I-am auzit de cum au intrat pe poartă. Scârţâitul zăpezii le trăda paşii tineri şi nerăbdători. Am aşteptat să înceapă colinda, şi-atunci m-am ridicat din fotoliul în care citeam şi m-am apropiat de oglindă, ca să-mi aranjez părul şi hainele, înainte de a le deschide uşa. Din pătratul luminat discret de beculeţele bradului m-am privit cu atenţie. Tocmai împlinisem nouăsprezece ani. Acum, când scriu, îmi amintesc foarte bine ceea ce am văzut atunci. Deşi m-am privit în oglindă mai multe minute în şir, până când colindele au încetat, a fost de-ajuns doar o clipă, ca o străfulgerare căzută în apele acelea mişcătoare şi fumurii, ca să înţeleg ceea ce până atunci rămăsese nespus: eram o fată frumoasă. Anii mă împliniseră armonios şi aveam în ochi o lumină nouă, pe care nu o mai zărisem până atunci, o lumină însoţită şi umbrită de o privire grea, plină de aşteptări.
Tropăitul vesel al bocancilor pe scările măturate de omăt încă de cu seară m-a făcut să trimit chipului din oglindă o bezea grăbită, din vârful degetelor, înainte de a deschide uşa. Şi când lumina a inundat chipurile vesele ale celor care se înghesuiau să intre în casă, am ştiut că pentru mine începe cel mai frumos Crăciun. Ultimul băiat care a păşit peste prag a adus cu el şi câţiva fulgi răzleţiţi de zăpadă, şi când s-a uitat la mine, am descoperit în ochii lui aceeaşi lumină grea de aşteptare, soră cu aceea care mă făcea să simt că nopţile nu mai au sfârşit.
Balul
În vremea aceea pe care o povestesc acum, flăcăii umblau în cete, cu colinda, pentru a vesti bucuria naşterii Pruncului Sfânt. Până la miezul nopţii de 24 decembrie aveau voie să colinde doar copiii, şi abia apoi se auzeau pe uliţe glasurile puternice ale tinerilor, către dimineaţă răsunau şoptit, în văzduh, colindele celor maturi. Se colinda pe vârste şi colindele erau potrivite anilor celor care le cântau. Veselia şi energia colindătorilor tineri se transformau într-o bucurie duioasă şi potolită spre dimineaţă, când tăcerea se făcea stăpână peste aşezarea îngropată în nămeţi. Numai fumurile ce ieşeau drept în sus, către cer, anunţau că în casele încotoşmănate în zăpezi sclipitoare, oamenii trăiau ceasuri tihnite în familie.
Adevărata sărbătoare se pornea în prima zi de Crăciun. Încă de cu seară, cetele flăcăilor treceau pe la toate casele în care erau fetişcane sau fete de măritat, pe care le invitau la "Balul tineretului", unde venea aproape tot satul. Rămâneau pe-acasă numai cei prea bătrâni, văduvele şi bolnavii. Ceilalţi săteni erau toţi prezenţi, femeile aşezate pe băncile puse pe lângă pereţi, bărbaţii mai lângă uşă, aproape de locul de fumat şi de glumit "fără perdea", departe de urechile nevestelor şi ale bătrânilor. Dacă în noaptea dinainte, a vestirii naşterii sfinte, bucuria le era măsurată de amintirea vorbelor înţelepte ale preotului de la biserica veche din deal, sărbătoarea de a doua zi descătuşa în toţi o veselie molipsitoare, care se întindea fără margini, până dincolo de copacii ce mărgineau centrul satului, unde era sala de dans. "Balul tineretului" era întotdeauna începutul unei veselii generale, ce ţinea până după Anul Nou, până aproape de mijlocul lunii ianuarie, când se stingea, treptat, în grijile proaspete ale noului an.
Pentru mine, balul de atunci a însemnat şi începutul primei iubiri şi-al unei mari prietenii, care nu s-a prăfuit niciodată. Dar când l-am văzut în sala de bal pe flăcăul care, cu o seară înainte, intrase plin de fulgi de zăpadă în casa mea, am ştiut că el mi-e alesul.
Cometa Halley
Balul de Crăciun s-a încheiat aproape de dimineaţă. Mătuşile adormite pe jumătate şi uncheşii amorţiţi de ţuica fiartă n-au băgat de seamă când ne-am furişat afară din sala balului, luând cu noi paltoanele, şalurile şi căciulile, căci vântul începuse să spulbere zăpada, aşezată în straturi groase. Eram mai mulţi şi am hotărât să ne plimbăm prin pădurea de brazi, care începea în spatele bisericii. Cineva a venit cu ideea să facem rost de o sanie, cu care să trecem prin pădure, până în satul vecin. N-am găsit. Animalele îşi aveau, şi ele, Crăciunul lor, şi niciun gospodar n-a vrut să ne împrumute o sanie cu cai, aşa că am luat nişte sănioare şi ne-am dus cu toţii pe derdeluşul copiilor. Între timp se făcuse amiază. Ne-am jucat, ne-am distrat, ne-am copilărit, spre hazul celor mici, care ne-au lăsat nouă terenul şi ne-au privit de pe margine, amuzaţi. Apoi, la un timp, ne-am despărţit obosiţi, cu promisiunea să ne vedem din nou pe înserat.
Nici nu ştiu cum să încep să vă povestesc. A fost o seară minunată. Parcă văd şi acum lumina ciudată care ieşea de sub zăpadă, umbrele prelungi care veneau dinspre pădure, crengile încărcate de omăt, ce se spulbera în vârtejul pe care-l iscam la trecerea săniilor pe sub ele. Când s-a întunecat de-a binelea şi au apărut stelele, distracţia era în toi, şi pentru că în acel decembrie se putea vedea foarte bine cometa Halley şi pentru că ştiam că puţini dintre noi vor mai avea ocazia în viaţa aceasta să o vadă, i-am dedicat toată seara. I-am spus poezii, i-am făcut promisiuni şi jurăminte, care mai de care mai hazlii. Când mi-a venit rândul, m-am fâstâcit la început, dar apoi am spus tare, ca să mă audă toţi, că-mi doresc să fim împreună şi la următoarea venire a cometei pe lângă pământ. Numai când râsetele şi glumele celorlalţi s-au auzit iar, am avut puterea să mă uit în ochii omului pentru care mi-am spus, de fapt, dorinţa. Şi el se uita la mine şi am văzut, am simţit că m-a înţeles şi că gândea şi el acelaşi lucru.
Sania
Când am rămas singuri prima oară, senzaţia că îl ştiam de multă vreme s-a accentuat. Mi se părea că-l cunosc dintotdeauna. Mâna mea se potrivea perfect în căuşul palmei lui, obrazul meu încăpea bine în adâncitura umărului pe care mă lăsam când sania noastră trecea în viteză şi spulbera în urma ei zăpada. Râsul lui sănătos acoperea momentele mele de stângăcie. Ce nu ştiam eu să împlinesc, ducea el la capăt, cu calm şi înţelepciune. Bărbatul care m-a ţinut strâns în braţe, în faţa lui, pe sania ce aluneca la vale, m-a făcut să trăiesc apoi, zeci de ani, momente minunate. Lângă el m-am simţit ocrotită, admirată, încurajată. Lângă el mi s-au deschis aripile şi-am învăţat să zbor, mai întâi cu sănioara peste nămeţii îngheţaţi, apoi, mai târziu, peste griji şi neplăceri zilnice, peste clipe mohorâte ori doar încercate de tristeţi şi melancolii. Cât "am călătorit" împreună n-am avut, chiar dacă uneori am tânjit după asta, o sanie cu zurgălăi, în care să stăm înfăşuraţi în blănuri şi să bem şampanie în numele unui viitor fără griji. Am tras după noi doar o sanie uşoară, de lemn, legată cu o sfoară umedă, pe care ne îngheţau uneori mâinile, dar veselia şi umorul ne-au dat puteri de fiecare dată când am simţit că e greu. Pentru fiecare moment de împlinire am luptat din răsputeri, cu bucuria că eram împreună, umăr lângă umăr, în cursa începută, într-o seară veche de Crăciun. Sănioara noastră ajungea întotdeauna la destinaţie, oricât de departe am fi călătorit şi oricât de greu şi plin de neprevăzut ar fi fost drumul. Nu se oprea din cursă decât în serile de Crăciun, când sărbătoarea Naşterii Domnului era dublată de aniversarea primei noastre întâlniri. Atunci ne retrăgeam, pentru o vreme, din tumultul lumii şi recompuneam din fragmente, uneori pierdute ori risipite, mirajul şi miracolul care ne-au înlănţuit de când ne-am văzut. Refăceam din cuvinte drumul, pârtia, pe care n-o părăsisem, cu toate hopurile din drum.
Scrisoare către Moş Crăciun
Acum, mi-e tot mai greu în preajma sărbătorilor. Mai ales înainte de venirea Crăciunului, simt, uneori, că nu mai am puteri. I-am scris o scrisoare lui Moş Crăciun, aşa cum fac de câţiva ani, de când sunt singură. O voi pune la cutia poştală şi apoi voi aştepta un răspuns. Dacă el va veni, sub oricare formă ar fi, înseamnă că dragostea poate trece dincolo de capcanele morţii, care nu este decât o adormire vremelnică, un fel de amorţire, un altfel de îngheţ. Dacă el nu va veni până când prima stea va licări pe cer în seara de Ajun, atunci voi deschide iar uşa larg şi voi asculta colindele ce-şi răspund de pe un deal pe altul. Sunt sigură, dar absolut sigură, că atunci când dorul meu va trece dincolo de cerul înstelat, va intra în casa mea un vârtej de fulgi sclipitori care mă va învălui, înainte să mă aşez în sănioară. Ca pe vremuri, în spatele meu va fi el, mâna mea se va odihni perfect în căuşul palmei lui, obrazul meu, în adâncitura umărului pe care mă voi sprijini când sania va trece în zbor, spulberând zăpezile în urma noastră. Ne vor însoţi, ca de fiecare dată, colindele Crăciunului.
SABINA