"Am intrat în politică pentru a repara oraşul"
- De ce un om de afaceri renunţă la un domeniu în care are satisfacţii majore, pentru a intra în administraţia publică, un loc care concentrează nemulţumirile tuturor şi care nu se lasă uşor reformat?
- Oraşul ăsta era stricat rău şi mi-am propus să-l repar. De asta am intrat în politică şi în administraţie. Poate că e un clişeu, poate sună ipocrit, dar ăsta-i adevărul. Nu am avut altă motivaţie. Mulţi ani n-am realizat cât de adânc căzuse Reşiţa. Când faci antreprenoriat la cel mai înalt nivel, n-ai vreme de plimbări prin oraş, pentru a constata ce merge şi ce nu merge, eşti plecat de dimineaţa până seara. Iar când ai un moment de respiro, îţi găseşti un refugiu în care să-ţi reîncarci bateriile. Eu mi l-am găsit în Semenic, iarna la schi, iar vara pe lacul Văliug, în care îmi place să înot ore în şir. Abia după ce mi s-au născut copiii, deci relativ de curând, căci băiatul are 9 ani, iar fetiţa 6, am început să înţeleg ce se întâmplă cu oraşul. Am ieşit cu pruncii la plimbare şi am constatat că nu avem trotuare şi căi de acces pentru cărucioare, că traficul este aiurea, că e zgomot şi praf, că blocurile-s urâte, că nu sunt locuri de joacă şi aşa mai departe. Apoi am cercetat mai amănunţit şi am constatat întreg dezastrul. A mai durat câţiva ani până să decid să intru în politică, pentru că familia s-a opus, din dorinţa de a mă proteja. Până la urmă, am primit acordul familiei să candidez la primărie.
- Ce legătură există între o afacere cu paste şi dorinţa de a reface un oraş?
- Probabil că a lucrat în mine chiar nevoia de a răspunde acestei provocări: ce, nu sunt în stare să repar un oraş? Pentru că noi, antreprenorii, avem acest orgoliu, de a primi provocările, cu atât mai mult, cu cât sunt mai mari. Folosesc acest moment pentru a face o chemare către antreprenorii de mare calibru: să se implice în problemele ţării, căci este o datorie morală. Avem obligaţia să întoarcem comunităţii ce ne-a dat. Cei care facem afaceri în România ne folosim de oportunităţile oferite de şi pe banii comunităţilor. Nu e onest ca, odată ajunşi sus, să ne luăm o casă la Viena sau la Londra şi, la revedere, să nu ne mai intereseze ce lăsăm în urmă. Şi ar mai fi un motiv pentru care am intrat în politică. Am fost sus! La nivelul a milioane de euro, am văzut tot, nu e nimic acolo. Sincer! Unii încă sunt în faza în care se caţără să vadă ce e acolo, sus. Nu e nimic!
- Dar ce ar fi de căutat?
- Unii cred că e ceva special la nivelul ăla. Şi nu e. Tot un pat, tot un blid de mâncare, tot o casă, tot o maşină foloseşti. Nu ţi se împlineşte altceva. Nu ai mai multă siguranţă, nu primeşti satisfacţii sufleteşti reale... Menirea omului este să crească în primul rând spiritual şi asta nu se întâmplă dacă efortul tău este ţintit pe zona materială. O bucurie reală este să simţi că ai pus şi tu, cât de puţin, umărul ca lumea să meargă mai departe...
"Fondurile UE sunt singura şansă a unui oraş cu venituri mici"
- Au ajuns veşti bune până departe, despre ce-aţi făcut până acum ca primar. Cum aţi început?
- Ştim că aţi încercat să aduceţi investitori străini în Reşiţa. Cu ce-i puteţi tenta?
- În prima săptămână când am venit la primărie, m-am trezit cu o delegaţie de la ICCO Braşov, care trebuia să facă o hală de producţie în parcul industrial, pentru Autoliv. Autoliv este unul dintre cei mai mari producători de airbaguri, centuri de siguranţă şi volane din lume, care are vreo 4000 de angajaţi la Braşov, 2000 la Lugoj, alţi 4000 la Sfântu Gheorghe şi în cele două centre de inginerie şi dezvoltare din Braşov şi Timişoara, iar în Reşiţa vor o fabrică de 1000 de locuri de muncă. Mi s-au plâns că, de câteva luni, sunt pasaţi de colo-colo. Le-am dat autorizaţia de construcţie în 16 ore. În trei luni au făcut hala şi s-au apucat de treabă. Deci, pe investitori îi putem tenta cu bunăvoinţa noastră mai întâi de toate. Cu eficienţă în aplicarea proiectelor. Asta a fost prima investiţie în Reşiţa pe care am sprijinit-o. De atunci sunt nelipsit de la orice seminar, conferinţă, congres, forum pentru antreprenori care se desfăşoară în România, oriunde ar fi, la Cluj, la Braşov, la Timişoara, la Bucureşti... Le prezint oraşul potenţialilor investitori.
- Ce atuuri are oraşul pentru a atrage investitori?
- Cele două mari platforme industriale, Combinatul Siderurgic şi Uzina Constructoare de Maşini au avut câteva sute de hectare de pământ, din care mare parte stă nefolosit. Avem deci mult teren industrial abandonat, care oriunde în lume înseamnă aur. În plus, avem know-how, Reşiţa fiind părintele industriei româneşti - căci aici s-au format nucleele de specialişti care au dus la constituirea fabricilor mari de siderurgie şi construcţii de maşini din Galaţi, Hunedoara, Târgovişte... Avem şi o Universitate care pregăteşte ingineri mecanici şi siderurgişti... Pe lângă aceste avantaje, am creat, acum doi ani, şcoala duală, după modelul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt de la Braşov. În primul an am avut 130 de elevi şi în al doilea 260 de elevi. După terminarea şcolii, elevii sunt angajaţi de fabricile în care au făcut practică. La Reşiţa, caz unic în România, Primăria plăteşte cazarea şi trei mese pe zi pentru fiecare elev. Sunt multe familii de la ţară care şi-ar trimite copiii la şcoală, la oraş, dar nu le pot suporta cheltuielile. Noi le dăm masă şi casă, iar cursurile le sunt plătite de stat şi de agentul economic, aşa încât nu-i mai costă nimic şi vin încoace. Astfel, rezolvăm o problemă socială şi, de asemenea, creăm specialişti de care are în mod real nevoie piaţa.
"Două mandate de primar uzează şi demobilizează pe oricine"
- Aţi declarat undeva că vă propuneţi doar două mandate de primar, în care să rezolvaţi ce este mai greu, şi apoi vă veţi întoarce în sistemul privat. La jumătatea primului mandat, mai credeţi că sunt suficienţi opt ani?
- Am două motive pentru care îmi menţin această hotărâre. Prima, subiectivă, căci atât am promis familiei că voi sta în administraţia publică. A doua, obiectivă, căci am înţeles din mica mea experienţă de primar, că mai mult de două mandate uzează şi demobilizează pe oricine. Indiferent cât de inteligent şi bine intenţionat este un om, după ce petrece prea mult timp pe o poziţie, nu mai poate fi la fel de eficient, căci intervine saturaţia, plafonarea şi chiar orgoliul celui care le ştie pe toate... Şi asta se vede la majoritatea primarilor cu multe mandate. Mai bine este să stai primar un timp mai scurt, în care fiecare zi să fie o provocare, în care să vrei să dai tot ce ai mai bun, să ai energie şi optimism. Iar în al doilea mandat, e musai să-ţi pregăteşti un succesor capabil să-ţi continuie proiectele şi să facă altele conform aceleiaşi viziuni.
- Sunteţi un om tonic, energic şi ambiţios. Totuşi, nu vă încearcă uneori îndoielile sau fricile?
- Vă spun sincer că, în primele trei luni de mandat, am vrut să-mi dau demisia de o sută de ori. Am găsit aici o nenorocire atât de mare, încât m-am îndoit că mai pot face ceva. Dar am avut inteligenţa să las deoparte pasivul şi să mă concentrez pe viitor, pe ce pot face fără să mă mai uit în urmă. Sigur că toţi avem demonii noştri, iar în unele momente ne vizitează mai des. Şi eu îi am pe ai mei. Dar demonii ăştia trebuie stăpâniţi, alungaţi, că nu avem timp să ne plângem, ci doar să mergem înainte.
"Când mă fac mare, vreau să fiu Ilie Bolojan"
- Aveţi vreun model de primar care să vă inspire acţiunile?
- Absolut! Am şi spus-o, mai în glumă, mai în serios: când mă fac mare, vreau să fiu Ilie Bolojan. (Râde) Primarul Oradei a dovedit ce poate face un edil adevărat. Nu e singurul, mai sunt câţiva. Din nefericie pentru ţărişoara asta, majoritatea primarilor buni sunt în partea de Vest. Exemplele de bună practică le găseşti la Cluj, Timişoara, Alba Iulia, Sibiu, Braşov... În afară de Iaşi, nu mai văd vreun alt primar priceput în Vechiul Regat.
- Inevitabil, orice oraş este dependent de contextul naţional. Cum vedeţi evoluţia României?
- Depinde cum privim lucrurile. De foarte aproape, vom identifica foarte multe probleme. Dar dacă vedem ansamblul, putem fi optimişti. Privind indicatorii economici pe ultimii zece ani, e clar că România se află pe drumul cel bun, că suntem în creştere, chiar dacă viteza de înaintare nu este cea dorită. În mare, orizontul este promiţător.