- Anumite femei sunt mai ridate decât altele...
- ADEVĂRAT. Elastina şi colagenul, cele două substanţe de care depinde fermitatea epidermei, nu se află distribuite egal la toate femeile. Dar faptul acesta nu contează prea mult. Dacă vă protejaţi de soare, dacă evitaţi fumatul şi alcoolul, dacă duceţi o viaţă regulată, la vârsta adultă veţi fi mai puţin ridată decât o femeie care s-a expus necondiţionat la soare.
- Trebuie să acorzi atenţie tenului înainte de 30 de ani...
- ADEVĂRAT. Ar putea părea bizar, pentru că atunci când ai obrazul întins, nu-ţi vine să crezi că într-o zi va îmbătrâni. Şi totuşi... Iată un sfat bun: pielea trebuie hidratată încă din adolescenţă, în fiecare zi.
- Soarele accelerează îmbătrânirea epidermei...
- ADEVĂRAT. Iar prăpădul se produce spre 40 de ani. O vârstă la care o altă femeie care a evitat sistematic expunerile prelungite la soare arată cu 10-15 ani mai tânără.
- Cremele antirid... o păcăleală...
- FALS. Datorită vitaminelor pe care le conţin - A, C, şi mai ales E, ele frânează apariţia ridurilor, opunându-se efectului nociv al radicalilor liberi. Introducerea, recent, a retinolului în cremele antirid a produs, de asemenea, o revoluţie în cosmetică, pentru că stimulează puternic activitatea celulelor din piele.
- O faţă fără riduri pare mai tânără...
- FALS. Sigur că o fată de 16 ani va avea un ten mai proaspăt decât o femeie de 50 de ani, dar absenţa ridurilor nu denotă întotdeauna tinereţe. Femeile care abuzează de liftinguri par tinere? Obrazul imobil le face să semene mai degrabă cu nişte măşti. Prospeţimea şi expresia de tinereţe a obrazului ţin de volumele sale, de calitatea pielii (catifelată, suplă) şi mai ales de expresie. S-a spus nu o dată: tinereţea şi frumuseţea vin din suflet şi se exprimă prin ochi şi prin zâmbet. Asta nu se poate obţine la medicul estetician.