2016 - anul schimbării
În discursul de bilanţ ţinut în faţa Parlamentului la un an de la preluarea mandatului, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre "două lecţii" pe care 2015 le-a "predat" românilor: tragedia din Clubul Colectiv şi schimbarea impusă jocului politic. Tragedia din "Colectiv" a reprezentat fisura bruscă şi, în fond, inevitabilă, în funcţionarea sistemului arbitrar şi corupt prin care este guvernată ţara.
Citeste tot articolul
Săptămâna 8-14 ianuarie
Din primele zile ale anului, două dintre planete s-au gândit să retrogradeze. Prima care a făcut-o e Mercur, planeta comunicării, care a pornit-o înapoi pe 5 şi va ajunge înapoi în zodia Capricornului, sâmbătă. E o ocazie bună să ducem până la capăt obligaţiile profesionale ce n-au putut fi rezolvate în vârtejul sfârşitului de an, sau de-a rezolva unele probleme cu autorităţile. Tot sâmbătă, marele benefic Jupiter intră în mişcare retrogradă, în Fecioară.
Citeste tot articolul
Dispar pieţele publice
Asociaţia Frontului Negustoresc Obor, fondată în anul 1935 şi reînfiinţată în anul 2006, trage un semnal de alarmă: pieţele publice se închid şi dispar. Deşi sunt protejate de lege, odată cu venirea lui Traian Băsescu la primăria Capitalei, s-a trecut la privatizarea nelegală a acestora. Cunoaştem cazul Pieţei Amzei, iar mai recent, al Pieţei Timpuri Noi.
Citeste tot articolul
Despre brânză şi ciobani
Nu ştiu dacă aţi încercat vreodată să mâncaţi telemea sau brânză de burduf cumpărate din supermarket-uri. Eu am luat o dată, şi vă mărturisesc că am fost uimit de gustul lor, care îmi aducea vag aminte de praful de cretă pe care-l mâncam în copilărie, prostindu-ne, amestecat cu un uşor iz de algocalmin. Toată această cavalcadă minerală, într-un produs etichetat ca organic, m-a consternat.
Citeste tot articolul
ACHIM IRIMESCU, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - "Ţăranii noştri trebuie să-înţeleagă un lucru simplu: dacă nu te asociezi, n-ai nici o şansă în agricultură"
Potrivit dicţionarelor, tehnocraţia este sistemul de guvernare controlat de experţi tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. Adepţii tehnocraţiei se numesc, desigur, tehnocraţi. Tehnocraţi se numesc şi membrii guvernului actual al României, veniţi la putere în circumstanţele cunoscute, pe termen scurt şi cu mandat limitat. Cu toate acestea, guvernul tehnocrat actual este văzut ca o salvare pentru România, ca o vindecare, fie şi temporară, de boala lungă a politicii dâmboviţene.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru C., F. AS nr. 1194 - "Transpiraţia urât mirositoare îmi face viaţa imposibilă"
Problema dvs. nu constă neapărat în găsirea soluţiilor prin care reuşiţi (sau nu) să atenuaţi efectele neplăcute ale transpiraţiei abundente şi urât mirositoare, cât mai ales în căutarea şi găsirea cauzelor reale care determină manifestarea acestui fenomen.
Citeste tot articolul
Masa de Crăciun
Anul acesta, pentru seara de Crăciun vă oferim ciuperci cu castane, salată de ţelină cu portocale şi muşchiuleţ de porc la cuptor. Iar la sfârşit, culegem pentru dvs. o stea de pe cer, dulce şi parfumată: parfait (parfé) de migdale cu sos de ciocolată.
Citeste tot articolul
Leacuri din ţara iernilor veşnice
Chiar dacă nu i se ştie precis adresa, se spune că Moş Crăciun vine dintr-o ţară aflată în Nord, tărâmul nopţilor polare şi al iernilor nesfârşite. Patrie a renilor, elfilor şi spiriduşilor, Scandinavia este şi locul unei bogate tradiţii a medicinei populare, care se bucură şi în zilele noastre de mare preţ. Remediile care urmează sunt folosite în Suedia, Norvegia şi Finlanda
Citeste tot articolul
Darurile Crăciunului: Aurul, smirna şi tămâia
"Şi intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, şi căzând la pământ, s-au închinat Lui; şi deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie şi smirnă." (Matei 2.11) În credinţa populară, cele trei daruri preţioase simbolizează faptul că Pruncul Iisus s-a născut Rege, Dumnezeu şi Om.
Citeste tot articolul
Cum să ne despărţim de epuizare şi oboseală - Programul anti-depresie
Rămâneţi nemişcaţi un moment, închideţi ochii, fiţi atenţi numai la respiraţia dvs. Inspiraţi. Expiraţi. Timp de un minut. Nu judecaţi în niciun fel şi nu daţi calificative gândurilor care vă vor apărea automat în minte. Lăsaţi-le să treacă şi reveniţi mereu la perceperea respiraţiei. Conştientizaţi faptul că acest moment de imobilitate este prezentul.
Citeste tot articolul
Lovitura de graţie contra stresului - Respiraţia abdominală
Dacă în perioadele de stres puternic ne-am rezerva cu regularitate doar câteva minute pe zi pentru a respira profund, din abdomen, am face faţă cu mai mult calm agitaţiei cotidiene, recuperându-ne calmul şi energia. Explicaţia medicală e simplă: reacţiile organismului la stres sunt dirijate de aşa-numitul sistem nervos vegetativ. Majoritatea funcţiilor vegetative nu pot fi influenţate din exterior, cu excepţia respiraţiei.
Citeste tot articolul
Tinereţe cu ceasul oprit
Pentru demachierea pielii: 2 linguri flori de tei se pun în 100 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute să se infuzeze, se adaugă 1/2 linguriţă miere şi cu acest amestec se umezeşte şi se masează faţa şi decolteul.
Citeste tot articolul
Băuturi care ard kilogramele
Un mod sănătos de a ne păstra silueta şi după marea ofensivă a meselor de Crăciun şi de Revelion este să apelăm la nişte cocteiluri de data asta fără alcool - ale căror proprietăţi sunt verificate în timp. Ele facilitează digestia şi stimulează puternic metabolismul, ajutându-ne să pierdem în greutate. E vorba de câteva băuturi naturale, preparate în casă, eficiente pentru slăbit şi binefăcătoare pentru sănătate.
Citeste tot articolul
Colindele de sub zăpezi
Căsuţa bătrânei Fica se află în Glod. Dincolo de Valea Bozeşului, a Ardeului, a Almaşului şi a Nădăştiei, un sat pierdut în inima Apusenilor. Adică departe!
Citeste tot articolul
Un Crăciun furat
În Moldova iernile sunt aspre, dar aceea din anul 1989 a fost, mai degrabă, un pui de primăvară. Eram la jumătatea lui Decembrie şi, de mirare, în Bacău nu căzuse încă prima zăpadă. Aerul clar mirosea a muguri. Parcă Dumnezeu avea un plan special. Oraşul se pregătea de Crăciun după acelaşi ritual dictat de austeritate. Între blocuri se auzeau, dimineaţa, bătaia covoarelor, iar seara, bicele din funii groase de cânepă ale băieţilor care se pregăteau de pluguşor.
Citeste tot articolul
Poveşti din Ţara Crăciunului
În copilăria mea, Crăciunul era întotdeauna însoţit de zăpezi, uneori diafane, sclipind întretăiat sub lumina lunii, alteori, uriaşe, grele, maiestuoase, precum munţii care ţineau într-un căuş valea satului. Era mare sărbătoare când vedeam căzând din nori pulberea albă, care acoperea lumea de bucurie, linişte şi pace. Când ningea, ştiam că nu mai e mult până la ziua în care venea Îngerul, şi asta mă făcea întotdeauna fericită tare. Pe-atunci, în anii aceia binecuvântaţi, în satul meu de lângă pădure, sărbătoarea Crăciunului era adusă pe aripi de Îngerul Domnului.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Îmi amintesc de sfârşitul lui 1989 şi de primele luni din 1990 ca de perioada cea mai intensă şi exaltantă din viaţa mea. Eram atunci convinsă că paranteza pătrată în care trăisem se spărsese şi că se va reveni automat la tradiţiile democratice. N-a durat însă prea mult până să ne dăm seama că revolta populară fusese confiscată de eşalonul secund al nomenclaturii P.C.R., condus de Ion Iliescu.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Acelora dintre dvs. care îşi vor petrece sărbătorile în tihnă acasă le recomand această carte - o sărbătoare în sine. Victor Ieronim Stoichiţă e una din personalităţile de origine română de mare anvergură intelectuală, cu o carieră academică şi o operă mult apreciată în Occident. Plecat definitiv din ţară la începutul anilor '80, a predat Istoria Artei la mari universităţi din Franţa, Italia, Germania, SUA şi Elveţia, unde s-a stabilit de un sfert de secol.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Despre valorosul scriitor român din exil Vintilă Horia (1915-1992) se vorbeşte mult mai puţin decât despre Cioran şi Mircea Eliade, cu care în tinereţe, a împărtăşit aceleaşi simpatii politice extremiste, manifestate în publicistica din anii '30. Este nedrept, fiindcă întreaga lui operă literară - romane, nuvele, eseuri, studii, poeme scrise în spaniolă, franceză şi italiană, apreciate de critica internaţională - e complet detaşată de pulsiunile tulburi din prima tinereţe.
Citeste tot articolul
CORINA CHIRIAC - "Pensie! Ce cuvânt nesuferit!"
Mulţumesc de complimente, şi să ştii că mă laud, mă laud cu faptul că mă ţine Dumnezeu sănătoasă şi-mi oferă posibilitatea de a-mi continua lunga activitate de cântăreţ, de artist, de organizator de activităţi artistice. Sunt profund recunoscătoare că primesc de la El puterea de a continua să fac ceea ce-mi place, ceea ce am făcut toată viaţa mea. Şi mă mai laud şi cu un dublu CD, scos chiar în toamna asta, numit "Hai, hai, lângă mine stai".
Citeste tot articolul
GETA CARAGIU - "Când intra Toma în casă, răsărea soarele!"
De câte ori ajung la Ploieşti, nu mă pot opri să merg în micul parc de lângă Teatrul "Toma Caragiu". Aici, căţărat pe un piedestal de marmură, stă bustul marelui actor, dispărut mult prea repede dintre noi, la cutremurul din 1977. Un bust de o frumuseţe dramatică, şi trist, şi şăgalnic, deformat şi mărit cu duioşie. De parcă a fost sculptat direct cu sufletul. Însingurat pe piedestalul său, Toma Caragiu pare văzut printr-o lentilă a inimii şi a nostalgiei.
Citeste tot articolul
Părintele NICOLAE BORDAŞIU - "Noi, românii, am trăit totdeauna Naşterea Domnului, la timpul prezent. Aici şi acum"
Părintele Nicolae Bordaşiu de la Biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti a ştiut, în toţii anii vieţii sale, nouăzeci şi unu la număr, să fie un martor tăcut, discret, dar statornic, al Domnului. Aşa a ajuns să învingă timpul şi, în cele din urmă, să îl stăpânească, iar încercările vieţii, anii în care a fost urmărit de fosta Securitate, apoi închis în temniţe comuniste, să nu-şi lase urmele hâde pe el.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Mă numesc Georgeta Baba, sunt din Bucureşti şi îndrăznesc să vă scriu, pentru că se apropie un eveniment major, Crăciunul, şi acesta este felul meu de a-mi manifesta bucuria uriaşă şi emoţia, comunicând cu voi, pe care vă simt apropiaţi şi "pe aceeaşi lungime de undă".
Citeste tot articolul
Peleş, palatul iubirilor interzise - Cronica aventurilor amoroase la curtea lui Carol I şi a reginei Elisabeta -
"Majestate, nu vă lipseşte absolut nimic pentru a fi societară a Comediei Franceze!", i-a spus Reginei Elisabeta o mare actriţă pariziană. Nu era câtuşi de puţin vorba despre un elogiu mieros. Soţiei regelui Carol I îi plăcea la nebunie să pozeze. La propriu şi la figurat. Regina-poetesă a României ţinea de mult timp prima pagină a marilor jurnale europene, prin apariţiile ei mereu surprinzătoare, prin anturajul său de cea mai bună condiţie intelectuală şi prin preocupările artistice aflate în avangarda epocii.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IANUARIE
Energia lui Marte este cea care îşi pune pecetea pe anul 2016. Marte este un concentrat de energie, pe care o vom simţi cu toţii, mai ales după 7 ianuarie, când acesta intră în Scorpion. Pe 17 şi 18, aspectul format de Marte cu Neptun ne poate determina să luăm o decizie inspirată, în legătură cu plasamentele noastre băneşti. Mercur retrogradează între 6 şi 26, tulburând liniştea Vărsătorilor (până pe 8), iar mai apoi pe cea a Capricornilor, care în acest răstimp pot reevalua unii termeni contractuali.
Citeste tot articolul
PAUL ANKA - "Dacă ai o pasiune în viaţă şi îţi place ceea ce faci, nu renunţa!"
În loc să sune goarnele de trezire, anul muzical 2016 începe molcom, cu delicateţuri romantice. În România soseşte Paul Anka, verde, încă, la 74 de ani, pregătit să-şi dea gata admiratorii cu vocea lui neatinsă de timp. Legendă a muzicii pop din anii '60-'70, cântăreţul canadiano-american va concerta, pe 30 ianuarie 2016, pe scena Sălii Palatului.
Citeste tot articolul