CĂRBUNELE MEDICINAL - gardianul colonului şi antidotul intoxicaţiilor
Este, probabil, cel mai vechi şi, totodată, cel mai folosit mijloc de detoxifiere şi protecţie a tubului digestiv. Se obţine prin arderea în mediu lipsit de oxigen a lemnului, rezultând o substanţă care la nivel microscopic arată ca un burete ce absoarbe toate substanţele organice cu care intră în contact. Cărbunele activ se administrează sub formă de capsule sau - în cazul intoxicaţiilor grave - direct sub formă de pulbere, din care se iau 2-3 linguri odată. Este foarte util în cazul arsurilor gastrice sau al balonării, produse de excesul de hrană sau de combinaţiile culinare nefericite. În caz de toxiinfecţie alimentară, este de-a dreptul salvator, întrucât distruge bacteriile din tubul digestiv, reglează tranzitul intestinal şi calmează rapid crampele.
BORŞUL - contra mahmurelii şi a durerilor de cap
Este un lichid foarte bogat în acizi organici şi vitamine din complexul B, care combat cu succes stările de greaţă, inapetenţă, lentoare în gândire sau dureri de cap, ce apar după consumul de alcool. Totuşi, efectele borşului, consumat a doua zi după o petrecere, nu se limitează la consumatorii de alcool. Acest lichid acru, obţinut din tărâţa de grâu, este un excelent detoxifiant pentru ficatul obosit de felurile de mâncare grase sau bogate în proteine. Apoi, borşul ajută la redobândirea tonusului psihic şi mental, după o noapte nedormită.
MACERATUL DE LĂMÂIE - protecţia ficatului şi a vezicii biliare
O lămâie cu tot cu coajă, de preferinţă obţinută din agricultură ecologică (au apărut, în sfârşit, în supermarket-urile de la noi), se spală bine, apoi se taie în felii subţiri, care se pun la macerat, de seara şi până dimineaţa, în jumătate de litru de apă plată, la temperatura camerei. Dimineaţa, amestecul se filtrează, rezultând o băutură amăruie şi parfumată, care se bea ca atare sau amestecată cu puţină miere. Este cel mai bun remediu pentru a ieşi din crizele biliare, care apar după consumul sarmalelor, afumăturilor şi al sosurilor de tipul maionezei. Maceratul de lămâie se bea pe stomacul gol, având efect antivomitiv, stimulând evacuarea normală a bilei, eliminând rapid durerile de colecist şi de cap.
Alte recomandări: maceratul de lămâie se bea în fiecare dimineaţă, şapte zile la rând, şi pentru prevenirea steatozei hepatice (aşa-numitul ficat gras), pentru a evita tulburările de pigmentaţie (aşa-numitele pete de ficat) produse de excesul de bilirubină, pentru a ţine sub control glicemia şi grăsimile din sânge.
LĂPTIŞORUL DE MATCĂ - remediul suprem contra oboselii şi a intoxicaţiei cu alcool
Se foloseşte lăptişorul de matcă pur, în formă lichidă, conservat la rece sau, mai bine, în miere de albine. O doză de 5 grame de lăptişor de matcă, administrată într-o zi, este cel mai eficient remediu contra oboselii nervoase. Acest produs apicol induce o stare de bună dispoziţie, protejează creierul de daunele create de nesomn, de expunerea la fumul de ţigară sau de ingerarea de alcool.
Pentru recuperarea sistemului nervos după consumul de alcool, lăptişorul de matcă este cel mai eficient remediu din lume. În doze de 10-20 de grame, ajută la trezirea rapidă din beţie, înlătură simptomele de după intoxicaţia alcoolică (depresie, tremurul membrelor, anxietate, reflexe încetinite etc.). În supra-doze de 20-50 de grame, lăptişorul de matcă stopează sevrajul alcoolic, dar şi sevrajul de după ingerarea majorităţii drogurilor de mare risc, capabile să producă rapid dependenţă. De altfel, pentru o persoană care a consumat fără discernământ alcool sau droguri, administrarea supradozei de lăptişor de matcă este obligatorie, pentru a preveni instalarea dependenţei.
Într-un registru mai puţin grav, lăptişorul de matcă este un minunat remediu pentru doamnele şi domnişoarele care nu vor să capete riduri de oboseală, în urma uneia sau a mai multor nopţi nedormite. Doar 2-3 grame de lăptişor de matcă administrate zilnic pe cale internă menţin tinereţea pielii, previn tulburările endocrine produse de nesomn, asigură o stare psihică excelentă chiar şi persoanelor care se resimt după munca de peste an.
MURĂTURILE - paznicul greutăţii corporale
Fie că vorbim de varză, gogonele sau castraveţi muraţi, aceste alimente au trei calităţi extrem de importante, în cazul meselor de sărbători:
1. Sunt foarte sărace în calorii.
2. Conţin enzime care ajută la digestia alimentelor grele.
3. Pot fi consumate fără nicio limită, cu condiţia să nu avem contraindicaţie pentru sare. Aşadar, de sărbători, dacă vrem să ne menţinem silueta frumoasă şi digestia sănătoasă, trebuie să consumăm cât mai multe murături. Pe lângă că aportul lor caloric e aproape de zero, aceste alimente bogate în fibre se dilată în stomac şi creează o stare de saţietate, împiedicându-ne să consumăm prea multe alimente grele. Apoi, murăturile creează o stare puternică de sete, făcându-ne să bem foarte multă apă, benefică pentru rinichi şi colon, dar şi pentru potolirea foamei. Nu e de lepădat nici efectul antialcool al murăturilor, care diminuează acţiunea nocivă a acestuia.
În fine, murăturile sunt nişte excelente pro-biotice, conţinând, în mod natural, aşa-numitele bacterii prietenoase, necesare pentru sănătatea tubului digestiv. O cură de murături, în timpul sărbătorilor, va trata cu succes sâcâitoarea balonare, va ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, dar şi candidoza digestivă.
CEAIURILE DE PLANTE - previn deshidratarea, răcelile şi problemele renale
Se consumă în cantităţi mari (minimum 1 litru pe zi), îndulcite cu miere de albine, şi cât mai calde posibil. Sunt un excelent remediu după o zi friguroasă, pentru protejarea vocii, după expunerea la fum de ţigară sau curenţi de aer, dar şi pentru reconfortarea psihică. Iată care sunt cele mai potrivite ceaiuri de sărbători:
* Ceaiul de busuioc - se recomandă consumul lui în dimineţile de iarnă, pentru că are efect înviorător, încălzeşte corpul (este salvator pentru friguroşi!), înlătură starea de somnolenţă şi ne face mai puţin morocănoşi. Este şi un inamic declarat al răcelilor, dacă este consumat fierbinte.
* Ceaiul de flori de soc - este excelent pentru eliminarea excesului de apă din ţesuturi, pentru prevenirea sâcâitoarelor cistite sau nefrite. Este un antigripal recunoscut, recomandat ca prim ajutor la primele simptome ale guturaiului.
* Ceaiul de tei - este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru că ne linişteşte psihicul, ne induce un somn uşor şi plin de vise plăcute. Este recomandat deopotrivă adulţilor şi copiilor.