În afară de chimioterapie, există numeroase alte cauze ce pot determina apariţia senzaţiei de greaţă. Dintre ele, la loc de frunte se află consumul excesiv de alcool, mesele foarte copioase, paraziţii intestinali, sarcina (binecunoscutele greţuri de dimineaţă ale femeilor gravide), acumularea de toxine în ficat şi răul de călătorie, frecvent în deplasările prilejuite de sărbătorile iernii.
Răul de călătorie se manifestă la unele persoane, în momentul când există o defazare între percepţiile înregistrate de receptorii vizuali şi cele ale receptorilor echilibrului, aflaţi în ureche. În această situaţie, mişcările minore, dar repetitive, cum sunt acelea produse de un mijloc de transport oarecare, transmit creierului mesaje confuze, care îl bulversează. Cei ce sunt totuşi obligaţi să se deplaseze cu un vehicul ar trebui să-şi aleagă cu grijă poziţia cea mai puţin solicitantă. Într-o maşină, de exemplu, li se recomandă să ocupe locul şoferului sau al pasagerului de alături, iar într-un avion sau vapor - zona din mijloc, unde mişcarea nu se simte cu intensitate maximă.
Indiferent de cauza ei, senzaţia de greaţă se poate ameliora, uneori, prin vomă. Alteori, dimpotrivă, este de preferat să mâncaţi ceva. Nutriţionista Sharon Walker, de la Cancer Treatment Centers of America, lucrează cu bolnavii de cancer care au greţuri în urma chimioterapiei. Ea îşi sfătuieşte pacienţii să mănânce de mai multe ori pe zi, porţii mici, şi să renunţe la alimentele grase (fiindcă grăsimea se digeră greu). Sunt de evitat, de asemenea, felurile asezonate cu condimente iuţi şi cele cu arome puternice. Dacă aveţi vărsături, ar trebui să compensaţi pierderea de lichid, bând mai mult, însă nu lapte sau produse lactate. După ce senzaţia de vomă cedează, puteţi începe cu puţină supă şi pâine integrală prăjită, trecând apoi, treptat, la orez, cartofi, diferite supe, legume fierte în aburi şi iaurt.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva greţei
Dacă greaţa provocată de necugetarea alimentară a sărbătorilor sau răul de călătorie refuză să dispară - sau dacă dvs. doriţi de la bun început să fiţi scutiţi de astfel de neplăceri - încercaţi cu alimentele de mai jos.
*** Ghimbirul
Această plantă perenă, originară din Orient, constituie arma cea mai eficace împotriva senzaţiei de greaţă. Partea utilă pentru proprietăţile ei curative este rizomul.
Numeroase studii confirmă acţiunea sa de calmare a stomacului, datorată uleiurilor pe care le conţine: gingerolul şi shogaolul. Cercetările întreprinse la UCLA Medical Center au pus în evidenţă faptul că ghimbirul elimină greţurile şi vomismentele provocate de sarcină şi de răul de mişcare. Conform unui studiu britanic, el ameliorează simptomele răului de călătorie mai bine decât preparatele farmaceutice cu dimenhydrinate. Revista "Journal of Travel Medicine" a publicat rezultatele unui experiment făcut cu 1741 turişi, cărora li s-au administrat 500 miligrame de ghimbir, înainte de a fi invitaţi la o plimbare de 6 ore cu vaporaşul: nici unul dintre ei n-a simţit nevoia să mai ia vreun medicament contra răului de mare. Un studiu thailandez a arătat că, spre deosebire de un placebo folosit pentru comparaţie, doza de minimum 1 gram de ghimbir a acţionat efectiv asupra simptomelor postoperatorii de greaţă şi vomă. Din investigaţiile de dată recentă reiese că ghimbirul combate greaţa şi vărsăturile de după şedinţele de chimioterapie mai eficient decât Metoclopramidul. Mai mult chiar, testele in vitro au demonstrat că el oferă şi o anumită protecţie împotriva cancerului.
Puteţi consuma ghimbir în cele mai variate forme: capsule, tinctură, bere de ghimbir (ginger ale), rizomul tăiat în cubuleţe şi confiat, ceai - dar şi mestecând 1/2 până la 1 linguriţă de rădăcină proaspătă, zdrobită sau dată pe răzătoare, ori punând câteva linguriţe într-un ceai de plante. Când cumpăraţi produse din comerţ, citiţi cu atenţie eticheta: specificaţia "aromă de ghimbir" ar trebui să vă trezească suspiciuni, căci poate fi vorba de o simplă imitaţie.
*** Menta
Menta îşi dispută cu ghimbirul locul de frunte între remediile contra greţei. Cercetătoarea canadiană Rachel Westphal a efectuat un studiu clinic asupra greţurilor matinale, constatând că menta ajută femeile însărcinate la fel de bine ca ghimbirul. Frunzele ei conţin substanţe carminative (care evacuează gazele din intestin), ca şi unele cu efect sedativ şi uşor analgezic. Uleiul din frunzele de mentă blochează transmiterea de la creier la stomac a influxului nervos responsabil pentru declanşarea senzaţiilor de greaţă şi vomă şi calmează spasmele musculare ale tractului digestiv, în timp ce taninurile reduc inflamaţia mucoasei gastrice.
Ceaiul de mentă se prepară rapid: turnaţi 1 cană de apă clocotită peste 1-2 linguriţe de frunze uscate, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l la infuzat 10 minute.
** Feniculul
Frecvent întrebuinţat în medicina ayurvedică, feniculul este unul dintre cele mai bune carminative, alături de coriandru şi de tulpinile de ţelină. Numeroase restaurante indiene din lume oferă clienţilor seminţe de fenicul pentru liniştirea stomacului şi împrospătarea respiraţiei. Se pot mesteca până la 20 de seminţe crude. Ele conţin nu numai diverse substanţe vegetale secundare cu acţiune puternică, dar şi camfor.
** Coriandrul
Deşi există mai puţine dovezi ştiinţifice care să-i ateste valoarea curativă, coriandrul dispune de o cantitate de substanţe vegetale secundare aproximativ egală cu a feniculului, de asemenea şi de camfor (cu efect antivomitiv) şi de două excelente principii carminative: carvon şi timol.
** Oregano
** Scorţişoara
Este o mirodenie utilizată încă din vremuri străvechi, menţionată chiar şi în Vechiul Testament. Medicina populară apelează la ea în mod tradiţional, ca leac contra senzaţiei de greaţă. În prezent, specialiştii ştiu că puterea ei tămăduitoare se datorează conţinutului de catechine, carminative (eugenol şi safrol), ca şi de camfor. Dacă aveţi probleme digestive, începeţi ziua cu un ceai de scorţişoară sau cu nişte felii de pâine prăjită, presărate cu această pulbere aromată.
* Piperul de Cayenne
Preţuit pentru gustul lui iute şi de aceea adăugat la multe mâncăruri, piperul de Cayenne s-a dovedit a fi şi un ajutor valoros contra răului de călătorie. Imediat ce aţi observat primele semne de disconfort, luaţi o linguriţă de piper de Cayenne, amestecată cu una de ulei de măsline.
* Curmalele
Fructoza combate greaţa, motiv pentru care este recomandată şi ca remediu contra mahmurelii. Curmalele conţin peste 30% fructoză, rădăcina de cicoare - 22%, curcuma şi fructele de tamarind - 12%, bulbii de ceapă - 11%, portocalele - 2,4%, hameiul - 2% şi grepfruitul - 1,2%.
* Seminţele de cânepă
Fiind bogate în proteine şi acizi graşi Omega-3, seminţele de cânepă au o valoare nutritivă ridicată. Totodată, ele sunt şi un antivomitiv foarte eficient, graţie camforului pe care îl conţin.
* Zmeurul
Infuzia din frunze de zmeur constituie un remediu deseori utilizat contra greţurilor matinale, iar unii terapeuţi îl recomandă şi împotriva răului de călătorie. Ghimbirul şi frunzele de zmeur alcătuiesc împreună o minunată combinaţie pentru ceai.
* Mierea
Farmacistul Jim LaValle, care lucrează ca terapeut în cadrul unei clinici înfiinţate de el în Cincinnati, susţine că, acolo unde ghimbirul nu reuşeşte să alunge greaţa, mierea ar putea să aibă mai multe şanse de a linişti stomacul. Deci, îşi îndeamnă pacienţii ca, încă de la primele simptome, să ia câte o linguriţă de miere pură, la un interval de trei-patru ore.
* Muşeţelul
Medicina populară a creat muşeţelului faima de leac neîntrecut contra greţei. Dr. Linda B. White, coautoare a cărţii "The Herbal Drugstore" ("Farmacia plantelor"), îl prescrie pentru combaterea senzaţiei de greaţă la copii. În Costa Rica, ceaiul de muşeţel se bea ca tratament pentru greaţă, dureri de burtă şi crampe menstruale. S-a constatat totuşi că, atunci când este foarte concentrat şi fierbinte, el poate produce şi efectul contrar, declanşând voma.
* Rozmarinul
În rozmarin există mai multe substanţe cu acţiune carminativă, precum şi altele cu efect analgezic şi anxiolitic. De aceea, el se potriveşte perfect ca ingredient în ceaiul dvs. de călătorie (vezi mai jos). Totodată, camforul face din rozmarin un remediu pe care se poate conta împotriva vărsăturilor.
* Salvia
Salvia conţine trei substanţe carminative, ca şi diverse altele sedative, anxiolitice şi analgezice. Compoziţia ei chimică o recomandă pe deplin pentru includerea în formula ceaiului de călătorie. Pe lângă aceasta, să nu uităm că, dintre toate plantele folosite la gătit, salvia conţine cantitatea cea mai mare de camfor (până la 0,93%).
* Citricele
Ca mijloc de prevenire a răului de mişcare, specialiştii recomandă să se sugă pulpa sau chiar coaja citricelor, pentru a diminua fluxul salivei. Unii terapeuţi vă sfătuiesc să beţi cu înghiţituri mici suc de lămâie sau de limetă, ceai verde concentrat sau o infuzie de ghimbir.
Ceaiul de călătorie
Înainte de a porni la un drum, unde ştiţi că vă pândeşte senzaţia de greaţă, ar fi bine să vă pregătiţi un "ceai de călătorie". Turnaţi o cantitate generoasă de apă în clocot peste un pumn de mentă, aruncaţi înăuntru 2 bucăţi mici de ghimbir, presăraţi deasupra puţină scorţişoară şi adăugaţi, la libera dvs. alegere, şi alte plante care combat greaţa: isop, anason, coriandru, fenicul, nucşoară, rozmarin, salvie, peliniţă sau tamarind.