Ciuperci prăjite cu castane
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci, 2 cepe roşii, 1 legătură pătrunjel verde, 200 g castane comestibile fierte, 3 linguri ulei, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se curăţă ciupercile şi se taie felii. Ceapa, curăţată, se taie rondele subţiri, pătrunjelul verde, spălat şi zvântat, se toacă mărunt, iar castanele fierte se taie în două.
* Se-ncinge uleiul şi se prăjesc în el ciupercile (pe toate părţile), până ce se evaporă toată zeama. Se adaugă untul, castanele şi ceapa şi se dunstuiesc puţin, după care se încorporează pătrunjelul tocat, sare şi piper.
Muşchiuleţ de porc la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 muşchiuleţi de porc (a 350 g), sare, piper, 120 g prune uscate (fără sâmburi), 150 g bacon, tăiat felii subţiri, 2 linguri ulei. Pentru sos: 200 ml vin roşu, 200 ml zeamă concentrată de carne, 100 g frişcă lichidă, 2 linguriţe jeleu de fructe de pădure, sare, piper, 1 vârf de cuţit mirodenii măcinate (scorţişoară, cuişoare, cardamom), 1-2 linguri amidon sau făină pentru legat sosul. În plus: tăieţei laţi, ca garnitură.
Mod de preparare:
* Se crestează carnea pe lung şi se desface în două. Se sărează, se piperează şi se acoperă cu un strat de prune uscate. Se pliază din nou (în forma iniţială), se înfăşoară cu felii de bacon, se fixează cu scobitori şi se prăjeşte de jur împrejur, în uleiul încins, până ce se rumeneşte.
* Se-ncinge cuptorul la 150°. Se pun muşchiuleţii într-o formă termorezistentă, se dau la cuptor şi se lasă să se pătrundă 15-20 de minute. Între timp, se fierb tăieţeii al dente.
* Se pune carnea pe un platou, se taie felii (după ce s-au îndepărtat scobitorile şi se serveşte cu sos şi tăieţei. Eventual şi cu ciupercile prăjite cu castane, ca garnitură.
Salată cu ţelină şi portocale
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 rădăcini de ţelină (mijlocii), 2 portocale. Pentru sos: 2 linguri oţet de mere, sare, piper, 2 linguriţe muştar, 5 linguri ulei de măsline. În plus: 2 cepe roşii tăiate fâşii subţiri, 4 felii de somon afumat, 1 lingură pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
* Se curăţă ţelina de coajă, se taie - eventual - în două, se fierbe (fără a o lăsa să se înmoaie prea tare), se scurge bine şi se taie felii.
* Se curăţă portocalele de coajă, îndepărtând complet pieliţa albă, şi se desfac în fileuri deasupra unui bol, ca să nu se "piardă" zeama.
* Pentru sos: se bate zeama de portocală cu oţetul, sarea, piperul, muştarul şi uleiul.
* Se aşează feliile de ţelină şi fileurile de portocală pe farfurii şi se stropesc cu sos. Se pun alături feliile de somon afumat şi se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.
Parfait de migdale cu sos de ciocolată
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru parfait: 150 g zahăr, 100 g migdale tăiate mărunt, 3 ouă, 3 linguri lichior de migdale, 300 g frişcă. Pentru sos: 1 tabletă de ciocolată amăruie tăiată mărunt, 1/2 linguriţă scorţişoară, 100 g frişcă lichidă, 30 g migdale feliate (rumenite) pentru ornat, ulei pentru uns forma.
Mod de preparare:
* Parfait-ul. Se caramelizează, într-o tigaie, 100 g de zahăr, se adaugă migdalele tăiate mărunt, se toarnă amestecul pe o farfurie plată, unsă cu ulei şi se lasă să se răcească şi să devină crocant.
* Se pun într-un vas de metal ouăle, restul de zahăr şi lichiorul de migdale şi se bat pe baia fierbinte de apă, până ce se îngroaşă ca o cremă. Se lasă 10 minute să se răcească.
* Se taie mărunt crocantul (de zahăr şi migdale), se bate frişca şi se încorporează ambele în crema răcită. Se unge cu ulei o tavă în formă de stea, se tapetează cu folie de plastic, se toarnă crema în ea şi se netezeşte la suprafaţă. Se dă la congelator şi se lasă cel puţin 4 ore (mai bine toată noaptea).
* Se scoate parfait-ul din congelator cu 20 de minute înainte de a-l servi şi se lasă să se înmoaie puţin. Se răstoarnă pe un platou, se îndepărtează folia şi se presară peste el o parte din migdalele rumenite.
* Pentru sos, se topeşte pe baia de apă fierbinte ciocolata, împreună cu frişca şi scorţişoara, amestecând întruna, se toarnă o lingură de sos peste parfait, se presară şi restul de migdale rumenite, iar sosul rămas se serveşte alături.