Ingrediente (pentru circa 20 bucăţi): 150 g alune curăţate, 250 g zahăr pudră, 200 g glazură de ciocolată, puţin ulei.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se pun alunele într-o tavă tapetată cu hârtie şi se rumenesc 10-15 minute în cuptorul încins. Se învelesc apoi într-un şervet curat de bucătărie şi se freacă puternic cu palmele, ca să se cureţe de pieliţe. Se scutură sau se cern printr-o sită rară, până ce rămân curate.
* Se pune zahărul pudră la mijlocul unei tigăi şi se încinge pe foc. Când începe să se topească pe margini, se amestecă cu o lingură de lemn, până se obţine un caramel galben maroniu. Se adaugă alunele şi se amestecă, până când boabele s-au acoperit complet cu zahărul ars.
* Se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt, se unge hârtia cu ulei şi se întind peste ea alunele caramelizate. După ce se răcesc puţin (să fie călduţe), se rup bucăţi şi se lasă să se răcească complet.
* Se prepară glazura de ciocolată (se topeşte ciocolata rasă în câteva linguri de apă, se fierbe până ce se leagă şi se adaugă puţin unt încălzit), se înmoaie alunele caramelizate (până la jumătate) în ea şi se lasă să se răcească pe un grătar.
Fursecuri cu nucă şi cafea (pricomigdale)
Ingrediente (pentru circa 40 de bucăţi): 3 albuşuri, 250 g zahăr pudră, 1 linguriţă de Ness, 200 g nucă măcinată, 40 g sâmburi de nucă rupţi în două.
Mod de preparare:
* Se bat albuşurile spumă, adăugând treptat 2/3 din zahărul pudră (în ploaie). Restul de zahăr se amestecă cu Ness-ul şi cu nuca măcinată şi se încorporează în spuma de albuşuri. Se-ncinge cuptorul la 150°.
* Se toarnă compoziţia într-un cornet şi se şpriţează pricomigdalele pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se pune pe fiecare câte o jumătate de sâmbure de nucă, se dau apoi la cuptor şi se coc 20-25 de minute. Trebuie să se formeze la suprafaţă o crustă maronie, dar mijlocul să rămână moale.
Ochiul-boului (fursecuri cu marţipan)
Ingrediente (pentru circa 30 de bucăţi): Pentru aluat: 80 g unt, 50 g zahăr, coaja rasă a unei lămâi, 1 gălbenuş, 220 g făină, 50 g migdale măcinate. Pentru marţipan: 100 g aluat de marţipan (se găseşte crud, la marile magazine), 50 g zahăr pudră, 1 albuş, 1 linguriţă zeamă de lămâie. În plus: făină pentru planşetă, 60 g dulceaţă roşie de fructe de pădure, pentru umplut.
Mod de preparare:
* Marţipanul. Se amestecă cu mixerul aluatul crud de marţipan, zahărul pudră, albuşul şi zeama de lămâie, până ce devine pufos.
* Se scoate aluatul din frigider, se frământă puţin pe planşeta înfăinată, se întinde şi se decupează cercuri (cu o formă specială sau cu gura unui pahar nu prea mare) şi se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se-ncinge cuptorul la 180°.
* Se toarnă marţipanul într-un cornet (cu vârful în formă de stea) şi se şpriţează inele de jur împrejurul cercurilor de aluat. Se dau la cuptor, se coc 10-12 minute şi se scot din cuptor.
* Se "umplu" cu câte o linguriţă de dulceaţă, se mai coc 3-4 minute şi se lasă să se răcească complet.
Turtă dulce cu miere şi mirodenii
Ingrediente: 150 g miere, 50 g zahăr, 2 linguri apă, 50 g unt, 1 ou, coaja rasă a unei jumătăţi de lămâie, 1 lingură cacao, 1 linguriţă pudră de scorţişoară, 1 priză cuişoare măcinate, 1 priză cardamom măcinat, 250 g făină, 2 linguriţe praf de copt, 150 g migdale (sau alune) măcinate, 50 g coajă de lămâie confiată, tăiată cubuleţe (se găseşte în magazine), 50 g stafide tăiate mărunt. Pentru glazură: 125 g zahăr pudră (cernut), 1 albuş.
Mod de preparare:
* Se pun pe foc mic mierea, untul, zahărul şi apa şi după ce s-au topit, se răstoarnă într-un castron şi se ţin la rece. Cât sunt călduţe încă, se adaugă gălbenuşul, coaja rasă de lămâie, pudra de cacao, mirodeniile şi 2/3 din făină, amestecată cu praful de copt. Se încorporează, apoi, migdalele (sau alunele) măcinate, stafidele, coaja de lămâie confiată şi restul de făină.
* Se frământă un aluat neted, pe planşeta înfăinată, se întinde o foaie de grosimea unui deget şi se decupează forme rotunde sau pătrate. Se pun într-o tavă unsă bine cu unt şi se coc circa 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°. Se ung cu un strat subţire de glazură, preparată din zahărul pudră amestecat cu albuşul şi cu câteva picături de apă.
Prăjitură în straturi, cu glazură de ciocolată
Ingrediente: 250 g unt, 250 g zahăr, 6 ouă, coaja rasă a unei lămâi, 1 lingură rom, 125 g făină, 125 g amidon, 50 g migdale măcinate. Pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie rasă, 150 g zahăr pudră, 4 linguri lapte, 15 ml ulei de cocos (sau unt topit).
Mod de preparare:
* Se freacă untul până ce devine spumos şi se adaugă, pe rând, amestecând întruna, zahărul, gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie, romul şi migdalele măcinate. Se adaugă puţin câte puţin făina împreună cu amidonul şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă.
* Se unge cu unt o formă de chec şi se întinde pe fundul ei un strat subţire de aluat, de circa 1/2 cm, se dă la cuptor şi se coace 3-4 minute, la 180°. Se scoate forma din cuptor, se întinde alt strat de aluat de aceeaşi grosime şi se coace şi el. Se procedează la fel până ce se termină aluatul (circa 15-17 straturi).
* La sfârşit, se lasă prăjitura să se răcească puţin şi se acoperă cu glazura de ciocolată topită pe baia de apă şi amestecată fierbinte cu celelalte ingrediente.
Prăjitură cu ciocolată şi vin roşu
Ingrediente (pentru o tavă): 300 g ciocolată amăruie, 250 g unt, 250 g zahăr, 100 ml vin roşu, 6 ouă, 350 g făină, 3 linguriţe praf de copt. În plus: 50 g zahăr pudră pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se taie ciocolata mărunt, se pune într-un vas de metal împreună cu untul şi zahărul şi se topeşte pe baia de apă, amestecând încontinuu. Se lasă să se răcească.
* Când este călduţă, se adaugă vinul roşu, ouăle şi apoi făina cu praful de copt şi se amestecă, până ce se obţine un aluat neted. Se-ncinge cuptorul la 180°.
* Se întinde aluatul într-o tavă mai adâncă, tapetată cu hârtie pentru copt, se dă prăjitura la cuptor şi se coace 30-35 de minute. Se lasă să se răcească pe un grătar.
* Pentru ornat, se foloseşte un şablon de hârtie, eventual cu o stea la mijloc, care se aşează pe prăjitură şi peste care se presară zahărul pudră. După ce se îndepărtează şablonul (cu grijă), se taie prăjitura fâşii mai late.