RODICA CULCER despre... Un guvern pe balansoar
Deocamdată nu putem vorbi decât de câteva interviuri cu adevărat încurajatoare, căci nu este puţin lucru să ai în funcţia de premier un om decent şi competent, cum este Dacian Cioloş, după ce timp de trei ani l-am suportat pe Victor Ponta, care credea că aroganţa poate masca incompetenţa. Şi nici nu am avut până acum un ministru al economiei, nepătat de tarele sistemului, cum este Costin Borc, care să-şi exprime admiraţia pentru antreprenorii cinstiţi din mediul privat şi să afirme, fără rezerve, că administraţia în România este deprofesionalizată.
Citeste tot articolul
Certej: de două ori Roşia Montană
Zilele trecute, organizaţia Mining Watch Romania a adresat o scrisoare deschisă noului ministru al Mediului, Guvernului României şi Comisiei Europene (biroul din Bucureşti), pe o temă majoră: prima exploatare minieră cu cianuri din România. Este vorba de exploatarea de la Certej (HD), supranumită şi "Roşia Montană Cealaltă". Este primul hop pe care guvernul de tehnocraţi, în primul rând, ministrul Cristiana Paşca Palmer, îl are de trecut în relaţia cu societatea civilă.
Citeste tot articolul
Fiscul: pentru cinstiţi, ciumă, pentru penali, mumă
Era după 2010, când, la capătul a nesfârşite tergiversări, primele condamnări sonore în dosare de corupţie care vizau personaje din prim-planul vieţii politice şi economice din ţara noastră deveneau, în fine, definitive şi executorii. Fostul premier Adrian Năstase, fostul europarlamentar şi lider în topul celor mai bogaţi români, George Becali, alături de un fost ministru al Apărării, Victor Babiuc, cei din impresionantul lot al "Transferurilor" din fotbal, în frunte cu fostul vicepremier George Copos şi cu fostul căpitan al echipei naţionale Gică Popescu, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 2 şi 7 ani de închisoare cu executare.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Cabinetul Cioloş are o mare răspundere. Să recâştige încrederea românilor în guvern"
Întâi de toate, să observăm că în ultimii ani, cele mai mari şi coerente manifestaţii de stradă au depăşit interesul imediat, cuantificabil în sume şi avantaje, şi au sancţionat clasa politică pentru cazierul ei din ultimii 25 de ani. În şirul acestora intră şi ultimele proteste publice, declanşate de tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căreia au murit până acum 60 de tineri nevinovaţi.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ELENA LONG - Buzău, F. AS nr. 1191 - "Există vreun tratament eficace pentru epilepsie cu crize focale?"
Lămuririle pe care mi le solicitaţi cu privire la particularităţile epilepsiei cu crize focale sunt următoarele: pentru început, trebuie amintit că celulele nervoase comunică între ele prin semnale electrice, iar o criză epileptică apare atunci când există o modificare bruscă a acestor semnale, determinând dezorganizarea neuronilor.
Citeste tot articolul
"Minunea de la chioşcul de ziare"
Mă numesc Dumitra şi am 53 de ani. Vreau să vă povestesc nenorocirea care s-a abătut asupra mea, în urmă cu patru ani, când am fost diagnosticată cu cancer de sân. Medicul care m-a luat în evidenţă m-a informat că este o formă agresivă şi am fost propusă pentru operaţie, lucru pe care l-am refuzat, fiind conştientă că este foarte riscant. Între timp, am încercat să caut o soluţie salvatoare pentru a scăpa de această nenorocire.
Citeste tot articolul
Remedii cu bicarbonat de sodiu
Nu există boală căreia bunicile noastre să nu-i fi ştiut leacul. Ingredientul lor magic: bicarbonatul de sodiu. Aparent neînsemnat, praful acesta alb vindecă aproape toate problemele de zi cu zi: dureri de gât, oboseală, migrene, negi, bătături... şi altele. Atenţie, însă: reţetele strămoşilor noştri nu vor înlocui niciodată părerea avizată a medicului. Nu ezitaţi, deci, să-l consultaţi, dacă starea dvs. de sănătate nu se îmbunătăţeşte.
Citeste tot articolul
Vitaminele şi mineralele care ne... îmbolnăvesc
Este o modă care se tot amplifică de câteva decenii: luatul de minerale şi vitamine cu pumnul. Sunt preferate, evident, pastilele cât mai sofisticate, frumos ambalate, eventual cu reclamă din belşug. De la o vreme, şi alimentele au fost înţesate cu minerale
Citeste tot articolul
ACTUALITATEA MEDICALĂ
Vreme de 15 ani, specialiştii Uniunii Europene au încercat să înţeleagă care sunt năravurile care ameninţă în cea mai mare măsură sănătatea şi fericirea locuitorilor bătrânului continent. În acest scop, o armată de medici au monitorizat, în acest interval de timp, nu mai puţin de trei sute de mii de europeni de toate vârstele. Rezultatul? Sedentarismul este cea mai periculoasă boală a momentului, mult mai gravă decât epidemia de obezitate, care face şi ea ravagii, în ultimele decenii.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente: TUSEA
O tuse rebelă este greu de suportat, şi în timpul zilei, dar mai cu seamă noaptea. Şi, ca şi cum atât n-ar fi de ajuns, tusea provocată de o răceală se poate prelungi uneori până la trei săptămâni. Dacă ar fi să dăm crezare statisticilor întocmite de American College of Chest Physicians, acesta ar fi cel mai frecvent motiv care îi aduce pe pacienţi la medicul de familie.
Citeste tot articolul
Remedii din plante contra tusei
Sirop de lumânărică. Ingrediente: 1 lămâie (zeama şi coaja), 500 ml apă, 300 g zahăr, 3 linguri de flori de lumânărică, 3 linguri de flori de nalbă şi 3 linguri de bănuţei (flori ca margaretele, dar mici), 20 g cimbru, 20 g patlagină şi 5 linguri de miere.
Citeste tot articolul
Reţete de sprijin pentru ten obosit: MĂCEŞELE
Printre ingredientele naturale, cu efecte de excepţie asupra obrazului, se numără şi măceşele. Până la Crăciun le mai găsiţi la piaţă, în stare proaspătă, sau la plafaruri, uscate sau pulbere. Puterea lor e aceeaşi, indiferent de aspect. Foarte bogate în vitamine (A, B, C) ele sunt un sprijin real împotriva îmbătrânirii obrazului. (În cazul că folosiţi măceşe proaspete, curăţaţi-le de seminţe şi puf.)
Citeste tot articolul
DIETE RAPIDE (I)
În jurul sărbătorilor, silueta e o preocupare importantă, alături de celelalte pregătiri, aflate pe ultima sută de metri. Iată câteva dintre dietele care vă permit să daţi jos câteva kilograme într-un timp scurt. Ele sunt foarte eficiente şi utile pe termen scurt, dar şi pe termen lung, dacă ştiţi să păstraţi ceea ce aţi obţinut.
Citeste tot articolul
Îngerul din Boscoteni
"Eram căsătorită de şase ani. O căsnicie frumoasă, liniştită, chiar dacă abia ne ajungeau banii de la o lună la alta. Poate că ştiţi, aici, în Botoşani, e sărăcie mare. Toate statisticile spun că e oraşul cu cei mai mulţi oameni săraci din România..."
Citeste tot articolul
ANUŢA POP din Hoteni - "De-ar fi cusut cu mătasă, nicări nu-i ca şi-acasă"
Anuţa e nevăstuţa ceteraşului Ioan Pop, zis Popicu, din Hoteni. O femeie straşnică, frumoasă, cu mijloc mlădios. Gândeşti că zboară, când o vezi, ba în grădină, risipind cu grebla brazdele de iarbă cosită de omul ei, ba scoţând din bloadăr (cuptor) plăcinte cu cartofi şi mărar. Acu spală lână, acu o scarmănă, o toarce, o ţese şi face în tiară (război) mândreţe de lipideu, ori coase cămăşi, de dragoste pentru drăguţul de bărbat al ei.
Citeste tot articolul
Amintiri
Era iarnă atunci. O iarnă rece, tăioasă, cu pomi îngheţaţi şi drumuri de cremene. În bezna nopţii, din cer, fulgi de zăpadă, izgoniţi de vânt, cădeau mari şi deşi. Dinspre răsărit, izbind cu biciul de zăpadă, Crivăţul şuiera cu putere, fugind bezmetic pe uliţi. Frigul stăpânea pământul, iar prin satul gol, doar lumina palidă a unui ochi de geam depărtat pâlpâia neputincioasă în noaptea rece.
Citeste tot articolul
Autostop pentru toată viaţa
Deschid ochii şi lumina puternică mă face să îi închid repede la loc. Nu-mi dau seama dacă sunt trează de-a binelea sau dacă visez, încă, şi atunci prefer să prelungesc starea aceasta de incertitudine, care în acest moment mă apără de orice m-ar putea răni sufleteşte. Aşa cum sunt acum, mă simt apărată din toate părţile, fără nicio grijă, fără gânduri aspre şi întrebări chinuitoare, parcă aş vieţui într-un cocon de mătase scăldat într-o lumină blândă.
Citeste tot articolul
Cum luptăm cu urâtul lumii?
Oare există cineva care să nu fi fost afectat de tot ce s-a întâmplat în luna noiembrie? Sunt om şi eu, îmi pun întrebări şi lupt prin ceea ce fac, prin ceea ce scriu, prin conferinţele pe care le ţin, ca acest rău să se împuţineze. E suficient să deschid televizorul şi simt deja cum mă umplu de durere şi de urât. Suntem şapte miliarde de oameni pe planetă. Asta înseamnă că o nenorocire întâmplată undeva, într-un colţ al lumii, se propagă de aproape şapte miliarde de ori. Oriunde ai fi, prin televizor, te ajunge răul de peste tot.
Citeste tot articolul
SANDA NICOLA (DIGI 24) - "Nu trebuie să fugim de dramele celorlalţi"
A fost puţin mai greu decât te-ai fi aşteptat de la cineva care a mai trecut prin experienţe similare. Am fost în Beirut, am fost la Londra, după atentatele din 2005, am relatat, acum zece ani, despre violenţele din suburbiile Parisului, atunci când tineri provenind din familii de imigranţi se răfuiau cu autorităţile, incendiind maşini şi instituţii. Ştiam exact ce voi găsi la Paris, ce presupune starea de urgenţă, ştiam că vor fi nenumărate alarme false, care sporesc starea de tensiune, ştiam că mă voi întâlni cu oameni în stare de şoc.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Dacă ideile ingenioase s-ar vinde la licitaţie, Ioana Pârvulescu ar fi bogată. Cum nu există piaţă pentru ele, nu-i rămâne decât să şi le pună singură în aplicare, cu o putere de muncă dublată de pasiune ce-i caracterizează toate activităţile, de la profesorat, munca de editor, traducător, publicist şi până la cărţile pe care le scrie. În marca proprie mai intră: răbdare (fără tutun), atenţie distributivă, seriozitate ardelenească dublată de spirit ludic, delicateţe şi generozitate.
Citeste tot articolul
Un geniu al clarinetului - MIELUŢĂ BIBESCU
Nu se aude nici un alt sunet în afara vocii interlocutorului meu, niciun ritm, nicio notă, însă totul în jur musteşte de muzică. Pereţii camerei sunt tapetaţi cu siluetele unei orchestre de jazz, bustul unui mare compozitor tronează în faţa oglinzii, mici statuete haioase, cu instrumentişti, sunt aşezate pe rafturi, iar masa la care ne-am aşezat are picturi cu instrumente pe sticla mată. Gesturile, timbrul vocii şi mai ales poveştile omului din faţa mea duc tot spre muzică şi spre vremurile în care ea avea aripi.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Acum, când cele petrecute sunt aşezate pe raftul cămării vieţii mele, pot vorbi în linişte despre ele, cu nădejdea că, poate, cineva o să înţeleagă câte ceva din adâncul lor. Într-o zi de vineri, pe la începutul primăverii acestui an, am plecat către Bucureşti, pentru o ecografie, cu speranţa că sânul meu inflamat nu era o problemă gravă. Dar mişcările apăsate ale "mausului" manevrat, brutal, de o doctoriţă, pe sânul meu dureros, făceau ravagii.
Citeste tot articolul
Dor de Moş Nicolae
Dacă aş avea curaj mai mult şi ani mai puţini, aş înfiinţa o ligă, un ONG, care să apere drepturile consfinţite în icoane ale Sfântului Nicolae. Blând, răbdător, cu barba lui albă, ca ultima ninsoare a mieilor, Sfântul se vede, de la an la an, dat uşor la o parte, micşorat în merite şi fast, înlocuit cu spectacolul sclipitor şi ostentativ creat în jurul unui alt Moş, cu mult mai darnic, dar şi mai civil: Moş Crăciun.
Citeste tot articolul
Târgul Basarabenilor
Muzeul Ţăranului Român, 1 Decembrie 2015, era noastră... Vreau să spun era târgurilor ţărăneşti unde, pe lângă negustori de profesie, încap şi meşteri pielari, lemnari şi artizani, artişti ţărani, culegători de plante, producători de fructe şi magiunuri, de vinuri şi seminţe, de dulciuri tradiţionale şi uleiuri terapeutice. Este pentru prima dată în istoria acestui muzeu când, la sfârşit de noiembrie şi început de decembrie, iau parte câteva zeci de basarabeni, veniţi cu produsele lor locale, unele uitate de mult pe la noi.
Citeste tot articolul
Fabuloasa lume a insectelor: Enigmaticele furnici
Când biologii americani au descoperit pentru prima dată, în acelaşi muşuroi de furnici, două specii complet diferite, furnici roşii şi negre, au rămas uluiţi. Duşmănia lor era legendară, se luptau pe viaţă şi moarte, cum să stea sub acelaşi acoperiş? Studiat intens în anii care au urmat, fenomenul a primit o explicaţie la fel de surprinzătoare: era vorba despre un târg de sclavi.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 11-17 DECEMBRIE
Luna nouă în Săgetător marchează începutul acestui interval, iar energia ei ne poate face să înţelegem ce studii ne sunt necesare pentru a ajunge acolo unde ne dorim să fim. Pentru cei care au depăşit perioada studiilor, această Lună nouă poate reprezenta un îndemn de a-şi lărgi orizontul prin lecturi, prin participarea la evenimente culturale sau călătorii îndepărtate.
Citeste tot articolul
Vestitorii Crăciunului
Românii sunt iubitori de tradiţii, chiar dacă mai trag cu ochiul şi pe la vecinii occidentali. Dar şi atunci, au grijă ca împrumutul să se potrivească cu ce-au acasă. Cum ar fi, de pildă, un Crăciun fără "tradiţionalele" concerte de rock'n'roll ale lui Ştefan Bănică, sau fără armoniile ansamblurilor de muzică vieneze? Aşa se face că oferta de spectacole dedicate Crăciunului este, anul acesta, atât de variată şi cumpănită, încât şi cel mai aprig cârcotaş poate găsi ceva care să-i meargă la inimă.
Citeste tot articolul