Vă scriu din dorinţa de a-i ajuta pe cititorii revistei care se plâng că suferă de coşmaruri. Acum câţiva ani, sora mea avea aceleaşi probleme, pe care, însă, le-a rezolvat. Sper ca tratamentele ei să le fie de folos şi altora.
* Primul "remediu" la care a recurs sora mea a fost Dumnezeu. A mers la un preot cu har şi s-a spovedit. Se simţea cu sufletul greu, încărcat, şi după ce s-a mărturisit, s-a simţit mai uşoară, mai liniştită. În cazul ei este vorba de părintele Irimescu, de la biserica din localitatea Rădăşeni, judeţul Suceava (la 8 km de Fălticeni). Trebuie găsit un preot cu har, să fie bun duhovnic.
* Se ruga în fiecare zi cu rugăciunile ei simple, fără fel de fel de înflorituri, dar care exprimau direct suferinţa ei, căci Dumnezeu ştie ce ne doare, nu trebuie să folosim fel de fel de cuvinte sofisticate, trebuie doar să credem din toate puterile că ne va ajuta.
* Făcea cel puţin 1/2 oră de gimnastică dimineaţa când se trezea şi 1/2 oră seara, înainte de culcare.
* A ţinut regim vegetarian, de fapt ovo-lacto-vegetarian, cu cât mai multe crudităţi: legume şi fructe. Ultima masă era la ora 18 şi consta dintr-un pahar cu lapte îndulcit cu o linguriţă de miere (lapte crud de ţară), o salată din legume crude, unul sau două mere şi, mai târziu, chiar înainte de culcare, bea un ceai de odolean, amestecat cu alte plante.
* Se foloseşte rădăcină de odolean (valeriană). Planta este cunoscută ca unul din cele mai bune medicamente cu acţiune calmantă asupra sistemului nervos, are proprietatea de a micşora stările de excitaţie (reglează pulsul şi aduce un somn liniştitor). Efectele sedative se manifestă asupra encefalului, cât şi asupra celorlalte segmente din sistemul nervos. Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de valeriană, de 3 ori pe zi, apoi se bea apă.
Ca somnifer, infuzia se prepară astfel: o linguriţă la 200 ml de apă clocotită. Se bea toată cantitatea, înainte de culcare.
Odoleanul are un gust neplăcut, de aceea puteţi cumpăra de la Plafar tinctură sau puteţi să o preparaţi dvs. singuri. Reţetă: 20 g rădăcină măcinată se pune la macerat în 100 ml alcool de 70°, se lasă 8 zile, apoi se strecoară şi se pune într-o sticlă închisă la culoare. Se iau 15-20 picături, de 2-3 ori pe zi. Pentru a mări acţiunea sedativă şi calmantă a odoleanului, îl puteţi asocia cu muşeţel, levănţică, hamei, măghiran. Se găsesc la Plafar.
* Seara înainte de culcare se fac fumigaţii cu tămâie. Două-trei boabe de tămâie se aprind într-un mic recipient de metal. Fumul ei dă o senzaţie de linişte, de siguranţă, e ca un somnifer, iar dacă sunteţi un om credincios, veţi avea senzaţia că vă aflaţi într-o biserică. Dumnezeu este lângă dumneavoastră şi vă ocroteşte.
Spondiloză cervicală
Luaţi o frunză de brusture (captalan lat), proaspăt culeasă. Seara, la culcare, o puneţi să stea 10-15 minute în alcool medicinal, până când se impregnează bine. Se pune pe ceafă o pânză subţire de bumbac, peste care se aplică frunza bine stoarsă, iar peste ea se pune o altă pânză, care se fixează pe ceafă, eventual cu un batic legat la spate, astfel ca frunza să nu alunece şi să rămână pe loc până dimineaţa. Tratamentul să nu depăşească 4-5 zile consecutiv. După prima sau a doua noapte, puteţi mişca capul.
MARIA TRIFINA - Suceava