Strugurii conţin zeci de substanţe benefice pentru sănătatea noastră, de care organismul are cea mai mare nevoie acum, la apropierea sezonului rece. Pentru a prelua aceste substanţe, mustul este cea mai eficientă formă de administrare, întrucât este foarte uşor digerat şi asimilat, are gust plăcut şi poate fi consumat în cantităţi mari. Dar, pentru a beneficia la maximum de calităţile sale, trebuie să ştim cum să-l preparăm şi cum să-l administrăm, deoarece efectele terapeutice apar după un consum sistematic. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură cu must, despre care vom vorbi în cele ce urmează:
Cum preparăm mustul
Varianta 1 - Mustul filtrat
Este vorba de precursorul vinului, obţinut prin presare şi filtrare în teasc, rezultatul fiind o băutură limpede, foarte dulce, datorită conţinutului mare de zaharuri şi foarte uşor asimilabilă. Mustul filtrat sau, altfel spus, limpede, este cel mai plăcut la gust, poate fi conservat cu uşurinţă prin pasteurizare sau, mai bine, prin adăugarea de suc de hrean. Avantajul mustului limpede este că are în compoziţie multe vitamine (C, A, complexul B), pigmenţi cu efect antioxidant (mai ales în cazul celui obţinut din struguri negri), zaharuri uşor asimilabile. Este un excelent vitaminizant şi energizant, dar are dezavantajul de a aduce în organism multe zaharuri, element nedorit în cazul persoanelor cu exces de greutate, cu probleme de tipul diabetului sau cu trigliceride mărite. Aceste neajunsuri sunt din plin compensate, în cazul celuilalt tip de must despre care vom vorbi.
Varianta 2 - Mustul nefiltrat
Se obţine prin simpla zdrobire a boabelor de struguri, bine spălate în prealabil, în mixerul electric. Rezultă un lichid păstos, care poate fi considerat mai degrabă un nectar decât un must propriu-zis, cu gust dulce-astringent. Mustul nefiltrat nu este la fel de gustos ca cel filtrat, iar vitaminele din compoziţia sa nu sunt la fel de uşor asimilate, în schimb este foarte bogat într-o substanţă cu puternic efect antioxidant şi antitumoral, numită resveratrol, prezentă mai ales în coaja şi sâmburii strugurilor. Mai mult, acest nectar are în compoziţie multe substanţe nedigerabile, numite fibre alimentare, care drenează tubul digestiv, reglează glicemia şi colesterolul, făcând această băutură extrem de sănătoasă.
Cum se ţine cura
Pe parcursul curei se vor consuma, înainte de fiecare masă, câte 200-400 de mililitri de must, pe stomacul gol. Durata curei este de minimum 12 zile, maximul fiind de 30 de zile. După administrarea mustului nu se consumă niciun aliment vreme de 15 minute, mai ales dacă am băut mustul nefiltrat, care are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat.
Cura cu must şi colonul
Dacă ar fi să alegem o băutură pentru detoxifierea colonului şi combaterea constipaţiei, cu siguranţă aceea ar fi mustul nefiltrat, care conţine o gamă impresionantă de substanţe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, acizii organici din strugurii ingeraţi cu tot cu coajă stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăţă tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston. Mustul nefiltrat trebuie băut dimineaţa, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri. Este un remediu foarte bun contra constipaţiei, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
Cura cu must şi imunitatea
Se recomandă mustul din strugurii negri sau roşii, din care se consumă minimum 500 ml pe zi, fiind un remediu extraordinar în prevenirea şi în tratarea infecţiilor virale de tot felul. Resveratrolul şi pigmenţii antocianici conţinuţi în coaja şi sâmburii strugurilor blochează replicarea şi proliferarea viruşilor, în timp ce oligoelementele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare. Studii de laborator făcute în Japonia şi Franţa au demonstrat că principiile active din strugurii negri blochează replicarea şi distrug viruşii gripali de tip A. Apoi, o doză de un litru de must asigură peste 200% din necesarul de vitamina C al unui adult, stimulând puternic sistemul imunitar şi ajutând la lupta împotriva infecţiilor sau a formaţiunilor tumorale.
Cura cu must, circulaţia periferică şi hipotensiunea
Mustul limpede, obţinut din strugurii negri, ajută la o creştere a tensiunii arteriale, extrem de utilă în cazul persoanelor la care aceasta este prea scăzută. Mai mult, cura cu must din strugurii închişi la culoare ajută la îmbunătăţirea circulaţiei periferice, foarte afectată la debutul sezonului rece. Aşadar, dacă vă simţiţi mâinile şi picioarele reci încă de la primul val de frig, dacă aveţi tensiunea foarte scăzută, ceea ce vă dă ameţeli, stări de oboseală şi dureri de cap, cura cu must este cel mai bun remediu. Beţi câte 300 de mililitri de suc din struguri negri înainte de fiecare masă, vreme de măcar trei săptămâni. Pentru a maximiza efectele curei, faceţi mişcare (mers în pas alert), de măcar trei ori pe săptămână, în special în zilele friguroase.
Cura cu must, Alzheimerul şi acuitatea minţii
Un studiu realizat în anul 2008 în laboratoarele Universităţii Cornell, Statele Unite, arată că dozele mari de resveratrol din mustul de struguri negri blochează procesele de îmbătrânire la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experienţă tratate cu resveratrol s-a observat o încetinire cu peste 70%, în medie, a proceselor degenerative, la nivelul diferitelor părţi ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, făcute în Italia, care arată că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol îşi păstrează anumite funcţii cerebrale, între care şi memoria intacte, până la vârste mai înaintate. Din aceste motive, strugurii negri şi roşii sunt printre cele mai bune remedii contra maladiei Alzheimer, dar şi a altor boli care produc demenţă senilă. S-a dovedit că alte două substanţe active din strugurii negri, acidul clorogenic şi pigmenţii antocianici, administrate sistematic, ajută la menţinerea nealterată a unor funcţii cognitive, cum ar fi atenţia, raţionamentul sau memoria.
Cura cu must şi sănătatea ochilor
Conţinutul mare de pigmenţi, dar şi de vitamine (în special vitamina C) din struguri, recomandă mustul ca pe un excelent mijloc de menţinere a sănătăţii ochilor, de îmbunătăţire a vederii nocturne şi de prevenire a afecţiunilor oculare degenerative (degenerescenţă maculară, în special). Un studiu american arată că persoanele care mănâncă struguri negri şi alte fructe cu această culoare, de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescenţă maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe. Acelaşi lucru s-a constatat şi în cazul cataractei, dar şi al deficienţelor de vedere pasagere (produse de oboseală, de folosirea excesivă a calculatorului sau a luminii artificiale).
Persoanele care lucrează zilnic la computer sau care au multă muncă de birou - factori de risc majori în cazul bolilor oculare - ar trebui să ţină o cură de măcar 3 săptămâni cu must de struguri negri (filtrat şi nefiltrat), timp în care să consume câte un litru pe zi.
Precauţii şi contraindicaţii
Persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenţă mustul de struguri, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de ciorchini de struguri, câte 2-3 căni pe zi.
Diabeticii sau persoanele cu obezitate vor consuma doar must nefiltrat, luând în calcul cantitatea de zaharuri adusă în organism de acest aliment.