* Nu beţi niciodată alcool pe stomacul gol. Consumaţi înainte alimente bogate în grăsimi şi albumină. (de ex. măsline în ulei, sardele, paste). Acestea se digeră lent şi astfel pătrunderea alcoolului în sânge se amână.
* Nu amestecaţi - pe cât posibil - diverse băuturi alcoolice. Este bine să ştiţi că alcoolul nu stinge setea - apa sau şpriţul, da. Fiţi cât mai rezervaţi faţă de băuturile care conţin bioxid de carbon, de pildă şampania. Gazul provoacă o irigare sanguină mai puternică a mucoasei stomacale, astfel că alcoolul este absorbit mai repede în sânge.
* Bune de ronţăit pentru prevenirea unei posibile mahmureli sunt: nucile, măslinele, chips-urile, sărăţelele şi sosurile pe bază de legume.
* Un mic dejun consistent (de ex. cu heringi marinaţi, castraveţi muraţi sau sandviciuri cu pâine integrală) conţine substanţe minerale importante, iar o farfurie cu fructe sau o salată mixtă, vitaminele necesare.
* Dacă mahmureala persistă totuşi: luaţi o aspirină cu vitamina C sau o tabletă de Alka Seltzer, dizolvate, fireşte, în multă apă.
Lapte cu roşii
Ingrediente: 0,125 l suc de roşii, o lingură zeamă de lămâie, 0,25 l lapte, sare, piper.
Se amestecă bine toate ingredientele, se toarnă laptele într-un pahar înalt şi se bea imediat.
Băutură cu struguri şi lămâie
Ingrediente: 1-2 plicuri ceai de lămâie, 40 ml suc de struguri proaspăt storşi, 1 linguriţă glucoză, 3-4 struguri.
Se prepară ceaiul din 2 pliculeţe la 200 ml de apă clocotită şi se lasă să se răcească. Se amestecă bine cu sucul de struguri şi glucoză (eventual în shaker, dacă nu, într-o sticlă bine închisă) şi se toarnă într-un pahar înalt. Se înşiră boabele de strugure pe un pai care se introduce în pahar.
Salată pentru "cap mare"
Ingrediente: 6 fileuri de heringi, 2 cepe roşii, 4 roşii, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras verde, 125 g iaurt, zeama şi coaja rasă ale unei lămâi, zahăr, sare, boia, piper proaspăt măcinat, verdeaţă după gust, codiţe de ceapă verde tăiate rondele (pentru garnisit).
Salata se prepară cu o zi înainte: se taie fileurile de peşte bucăţi de circa 2 cm. Se curăţă ceapa şi se taie felii foarte subţiri. Se spală roşiile şi se taie în patru, iar ardeii curăţaţi de seminţe şi nervuri se taie fâşii. Din iaurt, zeamă şi coajă rasă de lămâie, condimente şi verdeţuri se prepară un sos.
Se pun într-un borcan - straturi-straturi - bucăţile de peşte şi legumele, turnând sosul peste fiecare strat şi se lasă să se pătrundă peste noapte la rece. Înainte de a servi salata, se presară peste ea rondelele de ceapă verde.