RODICA CULCER despre... Criza umanitară din Orientul Mijlociu, un eşec ruşinos al UE
La reuniunea consiliului JAI s-a hotărât deja ca ţările care nu acceptă cotele de refugiaţi să fie amendate cu 0,002% din PIB, iar înainte de summit-ul UE de miercuri, cancelarul german Angela Merkel a declarat că va propune o amendă de 6.500 euro pentru fiecare refugiat refuzat. Vice-preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat şi el că va fi foarte ferm în aplicarea sancţiunilor pentru cei care nu respectă hotărârile CE.
Citeste tot articolul
România, o absenţă la protestele din Chişinău
Protestele de la Chişinău au întotdeauna o cheie politică şi geopolitică cu un anumit grad de subtilitate, care scapă uneori politicienilor de la Bucureşti. România pare să privească neputincioasă "maidanul" care se conturează în Republica Moldova. Ideea de "România" este absentă în piaţa din Chişinău, unde protestatarii continuă să instaleze corturi. Sub acest aspect, ar fi bine să ne întrebăm ce va face România. Ce poziţie va adopta în prezent faţă de realităţile moldave?
Citeste tot articolul
Dreptate pentru Roşia Montană
De la Bacău aflăm că tribunalul din acest oraş a admis cererile asociaţiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal - zona de dezvoltare industrială Roşia Montană (PUZ). Avizul de mediu a fost emis în martie 2011, de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) - o agenţie care a lăsat impresia că este oricând "la ordinul" corporaţiilor.
Citeste tot articolul
Un "îndreptar" necesar - "Repere identitare româneşti din judeţele Covasna şi Harghita"
Editura "Eurocarpatica" din Sfântu Gheorghe, parte a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a reuşit, cu sprijinul profesionist al tipografiei Magic Print din Oneşti, să editeze un volum monumental, din seria celor mai importante tipărituri apărute după 1989 în România. Intitulat "Repere Identitare Româneşti din judeţele Covasna şi Harghita" el este realizat de cercetătorii Ioan Lăcătuşu, Erich-Mihail Broanăr şi colaboratorii.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru OLIMPIA - Deva, F. AS nr. 1180 - "Prietena mea are pusee diareice"
În primul rând, trebuie spus că diareea acută şi cronică sunt tulburările clinice cele mai caracteristice ale enterocolitelor, iar cunoaşterea cauzelor, mecanismelor de producere, manifestărilor clinice, consecinţelor şi tratamentului acestora este de o deosebită utilitate practică pentru bonavii suferinzi de enterocolite acute şi cronice. Sindromul diareic acut (cazul prietenei dvs.) este constant prezent în enterocolitele acute infecţioase dar, ca şi în sindromul diareic cronic, el poate fi promovat de o multitudine de factori patologici ai întregului tub digestiv, cu precădere la nivelul intestinului subţire şi al celui gros.
Citeste tot articolul
Leacuri pentru copii
Copiii au tot felul de spaime şi pentru că zona de mijloc a corpului lor nu e încă suficient dezvoltată, spaimele se fac remarcate prin dureri de burtă. Copiii sunt iritaţi şi foarte sensibili. Masajul calmant cu ulei este foarte eficient şi micuţii se simt protejaţi. Şi balonările se vindecă cu acest masaj. Ulei împotriva spaimelor. Ingrediente:30 ml ulei de migdale, 4 picături ulei eteric de mandarine, roşu, 2 picături ulei eteric de benzoe, 2 picături ulei eteric de miere, 1 picătură ulei eteric de fasole Tonka.
Citeste tot articolul
Fructele de păducel - medicamentul nr. 1 în bolile cardiovasculare
Sub numele de păducel, mărăcine alb sau gherghinar sunt cunoscute cinci specii de arbori de mici dimensiuni, înrudiţi între ei, toţi cu efecte terapeutice similare, având denumirea ştiinţifică de Crataegus. Primăvara, păduceii încântă privirea decorând dealurile şi luminişurile pădurilor cu explozii florale de un alb pur şi incandescent. Toamna, fructele lor, de un roşu intens, alcătuiesc mari pete de culoare la marginea pădurilor, pe pajişti sau în luncile râurilor.
Citeste tot articolul
Cura cu must
Strugurii conţin zeci de substanţe benefice pentru sănătatea noastră, de care organismul are cea mai mare nevoie acum, la apropierea sezonului rece. Pentru a prelua aceste substanţe, mustul este cea mai eficientă formă de administrare, întrucât este foarte uşor digerat şi asimilat, are gust plăcut şi poate fi consumat în cantităţi mari. Dar, pentru a beneficia la maximum de calităţile sale, trebuie să ştim cum să-l preparăm şi cum să-l administrăm, deoarece efectele terapeutice apar după un consum sistematic.
Citeste tot articolul
TEST: Cum staţi cu sistemul imunitar?
Îndeplinind rolul unei asigurări personale de sănătate, sistemul nostru imunitar depistează şi elimină zi şi noapte germenii patogeni şi substanţele nocive, ne protejează de infecţii sau asigură desfăşurarea normală a procesului de vindecare. Însă există diverşi factori care pot deschide breşe în acest sistem de protecţie. Nu e o dramă, dacă ne prinde pentru câteva zile o răceală sau un deranjament intestinal. Dar mecanismele noastre de apărare trebuie să intre în acţiune şi atunci când este vorba de infecţii periculoase ori de boli cu adevărat grave.
Citeste tot articolul
Pauzele alimentare
Între nenumăratele diete de slăbit, devenite o modă în lumea de azi (multe dintre ele periculoase şi adesea fără efect) există, totuşi, câteva programe extrem de apreciate, datorită rezultatelor obţinute: pauzele alimentare, pentru perioade scurte de timp. Cercetările medicale au arătat că pauza alimentară pe termen scurt duce la anumite schimbări în organism, care stimulează arderea grăsimilor.
Citeste tot articolul
Uleiurile de plante
Folosite încă din antichitate pentru frumuseţea pielii şi a părului, uleiurile vegetale sunt la loc de cinste şi în cosmetica de azi. Le întâlnim încorporate în produse de îngrijire sau sub formă pură, simple. Ele vă pot face să arătaţi "ca o prinţesă", cu condiţia să fie de calitate, utilizate corect şi potrivite tipului de piele şi păr. Le găsiţi la plafaruri, magazine naturiste şi farmacii.
Citeste tot articolul
10 kilograme în două luni
Principiul care stă la baza acestei cure este măsura: mesele trebuie să fie mici cantitativ, alcătuite dintr-un singur fel de alimente, succedându-se la un interval de trei ore (minimum cinci mese pe zi) până la ora 19.00. Între mese, se consumă doar lichide neîndulcite.
Citeste tot articolul
Trei trucuri cu bere
Împotriva răcelii - mucoasele iritate ale gâtului se liniştesc datorită substanţelor antibacteriene din bere. Se bea un pahar de lichid încălzit, înghiţitură de înghiţitură, în care se adaugă şi o linguriţă de miere.
Citeste tot articolul
Un fotograf român "rupe" lumea: CONSTANTIN ACSINTE
În numărul din prima săptămână a lunii februarie 2014, revista americană "TIME", probabil cea mai importantă publicaţie de profil din lume (sigur cea mai celebră) includea, pe lângă obişnuitele ştiri şi analize din New York, Tokio, Londra sau Paris, şi o poveste despre... Slobozia. Nu, nu era o greşeală sau o confuzie cu o "New Slobozia" din cine ştie ce New... England, ci o amplă prezentare a unui subiect descoperit în bătrâna Slobozie românească din Ialomiţa, Bărăgan.
Citeste tot articolul
SIMONA ŢĂRANU (DIGI 24HD) - "Fericiţi împreună, până la adânci bătrâneţi"
După părerea mea, explicaţia e de natură psihologică: bărbaţii, publicul preponderent al ştirilor sportive, preferă să-şi primească informaţiile de la un chip feminin, frumos şi zâmbitor. Deşi nici bărbaţii-prezentatori nu lipsesc, totuşi, femeile sunt preferate. Atrag mai mult audienţa. Şi-apoi, ţinând cont de faptul că există multe alte domenii în care bărbaţii sunt preferaţi, n-aş spune că, la nivel general, ei se află în dezavantaj.
Citeste tot articolul
Reghina
Erau cazaţi, ca în fiecare an, în cabana pădurarului, acolo unde începea drumul ce urca până sus pe creasta muntelui. Locuiau acolo cât ţinea vara, cât aveau ce culege de prin pădure. Ajungeau prin mai, când începeau să se coacă fragii sălbatici, şi rămâneau până prin octombrie, noiembrie, când mai găseau prin poieni doar alune, ciuperci, fructe de soc şi de scoruş. După ce cădeau brumele şi nu mai aveau nimic de cules, plecau. Nimeni nu ştia unde se duc în lunile de iarnă şi din ce trăiesc, nu i-a întrebat nimeni, niciodată, deşi erau prietenoşi cu oricine şi dornici de-a povesti.
Citeste tot articolul
ZURLI
De după gardul de lemn i se mai vedea doar funda roşie din vârful capului, singura care mai anunţa prezenţa ei în lumea mea. Am crezut atunci, pentru o clipă, că va pleca definitiv, aşa cum făceau din când în când oamenii mari, că va dispărea de lângă mine, doar ca să-mi facă în ciudă, cum se întâmpla mereu de cum venea toamna la noi în sat. Eram cât se poate de speriat, şi nu mai ştiam dacă toată groaza ce mă apucase deodată, nodurile din gât şi respiraţia greoaie, de băieţandru, mi se trăgeau de la frig sau de la dragostea pentru ea.
Citeste tot articolul
CHARLIE OTTLEY - "În România există ceva complet diferit, ce nu se găseşte nicăieri în lume"
Charlie Ottley este un celebru prezentator de televiziune, care s-a îndrăgostit de frumuseţea României, în timp ce filma documentarul "Wild Carpathia" - "Carpathia sălbatică", care avea să facă înconjurul lumii, devenind un ambasador neoficial al României. Înainte să-l întâlnesc, nu ştiam că a studiat teologia şi filosofia la Universitatea din Bristol şi că e un poet cunoscut în Marea Britanie. Un om sensibil, cu o inimă de copil, uimit să descopere natura fabuloasă a României şi să se bucure, împreună cu alţii, de ea.
Citeste tot articolul
ANAMARIA SMIGELSCHI - "Când mă uit în urmă, totul mi se pare o lumină"
Îţi voi povesti mai întâi despre bunicul meu, Octavian Smigelschi, care a fost cel mai important pictor român transilvănean din secolul al XIX-lea, mai ales în pictura bisericească. El este cel care "ne-a sfinţit" familia, împrumutând chipul bunicii mele, Maicii Domnului din Catedrala Sibiului, dar şi tuturor Madonelor şi îngerilor zugrăviţi de el. Deşi nu l-am cunoscut, de el mă leagă o întâmplare specială. Prin anii '70, pe când pictam la Tescani prima mea acuarelă de toamnă, tuşa de pensulă a bunicului a apărut şi în acuarela mea, asemănătoare până la identitate, fără să vreau. Şi asta m-a uimit.
Citeste tot articolul
Părintele NICANOR LEMNE, din Siliştea Snagovului, la 100 de ani - "În fiecare zi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt preot"
Firav şi plin de lumină, ca un sihastru îndelung postitor, trăind singur într-o căsuţă de humă, spoită în alb şi acoperită cu stuf, părintele Nicanor Lemne are, şi acum, la cei 100 de ani ai săi, tinereţe fără bătrâneţe în privire, şi un rug aprins în inimă de dragostea pentru Dumnezeu. Refugiat din Basarabia, părintele nu s-a plecat sub vremi, ci doar lui Dumnezeu, răzbind printre comuniştii ce-l hărţuiau şi împlinindu-şi menirea de preot în satul Siliştea Snagovului, din apropierea Capitalei, pe care l-a păstorit până de curând, la o vârstă atât de înaintată.
Citeste tot articolul
Cu dragostea nu-i de glumit! - Horoscopul sentimental al zodiilor de toamnă (II)
Fără doar şi poate, Vărsătorul se găseşte pe locul unu în topul zodiilor independente, adică e greu de convins să se lege de cineva. El este urmat în top de Săgetător şi Fecioară. În cazul Vărsătorului, există două scenarii posibile, primul (cel mai frecvent) respectă filmele în care, în cadrul unei prietenii, una dintre persoane este conştientă că e îndrăgostită de cealaltă, dar aceasta din urmă habar n-are de sentimentele romantice ale celeilalte. Acesta e Vărsătorul, un ins pentru care prietenia e mai importantă (şi mai confortabilă) decât talmeş-balmeşul pe care îl presupune o relaţie amoroasă.
Citeste tot articolul
Când oamenii vorbesc fără cuvinte
Cum comunică oamenii între ei? Pe oricine am întreba, ne va răspunde că prin vorbire directă sau scris, mai ales prin aceea intermediată, virtual, de calculator. Puţini sunt aceia care se mai gândesc astăzi la transmiterea de imagini mentale, la codurile ascunse în gesturile omeneşti, în ridicarea umerilor, clipitul din ochi, datul din cap sau mişcarea mâinilor. Şi mai rari sunt aceia care vor vorbi despre comunicarea cu animalele domestice, comunicarea prin "stări", prin muzică, poezie sau pictură, comportamente fireşti ale comunicării senzoriale, atât de dispreţuită în epoca internetului
Citeste tot articolul
MORRISSEY - "Dacă nu mai ai 21 de ani, directorii caselor de discuri nu cred că poţi crea muzică bună, pe care să ţi-o asculte fanii..."
Cunoscut mai pe scurt drept Morrissey, sau Moz, Patrick Morrissey are 56 de ani şi a devenit celebru în muzica internaţională la începutul anilor '80, ca solist al formaţiei pop-rock The Smiths. După desfiinţarea acesteia, în 1987, începe o nouă aventură, de solist, mai răsunătoare decât cea de dinainte. Până în prezent, în cei peste 38 de ani de carieră, a vândut câteva milioane de albume, a fost nominalizat la Premiile Grammy şi a cucerit o mulţime de fani, în ciuda caracterului lui extrem de dificil şi nonconformist.
Citeste tot articolul