Reguli de administrare
Atunci când facem o cură cu fructe de pădure pentru revigorarea organismului sau pentru rezolvarea unor afecţiuni, trebuie să avem în vedere cinci reguli simple:
1. Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol, fără a le combina cu alte alimente.
2. Spălarea lor se face întotdeauna cu puţin înainte de a le consuma.
3. La frigider, fructele nu-şi păstrează proprietăţile mai mult de 5 zile (la temperatura de 4°C).
4. Primul aliment consumat la începutul zilei vor fi fructele de pădure cu care facem cura.
5. Apariţia în primele 24-36 de ore a unor scaune abundente, a unor uşoare ameţeli, mărirea diurezei nu trebuie să ne îngrijoreze - este semnul curăţirii organismului. Dacă totuşi simţim că ne deshidratăm, vom bea ceaiuri calde concentrate de mentă, chimen şi frunze de fragi: 1/2 linguriţă din fiecare la 1 cană cu apă.
Sucul
Nu se obţine cu storcătorul electric, deoarece contactul fructului cu părţile metalice îi alterează proprietăţile. Cu o lingură de lemn se pisează bine fructele într-un vas de porţelan şi apoi se filtrează presându-le bine într-un tifon. Sucul astfel obţinut se consumă cât mai repede sau se depozitează în bidoane de plastic bine închise şi se pune la rece, unde nu se păstrează mai mult de 12 ore.
Uscarea fructelor de pădure
Prin uscare la soare, fructele pierd mai bine de 80% din cantitatea de apă şi pot fi foarte uşor conservate vreme de doi ani. Este un proces asemănător cu cel al obţinerii stafidelor din struguri. Fructele se pun la soare răsfirate pe o hârtie sau o prelată şi se iau noaptea sau atunci când plouă şi se ţin temporar în locuri bine aerisite şi curate. Dacă aveţi un balcon însorit şi ceva mai ferit de praf, puteţi face chiar acolo această operaţiune de uscare. În momentul în care fructul a devenit tare, rigid, iar atunci când îl tăiem la mijloc nu mai e zemos, procesul de uscare s-a încheiat.
Pulberea de fructe de pădure
Pulberea se obţine din fructele uscate, prin pisare în mojar sau, mai simplu, prin măcinare cu o râşniţă electrică de cafea. Se administrează câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pulberea ţinându-se sub limbă 10 minute înainte de a fi înghiţită cu puţină apă.
Ceaiul de fructe de pădure
Se poate face în două variante:
* Cu apă călduţă (macerat) - 1 linguriţă cu pulbere de fructe uscate şi câteva frunze uscate se pun într-un pahar cu apă călduţă şi se ţin de seara până dimineaţa. Dimineaţa se bea acest extract, fără a-l filtra, cu puţină miere.
FRAGII
Sunt primele fructe ale pădurii, care se coc pe la sfârşitul lui iunie şi vor fi printre ultimele care vor dispărea. De acum şi până în august, fragii apar generaţie după generaţie, la altitudini tot mai mari, până spre crestele munţilor. Pare greu de crezut că o asemenea delicatesă alimentară poate ascunde în ea o farmacie, dar este adevărat. Fructul de frag conţine zece din mineralele esenţiale pentru organism, între care potasiul, fosforul şi fierul, precum şi vitamine: A, B1, B2 şi C, substanţe aromate, o substanţă asemănătoare aspirinei ş.a.m.d. Fragii sunt utilizaţi în vindecarea multor boli, dintre care vom enumera acum câteva.
* Diabetul - fragii conţin o formă de zahăr (levuloza) care este foarte bine tolerată de diabetici şi, în plus, frunzele sale conţin o substanţă care normalizează glicemia. Din acest motiv, maceratul cu apă călduţă din fructe şi frunze de fragi, la fel ca şi sucul de fragi (dar nu mai mult de 250 ml pe zi), sunt băutura ideală pentru cei care suferă de această boală.
* Febră, răceală - sucul şi ceaiul de fragi alungă febra, ajută corpul să elimine toxinele, asigură aportul de vitamine necesar, grăbind considerabil procesul vindecării. Ceaiul fierbinte de fragi îndulcit cu miere, băut câte o cană din oră în oră, vreme de 16-24 de ore, timp în care nu se mănâncă nimic, este un remediu forte contra răcelilor de vară.
* Exces de colesterol - cura de fragi este una din cele mai eficiente şi plăcute cure de vară pentru normalizarea valorilor colesterolului. Se consumă în fiecare zi minimum 1/2 kg de fragi sau se alternează zilele de fragi cu cele de coacăze roşii (aceeaşi cantitate), vreme de două săptămâni.
* Hipertensiune arterială - aproape toate fructele de pădure consumate ca atare sau ca ceai făcut cu apă călduţă au ca efect normalizarea tensiunii arteriale. În iunie-iulie se recomandă fragii, în iulie-august coacăzele negre, iar în septembrie-octombrie fructele de păducel.
* Cancer - sucul de fragi redă pofta de mâncare, ajută la eliminarea produşilor reziduali ai metabolismului, relansează activitatea glandelor endocrine, fiind un aliment-medicament cât se poate de binevenit în dietă pentru a învinge această boală. Pentru a preîntâmpina eventualele reacţii alergice la fragi, se face o desensibilizare, ţinând sub limbă o fragă zdrobită, cu jumătate de oră înainte de administrarea sucului. Se administrează 300-500 ml de suc pe zi.
* Oxiuri - în fiecare dimineaţă, la orele 6.00 - 7.00, se consumă 500 g de fragi, fără a consuma apoi nimic altceva până la ora 12.00. Cura durează 7-10 zile. Eficienţa tratamentului creşte dacă seara se bea o linguriţă cu tinctură de pelin şi una cu tinctură de cimbru, într-un pahar de apă. Acest tratament este indicat şi pentru eliminarea teniei.
* Ateroscleroză - 300 g de fructe consumate zilnic, pe stomacul gol, curăţă vasele de sânge şi ajută la refacerea parţială a elasticităţii acestora. Se recomandă cure cât mai lungi.
* Astenie - fragii şi zmeura sunt fructele de pădure indicate în mod special în astenia care apare pe fondul slăbiciunii fizice. Se consumă în cantităţi moderate (100-200 g) de 2-3 ori pe zi. Cele mai eficiente sunt fructele culese pe loc din pădure.
* Tartru dentar - pe periuţa de dinţi se pun 2-3 fragi zdrobiţi şi se freacă bine zonele cu tartru; tratamentul se repetă zece zile la rând. Anumiţi acizi organici din componenţa fragilor dizolvă tartrul dentar.
COACĂZELE ROŞII
(Ruzinci, Ribizli, Strugurei)
La un concurs de frumuseţe, dintre toate fructele pădurii, cu siguranţă că delicatele coacăze roşii, cu pieliţa lor strălucitoare şi translucidă, s-ar clasa pe primele locuri. Gustul lor acrişor, conţinutul mare de apă, anumite substanţe depurative din componenţa lor le recomandă de la sine ca plante dezintoxicante, care ajută la normalizarea asimilaţiei şi digestiei. Cura de coacăze roşii împrospătează, dă poftă de viaţă, uşurează corpul, elimină senzaţia de greutate în stomac, ajută la decongestionarea sinusurilor şi la vindecarea infecţiilor respiratorii cronice. Iată câteva indicaţii:
* Digestie leneşă - coacăzele roşii, la fel ca şi portocalele, sunt fructe care, mâncate după masă, nu îngreunează digestia, ci din contră, o ajută şi o accelerează. Persoanelor care fac uşor indigestie li se recomandă să mănânce două treimi din alimentele obişnuite, servite la masă, completând restul cu o cantitate moderată de coacăze roşii. Efectele vor fi impresionante.
* Apetit dereglat - o porţie de coacăze roşii luată cu 15 minute înainte de masă declanşează imediat o poftă de mâncare sănătoasă (dar, atenţie, nu excesivă). Din acest motiv, coacăzele roşii sunt un medicament preţios pentru persoanele anorexice sau cu apetit capricios. Este un mijloc foarte bun de reeducare a poftei de mâncare la persoanele cu apetit nocturn, care este unul dintre principalii vinovaţi în cazul obezităţii.
* Insuficienţă hepatică - 1/2 kg de coacăze roşii consumate zilnic, la fel ca şi sucul de coacăze roşii, este un ajutor extrem de preţios pentru persoanele cu boli hepatice grave, ajutând la eliminarea toxinelor, la drenarea ficatului şi chiar la regenerarea lui. Cura de coacăze de 2-3 săptămâni este indicată în tratarea hepatitei cronice şi acute, inclusiv a celei produse de viruşii B şi C.
* Constipaţie cronică - se recomandă consumul de fructe proaspete - câte 300-400 g o dată, cu jumătate de oră înainte de masă. Se consumă în acelaşi timp alimente cu cât mai multe fibre: morcov, pătrunjel, varză, tărâţe de grâu.
* Curele de slăbire - sunt mult eficiente dacă vom consuma zilnic 1/2 kg de coacăze, care vor intensifica tranzitul intestinal.
* Tenul pletoric, cu vinişoare roşii - coacăzele roşii fluidifică sângele, reglează tensiunea şi ajută la normalizarea circulaţiei. Se fac cure de 1-2 săptămâni, timp în care se bea în fiecare dimineaţă un pahar cu suc de coacăze şi înainte de fiecare masă cu jumătate de oră se mănâncă 200-300 g de coacăze roşii.
(În numărul viitor: Coacăzele negre, afinele şi murele)