Vin de măceşe
Cu un gust dulce-acrişor, având culoarea chihlimbarului, vinul din măceşe este o băutură tonică excelentă. Se foloseşte în afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, boli de inimă, dereglări de metabolism, boli de nervi. Cu un conţinut ridicat de vitamine şi minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri, acizi organici, acest vin creşte rezistenţa organismului la infecţii, îmbunătăţeşte pofta de mâncare. Este recomandat în special iarna şi primăvara, împotriva oboselii şi slăbirii organismului.
Ingrediente: 3 kilograme de fructe proaspete (sau 2 kg de fructe uscate), 3 kg de zahăr, 8 litri de apă, 100 de grame de stafide sau boabe de struguri proaspete, 20 de grame de drojdie.
Mod de preparare: Se folosesc fructele culese după primul îngheţ. Se spală bine, se zdrobesc şi se aşează într-un recipient din sticlă. Dacă sunt utilizate fructe uscate, se taie fiecare boabă pe jumătate. * Separat, într-un vas emailat, se face un sirop din două kilograme de zahăr şi apă. Se fierbe la foc mic, timp de cinci minute, amestecând continuu. După ce s-a răcorit, se toarnă siropul peste măceşe, se adaugă stafidele sau strugurii şi la sfârşit drojdia. Se amestecă totul bine şi recipientul se acoperă cu un tifon, în mai multe straturi. * Se lasă la fermentat într-un loc întunecos şi călduros, cu o temperatură între 18 şi 25 de grade, timp de patru-cinci zile. După această perioadă, când băutura dă semne de fermentaţie (spumă, miros acrişor, şuierat) se toarnă într-un recipient curat, se acoperă cu un capac în care se introduce un fur
tun de fermentaţie (un capăt al furtunului se pune deasupra lichidului, în damigeana cu fructe, celălalt capăt într-un borcan plin pe jumătate cu apă). Furtunul se foloseşte pentru a elimina dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei. * Se aşează recipientul într-un loc întunecos, cu o temperatură de 18-25 de grade. În timpul fermentaţiei, este foarte important să se menţină o temperatură constantă. * După încă şapte zile, se adaugă restul zahărului (1 kg), se amestecă bine şi se continuă procesul de fermentare. * După 4-6 săptămâni, pe fundul vasului va apărea un sediment şi lichidul va deveni mult mai limpede. Acest lucru înseamnă că fermentaţia "activă" s-a finalizat şi se poate trece la pasul următor. * Băutura se "trage" cu un furtun în recipiente curate, având grijă să nu se agite borcanul, pentru ca stratul depus pe fund să nu se amestece cu lichidul. Se acoperă vasul cu un capac şi se pune într-un loc cu o temperatură mai scăzută, de 10-16 grade. După două-trei luni, se strecoară din nou vinul, se toarnă în sticle curate, fiind gata pentru consum. Se obţin aproximativ 5-6 litri de vin, de 11-14 grade. Se păstrează într-un loc răcoros, timp de maximum doi ani.
Mod de folosire: Se administrează câte 80-100 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, fără restricţii de timp.
Vin de nuci verzi
Este benefic în tratarea anemiei, diareei, reumatismului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, de ficat.
Pentru prepararea acestui vin, se folosesc numai nucile verzi, culese la începutul lunii iulie.
Mod de preparare: Într-un borcan de sticlă mare, de 20 de litri, se pun 50 de nuci tăiate în patru (cu coajă cu tot). Se adaugă 2,5-3 kilograme de zahăr şi 15 litri de apă fiartă şi răcită. Se amestecă foarte bine, până la încorporarea perfectă a zahărului. Apoi se adaugă drojdia (20 g), dizolvată în puţină apă caldă. Se acoperă borcanul cu un capac găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon (un capăt al acestuia se pune deasupra lichidului din borcan, celălalt capăt într-un borcan mic, cu apă). Recipientul se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, la o temperatură de maximum 18 grade, timp de şase-opt săptămâni. * După această perioadă de timp, se scoate vinul, folosind un furtun, şi se toarnă în recipiente din sticlă închisă la culoare. Se astupă bine şi se lasă într-un loc răcoros şi întunecos, timp de alte două luni, după care se poate consuma.
Mod de folosire: Se administrează câte o lingură, după mesele principale ale zilei, fără restricţie de timp.
Vin din fructe de pădure
Se pot folosi orice fructe de pădure, dar zmeura are cea mai puternică aromă. Vinul din fructe de pădure normalizează tensiunea arterială, creşte imunitatea, previne apariţia celulelor canceroase, combate depresia, insomnia şi durerile de cap, încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii.
Ingrediente: un kilogram de fructe, o jumătate de kilogram de zahăr, un litru de apă fiartă şi răcită.
Mod de preparare: Fructele se zdrobesc bine, folosind un blender sau o furculiţă, şi apoi se toarnă într-un borcan. Se adaugă 290 de grame de zahăr şi 600 de mililitri de apă şi se amestecă foarte bine. Se acoperă cu un capac în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon şi se lasă la fermentat timp de zece zile, într-un loc călduros, ferit de razele soarelui. După acest interval de timp, se strecoară conţinutul printr-un tifon, storcând fructele complet. Resturile de fructe din tifon se pot arunca, iar în lichidul rămas se adaugă 60 de grame de zahăr şi 300 de mililitri de apă fiartă şi răcită. Totul se amestecă bine, se toarnă în borcan, se acoperă cu capacul, în care se introduce iarăşi furtunul. După patru zile, se adaugă alte 60 de grame de zahăr şi se mai lasă la fermentat încă patru zile. Iarăşi adăugăm 60 de grame de zahăr şi lăsăm încă patru zile. Se "trage" vinul din borcan cu ajutorul unui furtun, într-un recipient curat, se acoperă cu un capac şi se mai lasă la fermentat într-un loc întunecos, timp de alte două săptămâni. După acest răstimp, vinul este gata de consum.
Mod de folosire: Se administrează câte un păhărel (50 de mililitri) dimineaţa şi la prânz, pe stomacul gol.
Vin de păpădie
Este un tonic excelent, creşte pofta de mâncare, îmbunătăţeşte procesele metabolice, elimină toxinele din organism, previne ateroscleroza, este benefic în bolile de ficat şi cele ale tractului gastro-intestinal. Preparatul este de asemenea un bun diuretic, coleretic şi antipiretic.
Ingrediente: Se folosesc numai corolele păpădiei (floarea, fără tulpină). Pentru a obţine 4 litri de vin, este nevoie de aproximativ un borcan de un litru plin cu flori de păpădie, 1 kg de zahăr, o lămâie, 4 litri de apă, o linguriţă de drojdie.
Mod de preparare: Florile de păpădie se spală sub jet de apă, într-o sită, după care se pun într-un vas înalt, emailat. Lămâia se curăţă de coajă şi apoi se stoarce. Se adaugă sucul de lămâie şi se pune totul peste florile de păpădie. La sfârşit, se toarnă trei litri şi jumătate de apă. Se pune vasul pe foc, se lasă lichidul să fiarbă câteva minute, apoi se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore. A doua zi, într-un vas emailat, se dizolvă zahărul în jumătate de litru de apă. Se pune la fiert, până ce se transformă într-un sirop, apoi se toarnă peste infuzia din flori de păpădie. La final, se adaugă drojdia, dizolvată în puţină apă caldă. Vasul se acoperă cu un tifon şi se lasă la fermentat într-un loc întunecos şi călduros. După două zile, lichidul se strecoară, se toarnă într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu un capac din plastic găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon. Se lasă într-un loc întunecos, pentru continuarea procesului. După aproximativ o săptămână, se "trage" lichidul din recipientul de sticlă, folosind un furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se astupă bine şi se mai lasă timp de 4-6 săptămâni. După această perioadă, vinul este gata de consum. Se conservă într-un loc răcoros, maximum un an.
Mod de folosire: Se administrează câte 80 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentele cu vin din păpădie nu se prelungesc peste două săptămâni.
Vin de salvie
În compoziţia vinului de salvie se găseşte o substanţă apropiată ca efect de hormonul estrogen, de aceea este recomandat femeilor, pentru creşterea fertilităţii. Administrat seara, cu o oră înainte de culcare, combate insomnia, durerile de cap şi consolidează sistemul nervos. Băutura are efecte anti-inflamatoare, fiind recomandată împotriva bronşitei.
Ingrediente: 100 grame de salvie şi un litru de vin alb. Pentru o aromă mai puternică, se poate adăuga o linguriţă de cimbru.
Mod de preparare: Într-un recipient de sticlă, peste ierburile uscate şi pisate, se toarnă vinul. Vasul se acoperă cu un capac şi se pune într-un loc întunecos 20 de zile. * Se strecoară, apoi, vinul printr-un tifon şi se toarnă în recipiente curate. Se păstrează la frigider timp de maximum şase luni.
Mod de folosire: Se administrează în cantităţi reduse, câte 20-30 de mililitri pe zi, după masă.
Tratamentul se ţine două săptămâni, de două-trei ori pe an. La doar câteva zile după începerea tratamentului, vă veţi simţi plini de energie şi vitalitate.