"Adio, dar rămân cu tine"
Pentru revitalizarea învăţământului românesc nu este esenţial numărul candidaţilor, ci nivelul lor de pregătire. Performanţele din anii trecuţi şi rezultatele şcolii româneşti în general nu justifică însă prea multe speranţe la acest capitol, căci nu elita absolvenţilor intră în învăţământul preuniversitar, ci doar cei care nu au alte posibilităţi de angajare.
Citeste tot articolul
Cazul ENEL
Decizia de retragere din România a grupului Enel, investitorul italian care controlează o treime din piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din ţara noastră, a stârnit reacţii intense în lumea economică. Guvernul a avansat, imediat, explicaţia, că nu e surprins de mişcarea investitorului străin, ba chiar ar fi dispus să preia, la o adică, pachetul majoritar al firmei.
Citeste tot articolul
Anti-românismul, "boala" extremiştilor sârbi din Timoc
În timp ce România, prin guvernul Ponta, a dat cu nonşalanţă undă verde integrării Serbiei în UE, anunţând că nu va opune niciodată un "veto" Belgradului, autorităţile sârbe, potrivit agenţiei Romanian Global News, vor să închidă biserica românească de la Gorneana (Timoc). Boala naţionalismului, aceeaşi care a distrus Iugoslavia, pare a nu avea leac la extremiştii sârbi.
Citeste tot articolul
ADRIAN VASILESCU, consilier al Guvernatorului BNR: "Am ajuns la cea mai mică inflaţie din istoria de 25 de ani, de după decembrie '89"
Un sfert de veac pentru moneda unei ţări aflate în tranziţie de la comunism la capitalism poate fi plin de învăţăminte. Ne amintim, cu nostalgie, de leul "ceauşist", care părea a fi o cazemată de beton armat, ilustrând o "stabilitate" şi o "creştere" economică "multilaterală" de invidiat. Era leul care se uita... chiorâş la dolarul pe care îl sfida, cu paritatea de numai 21 de lei la un dolar.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru PETRU ONEŢ, F. AS nr. 1123 - "Tata are o tumoră bucală şi vreau să-l ajut cât pot"
Dacă vreţi, într-adevăr, să vă ajutaţi tatăl, încercaţi să-l convingeţi de necesitatea efectuării intervenţiei chirurgicale şi a celorlalte proceduri terapeutice asociate (chimioterapie, radioterapie). Numai în acest mod puteţi preveni extinderea celulelor maligne spre structurile mai profunde ale cavităţii bucale şi ale porţiunii superioare a gâtului ori, mai grav, la nivelul ganglionilor limfatici şi al altor structuri ale organismului.
Citeste tot articolul
"Cu ajutorul Torser-ului, soţul meu şi cu mine ne-am vindecat de boli cronice"
Stimată d-nă Sânziana Pop, Anul trecut am cumpărat un Torser pentru mine şi soţul meu, amândoi fiind bolnavi cronic. Soţul meu are probleme cu inima (muşchiul inimii este mărit şi-l "strânge" ca o gheară, în special noaptea). De câte ori îl durea pieptul şi-mi cerea să-i dau Torserul, îl punea şi îi lua durerea cu mâna.
Citeste tot articolul
"Picăturile «BERES» mi-au salvat viaţa"
În vara anului 1987, mi-a apărut la sânul drept o formaţiune conică dură, care creştea de la o săptămână la alta. În două luni ajunsese cam cât un măr. Lucrurile au evoluat spre tot mai rău. Începuseră dureri mari în zona omoplatului drept, noaptea în pat mă sufocam, mă durea mâna dreaptă rău de tot. Au urmat o vizită la medic, mamografia, "gata, te operăm, extirpăm", "nu vreau"...
Citeste tot articolul
Cum scăpaţi de coşmaruri
Stimată redacţie, Vă scriu din dorinţa de a-i ajuta pe cititorii revistei care se plâng că suferă de coşmaruri. Acum câţiva ani, sora mea avea aceleaşi probleme, pe care, însă, le-a rezolvat. Sper ca tratamentele ei să le fie de folos şi altora.
Citeste tot articolul
Atacul de panică şi terapia naturii
Doar 10 minute - atât durează un atac de panică, însă aceste minute ne pot da peste cap viaţa pentru mult timp, din cauza efectelor în serie pe care le declanşează. Cercetările estimează că unul din cinci oameni moderni se va confrunta în viitor cu această suferinţă. Există însă şi-o veste bună: atacul de panică poate fi prevenit şi tratat naturist.
Citeste tot articolul
O oră de plajă
Lumina soarelui are un spectru unic, imposibil de reprodus de vreun dispozitiv artificial. În interacţiune cu pielea umană, această lumină extrem de complexă are efecte de excepţie asupra sănătăţii, a dispoziţiei noastre lăuntrice şi chiar a performanţelor intelectuale. Cu toate avertismentele, nu putem renunţa total la statul la soare. Totul e să nu exagerăm.
Citeste tot articolul
Suntem mâncaţi de ciuperci? - Din nou, despre infecţiile urinare
Infecţiile urinare cu viruşi, bacterii, fungi şi enterococi, se află pe locul unu în topul scrisorilor adresate redacţiei. Esenţa întrebărilor sună brutal: "Suntem mâncaţi de ciuperci?". Răspunsul vine din partea unui "intim" cunoscător al problemei: Dr. RAREŞ SIMU, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie, cu competenţă în homeopatie.
Citeste tot articolul
FRUCTELE ROŞII
Se ştie că unele culori acţionează asupra psihicului, stimulând digestia, simţurile, inteligenţa. Toate fructele de culoare roşie au proprietăţi laxative, depurative, remineralizante. Exact de ce are nevoie organismul în plină vară.
Citeste tot articolul
Reţete cu ierburi şi flori: Sunătoarea
Plantă de leac, greu de înlocuit, sunătoarea cea aurie are, pe lângă proprietăţi tămăduitoare miraculoase, şi un efect de înfrumuseţare rapid. În loc să daţi bani pe cosmetice scumpe, mai bine duceţi-vă în grădină sau pe o pajişte înflorită şi adunaţi mănunchiuri de sunătoare. Veţi fi "câştigate" de două ori: o dată la preţ şi a doua oară la frumuseţea obrazului, pe care sunătoarea îl va face să strălucească.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu tărâţe de grâu!
Bogate în săruri minerale, vitamine din complexul B, enzime şi fibre, tărâţele de grâu asigură o digestie uşoară şi rapidă, precum şi vindecarea sau ameliorarea multor boli. De asemenea, curele cu tărâţe sunt şi unele dintre cele mai eficiente şi uşoare metode de slăbit, la îndemâna oricui. Luate o perioadă mai lungă de timp, ele sunt de mare ajutor nu doar pentru eliminarea kilogramelor în plus, ci şi pentru buna funcţionare a digestiei.
Citeste tot articolul
Valea Îngerului
După urcuşul îndelungat prin păduri, ieşind din bezna stejarilor, ajungem la Cruce. O culme goală, un copac şi o cruce. Singuratice, deasupra unei pajişti ce coboară amplu şi definitiv, până-n strânsura blândă a unei văi binecuvântate, acoperite cu pomi rotunjiţi, din care ies câteva acoperişuri ruinate. E imposibil să nu te opreşti aici, în vârf. Oricine se opreşte. Căci ţi se taie suflarea în faţa unei atât de neîntinate frumuseţi.
Citeste tot articolul
Victoria unei mari ECHIPE - Triumful maşinăriei germane
Fotbalul colectiv, generos şi deschis al Germaniei, s-a impus la această ediţie a Cupei Mondiale, în faţa echipelor înarmate cu cele mai mari vedete ale momentului. Maşinăria germană a învins. Sub privirile microbistei nr. 1, Angela Merkel, Germania a oferit o nouă demonstraţie de forţă lumii întregi.
Citeste tot articolul
Călătoria cu trenul
Ah, Doamne, ce dinte am eu împotriva fătucelor fâşneţe care nici nu s-au dezmeticit bine, nici n-au ieşit cu totul din copilărie, şi cu aerul lor de pisicuţe nevinovate, ştiu să se apropie de bărbaţii mai copţi! Nu contează că aceştia sunt însuraţi, că au familie, că, poate, de cele mai multe ori, au copii de-aceeaşi vârstă sau chiar mai mici decât ele. Nu contează nimic în faţa visului lor de-a fi "prinţese", chiar şi doar pentru o zi.
Citeste tot articolul
Ruleta rusească
Am vrut, până în ultima zi de dinaintea plecării, să nu mă duc la Mangalia. Apoi, imediat ce-am ajuns, m-am hotărât să mă-ntorc la Bucureşti cu primul tren. Primul tren însă, la fel ca orice altceva în afară de iubire şi de moarte, poate fi amânat. Şi eu am amânat. Întâi puţin, apoi încă puţin, aşa cum se furişează, perfid, veninul în trup; firesc, neobservat şi fără cale de-ntors.
Citeste tot articolul
Lovitură de teatru, la final de stagiune teatrală bucureşteană: "NOUL LOCATAR"
În acest timp al nostru, când orice întâmplare un pic ieşită din comun este anunţată drept eveniment, e foarte greu să clasifici cu acelaşi nume o excepţie culturală, plină de frumuseţe şi de emoţie, aşa cum este magistralul spectacol pus în scenă de Tompa Gábor la teatrul Nottara.
Citeste tot articolul
TIMISOARA JAZZ FESTIVAL
Dacă mai toate starurile internaţionale ale muzicii pop-rock, ce concertează în România, se opresc la Bucureşti, în ceea ce priveşte jazz-ul, Vestul ţării propune o concurenţă îndârjită. Timişoara îşi doreşte titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Mai este mult de muncă până atunci, însă în perioada 9-13 iulie 2014, Banatul a devenit capitala europeană a jazz-ului.
Citeste tot articolul
CRISTINA FLUTUR - "E minunat să trăieşti un timp viaţa altcuiva şi apoi să te întorci la tine"
Viaţa mea a început cu o copilărie de vis. O copilărie cam aşa cum găseşti în cărţile lui Creangă. M-am născut la Iaşi, dar în toate vacanţele am stat la bunicii mei, la Cudalbi, undeva în sudul Moldovei. Dacă acasă, cu părinţii, eram un copil foarte cuminte, deseori singuratic şi tăcut, la Cudalbi lucrurile stăteau altfel. Mă jucam de dimineaţă până seara cu verişorii mei, umblam mult desculţă, mă suiam în copaci şi pe casă, sau mergeam la stână, la unchiul meu şi alergam pe dealuri.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Fiindcă e perioada vacanţelor, iată o petrecere agreabilă a timpului pentru toate tipurile de cititori, mai ales pentru cei nevoiţi să rămână acasă. Căci lectura acestui roman te transportă în timp cu două secole în urmă, şi în variate spaţii geografice, din America de Nord şi Sud în Europa şi Oceania, fiecare cu peisajele, locuitorii şi culturile lor din secolul 19.
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
Vă citesc aproape de la începuturi, dar până acum n-am îndrăznit să vă scriu. Sunt mult mai mulţi alţi oameni care au lucruri înţelepte de spus, învăţături de viaţă şi de credinţă de transmis. Eu nu sunt decât un om modest, nici prea deştept, nici prea înţelept, nu am a spune celorlalţi atât de multe lucruri interesante.
Citeste tot articolul
Solidaritate pe asfalt
A venit vacanţa cea mare, însă nu toată lumea s-a îmbarcat pe corabia ei. Pe mulţi dintre noi, munca ne ţine încă legaţi de ţărm, obligându-ne să ne înarmăm cu răbdare. Din fericire, nu suntem chiar... singurei. Solidari cu oropsiţii rămaşi acasă, un număr apreciabil de actori şi de muzicieni şi-au amânat, şi ei, visele cu mări însorite, oferind momente de bucurie şi de respiro, în oraşele cu miros de asfalt încins.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 25-31 IULIE
Luna nouă se întâmplă în noaptea de sâmbătă spre duminică în Leu, unindu-şi energia de noi începuturi cu cea a marelui benefic Jupiter. Avem curaj, avem încredere în noi şi nu trebuie decât să ne stabilim corect priorităţile ca să reuşim. Din punct de vedere emoţional, suntem în echilibru, graţie aspectelor armonioase în semnele de apă.
Citeste tot articolul