Aurul
Unul din primele metale descoperite de om, aurul a fost preţuit din vechi timpuri, nu doar pentru valoarea sa materială, ci şi pentru proprietăţile sale curative deosebite. Încă din antichitate, oamenii purtau bijuterii din aur, pentru alinarea durerilor articulare, pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular, pentru combaterea ulcerului gastric, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru îndepărtarea stresului şi a energiilor negative.
Apa de aur
În medicina populară, apa de aur a fost folosită pentru tratarea infertilităţii, a dermatitelor, a depresiei, pentru întărirea organismului.
Reţeta 1. Pentru prepararea apei din aur se folosesc orice bijuterii din aur galben, inele, pandantive, cercei. Se utilizează doar podoabele fără pietre preţioase şi este de preferat să aibă minimum trei grame. Se clătesc bine sub jet de apă rece şi se aşează într-un vas emailat. Se toarnă deasupra două căni de apă rece şi se pune vasul la fiert, la foc mediu. Se lasă timp de 30-40 de minute, până ce volumul apei scade la jumătate. Recipientul se acoperă şi se lasă timp de trei-patru zile, într-un loc întunecos.
Reţeta 2. Într-un borcan, peste bijuteria bine spălată, se toarnă 100 de mililitri de apă filtrată. Recipientul se aşează la fereastră, în bătaia directă a soarelui şi se lasă timp de o săptămână.
Apa de aur le este recomandată ca tratament persoanelor care suferă de afecţiuni oncologice, după următoarea schemă: zece zile de administrare (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale), 20 de zile pauză. Tratamentul se poate repeta de trei ori pe an.
* Hipertensiune arterială, aritmii: câte zece mililitri de apă de aur, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Se administrează zilnic, până ce starea se normalizează.
* Oboseală: se ia câte o linguriţă, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 10-12 zile.
* Cistită, tulburări menstruale: se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de zece zile.
* Consolidarea imunităţii - se administrează câte o linguriţă din preparat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de zece zile şi se poate repeta de două ori pe an.
* Dureri articulare - se fac băi cu apă de aur, de două ori pe săptămână. În apa pregătită pentru îmbăiere, se adaugă o jumătate de litru de apă de aur. Se primeneşte trupul în această apă, timp de 20 de minute.
* Împotriva ridurilor - se pun pe obraz comprese cu apă de aur. Un tifon împăturit se înmoaie în apă de aur şi se aplică pe faţă, lăsându-l să acţioneze timp de 15 minute. Se ia alt tifon, se înmoaie în soluţie şi se aplică pe gât, timp de 30 de minute. Procedura se repetă de două ori pe săptămână.
Atenţie! Apa de aur nu le este recomandată femeilor însărcinate şi celor care alăptează!
Smirna
Smirna este, de fapt, răşina arborelui Commiphora myrrha, ce creşte în regiunile deşertice ale Peninsulei Arabice. A început să fie folosită încă din secolul XIII î.Hr, în Egiptul antic, ca element sacru în ceremoniile religioase de îmbălsămare şi mumificare. Cu timpul, a devenit unul dintre cele mai valoroase ingrediente, uleiul său, deosebit de parfumat, fiind utilizat pentru alungarea spiritelor rele, a ispitelor şi gândurilor necurate, dar şi ca leac împotriva multor boli trupeşti. În Grecia antică, niciun războinic nu pleca la luptă, până ce trupul său nu era uns, din belşug, cu ulei de smirnă. Şi asta nu întâmplător, căci medicina modernă a confirmat că smirna are proprietăţi antiseptice, anti-inflamatorii şi anti-fungice. În medicina chineză antică, smirna era folosită pentru "întinerirea" minţii, uleiul din această răşină având un efect revigorant, ce ajută la eliminarea stresului şi a emoţiilor negative.
Cum se utilizează smirna?
* Depresie, insomnie, stare de anxietate: şapte picături de ulei de smirnă şi o lingură de miere se dizolvă într-un pahar cu apă călduţă. Totul se toarnă în cada pregătită pentru baie. Se îmbăiază trupul în această apă timp de minim 15 minute, seara, înainte de culcare. Procedura se poate repeta ori de câte ori apar stările de nelinişte.
* Boli respiratorii: Într-o oală de doi litri de apă clocotită se adaugă zece picături de ulei de smirnă. Se acoperă capul cu un prosop şi se fac inhalaţii, timp de zece minute, în fiecare seară, înainte de culcare, timp de minimum trei zile la rând.
* Iritaţii ale pielii, eczeme: La 10 mililitri de ulei de măsline se adaugă cinci picături de ulei de smirnă. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze câteva ore, apoi se clăteşte doar cu apă călduţă.
* Călcâie uscate şi crăpate: cinci picături de ulei de smirnă se adaugă în orice cremă hidratantă. Se aplică pe zona afectată seara. Fisurile nu vor mai fi atât de dureroase şi se vor vindeca mult mai rapid.
* Mâini aspre: o lingură de smântână cât mai grasă se încălzeşte uşor pe foc. Se adaugă patru picături de ulei de smirnă şi se aplică călduţă pe mâini. Se poate utiliza ori de câte ori doriţi.
* Tinctură împotriva infecţiilor respiratorii: peste 120 de grame de smirnă uscată se toarnă 250 de mililitri de apă şi 250 de mililitri de vodcă. Se amestecă bine şi se toarnă într-un recipient din sticlă de culoare închisă. Se depozitează într-un loc întunecos, timp de două săptămâni, agitând sticla periodic. Cu această tinctură se frecţionează pieptul, seara, înainte de culcare, apoi se îmbracă o pijama groasă, de bumbac. Se poate adăuga în apa pregătită pentru baie (10-15 picături) sau se pot face inhalaţii (la un litru de apă - cinci picături).
Smirna este contraindicată femeilor însărcinate!
Tămâia
Tămâia, la fel ca şi smirna, este răşina unui arbust din specia Boswellia, şi a fost folosită încă din vechi timpuri pentru purificarea de energiile negative, pentru izgonirea duhurilor rele, atât în ritualurile din China şi Egiptul antic, cât şi în ceremoniile religioase creştine. Într-adevăr, cercetările moderne au demonstrat că mirosul de tămâie calmează sistemului nervos, ajutând trupul şi sufletul să pătrundă într-o stare de meditaţie sau rugăciune.
De secole, atât smirna cât şi tămâia au fost folosite cu succes în tratarea bolilor infecţioase ale sistemului respirator, gripe, răceli, bronşite. Extractele din aceste răşini au proprietăţi astringente, expectorante, anti-inflamatorii.
Cum se utilizează tămâia?
* Pietre la rinichi: un gram de pulbere de tămâie se amestecă într-o jumătate de pahar cu apă. Se administrează de două ori pe zi, pe stomacul gol. Durata tratamentului este de două săptămâni.
* Boli respiratorii: În doi litri de apă clocotită se adaugă două picături de ulei de tămâie. Se acoperă capul cu un prosop şi se fac inhalaţii timp de cinci minute. După procedură este contraindicat să ieşiţi afară. În paralel, se pot face şi băi la picioare, după următoarea metodă: trei căni de apă fierbinte, două linguri de sare grunjoasă şi patru picături de ulei de tămâie se amestecă bine. Se introduc picioarele în apa caldă, se acoperă ligheanul cu un prosop şi se stă timp de zece minute. Procedura se face seara, înainte de culcare.
* Pentru a dezinfecta camera unui bolnav de gripă: 1-2 boabe de tămâie se ard mocnit, pe o tablă încinsă la foc mic. Se aeriseşte bine camera bolnavului şi apoi se tămâiază. Pentru o cameră de 15 metri pătraţi, se folosesc două boabe de tămâie.
* Dureri articulare: 20 grame de tămâie şi 100 de grame de untură de porc se pun pe baie de abur, la foc mic, până ce ingredientele se dizolvă. Se aplică pe zonele afectate, masând uşor, până la încorporarea perfectă. Crema se poate utiliza de două-trei ori pe zi, fără restricţie.
* Îndesirea părului: La 200 de mililitri de şampon se adaugă zece picături de ulei de tămâie. Se amestecă bine şi se utilizează ca un şampon normal.
* Aromaterapie prin inhalare sau masaj, cu smirnă şi tămâie - se recomandă ca practică săptămânală. Procedeul îmbunătăţeşte starea de spirit, purifică aura, îndepărtează energiile negative, aduce vise luminoase, sporeşte intuiţia, înalţă sufletul!