Natura României de azi, deşi încă generoasă, este, ca mai peste tot în Europa, doar o rămăşiţă a fostei sale bogăţii. Dacă am da timpul înapoi cu patru-cinci sute de ani, am rămâne fără suflare: păduri nesfârşite şi râuri limpezi, turme imense de antilope, bouri, zimbri şi cai sălbatici, marmote, dropii, castori şi foci trăiau în spaţiul delimitat de Dunăre, Carpaţi şi Marea Neagră. Multe dintre ele au pierit cu totul şi au fost uitate. Că de vină pentru poveştile lor triste au fost schimbările drastice de mediu, defrişările şi asanările, lăcomia celor puternici, nepăsarea săracilor, în vremuri în care supravieţuirea era singura ordine, ori "lupta" ideologică a "omului nou" cu natura, nu mai contează. Pe unele le mai putem vedea împăiate prin muzee, ori le regăsim amintirea în versuri populare şi în numele unor localităţi. Urma altora a fost înghiţită de timp. Cine mai ştie azi că ceahlăul a fost la origine un vultur uriaş, care patrona cândva Carpaţii, exterminat de oameni cu hoituri otrăvite? Doar de noi depinde ca asemenea sacrilegii să nu se mai repete şi - cine ştie - ca pe unele dintre animalele dispărute să le readucem, miraculos, înapoi.
Plotunul, cerbul "lopătos"

Calul sălbatic (tarpanul)
Odată domesticit, calul a însoţit, din vremuri de dincolo de memorie, începând poate cu neoliticul timpuriu (7-10 000 ani î.H.), istoria recentă a omului şi a contribuit decisiv la apariţia civilizaţiei. Spaţiul dacic, cel dintre Tisa, Dunăre şi Marea Neagră, este şi leagănul strămoşului tuturor cailor domestici de pe teritoriul european. Tarpanii (sau tăpălanii, pentru că aveau glezna şi copita groasă), ultimii dintre caii liberi, au trăit în podişul transilvan, în Câmpia Română, Moldova şi Dobrogea, şi au fost ucişi, până pe la 1750, în vânători organizate de nobilii şi boierii locurilor. Unele teritorii locuite de tarpani erau împrejmuite şi capturarea lor interzisă oamenilor de rând. Rezervaţi ca trofee neamurilor regeşti, tarpanii erau ucişi cu suliţe şi paloşe, în vânători organizate, urmate de festinuri. Un cronicar de la curtea regelui român al Ungariei, Matei Corvin, aminteşte într-o scriere din 1495 de un astfel de "parc" de vânătoare, constituit în preajma cetăţii Făgăraşului, unde vieţuiau şi zimbrii şi bouri. În Moldova şi Bugeac, tarpanii erau omorâţi pentru că iepele lor ademeneau caii domestici, iar aceştia, odată "dedulciţi" la libertate, nu mai suportau căruţa sau călăreţul şi deveneau nărăvaşi.
Colunul, măgarul sălbatic

Bobacul (marmota de stepă)
Marmota de stepă a trăit în toate câmpiile din teritoriul românesc. Denumirea de "bobac" sau "baibac" provine din limba turco-tătară şi este regăsită azi în nenumărate toponime. Baibaracele sau baibafirele din vechime, haine scurte până-n brâu, purtate cu precădere de femei, se făceau din blană de bobac, preţuită pentru frumuseţea şi calităţile ei. Într-o vreme, nu exista cadou de nuntă mai bun de făcut unei mirese de boier decât o "baibaracă". Din acest motiv, bobacul a şi fost exterminat, încă din evul mediu târziu. În zonele înalte ale Muscelului şi Argeşului, a existat şi o varietate alpină de marmotă, numită "şuică", întâlnită şi în versurile baladei "Vodă Căpitan Matei" ("Ţapii de pe stânci vânau/ Şuicile le săgetau/Munţii văile vuiau"), dar şi în alcătuirea unor toponime (ex. comuna Şuica din Olt). Şi azi, în unele zone din sudul României, "bobac" i se spune unui bărbat mic de statură şi îndesat, asemeni unei marmote.
Castorul sau brebul

Marele zăgan, vulturul bărbos
Nu mai trăieşte de mult în Carpaţi, dar străjuieşte de la mare înălţime Pirineii, Alpii, Tibetul şi Himalaya. Mai poate fi găsit şi în insula Creta. Este cel mai mare şi cel mai maiestuos dintre vulturi, cu o întindere a aripilor de aproape trei metri şi ajungând până la 9 kg greutate. Penele negre care-i cresc la baza ciocului îi dau renumele de "bărbos". Are un colorit frumos şi este copleşitor să-l vezi planând în tăriile cerului. Zăganii mai trăiau încă nestingheriţi prin anii 1930, când au fost împuşcaţi într-o campanie programată, crezându-se, în mod eronat, că vor ucide toţi puii caprelor negre. Cei care au supravieţuit atunci au pierit în vremea comuniştilor, între 1950 şi 1960, într-un asalt stahanovist de exterminare a lupilor, consideraţi şi ei "duşmani ai poporului". Lupii erau momiţi cu hălci de carne otrăvită, zăganii au căzut şi ei victime ale acestei practici barbare, o mare pierdere pentru echilibrul naturii, căci, deopotrivă, lupul şi zăganul erau sanitarii pădurii şi garanţii stabilităţii ei. Din fericire, azi lupii trăiesc din nou în pădurile noastre, graţie unor migraţii spontane masive venite dinspre Ucraina, însă din maiestuosul zăgan nu a rămas nici măcar amintirea. Au fost vremuri când stăpânea cerul Carpaţilor şi îşi împrumuta numele unor masive întregi. "Zăgan", "Ceahlău" şi "Rarău" sunt, cu mare probabilitate, denumiri dacice ale vulturului bărbos.
Dropia
