În primul rând, trebuie spus că diareea acută şi cronică sunt tulburările clinice cele mai caracteristice ale enterocolitelor, iar cunoaşterea cauzelor, mecanismelor de producere, manifestărilor clinice, consecinţelor şi tratamentului acestora este de o deosebită utilitate practică pentru bonavii suferinzi de enterocolite acute şi cronice. Sindromul diareic acut (cazul prietenei dvs.) este constant prezent în enterocolitele acute infecţioase dar, ca şi în sindromul diareic cronic, el poate fi promovat de o multitudine de factori patologici ai întregului tub digestiv, cu precădere la nivelul intestinului subţire şi al celui gros.
Astfel, principalele cauze care provoacă sindromul diareic acut sunt infecţiile, toxiinfecţiile, toxicele şi alţi factori, printre care abuzul şi supradozarea de laxative sau purgative şi tratamentele antibiotice administrate pe cale orală. Dacă, în general, multe cazuri de sindrom diareic acut sunt produse de bacterii (Shigella, Salmonella, Klebsiella, Yersinia, E.Coli etc.), paraziţi (Giardia, Schistosoma, Isospora etc.) şi mai rar fungi (Candida), în cazul prietenei dvs. se pare că agentul infecţios este un enterovirus, entitate patologică cu tropism (afinitate) pentru intestin care pătrunde şi se ataşează de epiteliul intestinului subţire, pe care îl lezează. Spun asta pentru că diareea produsă de acest tip de virus este, precum în cazul prietenei dvs., în general minimă, de scurtă durată şi apoasă. Mecanismul prin care acţionează enterovirusurile constă în localizarea şi replicarea în epiteliul intestinal şi în ţesuturile limfoide din peretele acestuia, de unde se pot împrăştia la distanţă şi în alte ţesuturi. Prin mecanisme asemănătoare acţionează şi celelalte tipuri de virusuri care produc sindromul diareic acut (rotavirus, parvovirus, adenovirus etc.)
Principalele consecinţe ale sindromului diareic acut constau în pierderea de apă şi electroliţi, hipotensiunea arterială şi starea de acidoză, tulburări strâns legate de cantităţile mari de apă şi electroliţi pierdute prin scaun şi, de aceea, tratamentul trebuie structurat pe repaus şi dietă, înlocuirea lichidelor şi sărurilor minerale pierdute, îndepărtarea cauzei etiologice şi atenuarea principalelor simptome clinice subiective ale bolnavului.
Aşa stând lucrurile, se prea poate ca tratamentul aplicat în spital să fi fost direcţionat greşit (probabil antibioterapie), fără impact terapeutic asupra agentului etiologic real, caz în care, aşa cum constataţi şi dvs., puseele diareice persistă, iar starea generală a prietenei dvs. se înrăutăţeşte.
În consecinţă, până la depistarea şi îndepărtarea adevăratei cauze determinante, vă sugerez să încercaţi combaterea episoadelor diareice cu remedii naturiste, cum ar fi Eridiarom (9 capsule pe zi, pentru formele acute), L-glutamina - 2x1 capsule pe zi, Cymbio (probiotice), pulbere de răchitan (4 linguriţe pe zi) şi, la nevoie, Furazolidon sau Saprosan.
Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradiţională chineză - Bucureşti, Str. Vasile Lascăr nr. 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Se pot elimina calculii renali fără operaţie?"
(Răspuns pentru MIOARA FLOREA, F. AS nr. 807)
Ce sunt calculii renali? Calculii renali sunt bucăţi de minerale care se găsesc la nivelul rinichiului. Acestea pot fi eliminate de organism prin uretere, uretră, vezica urinară. Atunci când o piatră coboară, poate provoca dureri intense de spate sau pe o latură a corpului. Durerea provocată de acesta coboară odată cu piatra eliminată de organism. Alte simptome sunt: nevoia de urinare, urinare cu sânge, vomă, febră, frisoane.
Remediile de mai jos nu sunt pentru cazurile de obstrucţie a tractului urinar. Dacă piatra nu depăşeşte 5 mm, nu blochează tractul urinar, este rotunjită şi suprafaţa sa este netedă, atunci se poate apela la terapii convenţionale.
Cea mai întâlnită cauză a calculilor renali este faptul că, în general, avem un obicei nesănătos. Deseori luăm cina la ore târzii, bem multă bere sau consumăm prea mult spanac, bem lapte înainte de culcare sau ne place să mâncăm carne, consumăm organe animale (inima, rinichiul, ficatul). De multe ori ni se întâmplă să nu bem suficientă apă sau să amânăm procesul de urinare mai des decât ar trebui. În Medicina Chinezească se crede că la nivelul rinichiului nu este echilibru între Yin şi Yang. Yin-ul rinichiului este slab, şi astfel se generează prea multă căldură în organism. În cazul în care optaţi să urmaţi o terapie alimentară combinată cu tratamente naturiste, atunci încercaţi să ţineţi cont de următoarele indicaţii.
* Evitaţi mâncarea care poate produce balonare, deoarece măreşte presiunea abdominală. Nici alimentele condimentate nu sunt indicate în acest tip de afecţiune. Evitaţi: ardeiul iute, curry, usturoiul, piperul, ceapa, varza, laptele, boabele de soia, cartofii. Mâncaţi kiwi, porumb şi nuci într-o cantitate mai mare.
* Acupunctura, ventuzele şi tratamentele cu plante chinezeşti ajută în combaterea acestei afecţiuni. În primul rând, şedinţele de acupunctură restabilesc echilibrul Yin-Yang al organismului. Aceste şedinţe pot fi completate de produsul numit NIAO GAN NING, în cazul calculilor renali şi nu numai. El se recomandă ca adjuvant în: infecţii urinare, nisip şi calculi renali, afecţiuni ale prostatei şi vezicii urinare. Funcţiile acestui produs sunt de a dizolva calculii urinari şi vezicali şi de a preveni blocajele renale datorate calculilor, prin dizolvarea şi eliminarea acestora.
* Ventuzele reprezintă o altă alternativă pentru calculii renali şi se aplică în zona rinichilor, ajutând la combaterea afecţiunii.
"Nu pot respira normal, din cauza unei obstrucţii nazale"
(Răspuns pentru DELIA - Bistriţa, F. AS nr.1179)
Tulburările de permeabilitate nazală de care suferiţi se încadrează în sindromul de obstrucţie nazală ("nas înfundat"), care se manifestă prin două varietăţi de insuficienţă respiratorie: una prin obstacol organic şi alta prin obstacol funcţional (fără leziune anatomică).
Diagnosticul obstrucţiei nazale poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, a examenului local O.R.L., a examenului funcţional al respiraţiei nazale şi investigaţiilor paraclinice specifice.
Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de rinită cronică hipertrofică congestivă, care are următorul tratament:
* Dimineaţa şi seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluţie salină călduţă (una lingură de sare gemă la un litru de apă), adică se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluţie preparată (reţetă magistrală proprie).
* Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (dexametazonă, efedrină, ser fiziologic, câte una fiolă/zi) şi aerosoli salini. Aerosoloterapia medicamentoasă se face cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia salină naturistă la domiciliu, cu Ocnasept spray (se pulverizează seara înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax. 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro.
Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304
"Caut tratament pentru rinită atrofică"
(Răspuns pentru CLAUDIA - Ploieşti, F. AS nr. 1178)
Vă recomand un tratament de cel puţin 20 de zile, cu unguentul POCO. Şi eu am suferit de aceste afecţiuni, dar cu unguentul POCO m-am vindecat. POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri, în care alte tratamente au dat greş. POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com. Multă sănătate!
(Răspuns valabil şi pentru MAGDA - Bucureşti, "Am un chist dureros la mână", F. AS nr. 1178)
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Fiica noastră suferă de o poliartrită reumatoidă invalidantă"
(Răspuns pentru MIHAI CÂMPEANU - Suceava, F. AS 1166)
Poliartrita reumatoidă este o afecţiune reumatismală inflamatorie, cu caracter autoimun. Poate apărea în diverse zone ale corpului sau poate cuprinde mai multe articulaţii, în timp, afectând şi zonele învecinate. În această situaţie, ca în orice afecţiune autoimună, protocolul terapeutic trebuie să cuprindă:
* Dieta adecvată: se vor evita alimentele cu caracter proinflamator, precum zahărul, uleiurile rafinate, sau cu un conţinut ridicat de omega 6, mezelurile, carnea roşie, prăjelile, făina albă, dulciurile concentrate, anumite lactate şi brânzeturi. Se consumă alimente bogate în omega 3 (nuci, seminţe, peşte), cereale integrale (preferabil fără gluten), legume şi fructe de sezon.
* Tratamentul naturist trebuie să includă: * plante cu efect antiinflamator: gheara-diavolului, boswellia, creţuşcă, curcuma; * plante cu efect de cortizon natural: coacăzul negru, lemnul-dulce, yucca; * produse care alcalinizează organismul: apă alcalină, lucernă, orz verde, iarbă de grâu; * alte produse, în funcţie de caracteristicile de sănătate.
* Expunerea cu regularitate la factori naturali: * mersul desculţ pe pământ, iarbă, nisip în zilele călduroase; * înotul, băile cu plante; * expunerea la soare în orele dimineţii (8-10:30) sau după ora 16:30 în sezonul cald; * plimbările prin zone cu vegetaţie pentru inspirarea unui aer curat, încărcat cu ioni negativi ("vitaminele aerului'') benefici sănătăţii.
* Practicarea cu regularitate a unei forme de activitate fizică: * exerciţii la aparate; * exerciţii pe grupele musculare; * exerciţii de mobilitate articulară; * alergatul; * înotul.
Pentru mai multe detalii şi personalizarea metodelor terapeutice, scrieţi-mi pe adresa de e-mail.