Şporiul cel fermecat
Toate întâmplările mai importante ale Ajunului se împleteau în jurul şporiului, o sobă uriaşă, care umplea un perete întreg, şi-al cuptorului din care Buna scotea mereu ceva bun de mâncat. Şporiul începea de la uşa ce dădea în camera mare, unde în timpul anului îţi clănţăneau dinţii de frig, căci acolo se făcea focul doar la Crăciun şi la Paşti, şi se oprea lângă cealaltă uşă, mai veche, din scânduri groase, legate cu ţinte de fier, dincolo de care puteai să cobori două trepte şi să intri în cămara de piatră. Şporiul avea într-o parte cuptor de pâine şi lângă el un cotlon meşterit în burta încăpătoare, din care Buna lua apă caldă, când mă spăla pe mâini. Era vechi tare şporiul. Era mai bătrân cu mult decât Buna. Şi Buna era bătrână, dar şporiul, şi mai şi. La căldura lui am adormit adesea cu motanul în braţe, visând la munţi de prăjituri şi de turtă dulce, căci iarna, în jurul şporiului, se făceau nişte minunăţii pe care vara parcă nu le simţeai aşa de dulci, iar în dimineaţa Ajunului, ele întreceau orice închipuire, oricât de pretenţioasă ori simandicată ar fi fost ea.
Era încă noapte afară, când Buna făcea focul şi arunca cenuşa şi cărbunii pe cărarea ce ducea către casă, ca să nu alunece pe gheaţă, cu tăvile de aluat. Apoi intra în bucătărie, odată cu aerul îngheţat, care ajungea până la mine, oricât mă ascundeam în vârful patului, sub duna cea uriaşă. Buna se spăla apoi bine pe mâini, îşi punea şurţa mare, de lucru, şi începea să scoată din credenţ, din dulapul cel mare, tot felul de pungi şi punguţe, cutii de carton şi de tablă, borcane pe care le înşira pe masă, ca să le golească mai târziu într-o anumită ordine. Începea totdeauna cu pungile maronii, din care ieşeau la lumină poamele, stafide aurii, cireşe amare, coacăze, prune şi afine uscate din vară. Le punea pe categorii în ceşcuţe şi peste ele, ca să le înmoaie, turna, din sticle burtoase, rachiuri şi siropuri, aromate cu muguri de brad, ori cine ştie ce alte licori colorate, fierte vara îndelung, în vase de lut. Din borcănelele groase, butucănoase, scotea apoi pe farfurioare coajă rasă de lămâie, înmuiată în miere amestecată cu scorţişoară, din care primeam şi eu câte o linguriţă. Răcoarea aceea gălbuie te pişca la limbă şi te făcea să râzi mereu.
Bunătăţurile aranjate pe masă erau lăsate o vreme "la hodină", până ajungeau să se încălzească cât să poată face buna din ele haioşe înfoiate, biscuiţi trecuţi printr-o formă de tablă prinsă de maşina de măcinat, hoarne umplute cu frişcă dulce, bătută din groştiorul cules dimineaţa de pe laptele Matronei, bivoliţa noastră uriaşă; turtiţe undate în ciocolată topită, hoaburi, spume uşoare ca fulgul, care se topeau în gură, făcându-te să mai iei unul şi încă unul, poate, poate, îi prinzi mai bine gustul divin; pătrăţele de aluat cu mac şi cuişoare zdrobite în mojarul auriu, cornuleţe cu silvoiz, coapte în tepşuri mari, chifli şi chifluţi cu nuci şi alune, culese de moş Chimu, foi subţiri de prăjitură cu scorţişoară şi zahăr caramelizat.
Oricâte mâncăruri ar fi fost pe masa Crăciunului, oricât de buni şi afumaţi cârnaţii coborâţi din pod, oricât de usturoiată slăninuţa şi oricât de închegată toba sau "şoaitul", ele treceau nebăgate în seamă când se aduceau dulciurile, de aceea era mare întrecere între gospodinele satului, iar Buna mea câştiga întotdeauna întrecerea, căci nu degeaba a fost în tinereţea ei socăciţă în casa lui "grose doctor", venit de la Viena, ca patron al minerilor din Valea Albă.
Steaua de aur
După ce-şi rânduia pe masa de lemn "ingredienţele şi mirodurile", Buna făcea plămădeala pentru cozonacii mari şi pentru colacii colindătorilor. Se mişca prin bucătărie "ca pe aţă", nici o mişcare în plus, nici una mai puţin. Lumina gălbuie scăpată de sub abajurul dantelat al lămpii o făcea mai tânără şi mai veselă decât era de obicei.
O pândeam de după colţul pernei, cum cernea făina cu sita mare, şi îmi plăcea să văd mormanele de făină ce se aşezau ca nişte dealuri de zăpezi în covată. De fiecare dată când făcea cozonacii de Crăciun, îmi spunea şi povestea lui Iisus. Şi-n fiecare an, povestea începea la fel: "Măicuţa Domnului, Maria, se ducea cu Iosif prin câmpia de piatră a Iudeei, ca să se înscrie în acte, la Ierusalim. Se ducea, sărmana, când pe jos, când călare pe un măgar, pe drumul acela pietros şi fără un petic de umbră, că-n ţara aceea e numai vară mereu".
În timp ce povestea, Buna frământa din ce în ce mai repede. Şi covata se legăna dintr-o parte în alta a mesei şi masa scârţâia de câte ori Buna îşi afunda mâinile în aluat. Eu eram tot în pat, sub dună, unde era cald, cald şi bine, şi mă gândeam cum poate fi pe lumea asta o ţară în care să fie numai vară tot timpul, fără nici un pic de omăt. Cum pot trăi oamenii aceia fără zăpezi? Şi cum o fi călătorit Maica lui Iisus în ţara aceea? Poate să fi plecat de dimineaţă, când lumina soarelui era încă zgârcită, ori poate că încă nici nu se ridicaseră umbrele reci ale nopţii, când ea s-a înfăşurat în mantaua de drum. Şi drumul... paşii mărunţi ai măgarilor lovind pietrele albe, ce se rostogoleau uşor, prin iarba uscată de la marginea cărării. Şi-n urma lor se ridica sigur un praf gălbui, ce se aşeza peste haine ca o pojghiţă, ca o platoşă, cu atât mai groasă cu cât cărarea rămânea tot mai lungă înapoia lor. Poate că aşa o fi fost.
"Şi Măicuţa sfântă", zicea iar Buna, "mergea greu, că i-a venit sorocul să nască şi nimeni n-o ajuta, şi nimeni n-o primea în casă şi s-a adăpostit într-un grajd, căci s-a pornit un vânt mare. Şi Măicuţa, săraca, se muncea acolo în grajd, printre animale. Vai! Vai! Vântul de-afară nu mai contenea, şuiera pe la colţurile grajdului şi strecura pe sub uşă grăunţe galben-cenuşii de nisip."
Aplecată peste covată, Buna spunea mai departe povestea şi frământa, de-acuma, parcă mai uşor aluatul, care era aproape gata, căci se desprindea bine de pe mâinile ei. Nu o mai ascultam. Ştiam ce urmează. Ştiam că atunci când vântul a fost mai mare şi vuietul de afară mai înspăimântător, atunci s-a făcut brusc tăcere, de nu se mai auzeau nici măcar grăunţele de nisip alunecând pe sub uşa grajdului. Şi-atunci, în tăcerea aceea, s-a născut Pruncul Sfânt Iisus. Şi mai ştiam, tot de la Buna, care povestea acuma singură, fără să vadă că n-o mai ascult, mai ştiam că atunci când Pruncul a ieşit în lume, s-au aprins pe cer stelele, pentru întâia dată în viaţa lor, şi din norii nemişcaţi au început să cadă steluţe argintii, care au acoperit câmpia cu un puf strălucitor. Asta s-a întâmplat cu siguranţă pentru că Iisus, copilaşul, şi-a ridicat mânuţele către cer şi bunul Dumnezeu l-a văzut şi s-a bucurat.
Buna şedea apoi o vreme pe lada de lemne şi-şi lega mai strâns năframa pe cap. Aluatul din covată se odihnea şi el şi creştea rotund, acoperit cu ştergarul de cânepă; eu, între perne, beam ceai. Pe şporiul bătrân, în oala mare şi roşie fierbea, deja, găina cea mai grasă din curte, ţinută anume pentru "zama Crăciunului", iar "tăiţăii" galbeni ca aurul şi subţiri ca firul de păr se uscau înşiraţi pe o faţă de masă curată. Din cuptorul şporiului, din bloadăr, ieşeau aburii brozbuţelor, învelite în foi de varză acră. "Uite aşa L-a luat Măicuţa pe Pruncuţ şi L-a înfăşat, uite aşa!", zicea Buna când punea pe masă prima bucată de aluat, pe care îl netezea cu drag şi-l mai frământa un pic, apoi îl întindea ca să-l umple cu nuci măcinate şi îndulcite cu miere, ori cu mac pisat, fiert în lapte. Înfăşura apoi aluatul, ca pe-un cocon, îl aranja în tepşuri, şi-l mângâia cu o pană înmuiată în gălbenuş. La urmă, făcea peste el semnul crucii şi punea tepşurile lângă şporiu, la cald, la crescut.
În fiecare an, povestea se oprea la sosirea crailor. Buna se încurca mereu când le descria costumele. Nu mai ţinea minte dacă Balthazar era cu mantie roşie ori dacă Melchior avea coroana de aur pe cap. Iar pe-al treilea, nici nu mai ştia cum îl cheamă. Ba-mi spunea că au venit din India, ba că din Persia, ba că din Babilonia. Cred că nici n-a ştiut prea bine vreodată, deşi vorbea de darurile crailor pentru micul Iisus ca şi cum ar fi fost şi ea de faţă: "Doamne, ce haine bogate, ce inele, ce de stofe şi bani, şi cizme roşii, arcuite la vârf, şi ochii strălucitori de bucuria sosirii, mai strălucitori ca steaua de aur care i-a călăuzit zile în şir, prin deşert".
De fapt, de câte ori ajungea cu povestea aici, cozonacii şi colacii erau deja dospiţi şi Buna îi ducea în cuptorul încins.
Mă ridicam din pat, să-i ţin uşa deschisă, ca să poată trece cu toate tăvile înşirate pe braţe. Şi aşa cum se-ntâmpla în fiecare an de Ajun, pe uşă intrau câţiva fulgi spulberaţi de vânt, venind dinspre pădure, odată cu aerul îngheţat. Iar când colacii erau gata şi aburul lor stăruia ca un clopot deasupra mesei, îmi primeam şi eu răsplata pentru cuminţenie: două păsărele coapte făcute din aluatul curăţat de pe covata de frământat. Rumene şi fierbinţi, scoase atunci din cuptor, păsăruicile acelea îmi ascultau colindele abia îngânate şi tot de ele îmi încălzeau şi mâinile, îngheţate pe sfoara saniei. Era deja sărbătoare. Se făcuse Crăciun.