RODICA CULCER despre... Se schimbă părul, sau şi năravul?
Evident, anul se încheie într-un peisaj politic diametral opus faţă de cel care i-a marcat începutul. Avem un guvern nou şi un premier decent; Parlamentul a încuviinţat cererile DNA privind arestarea unor politicieni altădată importanţi, Dan Şova şi Ioan Oltean; iar PNL şi PSD au adoptat criterii de integritate severe pentru selecţia candidaţilor la alegerile din 2016. Există totuşi suficiente elemente care ne fac să ne îndoim că partidele au în vedere o reformă de substanţă, şi nu doar o schimbare de decor.
Citeste tot articolul
"Lupilor, plecaţi acasă, lăsaţi oile să pască"!
O "frăţie" hoţească, a celor 65 de proprietari de fonduri de vânătoare din parlament (această specie însetată de sânge, a aşa-zişilor "bărbaţi adevăraţi"), şi-a votat o lege absurdă, contra oierilor din toată ţara. Se spune că ar fi fost inspirată din legi similare, aplicate în Franţa sau Germania, dar, dacă e aşa, e limpede că a fost preluată mecanic de o coloană de yesmeni, şi că nu se potriveşte cu Mioriţa românească.
Citeste tot articolul
Dar noi când vom deveni "tehnocraţi"?
"Schimbarea trebuie să înceapă cu noi", a fost, imediat după tragedia din clubul "Colectiv", unul dintre sloganurile celor care îşi urlau furia în stradă. Pentru oricine cunoştea lumea celor care au murit în "Colectiv" şi prin secţiile de arşi din ţară şi străinătate, era cât se poate de clar că ce s-a întâmplat în clubul bucureştean era - nu doar rezultatul unui lung şir de greşeli punctuale, ci şi consecinţa unei atitudini generalizate de delăsare, de lipsă minimală de reacţie în faţa superficialităţilor şi abuzurilor care se petrec, zilnic, în jurul nostru.
Citeste tot articolul
Anul 2015, recapitulat de specialişti: Prof. Dr. DAN DUNGACIU - "România se află în cea mai sigură organizaţie de securitate care poate să fie imaginată: NATO"
Unii spun că Războiul al Treilea Mondial a început, alţii spun că Războiul al Doilea Mondial nu s-a încheiat... Vestea bună este că, în acest conflict, România se află, cel puţin în acest moment, în cea mai sigură organizaţie de securitate care poate să fie imaginată: Alianţa Atlanticului de Nord (NATO). Din această perspectivă, România nu şi-ar fi putut găsi o poziţionare de securitate mai eficientă decât cea pe care o are. Pe de altă parte, nu aş pune neapărat discuţia în termeni de "război mondial".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVIA D. - Bacău, F. AS nr. 1194 - "La fiecare două luni, mama face transfuzii"
Capacitatea redusă a sângelui de absorbţie a oxigenului şi de transportare a acestuia prin organism sub formă de hemoglobină este, în aproximativ 90% din cazuri, rezultatul unei deficienţe de fier, de obicei cauzată de perioade dificile, de activitate epuizantă, sau de sângerari ce provin din ulcere, hemoroizi sau afecţiuni ale gingiilor.
Citeste tot articolul
"Eu credeam că am să mor, iar el mi-a redat viaţa"
Bună ziua. Mă numesc Luminiţa, am 30 de ani şi sunt din Bucureşti. Vă scriu această scrisoare cu rugămintea de a o publica. Vreau ca prin paginile "Formulei AS" să afle toată lumea despre un om minunat, d-l fitoterapeut MARIN GIUREA, din Slatina, Olt. În anul 2010, am fost diagnosticată cu LES (Lupus Eritematos Sistemic), o boală foarte grea.
Citeste tot articolul
Dulciuri pentru Crăciun
Alune caramelizate. Se-ncinge cuptorul la 180°. Se pun alunele într-o tavă tapetată cu hârtie şi se rumenesc 10-15 minute în cuptorul încins. Se învelesc apoi într-un şervet curat de bucătărie şi se freacă puternic cu palmele, ca să se cureţe de pieliţe. Se scutură sau se cern printr-o sită rară, până ce rămân curate.
Citeste tot articolul
Leacul iernii: SFECLA ROŞIE
Sfecla roşie se numără printre legumele care pot fi păstrate şi în lunile geroase, de iarnă, fără a-şi pierde calităţile. Ea reprezintă un ajutor extraordinar ...
Citeste tot articolul
Trusa de prim ajutor în prag de sărbători
Fie că e vorba de Crăciun sau de Revelion, tradiţia cere mese încărcate, băutură şi voie bună. Medical vorbind, există şi o "tradiţie ascunsă", de data aceasta nefericită: aceea a unităţilor medicale de urgenţă, pline, de sărbători, cu oameni care au abuzat de mâncare, băutură ori nopţi nedormite. Pentru a preveni această situaţie, să ne asigurăm că avem remediile cele mai bune, la momentul potrivit.
Citeste tot articolul
Cum depăşim "accidentele" sărbătorilor - GREAŢA
În afară de chimioterapie, există numeroase alte cauze ce pot determina apariţia senzaţiei de greaţă. Dintre ele, la loc de frunte se află consumul excesiv de alcool, mesele foarte copioase, paraziţii intestinali, sarcina (binecunoscutele greţuri de dimineaţă ale femeilor gravide), acumularea de toxine în ficat şi răul de călătorie, frecvent în deplasările prilejuite de sărbătorile iernii.
Citeste tot articolul
Cum depăşim "accidentele" sărbătorilor - MAHMUREALA
Există şi oameni norocoşi care sunt scutiţi de urmările extrem de neplăcute ale consumului de alcool, însă cei mai mulţi dintre noi se trezesc mahmuri după o noapte de petrecere. Iar pentru a simţi pe pielea ta consecinţele consumului de alcool, nu este câtuşi de puţin nevoie să fii un mare băutor. Intensitatea durerii de cap, a uscăciunii din gură, a senzaţiei de greaţă şi a durerilor musculare depinde de ceea ce bei, de momentul când bei şi de felul cum îţi funcţionează metabolismul.
Citeste tot articolul
Sfaturi de primă urgenţă contra mahmurelii
Nu amestecaţi - pe cât posibil - diverse băuturi alcoolice. Este bine să ştiţi că alcoolul nu stinge setea - apa sau şpriţul, da. Fiţi cât mai rezervaţi faţă de băuturile care conţin bioxid de carbon, de pildă şampania. Gazul provoacă o irigare sanguină mai puternică a mucoasei stomacale, astfel că alcoolul este absorbit mai repede în sânge.
Citeste tot articolul
Sărbătoarea obrazului: ŞAMPANIA
Când o turnaţi în pahare, de Crăciun sau de Anul Nou, gândiţi-vă şi la bucuria obrazului şi faceţi-i parte de-un strop de şampanie. Frumuseţea se îmbată, şi ea, din spuma ei. Şampania are putere magică împotriva îmbătrânirii, regenerează pielea şi o împrospătează, dându-i o frăgezime de invidiat.
Citeste tot articolul
Reţete de urgenţă
Se ţin două zile pe săptămână, în care se dau jos până la 2 kg. Sunt gustoase şi plăcute, iar pe parcursul lor nu se simte nici foame, nici oboseală.
Citeste tot articolul
Sfaturi din bătrâni
Chipul de păstrat ouăle. "Iea var stâns, toarnă apă preste dânsul, până va prevesti şi se va sătura apa, mestecă bine, apoi lasă mestecătura să să limpezească, scurge apa cea limpede şi toarn-o în vasul în carele ai pus ouăle, încât să prevestească preste dînsele de vo două degete, după aceasta închide ori astupă vasul bine şi dă-i pace la un loc de răcoare, însă să nu îngheţe.
Citeste tot articolul
Balada unui boier-haiduc: IANCU JIANU
1817. Început de primăvară. Încă ningea cu fulgi mari peste zidurile cenuşii ale cetăţii Bucureştiului... Lanţul ştreangului atârna deasupra unui bărbat. Îmbrăcat doar în cămaşă albă, fără scurteica şi dulama arnăuţească, de care nu se despărţea niciodată, fără pistoalele şi cuţitul cu prăsele de os prinse-n brâu...
Citeste tot articolul
COZONACII CU POVEŞTI
În vremea copilăriei mele, bucuria Crăciunului începea cu mult înainte ca zările să se umple de colinde şi uliţele de colindători. Iar dintre toate zilele acelea pline de aşteptare, cea mai minunată mi s-a părut întotdeauna ziua Ajunului, pentru că, încă de dimineaţă, bucătăria Bunii, casa întreagă, ograda, uliţa şi, până la urmă, chiar şi pădurea de lângă casă şi dealul cu aluni, până dincolo de carieră şi de copacii cei mai bătrâni din lumea asta, toţi şi toate se umpleau de o lumină blândă, care părea să izvorască din ele, din privelişti, fiinţe şi lucruri, ce se pregăteau de întâlnirea cu Pruncul Sfânt.
Citeste tot articolul
Sania Crăciunului
Trecuse mult de miezul nopţii, când au ajuns în dreptul geamului meu. I-am auzit de cum au intrat pe poartă. Scârţâitul zăpezii le trăda paşii tineri şi nerăbdători. Am aşteptat să înceapă colinda, şi-atunci m-am ridicat din fotoliul în care citeam şi m-am apropiat de oglindă, ca să-mi aranjez părul şi hainele, înainte de a le deschide uşa. Din pătratul luminat discret de beculeţele bradului m-am privit cu atenţie. Tocmai împlinisem nouăsprezece ani. Acum, când scriu, îmi amintesc foarte bine ceea ce am văzut atunci.
Citeste tot articolul
"Doamne fereşte să omorâm pictura, în loc să ne învie ea pe noi!" - de vorbă cu pictorul MIHAI SÂRBULESCU
Zilele acestea am avut bucuria să intru în atelierul pictorului Mihai Sârbulescu. La 58 de ani, este un artist bine afirmat, cu un palmares impresionant, de expoziţii în ţară şi în străinătate. Din capul locului m-au surprins blândeţea amfitrionului meu, darul pasionat al vorbirii, dar şi un amănunt neobişnuit: tablourile lui, în loc să-şi ofere vederii priveliştea şi culorile, stăteau întoarse cu faţa către perete. N-am îndrăznit să cer explicaţii, şi bine am făcut.
Citeste tot articolul
Scrisori către Moş Crăciun
"Dragă Moş Crăciun, mă cheamă Erika şi am opt ani şi jumătate. Eu nu-mi doresc anul acesta nimic de la tine, pentru că am tot ce-mi trebuie şi poate nu îţi ajung toate cadourile ca să îi poţi bucura şi pe copiii mai săraci. Totuşi, mi-aş dori un singur lucru, un miracol care m-ar face foarte fericită: să mă împac cu sora mea mai mare, care e foarte supărată pe mine, pentru că, fără să vreau, i-am pătat rochia de Crăciun. N-am făcut dinadins. O iubesc, deşi e mai frumoasă ca mine..."
Citeste tot articolul
Despre îngeri, în pragul Crăciunului, cu Pr. prof. univ. dr. DANIEL BENGA
Vedeţi dumneavoastră, nu toţi oamenii au deschidere spre transcendent. Pentru a-l cita pe Andrei Pleşu, unii suferă de "nesimţire metafizică", adică rămân pe orizontala vieţii...
Citeste tot articolul
Discuri noi - Muzică pentru seri lungi, de iarnă
Pare din ce în ce mai greu, în vuietul informaţional zilnic, să ne detaşăm de asaltul ecranelor telefonului, al televizorului sau al computerului, şi să ascultăm, liniştiţi, un disc. Dar dacă reuşim să ne găsim răgazul, recompensa va fi pe măsură. Vă propunem câteva albume lansate de curând, care, fără a conţine colinde, se potrivesc cu atmosfera serilor lungi de iarnă.
Citeste tot articolul
OLIVIA NIŢĂ - "Aştept Crăciunul, seara în care trăiesc aici şi acum"
Sunt acasă, chiar în faţa şemineului pe care l-am construit anul trecut împreună cu prietena mea. Stau pe podea. E plin în jurul meu de cutii de globuri, de capete de beteală, de crenguţe de brad, la care mă tot uit, poate-mi vine o idee cum să aranjez casa de sărbători. Am şi un coş cu fructe, dacă mi se face foame. Viciile au şi ele locul lor, cana de cafea nu e prea departe.
Citeste tot articolul
ZODIACUL ANULUI 2016
Anul care stă să înceapă se află sub domnia puternicului Marte. Energia sa e cea a deciziilor ferme, a mersului înainte. Nu va fi, deci, un an al rezolvărilor paşnice. "Stăpâneşte pre cei mânioşi şi este periculos ostaşilor la oaste. Potrivnic oricărui meşteşug care se lucrează prin foc", spun cărţile vechi. Greu de crezut că zonele de conflict, în lume şi în viaţa noastră, se vor linişti ca prin minune. "Schimbare a minţii", mai anunţă acest an marţian, semn că putem trece prin schimbări radicale ale convingerilor.
Citeste tot articolul