Destinul Meşterului Manole
"De o sută de ani, România încearcă să îşi găsească locul în Europa, să se alinieze la valorile care au făcut din "bătrânul continent" motorul lumii. După naşterea, în 1918, a României Mari, ţara s-a lovit însă de o serie de împrejurări vitrege care i-au frânt elanul, au dat-o - uneori - înapoi, dar nu au reuşit niciodată să-i anuleze speranţa integrării în lumea europeană."
Citeste tot articolul
Porumbeii
"Dragă "Formula AS", te citesc de mult, parcă dintotdeauna, şi totuşi, nu ţi-am scris niciodată... Mă gândesc că ar fi bine să-ţi destăinuiesc câte ceva pentru una dintre rubricile mele preferate: "Din lumea necuvântătoarelor". Îţi scriu cu drag şi sper să primeşti cu drag rândurile mele."
Citeste tot articolul
Săptămâna 16-23 noiembrie
Marte pătrunde vijelios în Peşti, dar aici avântul său se cam opreşte, căci cum să biruie focul marţian noianul de apă al Peştilor? E bine pentru că, în acest caz, competitivitatea, dorinţa pronunţată de afirmare se pot transforma în toleranţă sau chiar compasiune. În weekend-ul acesta deplasările se cam blochează şi nici cu comunicarea nu stăm grozav.
Citeste tot articolul
Praful şi pulberea
"De puţine lucruri avea mai mare nevoie România, la mult-trâmbiţatul ei Centenar, decât de nişte autostrăzi care să-i conecteze provinciile istorice între ele, şi pe toate cu Europa de Vest. Şi de câteva spitale noi, moderne, în care să nu mai moară oamenii cu zile, răpuşi de infecţiile intraspitaliceşti."
Citeste tot articolul
România ar trebui să câştige procesul din SUA!
"Zilele trecute, campania "Salvaţi Roşia Montană" a realizat intervenţia societăţii civile în procesul de arbitraj deschis de compania Gabriel Resources împotriva statului român. Este pentru prima oară când o comunitate locală intervine într-un proces de arbitraj internaţional, dintre statul român şi o corporaţie. Prin această intervenţie, compania minieră solicită daune de 4,4 miliarde de dolari de la statul român!"
Citeste tot articolul
IOAN POPA - Primarul oraşului Reşiţa: "Suntem pe drumul cel bun"
"Oraşul ăsta era stricat rău şi mi-am propus să-l repar. De asta am intrat în politică şi în administraţie. Poate că e un clişeu, poate sună ipocrit, dar ăsta-i adevărul. Nu am avut altă motivaţie. Mulţi ani n-am realizat cât de adânc căzuse Reşiţa. Când faci antreprenoriat la cel mai înalt nivel, n-ai vreme de plimbări prin oraş, pentru a constata ce merge şi ce nu merge, eşti plecat de dimineaţa până seara."
Citeste tot articolul
"Caut tratament pentru neuropatie senzitivă"
"Caut un tratament eficace pentru neuropatie senzitivă periferică (nu am diabet, dar mă ustură şi vârful limbii) şi demenţă (vasculară şi tip Parkinson). Aceste boli cumplite sunt greu de suportat. Dacă se ştie, aş vrea să aflu şi despre cauză, pentru a o trata."
Citeste tot articolul
"Am osteoporoză şi reumatism degenerativ"
"Am scăpat de durerile cauzate de osteoporoză şi reumatism degenerativ prin masaje, practicate de circa trei ori pe săptămână, cu un burete natural (lufar), care se găseşte de vânzare la prăvălii şi pieţe. Frecarea cu buretele uscat activează circulaţia sângelui în tot corpul. Masajul se face de la vârful degetelor picioarelor în sus şi de la degetele mâinilor tot în sus."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VALERIAN - Cluj, F. AS nr. 1299 - "Am paralizie de nerv facial a frigore"
"Stimate domn, pareza facială este un fenomen care afectează nervul cranian nr. VII. Există 12 nervi cranieni (numerotaţi I-XII, fiecare având şi o denumire). Aceşti nervi deservesc o serie de funcţii, cum ar fi nervul olfactiv (nerv cranian nr. I), nervul optic (nerv cranian nr. II) sau nervul trigemen (nerv cranian nr. V). Nervul facial (nerv cranian nr. VII) este responsabil pentru multe funcţii motorii ale feţei ..."
Citeste tot articolul
"După cura cu remediile d-nei dr. HIMOVITH, nu mai am nimic"
"Dragă redacţie, Doresc să vă mulţumesc din suflet pentru ajutorul pe care mi l-aţi dat, în a scăpa de polipi pe colon şi adenom de prostată, la o vârstă când abia începeam să îmi văd copiii crescând. Acum, după 7 ani de zile de la cura cu remediile naturale ale doamnei doctor Himovith, nu mai am niciun fel de probleme."
Citeste tot articolul
Călirea de toamnă: Periajul total
"În general, se ştie că frecarea pielii cu peria are o acţiune benefică asupra ei, netezind-o şi sporindu-i fermitatea. Ceea ce se ştie mai puţin este că acţionează şi în profunzime, activând circulaţia sanguină şi limfatică. Periajul pielii ajută la reactivarea circulaţiei, de multe ori leneşe, a limfei, extrem de importantă pentru sănătate. Acest circuit, care funcţionează în paralel cu circulaţia sângelui, asigură evacuarea deşeurilor din organism."
Citeste tot articolul
Reţete chinezeşti contra răcelii (2)
"În viziunea medicinei chineze, aceste două forme de tuse nu provin neapărat de la plămâni, ci sunt declanşate de fierbinţeală. Atacul fierbinţelii poate porni din interior, dar şi din exterior. Tusea este adesea chinuitoare. Cei afectaţi de ea nu pot dormi şi tuşesc "de-şi dau plămânii afară", mai ales în timpul nopţii. Deseori, ei suferă de o tristeţe ascunsă, care poate fi atât de veche, încât ei înşişi aproape că n-o mai conştientizează."
Citeste tot articolul
Tratamente cu mere
"Utilizaţi doar suc de mere proaspăt stors (sucul cumpărat de la magazin nu conduce la rezultatele dorite). Folosiţi în special mere dulci - adăugaţi doar câteva mere dintr-un soi mai acru, pentru a obţine un gust mai plăcut. Beţi în sorbituri mici şi ţineţi un timp în gură fiecare cantitate sorbită, pentru a lăsa sucul să se amestece cu saliva."
Citeste tot articolul
"Minunea SILVIA"
"Puţini dintre noi credem în lucruri pe care nu le înţelegem. Educaţi să gândim raţional, căutăm mereu logica unor situaţii care ne ridică semne de întrebare. Am păţit acest lucru cunoscând o femeie din Roman, pentru care miile de români ce i-au trecut pragul casei au numai cuvinte de laudă. I se spune "Minunea Silvia", pentru că poate doar cu ajutorul unui har primit de la naştere să stârpească boala din om."
Citeste tot articolul
Despre riduri... adevăruri şi prejudecăţi
Că le acordăm importanţă sau că ne facem că nu le vedem, ridurile ne irită şi ne indispun. Măcar dacă ar exista vreo minune prin care să apară cât mai târziu... Ei bine, miracolul acesta depinde numai şi numai de noi.
Citeste tot articolul
Măşti hidratante
"Simple şi uşor de făcut, atenuează defectele pielii, suprimă excesul de sebum, strâng porii, hrănesc pielea. În cazul tenului uscat, ele trebuie aplicate cu prudenţă, din două în două săptămâni."
Citeste tot articolul
Topiţi grăsimea cu şofrănel
"Un ingredient miraculos, provenit din ţările arabe, face senzaţie în ultimii ani în rândul doritorilor de siluetă. Dar şi al producătorilor de remedii şi medicamente naturiste, care văzând efectul lui de excepţie, se întrec să îl pună în valoare."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Caut urgent căsuţe primitoare pentru trei pisicuţe - Goldie, Honey şi Cherry, deosebit de frumoase, cuminţi şi nerăbdătoare să fie alintate, iubite şi răsfăţate. Goldie are 4 luni, este vaccinată, deparazitată, foarte lipicioasă, jucăuşă, inteligentă - într-un cuvânt o splendoare de pisicuţă care vă va umple casa de drăgălăşenie."
Citeste tot articolul
CITITORII MULŢUMESC PENTRU AJUTOR
"Mă numesc Niculescu Alexandru Florin şi doresc pe această cale să mulţumesc din tot sufletul meu Doamnei Directoare Sânziana Pop, Doamnei Ruxandra Constantinescu, tuturor membrilor minunatei reviste "Formula AS" şi tuturor oamenilor care din puţinul lor s-au gândit să ne dea o mână de ajutor, o şansă ca să mai putem spera la viaţă."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Stimată redacţie, Stimată doamnă Sânziana Pop, Mă numesc Ceoacă Valeriu Nelu şi locuiesc în comuna Pietroşani, jud. Teleorman. Am o rugăminte la dvs. de a mă ajuta în vederea cumpărării unui aparat auditiv nou, deoarece cel vechi, dat de cineva, nu mai este funcţional. Eu nu aud din copilărie."
Citeste tot articolul
Jurnal din Georgia
"Mă fascina de ani de zile: sălbatică, misterioasă, atât de asemănătoare cu România şi totuşi atât de diferită, Georgia avea toate ingredientele unei destinaţii de vis - istorie zbuciumată, munţi înalţi, oameni ospitalieri şi mâncare cu gust."
Citeste tot articolul
KARL STROBEL - Profesor la Universitatea Klagenfurt din Austria: "La Sarmizegetusa e nevoie de un proiect internaţional"
"Sigur că Sarmizegetusa a fost capitala regatului dacic. Însă Complexul de la Grădiştea, din Munţii Orăştiei, s-a dezvoltat numai după sec 1 înainte de Hristos, aşadar, este o dezvoltare după existenţa centrelor puternice din sud, şi acest fapt poate să fie conectat cu romanii, în special în timpul dintre anul 10 î.H şi anul 6 d.H, când sunt campaniile importante ale romanilor la nord de Dunăre."
Citeste tot articolul
POP CORNEL, geograf
"Să lucrezi la secretariatul unei facultăţi nu este treabă uşoară. Dar când eşti mai apropiat, ca vârstă, de cei cărora trebuie să le rezolvi problemele, situaţia se schimbă. Aşa că zilele din mijlocul verii, când pentru majoritatea salariaţilor sunt zile de vacanţă, în vreme ce pentru mine au un program prelungit, nu mi se par împovărătoare. Dimpotrivă, îmi pare bine că pot să ajut, să fiu de folos."
Citeste tot articolul
Suferinţă şi fericire
"Era una dintre acele zile superbe de vară, la mijlocul lui Cuptor. Soarele ardea sus pe cer şi nimic nu anunţa "furtuna" ce avea să se abată asupra sufletului meu tânăr. Aveam doar 23 de ani. Mă aflam la Cluj, pentru ceea ce credeam eu a fi un banal control medical. Mă simţeam destul de bine fizic şi psihic. Şi totuşi..."
Citeste tot articolul
ILEANA POPOVICI - "Consider că sunt o răsfăţată a lui Dumnezeu"
"Ei, adevărul e că nu întotdeauna sunt senină şi optimistă. Pentru că nu întotdeauna reuşesc să fac lucrurile aşa cum aş vrea, pentru că deseori mă izbesc de oameni răi..."
Citeste tot articolul
GHEORGHE V. GHEORGHE: "Am publicul meu aici. Sunt iubit. Ce poţi să îţi doreşti mai mult?"
"Am făcut liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" la Ploieşti şi, în paralel, mergeam la Şcoala Populară de Artă, unde i-am avut colegi pe cei care aveau să devină artişti foarte renumiţi: Toma Caragiu, Damian Crâşmaru, Valeriu Moisescu. Cu Toma Caragiu eram chiar vecin, locuiam pe aceeaşi stradă. Mergeam împreună la căminul cutural "Alexandru Ioan Cuza", unde luam lecţii de teatru, învăţam să spunem poezii şi făceam mici scenete pe care le prezentam apoi la serbări."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"În panteonul virtual al României îşi are locul şi George Matei Cantacuzino (1899-1960), o personalitate nobilă şi la propriu şi la figurat, care ne-a lăsat realizări exemplare ale talentului şi strădaniilor sale de arhitect, profesor, pictor şi scriitor. Acest creator valoros pentru societate a fost - lucru rar printre sectarismele locale bazate pe profit personal - şi ceea ce se cheamă "un caracter"."
Citeste tot articolul
Şcoala lui Dumnezeu - La şcolile din Viena se predau ore de religie ortodoxă
"Noi fără biserică nu putem trăi. Mai ales aici, în străinătate. Este adevărat ce se spune că românii, când pleacă, îşi iau biserica după ei. Noi suntem oameni credincioşi. Eram şi atunci când am venit aici şi ne-am bucurat foarte tare când am aflat că avem o biserică ortodoxă românească în Viena. Aveam mare nevoie de ea".
Citeste tot articolul
Veşti bune despre România - Excepţiile care ne dau speranţă
"Nu e săptămână să nu "taxăm", în pagina a doua a revistei noastre, lucruri care merg prost în România. Nu o dată am scris despre necazurile oamenilor din agricultură, a căror muncă nu e plătită cum s-ar cuveni. Nu o dată am scris despre proasta absorbţie a fondurilor europene. Nu o dată am scris, în ultimul an, despre populismul de epocă Ceauşescu: al spectacolelor care celebrează centenarul Marii Uniri. Nu o dată ne-am plâns despre calitatea serviciilor din România. "
Citeste tot articolul
SĂGETĂTORUL - Ce fel de relaţii avem cu lumea?
Săgetătorul este ultimul dintre cele trei semne de foc, fiind precedat de Berbec şi de Leu. În această calitate, îl putem considera un fel de maestru al focului...
Citeste tot articolul
IRINA RIMES - "Dacă intri în rutină şi pierzi emoţia, parcă trece viaţa pe lângă tine fără rost"
"De când s-a aşternut Podul de flori peste Prut, au trecut pe el către ţara-mamă mulţi tineri basarabeni, artişti talentaţi, frumoşi şi dăruiţi. Şi nu aduc cu ei numai jumătatea pierdută de inimă românească, ci şi multă bucurie şi dragoste, căci pun suflet în ceea ce fac şi nu se tem să-şi arate trăirile. Printre ei se numără şi Irina Rimes, o tânără de 27 de ani, care într-o perioadă foarte scurtă de timp a cucerit inimile românilor..."
Citeste tot articolul