rămâne român, cu sufletul. Mai mult, Gitte, la rândul ei, se deosebeşte de danezi, în sensul că e o femeie extrem de caldă şi de sociabilă. Ea se simte de un miliard de ori mai bine în România decât în Danemarca, tocmai pentru că aici găseşte o anume căldură, o expansivitate şi o spontaneitate de care în Danemarca nu are parte."
Citeste tot articolul
DANA ROGOZ - "Aştept filmul ăsta de 15 ani!"
"Târziu am început să-mi pun întrebarea cum ar fi fost lucrurile pentru mine, dacă nu aş fi intrat aşa devreme în televiziune. Răspunsul e că nu ştiu. În liceu, fiecare profesor vedea că performez la materia lui şi trăgea de mine în direcţia aia. Poate din cauza asta, mult timp m-a copleşit sentimentul că nu fac destul. Că mă joc. Că mai bine aş fi făcut medicina, să salvez vieţi. Că actoria nu ajută pe nimeni, în fond. Mi-au trebuit nişte ani să accept că ăsta e drumul meu şi că e loc pentru toate pe lumea asta."
Citeste tot articolul
Un om în marginea veşniciei - Părintele VALERIAN GRECU
"Un om ca un foc. Dar nu un foc domol, aprins iarna în sobă, ci un vulcan din care se revarsă neîntrerupt o iubire clocotitoare. I-am întâlnit de-a lungul vieţii pe aproape toţi marii duhovnici ai neamului nostru, dar nu cred că am simţit vreodată o dragoste mai năprasnică decât alături de părintele Valerian. "Să ştii că ne cunoaştem de la întemeierea lumii!", mi-a spus din prima clipă, în timp ce mă îmbrăţişa strâns, topindu-mi orice reţinere."
Citeste tot articolul
Începutul sfârşitului - Încălzirea globală face victime
""Eu nu cred în încălzirea globală", stătea scris pe zidul unei case, parţial scufundată în apă, din cauza inundaţiilor. Imaginea ironică a făcut înconjurul lumii, parcă râzându-le scepticilor în nas. Asta se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Acum, numărul celor care pun la îndoială schimbările climatice s-a redus drastic. Şi asta, pentru că efectele au devenit ameninţătoare."
Citeste tot articolul
Meteorologii din ogradă
"Cocoşul, rândunelele, albinele... Multe vietăţi din preajma noastră au darul de a prevedea instinctiv schimbările de vreme. Cei ce învaţă să le interpreteze corect comportamentul pot să dezvolte un al şaselea simţ."
Citeste tot articolul
Blesteme, descântece şi leacul lor
"Cu toate că se vorbeşte mult despre ea, puţini sunt cei care ştiu cu adevărat ce rol nefast are în societatea modernă şi în viaţa de zi cu zi magia neagră. Odată cu valul economiei de piaţă, ea a devenit obiect de larg consum. O găsim în anunţuri de mică publicitate, pe toate canalele de televiziune, ba chiar şi pe garduri ori pe stâlpi, pe care sunt lipite anunţuri cu "leg, dezleg, fac, desfac". Magia este cât se poate de prezentă în viaţa noastră, a tuturor, chiar dacă nu-i conştientizăm existenţa."
Citeste tot articolul
ROBBIE WILLIAMS - "Va fi show-ul vieţii voastre!"
"Membru de bază al trupei Take That, alături de care a devenit celebru, Robbie Williams cântă solo cu mare succes de aproape 25 de ani. A lansat de unul singur 11 discuri, iar 10 dintre ele au ajuns pe primul loc în topurile britanice. Azi, Robbie este cel mai bine vândut cântăreţ din ţara lui natală şi deţine o mulţime de premii."
Citeste tot articolul