Vitaminele şi mineralele naturale, privite în lumina ştiinţei, sunt o adevărată operă de artă a unui chimist şi biolog neîntrecut: Natura. De la vitamina C conţinută în măceşe şi până la calciul din alge, fiecare asemenea nutrient este potenţat şi corectat, ca acţiune, de zeci sau chiar sute de alte substanţe organice. Datorită acestei formule extrem de complexe, deocamdată imposibil de reprodus prin sinteze realizate de om, mineralele şi vitaminele aflate în forma lor naturală, din plante, au efectul cel mai puternic, sunt perfect tolerate de organism, efectele lor adverse fiind extrem de rare. La polul opus sunt vitaminele, mineralele şi oligoelementele produse prin diferite procese de sinteză. Uşor şi ieftin de produs în mari cantităţi, acestea pot fi puse în pastile, într-o concentraţie foarte ridicată, dar efectul lor terapeutic este mai slab, incomplet. Dar cel mai grav lucru este că pot avea efecte adverse grave şi neaşteptate, aşa cum vom vedea.
Acidul folic
În foarte multe lucrări "de specialitate" vom găsi informaţia că vitamina B9 şi acidul folic sunt două denumiri pentru aceeaşi substanţă. În realitate, există diferenţe extrem de importante: acidul folic este o substanţă de sinteză, inexistentă în natură, fiind produs abia în anii '40, când a şi început să fie introdus în medicamente şi în alimente. Vitamina B9 este o denumire generică pentru compuşii acestui acid folic, compuşi numiţi folaţi, de la latinescul folium, adică frunză. Folaţii, cum le arată şi numele, sunt întâlniţi în frunzele plantelor verzi (spanacul fiind campion la acest capitol), fiind, aşadar, substanţe naturale. "Moda" acidului folic a apărut în anii '90, în Statele Unite, de unde s-a răspândit în întreaga lume. La sfârşit de secol XX, specialiştii americani au decis că toată pâinea şi făinurile trebuie fortifiate cu acest acid folic, pentru a combate anomaliile copiilor observate la naştere. Şi, într-adevăr, s-a observat că adăugarea de acid folic a redus cu un procent important cazurile de malformaţii cardiace, problemele în dezvoltarea creierului sau oaselor la nou născuţi. Apoi, s-a presupus că acidul folic previne şi câteva forme de cancer, fiind realizat, în acest sens, un studiu pe aproape o mie de pacienţi cu cancer de colon. Rezultatul a fost dezastruos.
Toxicitatea acidului folic
Acidul folic favorizează apariţia cancerului de colon. De ce? Pentru că, spre deosebire de vitamina B9 naturală, acidul folic se asimilează integral în organism, unde este depozitat în ficat, fiind apoi eliberat în exces şi formând compuşi ce accelerează puternic creşterea tumorilor. Medicii au observat că 70-80% din populaţia ţărilor cu pâine fortifiată are în sânge acid folic ne-metabolizat, ceea ce creşte nu doar riscul de cancer, ci şi de afecţiuni nervoase sau degenerative ori de deficienţe imunitare.
Soluţii pentru înlocuirea acidului folic
Vitamina B9 sau, altfel spus, folaţii naturali se găsesc în multe alimente, devenind deficitari doar la persoanele care consumă hrană suprarafinată, sau atunci când creşte necesarul din această vitamină (în caz de sarcină, alăptare, convalescenţă etc.). Principalele surse de vitamina B9 sunt: frunzele comestibile proaspete (salată verde, urzică, ştevie), legumele (broccoli, varză de Bruxelles, sparanghel), ouăle de găină (în special gălbenuşul), leguminoasele (fasole, linte, năut), fructele (portocale, banane, avocado, mango). În cazul deficienţelor mari de vitamina B9, este recomandat consumul campioanei absolute în acest domeniu, şi anume al drojdiei de bere. În ultimii ani, au apărut şi extracte de drojdie de bere care conţin complexul de B-uri, într-o formă foarte concentrată şi standardizată, putându-se astfel controla foarte bine doza zilnică din fiecare vitamină.
Vitamina C de sinteză
Din punctul de vedere al structurii chimice, vitamina C existentă în fructe şi legume este identică cu cea sintetică. Şi atunci, de ce se face această diferenţiere? Pentru că efectul terapeutic al variantei naturale este incomparabil mai intens decât al celei obţinute pe cale industrială. Cercetătorii au identificat în extractele naturale bogate în vitamina C aşa-numiţii co-factori, nişte substanţe naturale (flavonoide, antociani, acizi organici) care, pe de o parte, îmbunătăţesc simţitor asimilarea acestei vitamine de către organism, iar pe de altă parte, potenţează acţiunea sa terapeutică incredibil de mult. De pildă, vitamina C de sinteză luată în poliartrita reumatoidă are efecte modeste, în schimb, vitamina C organică extrasă din fructe are o acţiune foarte intensă, diminuând durerea şi mărind simţitor, prin administrare sistematică, mobilitatea articulaţiilor. La rândul lor, toate cercetările de laborator au arătat că efectul antioxidant al extractelor naturale cu vitamina C organică este de câteva ori mai puternic decât cel al vitaminei C de sinteză. În fine, studii-gigant, făcute pe mii sau zeci de mii de persoane din Statele Unite, Australia, Suedia sau Japonia, au arătat că o cantitate modestă, de 60-180 de mg de vitamina C organică ingerată zilnic duce la o reducere uimitoare a incidenţei cancerului, atacului cerebral sau infarctului, în timp ce cantităţi impresionante de vitamina C de sinteză nu au avut, practic, niciun fel de efect în prevenirea acestor boli.
Toxicitatea vitaminei C de sinteză
Această vitamină, numită şi acid ascorbic, este obţinută artificial, din glucoza supusă la o temperatură de peste 150 de grade Celsius, fiind în stare, practic, pură. Iar vitamina C pură se administrează, mai nou, în cantităţi enorme. Există o competiţie între producători, legată de cine produce pastila cu cea mai mare cantitate de acid ascorbic pur. Astfel, s-a ajuns la situaţia aberantă ca o pilulă să conţină 1200 de miligrame de vitamina C de sinteză (adică, de peste 10 ori doza recomandată). De ce? Pentru că s-a răspândit zvonul că supradoza de vitamina C ar combate cancerul, ar stimula imunitatea şi ar vindeca zeci de alte boli. În realitate, acest efect este încă puţin demonstrat (există doar câteva studii la Institutul Pauling din SUA) şi apare doar după perfuziile cu vitamina C de sinteză, nu după ingerarea pe cale orală. Dacă luaţi supradoze de vitamina C de sinteză, sub formă de pastile, veţi obţine un singur lucru: pietre la rinichi! În stare pură, fără cofactorii care însoţesc vitamina C din plante, acidul ascorbic se transformă, în rinichi, în acid oxalic. Iar acidul oxalic, în mari cantităţi, este o adevărată otravă, întrucât blochează procesele de eliminare şi se combină foarte uşor cu calciul, formând aşa-numitele pietre sau calculi renali. Excesul de vitamina C de sinteză mai produce pierderi masive de calciu din organism, deranjează activitatea vezicii biliare, produce sângerări nazale şi diaree.
Soluţii pentru înlocuirea vitaminei C de sinteză
Există alimente foarte bogate în vitamina C naturală, cum ar fi legumele şi zarzavaturile: cartofii, pătrunjelul frunze, varza albă, varza roşie (este campioana absolută la conţinutul de vitamina C), ardeii (mai ales cei de culoare roşie), tomatele. Dintre fructe, cele mai bogate în vitamina C sunt lămâile, portocalele, grepfruitul, merele, căpşunile, cu condiţia să se fi maturizat natural (nu forţat, în lăzi) şi să nu fi fost depozitate prea mult înainte de a fi consumate. De exemplu, un măr care conţine 10 miligrame de vitamina C, atunci când este proaspăt cules, ajunge să conţină, după 3 luni de depozitare, doar 1 miligram de vitamina C. Aşadar, pentru a beneficia de această vitamină, consumaţi doar fructe şi legume proaspete.
Atenţie la vitamina C falsificată
Vitamina E de sinteză
Numele de "vitamina E" desemnează, de fapt, un complex de nu mai puţin opt substanţe naturale, cu efecte extrem de complexe asupra organismului uman. Vitamina E mai este numită şi vitamina tinereţii, pentru că este esenţială pentru producerea de celule noi, pentru menţinerea tinereţii hormonale, pentru păstrarea elasticităţii şi tinereţii pielii etc. Medicii consideră această vitamină esenţială pentru prevenirea bolilor inimii şi vaselor de sânge, dar şi pentru combaterea infertilităţii la femei şi bărbaţi sau pentru prevenirea cancerului de colon sau la sân. Din aceste motive, decenii la rând, vitamina E de sinteză a fost prescrisă ori luată ca automedicaţie de sute de milioane de oameni. Abia recent, însă, s-au făcut studii serioase, pentru a afla care sunt, de fapt, efectele excesului de administrare a "vitaminei tinereţii". Iar rezultatele au fost surprinzătoare: efectul terapeutic al vitaminei E de sinteză este cu peste 40% mai scăzut decât al celei naturale. Mai mult, substanţa de sinteză are efecte negative puternice asupra organismului, cu atât mai puternice cu cât doza este mai mare şi administrarea mai îndelungată.
Toxicitatea vitaminei E de sinteză
Ceea ce este prezentat ca pastile de vitamina E conţine doar unul sau maximum doi compuşi, din cei opt pe care vitamina E naturală îi are. Apoi, varianta naturală vine la pachet cu zeci de alte substanţe benefice, care îi corectează efectele asupra organismului. Aşa că nu este de mirare că utilizarea frecventă şi, eventual, în supradoză a vitaminei E de sinteză poate produce daune serioase în organism. O cercetare pe 120.000 de pacienţi, realizată în Marea Britanie, a arătat că administrarea constantă a acestui nutrient artificial creşte cu 20% riscul de hemoragie cerebrală. Apoi, aceeaşi vitamina E artificială are efecte paradoxale, diametral opuse faţă de varianta naturală. De exemplu, vitamina E artificială face oasele mai fragile în loc să le întărească, scade rezistenţa unor ţesuturi elastice, în loc să o crească, afectează negativ creierul, în loc să îl protejeze. Cel mai uimitor lucru este, însă, faptul că, spre deosebire de varianta naturală, vitamina E de sinteză îmbătrâneşte prematur anumite sisteme şi organe, în loc să le întinerească. De exemplu, ea perturbă secreţia testiculelor, având ca efect scăderea potenţei şi fertilităţii la bărbaţi. La femei, vitamina E de sinteză, luată pe termen lung, scade fertilitatea, în loc să o crească, provocând şi apariţia prematură a menopauzei.
Soluţii pentru înlocuirea vitaminei E de sinteză
În condiţiile unei diete echilibrate, organismul nu are nevoie de niciun fel de supliment de vitamina E. Sursele acestei vitamine în stare naturală sunt extrem de diverse: germenii de plante (grâu, orz, soia, lucernă), ouăle, algele, laptele şi produsele lactate, soia, cartofii dulci, orezul brun, frunzele de păpădie, cerealele integrale. Dacă aveţi nevoie de cantităţi mai mari din această vitamină naturală, apelaţi la seminţele în stare proaspătă, neprăjite: alune, arahide, susan, nuci (sunt printre campioanele în domeniu). Sursele "forte" de vitamina E naturală sunt uleiurile extravirgine de măsline, soia, porumb şi floarea-soarelui, iar campioane absolute sunt fructele de cătină şi uleiul de cătină. Nu trebuie să ne fie teamă să consumăm alimente foarte bogate în vitamina E naturală pentru că, în cazul ei, spre deosebire de cel al variantei de sinteză, organismul ştie cum să nu asimileze surplusurile, protejându-ne sănătatea.
Fierul de sinteză
Acest mineral este esenţial pentru transportul oxigenului către fiecare celulă a organismului nostru, pentru menţinerea funcţiilor sistemului imunitar, ale creierului şi ale altor organe şi sisteme importante. Din păcate, mai mult de 10% din populaţia planetei suferă de carenţe din acest oligoelement, şi aceasta din două motive: 1. Lipsa fierului din alimentaţie, care apare în cazul populaţiei din ţările foarte sărace. 2. Incapacitatea organismului de a-l asimila, care apare la persoanele cu o dietă cu multe alimente suprarafinate. Carenţa de fier duce la stări de oboseală permanentă, scade forţa fizică şi puterea de concentrare, produce întârzieri de creştere şi dezvoltare la copii. În cazurile de lipsă gravă de fier, părul devine casant, oasele devin fragile, reflexele şi capacitatea de efort sunt extrem de reduse. Soluţia, găsită de industria de medicamente pentru carenţa de fier a fost producerea a zeci de suplimente cu fier, în forme anorganice (sulfat de fier) sau organice (fumaratul feros, gluconatul de fier, fierul chelatat etc.), dar obţinute tot artificial, prin procese industriale. Este o soluţie tot mai contestată de medici, aşa cum vom vedea.
Toxicitatea fierului de sinteză
Este cea mai mare în cazul pastilelor cu fier anorganic. În cazul formelor organice, toxicitatea este mai redusă, dar totuşi ridicată. În primul rând, acest oligoelement, în forme artificiale, distruge flora intestinală, producând constipaţie, sindrom de colon iritabil, sindrom de malabsorbţie, intoxicaţii cronice. Apoi, fierul de sinteză (organic sau anorganic) distruge multe din substanţele cu efect antioxidant, lăsând organismul expus la boli ale inimii şi vaselor de sânge, dar şi la apariţia unor mutaţii maligne la nivel celular. Nu în ultimul rând, suplimentele cu fier de sinteză pot agrava starea de sănătate a diabeticilor şi hipertensivilor, dar şi a persoanelor cu reumatism, hipertiroidie, probleme oculare degenerative.
Soluţii pentru înlocuirea fierului de sinteză
Există foarte multe forme sănătoase de fier natural, care nu poate fi asimilat în exces şi nu poate produce tulburările de sănătate menţionate. Iată care sunt acestea:
* Alga calcaroasă (Lithothamnium calcareum) - există anumite varietăţi din Oceanul Atlantic ale acestei alge, care sunt foarte bogate în fier, element specificat chiar pe ambalajul produsului. Se va ţine o cură de 30-60 de zile cu această plantă, administrată conform specificaţiilor producătorului. Pe lângă fier, această algă mai conţine şi alte oligoelemente în formă biologică, necesare asimilării acestuia (bor, mangan, zinc, molibden).
* Gălbenuşul de ou - este cea mai la îndemână şi mai sigură sursă de fier. Contrar superstiţiilor, gălbenuşul de ou crud poate fi consumat fără restricţii chiar şi de către copii sau de persoanele cu colesterolul ridicat, pentru că e foarte puţin toxic şi este benefic pentru sănătate.
* Polenul de albine - se recomandă mai ales polenul proaspăt (ce poate fi conservat prin congelare), care este mai eficient şi mai bine tolerat de organism decât cel uscat. Pe lângă faptul că polenul conţine fier asimilabil, el este considerat unul din cele mai puternice stimulatoare ale producţiei de globule roşii ale sângelui.
* Sursele marine de fier - sunt, pe lângă alga calcaroasă, câteva vieţuitoare, cum ar fi: midiile (conţin cantităţi uriaşe de fier), tonul, somonul, sardinele. Este suficient ca acestea să fie consumate de 2 ori pe săptămână, pentru a asigura necesarul din aşa-numitul fier heminic, care este uşor de asimilat de organism, în cantităţi mari.
* Sursele vegetale de fier - sunt mazărea şi fasolea boabe, făina de soia, curmalele, smochinele, stafidele, varza roşie, urzica. Deşi sunt mai sărace în acest oligoelement decât produsele marine sau decât gălbenuşul de ou, introducerea acestor alimente în dietă este importantă, pentru că diversifică sursele de fier, ceea ce creşte probabilitatea de a fi asimilat. Cea mai ridicată cantitate de fier asimilabil este conţinută în drojdia de bere.
În loc de încheiere
Lista mineralelor şi vitaminelor care ne pot îmbolnăvi este lungă, conţinând şi alte nume decât cele menţionate în acest articol, considerate un pericol "de vârf". Vom reveni într-un număr viitor şi cu alte informaţii despre mineralele şi vitaminele toxice. Până atunci, trebuie să reţinem un lucru: evitaţi pe cât puteţi vitaminele şi mineralele de sinteză. Cum deosebim pastilele cu vitamine sau oligoelemente naturale de cele cu vitamine de sinteză? Simplu! Citind cu atenţie (ceea ce nu prea facem) etichetele suplimentelor pe care le cumpărăm. Orice vitamină sau mineral cu adevărat natural va avea înscrisă pe etichetă sursa de provenienţă (specia de plantă şi tipul de extract) şi va fi în concentraţii considerabil mai mici faţă de "rudele" lor de sinteză.