Fiind vorba de un specialist cu reputaţie în lumea medicinei, doctor în neurologie, cu numeroase comunicări ştiinţifice pe plan naţional şi internaţional, nu îi vom da numele. Aceasta deoarece s-ar "compromite" în ochii colegilor de breaslă prin folosirea acestor metode "bizare", care dau totuşi rezultate de excepţie.
- Stimată d-nă doctor, este mai mult decât surprinzătoare la un om de formaţia dvs. iniţiativa de a recomanda postul alimentar şi rugăciunea ca principale mijloace de menţinere a sănătăţii şi a echilibrului psihic. Cum aţi ajuns la aceste soluţii?
- Ideea nu este originală, pentru că, deşi la ora actuală medicina alopată şi marile firme de medicamente nu acceptă aceste metode de tratament, există tot mai multe clinici în care se aplică terapia religioasă. În Statele Unite, de exemplu, există Spitalul "St. Hopkins" care foloseşte în tratamentul diferitelor forme de epilepsie doar dieta, mai exact - postul. Poate părea şocant, dar există, mai nou, curente în psihiatrie care cred în existenţa unui mecanism malefic în producerea îmbolnăvirii psihice sau psihosomatice. Blestemul, de exemplu, nu este altceva decât un atac psihic şi se poate vindeca prin rugăciune şi post.
- Revenind la pacienţii dvs. cu boli de nervi, probabil unii au acceptat postul, iar alţii nu. Aţi putut face diferenţa între evoluţia procesului de însănătoşire la cele două categorii?
- Poate n-o să vă vină să credeţi, dar majoritatea pacienţilor, cu excepţia alcoolicilor, acceptă foarte uşor postul şi sunt extrem de consecvenţi. Aceasta, deoarece, în general, pacienţii cu boli de nervi sunt speriaţi de boală şi ascultă toate indicaţiile. De altfel, destul de des nici nu mai este nevoie să fac această recomandare, deoarece mulţi dintre pacienţii care au ameliorări spectaculoase recunosc că au postit şi s-au rugat, că au fost la slujbe de maslu şi au dat de pomană sau că au fost la preot să le facă slujbe de vindecare. Adesea, întreaga familie se roagă pentru vindecarea unui membru.
- Am înţeles că dvs. consideraţi postul şi rugăciunea mijloace excelente de prevenire a îmbolnăvirilor.
- Într-adevăr, credinţa şi rugăciunea ar trebui să fie o conduită universală pentru fiecare om. Omul ar trebui să se gândească să folosească preventiv postul şi credinţa, aşa cum se îmbracă, de exemplu, mai gros, atunci când iese afară, pentru a nu se îmbolnăvi. Însă trebuie multă atenţie, pentru că postul are mai multe semnificaţii. În primul rând, există postul alimentar, pe care noi, medicii alopaţi, îl numim dietă. Superior postului alimentar este însă postul mental, pentru că, din punct de vedere religios, postul alimentar nu are valoare decât dacă pe perioada aceasta trăieşti şi gândeşti curat.
- Aveţi o formaţie puternică de medic alopat. Ce v-a dat impulsul să vă îndreptaţi spre religie?
- Religia mea este creştin-ortodoxă şi cred că respectarea preceptelor religioase, dar nu în sens dogmatic, poate să fie utilă fiecărui individ, ca să trăiască în mod corect şi să-l ferească de boală. De asemenea, religia poate ajuta foarte mult în procesul de vindecare. Acest lucru l-am descoperit efectiv atunci când o fiinţă foarte dragă a fost bolnavă şi, aflându-se într-o stare foarte gravă, medicina alopată, în care credea cu tărie, nu găsea soluţii. Atunci, fără să vreau, am învăţat puterea credinţei şi a rugăciunii, care au avut un efect de excepţie. Persoana respectivă s-a vindecat.