Descrierea plantei
Există două varietăţi de dovleac. Dovleacul porcesc, care are coaja groasă şi tare, de obicei de culoare roşu cărămiziu (poate fi şi de alte culori), cu suprafaţa neregulată şi rugoasă. La ţară, în trecut, poate şi astăzi, din coaja de dovleac porcesc, după ce se îndepărta miezul, se făcea o troacă în care se ţineau furajele (porumb, grâu, tărâţe, chiar şi apă) pentru hrana animalelor. Dovleacul turcesc are coaja subţire, de culoare alb verzuie, fiind mult mai mare, ajungând chiar la dimensiuni impresionante. Există şi un soi de dovleac numit plăcintar, cu aspect de tigvă, cu puţine seminţe şi mult miez. Acesta a rezultat din încrucişarea plantei numite popular tigvă cu dovleacul turcesc, uşor de încrucişat, făcând parte amândouă din familia Cucurbitaceae.
De la dovleac se foloseşte atât miezul cât şi seminţele (Semen cucurbitae).
Compoziţia chimică
Miezul de dovleac conţine flavonoizi, derivaţi cumarinici şi carotenoide. Aceste componente dau culoarea portocaliu aprins a pulpei de dovleac. De altfel, calitatea dovleacului este apreciată după cât de intensă este culoarea acesteia. Dar cea mai interesantă este prezenţa în miezul de dovleac a globulinelor, nişte aminoacizi din care organismul îşi sintetizează anticorpii care luptă împotriva bolilor. Pentru fiecare boală, organismul produce anticorpi. Nu greşim dacă facem afirmaţia că dovleacul, folosit cât de cât regulat în alimentaţia cotidiană, ne ajută să ne îmbunătăţim imunitatea. Dar pe lângă substanţele conţinute în miez, seminţele de dovleac au şi ele acţiuni vindecătoare, fiind indicate pentru eliminarea paraziţilor intestinali la copii. De asemenea, prezenţa fitosterolilor în seminţele de dovleac le fac indicate în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de prostată).
Preparate din dovleac
Dovleacul se foloseşte ca atare, proaspăt sau copt, iar seminţele se consumă crude, prăjite sau fierte (decoct).
Din pulpa de dovleac, dacă avem în casă o centrifugă electrică, putem obţine un suc natural, excelent revigorant pentru organism.
Miezul de dovleac crud se poate adăuga în diferite salate, alături de alte legume. Avem tendinţa de a prepara salatele cu diferite crudităţi exotice, neglijând produsele indigene, ca de exemplu dovleacul.
Seminţele se folosesc ca atare sau sub divese forme farmaceutice. Din ele se extrage un ulei bogat în acizi graşi nesaturaţi, foarte necesari în desfăşurarea în bune condiţii a metabolismului uman.
Uleiul virgin de dovleac se găseşte îmbuteliat, în hypermarket-uri. Poate înlocui celelalte uleiuri (de măsline, de porumb sau de susan) care se folosesc în salate.
Uleiul de dovleac
Uleiul terapeutic obţinut în casă, după tehnica de mai jos, se recomandă ca emolient pentru pielea sănătoasă, având în vedere că aceasta este cea mai expusă parte a corpului la agenţii externi.
Prepararea uleiului de dovleac: Două linguri de seminţe de dovleac se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui, câteva minute, pe un vas cu aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.
Se foloseşte extern, cu precădere în bolile dermatologice.
Decoctul din seminţe de dovleac
Mod de preparare: 4 linguri de seminţe de dovleac nedecojite se zdrobesc, se fierb la foc mic timp de 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferinţă din inox sau emailat. După 10 minute, când încă mai este uşor călduţ, decoctul se filtrează prin tifon sau vată medicinală umectată. Se îndulceşte după gust, cu zahăr sau miere.
Tratamente pentru boli interne
* Constipaţie
* Diureză
Pentru mărirea diurezei, se recomandă ceaiul din seminţe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă, sau suc de dovleac, câte 2 pahare pe zi, tot după masă.
* Drenarea bilei
Este accentuată de folosirea uleiului de dovleac, dacă se adaugă diferitelor preparate culinare, în special la salate.
* Boala bărbatului (hipertrofia benignă a prostatei)
După vârsta de 60 de ani, foarte mulţi bărbaţi au prostata mărită. Incidenţa măririi prostatei creşte odată cu vârsta, astfel că, după 80 de ani, puţini sunt bărbaţii care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care defineşte hiperplazia de prostată este senzaţia repetată şi imperioasă de a urina în timpul nopţii. În adenomul de prostată, se administrează decoctul din seminţe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă.
* Degenerescenţa maculară
Este cauza principală de pierdere a vederii la vârstele înaintate. Cataracta şi glaucomul sunt alte două boli oftalmice ce afectează acuitatea vizuală şi pentru care nu există terapii curative. Momentan, nu există tratamente farmaceutice pentru degenerescenţa maculară. Prin conţinutul bogat în flavonoizi şi carotenoizi, sucul natural obţinut din dovleac poate preveni, însă, această boală. Se bea câte un pahar, seara, la culcare. Rezultate bune se obţin când acest suc este combinat cu sucul de roşii, bogat în licopen.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali (tenie, limbrici)
Reţetă: 200 grame de seminţe decorticate de dovleac, zdrobite sau măcinate, se amestecă cu lapte şi miere până se obţine un terci care se administrează dimineaţa, pe stomacul gol, în două porţii, la interval de 30-60 de minute. După două-trei ore, pentru a accelera purgaţia, se administrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a-i atenua gustul neplăcut. Pentru uz pediatric (copii peste 5 ani) se foloseşte aceeaşi tehnică, administrându-se un preparat din 20 de seminţe.
* Boli ale aparatului cardiovascular - depuneri de colesterol rău (LDL) pe pereţii vaselor
Se recomandă decoctul din seminţe de dovleac, 2 căni pe zi.
* Fragilitate capilară
Poate fi evitată de cei ce au o predispoziţie la această afecţiune, dacă vor consuma câte o cană de ceai din seminţe de dovleac sau un pahar de suc din miez de dovleac, în fiecare seară, cel puţin 10 zile pe lună.
* Stimularea imunităţii
Pentru creşterea imunităţii sunt recomandate numeroase ceaiuri care au în compoziţie materii prime din natură. Va recomand şi eu unul, care poate fi cu uşurinţă preparat în bucătăria casei.
Se iau 2 linguri de seminţe nedecorticate de dovleac şi se fierb 5 minute, în 250 ml apă. Peste această fiertură se adaugă o lingură de măceşe uscate. Se lasă la infuzat (în repaos) 15 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, de preferinţă cu miere. Se beau câte 2 căni pe zi. Pe timp de iarnă, când incidenţa bolilor virotice este în creştere, acest ceai se poate îmbogăţi, adăugând, odată cu măceşele, şi o lingură de flori de tei. Folosind acest ceai, aducem în organism globuline, care sunt suportul proteic de producere a anticorpilor, şi vitamina C naturală, care reprezintă catalizatorul metabolic de sintetizare a lor. Cu cât prezenţa în organism a anticorpilor este mai mare, cu atât avem o imunitate mai bună şi suntem feriţi sau ocoliţi de boli.
Tratamente externe
* Boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, sângerări gingivale
Se clăteşte gura, înainte de folosirea unor badijonaje, cu un decoct din seminţe de dovleac.
* Mască de frumuseţe
Recomand reţeta următoare în locul arhicunoscutei măşti ce foloseşte castravetele. Se obţine astfel: se fierbe pulpa de dovleac în apă şi se terciuieşte, cu blender-ul sau telul, până se obţine o pastă omogenă, care se aplică pe faţă şi se lasă câteva minute. Folosită seara, înainte de culcare, efectele sunt spectaculoase pentru un ten obosit şi fardat zilnic.
* Tăieturi, zgârieturi însoţite de sângerări
Se pot obloji cu felii subţiri de dovleac, care au proprietăţi hemostatice.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.