Care sunt binefacerile acestui ritual?
În general, se ştie că frecarea pielii cu peria are o acţiune benefică asupra ei, netezind-o şi sporindu-i fermitatea. Ceea ce se ştie mai puţin este că acţionează şi în profunzime, activând circulaţia sanguină şi limfatică. Periajul pielii ajută la reactivarea circulaţiei, de multe ori leneşe, a limfei, extrem de importantă pentru sănătate. Acest circuit, care funcţionează în paralel cu circulaţia sângelui, asigură evacuarea deşeurilor din organism. Când drenajul limfatic nu se mai face corect, se pot acumula anumite depuneri. Cel mai bun exemplu sunt resturile de grăsime care se adună pe corpul nostru sub formă de celulită. Stimulând sistemul limfatic, accelerăm curăţarea reziduurilor interne. Iar când el funcţionează bine, pune în mişcare şi sistemul imunitar. O mulţime de avantaje obţinute cu o simplă perie.
Cum trebuie procedat?
Nu trebuie să vă luaţi după avertismentele care spun că trebuie neapărat să începeţi cu picioarele şi apoi să canalizaţi masajul către inimă. Pentru un efect cât mai bun asupra sistemului limfatic, se respectă parcursul limfei. Perierea are loc înainte de duş sau de baie, pe pielea goală şi complet uscată.
Care este momentul potrivit?
Dimineaţa, masajul cu perie are ca efect trezirea (înviorarea) organismului. Seara, acest masaj produce relaxare şi o stare de bine. El permite chiar o adormire mai rapidă şi un somn mai profund. Iarna, masajul ne încălzeşte corpul, mai ales atunci când avem tendinţa să ne fie frig la mâini şi la picioare.
În cazul când recurgem la o detoxifiere ţintită a corpului, inclusiv pe cale internă, periajul pielii permite eliminarea a şi mai multe reziduuri din corp.
Înaintea unei activităţi sportive, puteţi folosi acest ritual pentru a vă încălzi muşchii, iar după un antrenament, pentru a elimina crampele. În sfârşit, în timpul unei călătorii cu avionul, dacă vi se umflă picioarele şi nu aveţi ciorapi de compresie, picioarele pot fi masate chiar şi peste pantaloni.
Masajul trebuie făcut în fiecare zi?
Sunt suficiente doar zece minute pe zi pentru a resimţi binefacerile acestei rutine corporale. Ea poate fi practicată cotidian, asemenea unui tratament, sau de două ori pe săptămână. Dacă vreţi doar să vă menţineţi în formă, un masaj săptămânal este suficient. Atenţie! Este mult mai indicat să faceţi mai multe alunecări blânde pe piele cu peria, decât una singură şi dură. Nu trebuie să apăsaţi prea tare pe perie. Senzaţia trebuie să fie plăcută, iar nu un chin.
La primul periaj este posibil să doară puţin, pentru că epiderma nu este obişnuită. Dar după două-trei reprize, pielea se va obişnui.
Ce perie trebuie folosită?
Cea mai bună este una cu păr natural. Există şi perii confecţionate din fibre vegetale. O perie bună rezistă mult timp şi nu necesită nici un produs de întreţinere. Prin urmare, nu costă mult. Perii ei trebuie să ofere un compromis între duritate, pentru a se realiza frecarea, şi fineţe, pentru a nu vă irita pielea.
Stare de bine absolută
Periajul creează un stimulent foarte puternic pentru corp, mai ales când este frig. Practicându-l consecvent, este posibil să deveniţi chiar "dependenţi" de acest "ritual". Pielea se înroşeşte uşor şi devine mai fină încă de la primele frecături, care elimină celulele moarte şi celelalte rugozităţi. În plus, veţi scăpa şi de problema perilor care cresc sub piele.
Există vreun risc?
Periajul nu trebuie făcut prea puternic. Pielea trebuie să devină roz, nu roşu-intens. Dacă aveţi probleme cu varicele, cel mai bine este să cereţi sfatul medicului, în prealabil, pentru a nu le agrava. După periat, pielea trebuie hidratată sistematic, cu o cremă bună. Astfel va deveni mai suplă şi mai frumoasă.
Cum se face periajul complet
În primul rând, trebuie urmărit circuitul limfei, care trebuie respectat, pentru a obţine efecte pozitive.
Începeţi prin a "deschide" porţile de intrare (zonele ganglionilor limfatici), situaţi la subţiori, în zona gâtului, sub mandibulă, şi în pliul inghinal, purtând foarte delicat peria în aceste zone, pentru că pielea este foarte fragilă. Mişcarea se repetă de 3-4 ori, pentru a activa glandele.
Treceţi apoi la laba unui picior, urcând în sus, mai întâi în faţă, până la genunchi, apoi pe dosul piciorului. Urmează coapsele. Repetaţi mişcarea cu peria, de 3-4 ori.
Şi în cazul braţelor, procedaţi la fel. Începeţi cu palmele şi continuaţi spre subţiori, repetând exerciţiul de trei ori pentru fiecare dintre ele.
Terminaţi cu spatele şi cu bustul. Începeţi cu mijlocul spatelui, folosind o perie cu mâner lung, pe care o purtaţi de-a lungul coloanei, în sus şi în jos.
Urmează fesele, care trebuie periate cu mişcări circulare.
Periaţi apoi zona coastelor, trecând spre abdomen.
Masaţi uşor pântecul, în mişcări circulare.
Urcaţi spre sâni. Ei nu trebuie masaţi. Schimbaţi direcţia în sus, către subsuori.
Aparent greoi, la lectură, masajul este în realitate extrem de simplu, iar odată efectuat, apare sentimentul de energizare şi întinerire. Mergeţi mai drept, păsiţi mai uşor, iar frigul şi intemperiile nu mai au putere asupra dvs.
Schimbările de climă care se anunţă pentru anii ce vin (deja au şi început) cer o adaptare a organismului pentru care nu există medicamente. Va trebui să învăţăm singuri să ne apărăm. "Călirea", un cuvânt aproape uitat, are din nou viitor. Când se spălau dimineaţa cu apă rece, până la brâu, bătrânii noştri ştiau ce fac. Iar în loc de perie, foloseau prosoape aspre, de cânepă, cu care se frecau pe tot corpul. Încet-încet, trecutul ne va deveni lecţie pentru viitor.