Există şi oameni norocoşi care sunt scutiţi de urmările extrem de neplăcute ale consumului de alcool, însă cei mai mulţi dintre noi se trezesc mahmuri după o noapte de petrecere. Iar pentru a simţi pe pielea ta consecinţele consumului de alcool, nu este câtuşi de puţin nevoie să fii un mare băutor. Intensitatea durerii de cap, a uscăciunii din gură, a senzaţiei de greaţă şi a durerilor musculare depinde de ceea ce bei, de momentul când bei şi de felul cum îţi funcţionează metabolismul.
Din păcate, mahmureala este un fenomen foarte des întâlnit, deoarece abuzul de alcool se află în creştere. Dar avem şi alternativa unui comportament responsabil: să bem numai câte un pahar, din când în când, ca să nu ne punem în pericol starea de sănătate. Sau demnitatea.
Cauzele mahmurelii
După o noapte albă, petrecută la un chef, mulţi oameni se simt îngrozitor, au impresia că le plesneşte capul de durere. Organismul lor reacţionează în acest mod la nivelul scăzut al glicemiei, la deficitul de lichide şi la inflamaţii.
Alcoolul blochează producţia de glucoză, iar ea este indispensabilă pentru funcţionarea normală a fiecărei celule din corp şi, în primul rând, a creierului. Alimentarea insuficientă a creierului cu glucoză poate provoca irascibilitate, o stare de slăbiciune şi ameţeli. De asemenea, alcoolul are un efect diuretic, ceea ce duce la eliminarea constantă prin rinichi a unor nutrienţi importanţi, cum sunt magneziul şi potasiul. În cazul când se produce şi voma, balanţa hidrică va fi şi mai puternic afectată. Dar, ca şi cum toate aceste dezechilibre n-ar fi de ajuns, alcoolul generează şi inflamaţii ale mucoasei gastrice şi ale vaselor de sânge din creier. Totodată, el compromite calitatea somnului, întrucât perturbă faza REM (somnul caracterizat prin mişcări rapide ale ochilor), cea în care apar visele. Consecinţa? O combinaţie teribilă de indispoziţie şi durere, din cap până în picioare.
Desigur, calea cea mai bună de a evita mahmureala este să vă abţineţi complet de la consumul de alcool. Dacă totuşi doriţi să beţi ceva, există diverse modalităţi de a reduce sau chiar de a suprima problemele de a doua zi dimineaţa.
Una din armele cele mai eficiente împotriva mahmurelii este înlocuirea lichidului pe care alcoolul l-a scos din organism. National Institute of Health din SUA recomandă câte un pahar de apă după fiecare pahar de alcool. Astfel, corpul deshidratat îşi poate satisface necesarul de lichid. Iar de băuturile închise la culoare, ca whisky-ul, bourbonul şi vinul roşu, ar trebui să vă atingeţi cât mai rar posibil, fiindcă ele conţin uleiuri de fuzel, care favorizează inflamaţiile şi amplifică durerea de cap, până la o intensitate insuportabilă. Mai reţineţi şi că, înainte de a ridica paharul pentru a ţine un toast, ar trebui să mâncaţi neapărat o bucăţică de pâine. Cele câteva îmbucături ajunse în stomac încetinesc absorbţia alcoolului şi îi facilitează metabolizarea.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva mahmurelii
** Ardeii iuţi
Dacă vi s-a întâmplat să întreceţi măsura la băut, remediul optim contra mahmurelii va fi un suc de legume proaspăt stors, asezonat cu sos de ardei iute. Legumele vă pun la dispoziţie antioxidanţi pentru repararea celulelor afectate, în vreme ce capsaicina din ardei stimulează secreţia de endorfine. În ardeii iuţi se mai găsesc şi salicilaţi, nişte compuşi asemănători cu aspirina.
Originară din Mexic, planta este cultivată în prezent şi pe continentul european. Remediul împotriva mahmurelii nu se află în pulpa fructelor, ci în coaja acoperită de ţepi. Cercetătorii de la Tulane Health Sciences Center din New Orleans au efectuat un experiment cu două grupuri de studenţi: cu cinci ore înaintea unui consum masiv de alcool, primului grup i s-a administrat extract de limba-soacrei, iar celui de-al doilea - un placebo. Studenţii care primiseră extractul au prezentat simptome mai slabe comparativ cu colegii lor din grupul cu placebo, ceea ce confirmă faptul că limba-soacrei poate reduce acţiunea inflamatoare a alcoolului.
** Scorţişoara
Tulburările gastrice se combat cel mai bine presărând scorţişoară pe felii de pâine prăjită. Această mirodenie conţine mai mulţi compuşi care calmează stomacul, precum şi o serie de substanţe cu efect analgezic. Unii preferă s-o amestece în ceai.
* Bananele
Când consumaţi alcool, obligaţi rinichii să lucreze suplimentar. Ei se adaptează situaţiei şi elimină substanţele toxice, însă, din păcate, odată cu ele se pierde şi o cantitate importantă de lichid, împreună cu unii electroliţi. O banană vă poate ajuta să-i recuperaţi, întrucât fructul respectiv constituie o sursă excelentă de electroliţi, cum ar fi de pildă potasiul. Îndată ce balanţa electrolitică se reechilibrează, dispar senzaţia de slăbiciune şi tremorul. Pentru a obţine un rezultat şi mai bun, vă puteţi prepara un smoothie de banane, îndulcit cu un strop de miere. Mierea va creşte nivelul glucozei.
* Legumele cu frunze verzi
Există şi alte surse de potasiu, la care puteţi apela cu încredere. De exemplu, umpleţi un castron cu crudităţi, combinând salata verde cu andive, ridichi, varză de China şi/sau spanac.
* Sucurile de fructe
Alcoolul provoacă tulburări în producţia de glucoză şi, întrucât creierul este dependent de ea, un deficit de glucoză se poate solda cu dureri de cap şi ameţeli. În acelaşi timp, alcoolul semnalizează ficatului că trebuie să depoziteze grăsimi şi să fabrice acid lactic, iar ambele au drept urmare o uşoară hipoglicemie. Pentru a vă reface rezervele de glucoză, potoliţi-vă setea cu sucuri de fructe. Zahărul din fructe vă oferă şi avantajul de a accelera metabolizarea alcoolului. Surse bune de fructoză sunt, printre altele, curmalele, cicoarea şi ceapa.
Prudenţă - ca să nu cădeţi din lac în puţ
Cu siguranţă, aţi primit şi dvs. cândva sfatul care se oferă de obicei la o mahmureală zdravănă: să iei iarăşi lucrurile de unde le-ai lăsat, adică să mai dai pe gât un pahar din licoarea care te-a ameţit. Acest procedeu, la care se recurge frecvent, porneşte de la convingerea greşită că mahmureala ar fi cauzată de sistarea aportului de alcool şi că simptomele chinuitoare s-ar putea ameliora dând corpului băutura pe care el o cere cu disperare. Adevărul este tocmai pe dos: atunci când bei, ca să alungi durerea sfredelitoare de cap, de fapt nu faci decât să agravezi consecinţele excesului de alcool şi, totodată, fără să-ţi dai măcar seama, începi să te deprinzi cu un consum abuziv. În realitate, organismul dvs. are urgentă nevoie de o perioadă de abstinenţă. Acordaţi-i această pauză.