Chipul de păstrat ouăle. "Iea var stâns, toarnă apă preste dânsul, până va prevesti şi se va sătura apa, mestecă bine, apoi lasă mestecătura să să limpezească, scurge apa cea limpede şi toarn-o în vasul în carele ai pus ouăle, încât să prevestească preste dînsele de vo două degete, după aceasta închide ori astupă vasul bine şi dă-i pace la un loc de răcoare, însă să nu îngheţe. Prin acest chip, ouăle se pot păstra mai multe luni (12, până la 16 luni!)".
Mijloc de a păstra laptele. "O lingură de hrean aruncat într-o oală de lapte, fie ca să se puie în pivniţă, fie ca să se ţie la vânt".
Cum să ţii apa sau vinul rece, vara, fără gheaţă. "Pune într-un zemnic un chiup de lut adânc, împle-l cu apă rece de fântânea, pune împrejurul lui năsip supţire până aproape de gură şi udă năsipul adesea; iar în chip, pune garafele cu vin sau cu apă".
Cum să se hrănească găinile ca să facă totdeauna ouă. "Iea drojdiile de la sămânţa de in, după ce s-au scos oloiul, mestecă-le cu asemenea măsură de făină de ghindă şi tot pe atâta tărâţe de grâu, opărăşte-le cu apă fierbinte, fă aluatul şi dă găinilor; sau fierbe orzul ori păpuşoii cu care hrăneşti găinile, cu sămânţă de urzică - şi se vor oua în toate zilele!".
Folosul urzicilor. "Cei mai mulţi oameni privesc urzicile ca o burueană netrebnică; cu toate aceste din paele lor topite ies nişte fire supţiri care, lucrate, dau o materie delicată. Din frunzele lor, când sunt tinere, se găteşte o mâncare care nu numai că este plăcută ci şi forte uşoară şi sănătoasă. Sămânţa amestecată cu nutreţul cailor îi face iuţi şi părul lor luciu; iear rădăcina lor feartă cu puţină peatră acră dă o frumoasă văpsea galbenă".
Cartofle de mart. "Pune la începutul lui avgust cartofle la cuib, de doă palme adânci, şi la octombre, după ce au sfârşit de înflorit, taie buruiana până la jumătate, şi, când dă firul, acopere cuiburile cu pae. Prin acest metod vei avea la începutul lui mart cartofle proaspete".
Chip de a ţinea, vara, carnea mai multă vreme. "Presură gros carnea cu cărbuni pisaţi şi pune-o în pivniţă: aşa vei putea-o ţine şi 8 zile proaspătă. Ba încă şi aceea care au început a se strica se îndreaptă. Vrând să pui carnea aceasta la foc, spal-o întâi de cărbuni şi apoi pune-o la fert".
Chip de a scoate peştelui din ieaz mirosul de glod. "Fieştecare ştie că peştele de ieaz are întotdeauna nu numai miros, dar şi gust de glod. Atâta mirosul cât şi gustul acesta, neplăcut cu totul, putem să-l scoatem dacă punem cărbuni în apa aceea în care ferbe peştele".
Chip de a scăpa de beţie. "O doftorie cercată, prin care suntem în stare a desvăţa de băuturi spirtoase pe acei care i-au biruit, nu darul, ce năravul beţiei, prin carele perdem nu numai cinstea şi averea, dar şi sănătatea şi chiar viaţa, împărtăşim aici, acum. În toată dimineaţa, să punem în băutura obişnuită vro câteva picături de spirt dă pucioasă, şi în curândă vreme, vom avea mulţumirea de a vedea că beţivul fuge de talismanul său şi numai cu greaţă va privi la băutura aceea care i-au fost până acum nectar şi mană".
Cum se păstrează mai mulţi ani grâul. "După ce s-au aşezat grâul în hambar, pune peste el o pătură bună de frunze de nuc verzi; după ce se usucă amestică-le cu grâul şi în tot anul adaoge frunze nouă. Aceste se deosebesc lesne prin vânturare, când se pregăteşte grâul pentru vânzare. Mirosul cel tare şi greu ce se împărtăşeşte grăunţelor, deşi se păstrează după vânturat, ba încă şi după măcinat, dispare însă prin dospirea aluatului şi prin coacerea pânei de făină se perde cu totul, iar pânea este foarte plăcută la gust".
Chip de a feri brânza şi caşcavalul de viermi. "Învăleşte caşcavalul sau brânza în buruiana pe care o numim pojarniţă, şi vei vide că nu vor face vermi. Tot aceea slujbă ne face şi frunza de mesteacăn".