O agonie politică
Comitetul Executiv al PSD s-a reunit, pentru prima oară după înfrângerea la "prezidenţiale", joi, 27 noiembrie a.c. Şedinţa trebuia să realizeze o analiză a situaţiei şi, după amendarea cauzelor zdrobitoarei căderi, să stabilească strategia partidului pentru viitorul imediat.
Citeste tot articolul
Marea Unire, după 96 de ani...
La 96 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, aş putea spune că un singur legământ făcut în 1918 a fost dus la îndeplinire cu asupra de măsură: respectul pentru minorităţi. Economia veritabilă de piaţă, traiul bun, demnitatea naţională, conectarea deplină la valorile Europei - toate au fost aievea înainte de război, au dispărut apoi în comunism, şi, din păcate, nu au reapărut în întregime în fragila democraţie postdecembristă.
Citeste tot articolul
Albastru şi roşu
Când Samuel Huntington trasa, în cartea sa, "Ciocnirea civilizaţiilor", graniţa Occidentului pe linia de curbură a Carpaţilor, tăind în două România şi ştergând, practic, Marea Unire de la 1918, am zis că fabulează, aşa cum fac vesticii ce se pretind informaţi cu privire la ţări îndepărtate pe care le cunosc din analize guvernamentale sau academice.
Citeste tot articolul
Prof. dr. VASILE DÂNCU - "Alegerile au fost câştigate de românii din ţară, nu de cei din diaspora"
Am găsit pe blogul jurnalistului Liviu Alexa (www.liviualexa.ro) un excelent portret al sociologului şi politicianului Vasile Dâncu, profesor universitar, fost senator, fost ministru, directorul Institutului de sondare a opiniei publice IRES. Iată-l, fără alte comentarii: "E unul dintre cei mai inteligenţi politicieni din România. E unul dintre cei mai modeşti politicieni din România.
Citeste tot articolul
FLORIN PÂRLEA - "Printr-un simplu click pe telefonul mobil, poţi afla instant despre toate statuile de daci existente în lume"
Este manager de business, dar îşi investeşte timpul şi resursele într-o asociaţie care-şi propune să consolideze identitatea culturală a românilor. Pasionat de istorie, a pornit pe urmele unui articol din "Formula AS" şi a creat o aplicaţie de mobil, un program unic, care poate ajuta orice om doritor de trasee culturale să găsească statuile de daci risipite în muzeele şi grădinile lumii.
Citeste tot articolul
"La Ţigănci"
"Nu fumezi?", mă întreabă bătrâna, apoi îşi întoarce dezamăgită capul şi spune pentru ea: "Săracu'!" Mijeşte ochii şi mai trage un fum lung. Cu toată nostalgia ce i se citeşte uneori în ochi, cu problemele de sănătate pe care mi le enumeră, se simte că, la 75 de ani, rămâne o femeie aprigă, ce suferă pentru că nu mai poate să-şi ţină singură în frâu familia şi rostul ei. Fiica sa, Veta, i-a luat locul.
Citeste tot articolul
"De ce acceptă femeile să fie înşelate?" - Opinii pe marginea textului "Chipul iubit", semnat de Dora Mărculescu, F. AS nr. 1138
Am citit scrisoarea Dorei şi mi-a sărit în ochi expresia "femei înşelate", pentru că m-am văzut pe mine acum patru ani şi mă văd şi acum. Nici eu nu ştiu încotro s-o apuc. Într-unul din rarele filme pe care le-am văzut în ultima vreme, era vorba despre o bătrânică care-şi îngrijea soţul pe moarte, un bărbat aprig, care-i pusese toată viaţa pumnul în gură, la propriu şi la figurat.
Citeste tot articolul
LOREDANA GROZA - "Asta este tinereţea fără bătrâneţe! Cea a sufletului"
Celor care îşi petrec mult timp stând pe o plajă exotică şi meditând la nemurirea sufletului, neîndoielnic, li se pare că timpul trece greu. Eu, una, foarte rar îmi permit să lenevesc aşa. Mi-ar plăcea să fac asta undeva, la Miami, în Florida, sau în Bahamas ori Bermude, dar, după cum îmi arată programul deja prestabilit pe câteva luni înainte, n-am eu norocul unei vacanţe care să vină prea curând.
Citeste tot articolul
CLAUDIU MIU - "Am înţeles că nu stă în puterea omului să controleze viaţa, ci doar în puterea lui Dumnezeu"
Mirajul sportului l-a atras încă din anii de şcoală. La 24 de ani era deja campion naţional la escaladă. A devenit apoi cunoscut şi pe plan internaţional. Singurul obstacol pe care n-a reuşit să-l învingă a fost boala. O boală perfidă, care l-a făcut invalid şi l-a aruncat în depresie. Până în ziua când solidaritatea umană creată în jurul lui şi credinţa în Dumnezeu l-au determinat să iasă din abandon şi să lupte. Şi-a izbutit.
Citeste tot articolul
Zâne bune şi zâne rele
Poveştile pentru copii sunt pline de zâne frumoase şi bune, gata să le îndeplinească dorinţele. Miturile şi tradiţiile folclorice vorbesc însă despre rudele lor îndepărtate, mai negre la suflet şi deloc iubitoare de pământeni. Şi unele, şi altele, locuiesc într-o lume paralelă cu a noastră, de unde ne urmăresc pas de pas...
Citeste tot articolul
"Mii de mulţumiri personalului de la Clinica «Lacrima Naturii»"
Vreau pe scurt să vă mulţumesc şi să vă povestesc un caz rezolvat, la recomandările cititorilor acestei reviste. Acum un an am primit un diagnostic crunt, de insuficienţă renală stadiul 4. M-am tratat, dar creatinina tot creştea. Am ajuns cu ea la 6,5 mg şi mi s-a propus să încep dializa.
Citeste tot articolul
Relaxaţi-vă!
Opreşte caruselul nebun al gândurilor. Vă ajută să conştientizaţi gândurile care vă tulbură, să vă distanţaţi de ele şi să vă deconectaţi. Cum se procedează: Urmăriţi-vă respiraţia, însoţind-o cu o umărătoare efectuată mental: percepeţi inspiraţia, unu, simţiţi expiraţia, doi, iarăşi inspiraţie, trei - şi aşa mai departe, până la zece. Apoi, vă întoarceţi şi o luaţi de la capăt.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: DOVLEACUL
Cunoscut din străvechime la români, care îl folosesc ca aliment şi ca leac, dovleacul a devenit un VIP al legumelor toamnei, de când cu moda occidentală a zilei de Halloween, care l-a transformat în simbol al alungării întunericului. Dar dacă tot e vorba de ninsori şi de frig, parcă tot mai bună e, la stomac şi la suflet, o bucată de plăcintă fierbinte de dovleac îndulcit şi aromat cu zahăr şi scorţişoară.
Citeste tot articolul
Vinuri medicinale din plante şi fructe
Cu un gust dulce-acrişor, având culoarea chihlimbarului, vinul din măceşe este o băutură tonică excelentă. Se foloseşte în afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, boli de inimă, dereglări de metabolism, boli de nervi. Cu un conţinut ridicat de vitamine şi minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri, acizi organici, acest vin creşte rezistenţa organismului la infecţii, îmbunătăţeşte pofta de mâncare.
Citeste tot articolul
AUTOSUGESTIA
Sugestia, sau mai degrabă autosugestia, este un subiect destul de puţin cunoscut, datorită conotaţiei sale uşor "ireale", privită cu suspiciune, într-o lume aflată sub inchiziţia absolută a ştiinţei, care cere ca totul să poată fi explicat şi demonstrat pe cale raţională. Ei bine, există o mulţime de lucruri cărora nu li se pot aplica legităţi, fără a însemna că asta le anulează existenţa.
Citeste tot articolul
DARUL - un medicament pentru suflet
Una dintre trăsăturile societăţii moderne, observată de foarte mulţi psihologi, este goana după acumulare, după averi. Surprinzător de multe din problemele cu care omul modern se confruntă sunt cauzate de această dorinţă a sa de a avea cât mai mult.
Citeste tot articolul
Postul, rugăciunea şi bolile psihice
Ideea nu este originală, pentru că, deşi la ora actuală medicina alopată şi marile firme de medicamente nu acceptă aceste metode de tratament, există tot mai multe clinici în care se aplică terapia religioasă. În Statele Unite, de exemplu, există Spitalul "St. Hopkins" care foloseşte în tratamentul diferitelor forme de epilepsie doar dieta, mai exact - postul.
Citeste tot articolul
Păzea! Vine iarna!
Nerăbdătoare să-şi intre în drepturi, iarna a pus stăpânire pe toată ţara, şi nu oricum: munţi de zăpadă, viscole şi îngheţ. Sudul n-a scăpat nici el, iar mirosul şi prospeţimea omătului se simt deja şi la Bucureşti. Ultima filă din calendar respectă tradiţia şi inaugurează sezonul hibernal.
Citeste tot articolul
CREMĂ DE UNT
Crema de unt se aplică pe faţa şi gâtul bine curăţate în prealabil. Untul este în sine o cremă ideală, care conţine în compoziţia lui o emulsie de apă şi ulei. El este un sponsor ideal de umiditate, de vitamina A, de stearină şi oleină.
Citeste tot articolul
Steaua Crăciunului
Prin fereastra împodobită cu flori de gheaţă, trei surori privesc cerul. În faţă, Natalia, cea mai în vârstă, are 82 de ani, chip semeţ, alb, cu buzele strânse şi ochelarii uşor coborâţi pe nas. La dreapta e Mioara, femeie tânără, încă, la cei 73 de ani: ochi negri, scânteietori şi zâmbet abia schiţat.
Citeste tot articolul
ADRIAN BOT - "Aş vrea să ajut România, ţara care m-a format şi pe care o am în suflet, oriunde mă poartă drumurile vieţii"
"Oraşul îngerilor", Los Angeles, a devenit în ultima vreme locul în care românii îşi împlinesc visul american. Tot mai mulţi tineri din lumea literară, a cinematografiei sau a medicinei scriu adevărate poveşti de succes în America. O astfel de poveste, în plină desfăşurare, este şi cea a cercetătorului româno-american Adrian Bot...
Citeste tot articolul
LAURENŢIU DAMIAN - "Sunt fericit că promoţiile cu care am lucrat au devenit regizorii importanţi de azi"
Cel care mi-a deschis gustul pentru cinematograf a fost tata. Nu eram încă la şcoală. Tatăl meu conducea garnizoana militară de grăniceri de la Calafat. Nu ştiu dacă vă spune ceva aceat oraş, dar din Calafat este şi Ştefan Iordache. Şi foarte aproape de Calafat se află Băileştiul, unde s-a născut Amza Pellea.
Citeste tot articolul
Maica Domnului de la Ghighiu
Vântul rece şi grăbit mătură câmpia, căutându-şi culcuş în frunzele galbene şi foşnitoare. E toamnă şi e frig. Dincolo de zidurile Mânăstirii Ghighiu te întâmpină molcom un alt anotimp. E ca o amăgire vegetală de primăvară, cu iarbă intens colorată în verde şi puzderie de flori. Mânăstirea e închisă sub un clopot de linişte. Măicuţele sunt la chilie, făcându-şi pravila de peste zi.
Citeste tot articolul
SORIN PREDA NU MAI ESTE!
Nu este momentul acum să vorbesc despre scrierile lui Sorin Preda. Istoriile literare însă nu-l vor putea ocoli, pentru că prozele, eseurile şi reportajele sale dovedesc înzestrarea şi seriozitatea cu care se apropia de masa de scris. "Dom' Profesor", cum îi spuneam între noi, prietenii şi colegii lui, îmbina iscusit seriozitatea şi distincţia cu ironia şi autoironia hâtră, mucalită şi isteaţă.
Citeste tot articolul
Un Clayderman al Ungariei: HAVASI
Tânărul pianist şi compozitor din Budapesta are 39 de ani şi o pregătire solidă în domeniul muzicii clasice. Chiar dacă are deja 11 discuri de platină şi deţine numeroase premii pentru excelenţă, Havasi a devenit cunoscut la nivel mondial abia după ce i-a părăsit pe clasici, în favoarea unui stil nou, original.
Citeste tot articolul