Între nenumăratele diete de slăbit, devenite o modă în lumea de azi (multe dintre ele periculoase şi adesea fără efect) există, totuşi, câteva programe extrem de apreciate, datorită rezultatelor obţinute: pauzele alimentare, pentru perioade scurte de timp. Cercetările medicale au arătat că pauza alimentară pe termen scurt duce la anumite schimbări în organism, care stimulează arderea grăsimilor. Postul de până la 48 de ore, de pildă, accelerează metabolismul cu 16 la sută, un efect mai puternic decât al postului de o săptămână, care, după cum afirmă nutriţioniştii suedezi, "leneveşte" metabolismul. Un alt motiv pentru care pauza alimentară "lucrează" la pierderea în greutate este că ne ajută să ingerăm mai puţine calorii. În general, studiile efectuate au dovedit că perioadele de repaus alimentar sunt utile nu doar pentru scăderea în greutate, ci şi pentru îmbunătăţirea nivelului de energie. În întreaga lume, cei care au urmat aceste diete au obţinut rezultate notabile, şi, astfel, popularitatea lor a crescut rapid.
Cum se ţin "pauzele alimentare"
Nu sunt "diete" în sens convenţional, pentru că nu pun accentul pe ceea ce mâncăm, ci pe organizare, pe cum repartizăm mesele, pe repausul alimentar pe care îl aşezăm între ele. Fireşte că, pentru reuşita dietei, cantitatea şi calitatea alimentelor sunt şi ele cruciale:
- evitaţi cantităţile excesive, nu încercaţi să "compensaţi" mâncând mult
- axaţi-vă pe alimente sănătoase, integrale, simple, evitaţi "junk-food"-ul
- în timpul perioadelor de pauză, puteţi bea apă, cafea, ceai fără zahăr şi alte băuturi non calorice, iar acest lucru vă poate ajuta la reducerea nivelului de foame
- la fel ca oricare altă metodă de pierdere în greutate, pauzele alimentare trebuie ţinute o perioadă lungă de timp, dacă doriţi să "funcţioneze".
Efectele asupra sănătăţii
Mai multe studii efectuate atât pe oameni, cât şi pe animale, au arătat că pauzele alimentare pot avea beneficii importante şi asupra sănătăţii:
- reduc rezistenţa la insulină, scad glicemia cu până la 6 la sută şi nivelul insulinei cu până la 31 la sută, iar acestea protejează împotriva diabetului de tip 2
- reduc inflamaţiile - reducerea marker-ilor de inflamaţie, un factor-cheie în multe boli cronice
- pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer
- cresc durata de viaţă şi pot proteja împo-triva unor boli neurologice, cum ar fi Alzheimer.
Câteva tipuri de pauze alimentare
Pauzele alimentare se compun din "perioade de alimentaţie" şi "perioade de repaus alimentar".
* Dieta 16/8 - implică limitarea mâncatului la un interval de 8-10 ore pe zi, de exemplu între orele 10-18, după care "postiţi" 14-16 ore. În "fereastra" de 8 ore, puteţi lua 2, 3 sau mai multe mese. Se recomandă ca femeile să ţină doar 14-15 ore de post, pentru că ele par a slăbi mai uşor cu mai puţine ore.
* Dieta 5:2 - în două zile neconsecutive ale săptămânii, mâncaţi doar 500-600 de calorii pe zi, iar restul de 5 zile, mâncaţi normal. Dieta a fost concepută de medicul britanic Michael Mosley, care susţine că s-ar putea mânca normal în toate zilele, cu excepţia zilelor de luni şi joi, când se vor lua două mese mici - 250 de calorii la o masă pentru femei, şi 300 de calorii pentru bărbaţi.
* Dieta 24 de ore - implică o dată sau de 2 ori pe săptămână o pauză de mâncat de 24 de ore, metodă promovată de expertul american în fitness, Brad Pilon. Restricţia alimentară începe după cina unei zile şi durează până la cina zilei următoare. De exemplu, dacă aţi luat cina luni, la ora 19, nu mâncaţi nimic până marţi la ora 19, când puteţi cina. Postul poate fi adaptat în funcţie de stilul personal de viaţă, de pildă de la micul dejun la micul dejun de a doua zi, sau de la masa de prânz la masa de prânz a zilei următoare. Rezultatul final este acelaşi.
* Dieta cu repaus alimentar o zi da, o zi nu - presupune ca vreme de trei zile pe săptămână (luni, miercuri, vineri) să se consume doar alimente în "valoare" de 500 de calorii. Mai multe studii au arătat beneficiile pentru sănătate ale repausului alimentar realizat astfel. Însă pentru "începători", poate fi destul de dificilă. Cu această metodă veţi merge la culcare flămânzi de mai multe ori pe săptămână, ceea ce nu e plăcut deloc şi probabil greu de susţinut pe termen lung.
* Dieta cu săritul meselor - un alt mod "natural" de repaus alimentar este să "săriţi" peste mese, atunci când nu vă e foame sau nu aveţi timp să mâncaţi. Însă secretul este să mâncaţi sănătos la celelalte mese, şi în cantităţi mici, să nu încercaţi "să compensaţi". Organismul uman este bine "echipat" pentru perioade lungi de foamete, aşa încât nu-i un capăt de ţară dacă omiteţi una sau două mese pe zi. Deci dacă nu vă e foame într-o zi, săriţi peste micul dejun şi cină, în schimb, luaţi un prânz. De asemenea, dacă vă aflaţi într-o călătorie, profitaţi de ocazie şi săriţi peste una sau două mese.
* Dieta Warrior - presupune repaus alimentar în timpul zilei şi o singură masă mare seara (înainte de orele 19) în care se consumă de predilecţie carne albă, peşte, legume şi fructe, toate neprelucrate, neatinse de chimicale.