E condamnată dreapta la neputinţă?
Toţi reprezentanţii politici ai dreptei ştiu că avansul stângii spre anexarea totală a instituţiilor statului român poate fi stopat doar prin unitate. În sfertul de veac de după 1989, dreapta nu a reuşit niciodată să se unifice, victoriile ei datorându-se alianţelor conjuncturale şi/sau personalităţilor pe care le-a aruncat în joc. Situaţia nu se prezintă diferit nici în 2014.
Citeste tot articolul
MAE către UDMR: "Coaliţiile vin şi pleacă, statul rămâne"
UDMR a ameninţat că iese de la guvernare, după refuzul MAE de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare, la Oradea şi Târgu-Mureş. Cine a cerut deschiderea consulatelor? Ungaria, desigur. Şi ce amestec are UDMR, o organizaţie neguvernamentală (dar atât de... guvernamentată!), cu deschiderea unor consulate străine? Să ne lumineze d-l Kelemen Hunor, că noi nu înţelegem.
Citeste tot articolul
Dr. ing. CRISTIAN D. STOICULESCU - "Devastarea pădurilor, cu complicitatea calificată a autorităţilor de stat, impune necesitatea reintroducerii pedepsei cu moartea"
"Vrem paradisul promis, când am ieşit din comunism", sună un vers al unei cunoscute formaţii muzicale, apărute imediat după 1989. După cum ne amintim, "democraţii originali" ai epocii postdecembriste promiteau o Românie a valorilor europene, o Românie prosperă, în care interesul public să fie protejat cu prioritate. În acest nou concept a fost introdusă şi pădurea, ca sanctuar al istoriei româneşti, dar mai ales al viitorului naţiunii. A fost introdusă doar în vorbe, căci pe hârtie s-a întâmplat altceva.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIHAI MALEAR - Orşova, F. AS nr. 1121 - "Mi s-a recomandat protezarea valvelor cardiace. Ce să fac?"
Luând în considerare problemele cu care vă confruntaţi (hipertensiune cu risc înalt, cardiopatie ischemică, insuficienţă mitrală şi aortică, hipertrofie ventriculară etc.), se pare că gradul de deteriorare al valvelor cardiace este sever şi, ca atare, cea mai bună opţiune terapeutică este procedura chirurgicală de înlocuire (protezare) sau, dacă mai este posibil în cazul dvs., reparare a acestora.
Citeste tot articolul
"Domnule Bogdan Victor, vă iubesc!"
Dragă "Formula AS", îţi scrie una din cele mai fidele cititoare ale tale. Spun asta pentru că te-am colecţionat de la începuturile tale, când săptămânalul "AS" abia urma să devină mult cunoscuta "Formula AS". Mi-ai părut atât de interesantă încă de la început, încât nu am putut să mă despart de tine. Mi-am propus să îţi scriu de mult timp.
Citeste tot articolul
Sănătate din grădina cu flori
În miezul verii, grădinile se umplu de culorile şi miresmele trandafirilor, ce se deschid sub puterea razelor soarelui. Prilej de încântare pentru ochi şi pentru suflet, dar şi pentru trup, pentru că în petalele lor se ascund comori de sănătate. În cele ce urmează, vă propunem să cunoaştem împreună câteva leacuri de excepţie, din grădina cu trandafiri.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Plante aromatice - MENTA
Plantă foarte răspândită în natură, în peste 25 de soiuri sălbatice, cea mai cunoscută şi folosită e menta de grădină, cultivată pe lângă casă, adesea şi pe balcoane, pentru mireasma ei plină de prospeţime, care dă o savoare aparte bucatelor, dar mai ales infuziei preparate din ea. Originară din Orient, Menta este descrisă de herboriştii chinezi care îi laudă virtuţile terapeutice.
Citeste tot articolul
Sucuri cu legume şi fructe - Acum e timpul lor!
Incredibil, dar adevărat: o siluetă frumoasă, dar şi sănătate! Cât ai bate din palme! Cum? Simplu: puneţi în mixer fructe şi legume proaspete, apăsaţi pe buton şi... beţi! Cocktail-urile "dietetice" pe care vi le prezentăm în cele ce urmează conţin o grămadă de substanţe vitale şi numai 200 de calorii per pahar. Dintr-o singură lovitură slăbiţi, dar vă încărcaţi de energie.
Citeste tot articolul
Răcelile verii
"Gripa estivală" nu este o gripă "veritabilă", ci o infecţie virală cu o evoluţie mai blândă. Dacă la o gripă ne simţim de la o clipă la alta grav bolnavi, infecţia virală debutează de obicei cu o uşoară jenă în gât sau cu un guturai. Încet-încet, pot apărea însă şi febra, frisoanele, durerile de membre, cap şi urechi, până când ne vom simţi complet epuizaţi şi va trebui să ne întindem pe pat, în vreme ce afară toată lumea se bucură de farmecul verii şi mănâncă îngheţată.
Citeste tot articolul
Sulemeneli ţărăneşti (I)
Cine crede că fardurile şi îngrijirile cosmetice aparţin doar femeilor de la oraş se înşeală. Şi în sate există oglinzi! De-a lungul timpului, vestite pentru frumuseţea lor, ţărăncile noastre s-au străduit să-şi păstreze şi să-şi sporească "boiul", frumuseţea dăruită de natură.
Citeste tot articolul
Dieta de 7 zile
Este uşor de ţinut, pentru că puteţi să mâncaţi câte 4 porţii din alimentele permise fiecărei zile. Aveţi voie cafea, ceai fără zahăr şi minimum 2 litri de apă pe zi. După cele 7 zile de regim, veţi cântări cu 2 kg mai puţin. Pentru a păstra rezultatele, în următoarele zile aveţi voie să mâncaţi orice, dar în cantităţi mici. Regimul se poate relua după 2 săptămâni.
Citeste tot articolul
"Vă rog, cumpăraţi dulceaţă!"
Acest mesaj I-l scriu Lui Dumnezeu, îţi scriu ţie, revistă dragă, oamenilor din spatele articolelor tale şi, nu în ultimul rând, cititorilor. De 12 ani sunt şi eu o cititoare fidelă a revistei şi Îi mulţumesc Lui Dumnezeu că ai intrat în viaţa mea, încă din adolescenţă.
Citeste tot articolul
Apocalipsa pădurilor româneşti - MUNŢII APUSENI - BLESTEMUL AURULUI VERDE -
Pădurile româneşti sunt ucise cu sânge rece. Dauna statului de pe urma tăierilor ilegale de păduri este de 5 miliarde de euro. Echivalentul câtorva tranşe de împrumut cerute Fondului Monetar Internaţional. "Formula AS" a făcut o incursiune incognito în epicentrul dezastrului şi vă prezintă realitatea cutremurătoare a defrişărilor din Apuseni.
Citeste tot articolul
În Ţara Haţegului, dinozaurii pitici se întorc acasă
Ţara Haţegului e un loc foarte special. Un soi de magie pluteşte în aer, peste poveştile care nu se termină niciodată şi peste peisajele mereu surprinzătoare şi emoţionante. De ani buni, "Formula AS" scrie despre această parte de rai a României, şi parcă tot mai multe sunt de spus şi de admirat. Un izvor nevăzut revarsă peste aceste tărâmuri vechi poveşti, tradiţii şi înţelesuri. Din ele fac parte şi dinozaurii pitici.
Citeste tot articolul
Animalele dispărute de pe teritoriul României
Natura României de azi, deşi încă generoasă, este, ca mai peste tot în Europa, doar o rămăşiţă a fostei sale bogăţii. Dacă am da timpul înapoi cu patru-cinci sute de ani, am rămâne fără suflare: păduri nesfârşite şi râuri limpezi, turme imense de antilope, bouri, zimbri şi cai sălbatici, marmote, dropii, castori şi foci trăiau în spaţiul delimitat de Dunăre, Carpaţi şi Marea Neagră. Multe dintre ele au pierit cu totul şi au fost uitate.
Citeste tot articolul
FLORIN NICULESCU - "Fiecare venire în România este o bombă energetică"
Publicul exigent al Sălii Radio din Bucureşti, specialist în muzica de calitate, l-a ovaţionat în picioare, minute în şir, pe Florin Niculescu, la sfârşitul unuia dintre atât de rarele sale concerte în România. Fiecare apariţie a violonistului stabilit la Paris este o sărbătoare, atât pentru spectatori, cât şi pentru artist, care tânjeşte după scenele româneşti.
Citeste tot articolul
ANDREI CRĂCIUN - "Jurnaliştii sunt printre puţinii oameni care înţeleg care e treaba cu viaţa şi cu lumea în care trăim."
A făcut din călătoriile sale jurnalistice prilejuri de căutare de sine şi din fiecare articol publicat, o victorie în lupta cu scrisul. După aproape un deceniu de presă, fostul reporter special al ziarului "Adevărul" şi-a publicat cele mai bune texte într-un volum. Sceptice uneori, atinse de aripa melancoliei şi a dezolării, frazele lui au în ele ceva molipsitor.
Citeste tot articolul
Mână, birjar!
În braţele ei mă topeam. Aşa cum dragostea topeşte orice împotrivire. Aşa cum dragostea te face să te uiţi, să nu te mai ştii, să nu te mai poţi aminti, închipui decât aşa: topit, pierdut în braţele ei. Iar acolo să-ţi fie bine, cel mai bine, de parcă aşa, fără tine, ai afla cu adevărat cine eşti: un copil în braţele bunicii. Răsfăţul suprem, începutul lumii, o lume care nu s-a născut încă, o lume care mai poate să aştepte.
Citeste tot articolul
Internetul - punct terminus
Ne rugineşte creierul de atâta twitter şi chat? Calculatoarele şi tabletele îi transformă pe copiii noştri în zombi? De la ce punct încetează internetul să fie un instrument util şi devine un drog? O sumedenie de întrebări. Aproape fiecare dintre noi are un telefon mobil, face cumpărături online, scrie e-mail-uri. Revoluţia digitală ne schimbă viaţa, fără să ne dăm seama. Se mai poate trăi astăzi fără smartphone şi e-mail-uri?
Citeste tot articolul
NICOLAE MANIU - "Cel mai mare lux este să fii proprietarul timpului tău. Şi dacă poţi trăi şi din pasiunea ta, lux mai mare nu există"
La 70 de ani, clujeanul Nicolae Maniu este unul dintre cei mai faimoşi pictori români din lume. Şi printre cei mai bine vânduţi. În anii '80, a plecat din ţară, hotârât să răzbată cu arta sa în Occident. Şi este printre puţinii plasticieni români care a reuşit. Frumuseţea delicată a făpturilor de vis din lucrările sale te prinde imediat.
Citeste tot articolul
Pr. prof. JAN NICOLAE - "«Iisus cu viţa» este cea mai iubită icoană a lui Hristos, în Ardeal"
Părintele profesor Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, tocmai a dus la bun sfârşit o carte care ţinteşte mai ales inima credincioşilor ardeleni - "Iconografia Euharistiei: Hristos, viţa cea adevărată şi vinul adevărului". Un volum pentru care a întreprins cercetări pe parcursul a câtorva ani, în colaborare cu Muzeul Unirii din Alba Iulia (Elena Cucui şi Ana Dumitran).
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Despre Sfântul Nectarie nu-mi aduc aminte exact când am aflat. Mergeam în pelerinaje la mânăstiri, încă din anii 2001-2002. Atunci am primit în dar de la o bătrânică dragă sufletului meu, trei iconiţe cu Sfântul Nectarie. Pe atunci nu ştiam mare lucru despre acest sfânt. În primăvara anului 2000, am avut însă o problemă nefericită cu soţul meu, care m-a înşelat cu o altă femeie.
Citeste tot articolul
O bestie adorată: PISICA
Udă salteaua, zgârie mobila şi le doare în... coadă dacă protestăm. Pe de altă parte, ne topesc cu drăgălăşenia, iubirea şi loialitatea lor. Adevărul adevărat: pisicile ne ajută să devenim mai blânzi şi mai buni.
Citeste tot articolul
Povestiri cu fantome
De când zvonurile şi bârfele s-au mutat de pe banca din faţa casei, la televizor şi pe internet, poveştile cu fantome nu mai au căutare. Dar ele există şi fac, adesea, obiectul presei occidentale, mai ales al celei din Anglia, ţara care le-a adoptat şi în care poveştile cu fantome au devenit un... specific naţional.
Citeste tot articolul
Concertele verii
Luna lui Cuptor începe să scoată văpăi, ultimele examene au luat sfârşit, aşa că e momentul pentru aventură şi vacanţă. Unde să fugiţi de acasă? "În adânc de codru verde", desigur, dar mai ales acolo unde natura e însoţită şi de armonii muzicale. Şi aveţi de unde alege.
Citeste tot articolul
Săptămâna 18-24 iulie
Nici n-a trecut bine din Rac în Leu marele benefic Jupiter, că micul benefic Venus s-a grăbit să-i înlocuiască prezenţa, intrând în Rac vineri (ziua pe care o guvernează). Dacă putem, ar trebui să evităm marţi plecările la drum şi, de asemenea, iniţiativele noi. Soarele i se alătură lui Jupiter în Leu, miercuri, şi putem să le spunem "La mulţi ani!" celor născuţi sub influenţa acestei constelaţii.
Citeste tot articolul