Ingrediente: 1 lămâie (zeama şi coaja), 500 ml apă, 300 g zahăr, 3 linguri de flori de lumânărică, 3 linguri de flori de nalbă şi 3 linguri de bănuţei (flori ca margaretele, dar mici), 20 g cimbru, 20 g patlagină şi 5 linguri de miere.
Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sucul şi coaja de lămâie. Se adaugă zahărul şi se lasă lichidul pe foc până prinde consistenţa unui sirop. Se lasă să se răcească uşor, apoi se adaugă plantele şi mierea. Siropul se pune în borcane cu capace înşurubate şi se lasă 3 săptămâni pe pervazul ferestrei, agitându-se zilnic. Când timpul expiră, se strecoară şi se toarnă în sticle.
Mod de folosire: În caz de tuse, răceală sau retenţie de urină, se ia sirop diluat cu apă sau, şi mai bine, cu ceai.
De ştiut: florile de Lumânărică se adună dimineaţa şi se usucă imediat în cuptor, la 40°C.
Ceai de cimbru
(potoleşte tusea şi afecţiunile pielii)
Ingrediente: flori de cimbru proaspete (1 lingură) sau uscate (1 linguriţă), 1 cană de apă clocotită, miere după gust.
Mod de preparare: se mărunţeşte cimbrul cu foarfeca. Se opăreşte cu o cană de apă şi se lasă la infuzat, în vas acoperit, 10 minute. Se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, înghiţitură de înghiţitură.
Mod de folosire: mierea întăreşte efectul ceaiului. Se recomandă în tuse. Când e folosit pentru piele, pe locurile inflamate se aplică tampoane de vată înmuiate în ceai.
De ştiut: cimbrul se culege la prânz. Inflorescenţele se culeg şi se usucă întregi. Se mărunţesc doar când sunt folosite.
Ceai de nalbă
Ingrediente: 1 linguriţă de rădăcină de nalbă, 1 linguriţă de frunze şi flori tăiate mărunt, 150 ml apă.
Mod de preparare: plantele se acoperă cu apă călduţă. Se lasă să stea două ore, vreme în care se amestecă cât mai des, pentru ca substanţele active să se dizolve, apoi se strecoară.
Mod de folosire: în caz de tuse şi răguşeală se beau 2-3 căni pe zi (ceaiul să fie călduţ şi proaspăt preparat), înghiţitură de înghiţitură.
Extern, ceaiul de nalbă poate fi folosit în comprese răcoritoare, în caz de înţepături de insecte, arsuri solare, eczeme sau neurodermite.
Ceai de podbal şi patlagină
(contra tusei iritative)
Ingrediente: 35 g frunze de podbal, 35 g frunze de pătlagină, 10 g muşchi de piatră, 10 g flori de nalbă, 10 g rădăcină de lemn-dulce.
Mod de preparare:0 pentru o porţie se mărunţeşte 1 lingură de amestec de plante în mojar. Se pun plantele în apă rece şi se lasă să se macereze 2 ore, după care se strecoară.
Mod de folosire: se bea câte o cană de macerat, de 3 ori pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul se bea mereu proaspăt, nu se încălzeşte pe foc.