TEST
Sunt dependent de internet?
Întrebările din testul de faţă vă pot ajuta să evaluaţi modul cum vă raportaţi dvs. la reţeaua digitală. Calculaţi suma punctelor corespunzătoare fiecărui răspuns. În cazul în care totalizaţi 24 de puncte sau mai mult, ar trebui să cereţi sfatul unui specialist.
Bifaţi una din variantele de răspuns oferite la fiecare din întrebările de mai jos. Răspunsurile se pot da pe o scală cu cinci niveluri: niciodată (0 puncte), rar (1 punct), uneori (2 puncte), des (3 puncte), foarte des (4 puncte).
1 Cât de frecvent vă vine greu să închideţi calculatorul când sunteţi online?
niciodată rar uneori des foarte des
2 Cât de frecvent rămâneţi conectaţi la internet, cu toate că de fapt aţi vrea să vă opriţi?
niciodată rar uneori des foarte des
3 Cât de frecvent vă spun alte persoane (ex. partenerul, copiii, părinţii, prietenii) că ar trebui să folosiţi mai puţin internetul?
niciodată rar uneori des foarte des
4 Cât de frecvent preferaţi să navigaţi pe internet, în loc să vă petreceţi timpul împreună cu cei apropiaţi (ex. partenerul, copiii, părinţii, prietenii)?
niciodată rar uneori des foarte des
5 Cât de frecvent dormiţi prea puţin din cauza internetului?
niciodată rar uneori des foarte des
6 Cât de frecvent vă gândiţi la internet chiar şi atunci când nu sunteţi online?
niciodată rar uneori des foarte des
7 Cât de frecvent vă bucuraţi dinainte la gândul că veţi intra pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des
8 Cât de frecvent aţi reflectat la faptul că ar trebui să petreceţi mai puţin timp pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des
9 Cât de frecvent aţi încercat fără succes să vă limitaţi timpul petrecut pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des
niciodată rar uneori des foarte des
11 Cât de frecvent vă neglijaţi îndatoririle curente (munca, şcoala, viaţa de familie), fiindcă preferaţi navigarea pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des
12 Cât de frecvent intraţi pe internet în momentele în care vă simţiţi deprimat?
niciodată rar uneori des foarte des
13 Cât de frecvent întrebuinţaţi internetul pentru a uita de griji sau a vă elibera de o stare de spirit negativă?
niciodată rar uneori des foarte des
14 Cât de frecvent vă simţiţi neliniştit, frustrat sau enervat din cauză că nu puteţi folosi internetul?
niciodată rar uneori des foarte des
Interviu cu DEBORAH SMITH, terapeut pentru dependenţele digitale, autoarea celor 5 sfaturi pe care le prezentăm
- Cum aţi ajuns să oferiţi consiliere psihologică persoanelor dependente de internet?
- Am citit un studiu pe tema "Timpul vieţii noastre". Autorii calculaseră că, atunci când vom avea vârsta de 70 de ani, vom fi petrecut 14 zile din existenţa noastră sărutându-ne cu cel pe care-l iubim, vom fi trăit douăsprezece ore de orgasm - dar vom fi stat şase ani (!) pe internet. Din aceştia, opt luni vor fi consumate numai cu ştergerea e-mail-urilor inutile. Atunci mi-am pus întrebarea dacă acesta era, într-adevăr, şi stilul meu de viaţă.
- Cum a arătat bilanţul dvs.?
- Ani de zile am muncit non-stop, ca majoritatea americanilor. Faptul că reuşeam să mă ocup de o serie de sarcini profesionale simultan (multitasking) mă umplea de mândrie, mi se părea a fi una din marile mele virtuţi profesionale. În concluzie, bilanţul a fost dezastruos. M-am decis să acord mai mult timp... sărutărilor.
- Sigur, ar trebui să folosim mai puţin telefonul mobil şi internetul. Dar cum?
- Noi, oamenii, trebuie să ne dăm seama că lumea progresează datorită inteligenţei umane, iar nu mijloacelor de comunicare. Marile companii încep să recunoască faptul că trebuie să permită angajaţilor să se deconecteze din când în când.
- E mai uşor de spus decât de făcut.
- Recent, am fost invitată să ţin o conferinţă la o firmă din domeniul informaticii. După ce am terminat de vorbit, a venit la mine un bărbat şi mi-a spus că se decisese ca, de atunci înainte, să rămână offline două ore pe zi. Apoi mi-a relatat împrejurarea care îl determinase să ia această hotărâre. Într-o seară, stătea în pat cu soţia şi se juca pe iPad-ul lui. La un moment dat, a primit un SMS de la ea: "Iubitule, probabil ai uitat că mă aflu lângă tine".
Cinci sfaturi utile pentru a reduce dependenţa de internet
Sfaturi pentru un mod de lucru raţional cu e-mail-urile şi internetul la serviciu:
1. Intraţi dimineaţa pe internet abia după ce ştiţi care este cea mai importantă problemă pe care trebuie s-o rezolvaţi. Astfel, agenda zilei va fi stabilită de dvs., iar nu de e-mail-urile primite.
2. Scrieţi şi expediaţi numai lucruri de genul celor pe care şi dvs. personal aţi dori să le primiţi. V-ar plăcea să fiţi obligat să citiţi e-mail-uri după ora 8 seara?
3. Trimiteţi cu 30% mai puţine e-mail-uri şi veţi constata că şi la dvs. sosesc mai puţine. E o metodă cât se poate de simplă. Faceţi o încercare!
4. Lucraţi de două ori pe zi câte o oră offline. Aceasta înseamnă să închideţi telefonul mobil şi suspendaţi conexiunea la internet. Nu vă va veni să credeţi ce productiv aţi devenit.
5. Ocupaţi-vă de toate e-mail-urile odată, iar nu pe măsură ce sosesc. Astfel veţi putea să vă concentraţi asupra muncii dvs. fără a fi mereu întrerupt.