Un partid bolnav
"România este "bolnavul Europei", a afirmat, într-un articol publicat în 18 august a.c., în cotidianul francez "Le Figaro", profesorul şi scriitorul ieşean Al. Călinescu. Articolul răspundea nevoii occidentalilor de a se informa în legătură cu situaţia din ţara noastră, după sălbatica represiune a mitingului anticorupţie, organizat de diaspora românilor."
Citeste tot articolul
Când istoria înseamnă economie
"Cu peste 300.000 de vizitatori pe parcursul anului trecut, Castelul Corvineştilor de la Hunedoara a adus, din vânzarea de bilete şi activităţi conexe, printre care închirierea locului pentru filmarea unor producţii cinematografice, peste 6 milioane de lei la bugetul local, adică bine peste 1 milion de euro!"
Citeste tot articolul
Ecaterina Andronescu - "Dragnea, pleacă, pentru binele României!"
"Cu toate că fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, poartă vina desfiinţării absurde a învăţământului profesional, iată-ne obligaţi de realitate s-o apreciem pentru curajul ei actual. Sfidând amorţeala scandaloasă a liderilor centrali şi judeţeni ai PSD, "Doamna Cati" (cu toate că, din nefericire, a votat toate legile de destructurare a Justiţiei propuse de PSD), a îndrăznit să ridice vocea împotriva şefului: "Liviu Dragnea, dă-ţi demisia!"
Citeste tot articolul
IOAN CĂLĂUZ - "La noi este locul în care «s-a copt» Unirea"
"Sunt primar în Băseşti din anul 1996, o localitate care a aparţinut pe vremuri de Sălaj, dar la ultima reorganizare teritorial-administrativă a fost alocată judeţului Maramureş. Există câteva obiective în comună legate de persoana lui George Pop de Băseşti, unul din marii corifei ai Unirii, care s-a născut aici. "
Citeste tot articolul
"Când răcesc, lăcrimez întruna"
"De aproximativ 10 ani, de fiecare dată când răcesc, îmi curg foarte tare ochii. Lăcrimez întruna vreme de câteva zile. În acelaşi timp mă gâdilă ceva în interiorul nasului, înspre ochi, şi îmi vine să strănut încontinuu. Am fost la medicul de familie care mi-a prescris nişte picături pentru sensibilitatea ochilor, dar fără folos. Poate cineva să-mi spună ce ar putea fi?"
Citeste tot articolul
"Caut tratament pentru maladia Stargardt Flavimaculatus"
"Verişoara mea are o fetiţă de 15 ani care suferă de aceeaşi boală. Îi face un tratament naturist, care dă rezultate destul de bune. Mi l-a dat ca să vi-l comunic şi dvs. Puneţi 2 linguriţe de drojdie în 250 ml suc de morcovi. Adăugaţi peste ele zeama de la o jumătate de lămâie şi, în final, după ce aţi amestecat bine conţinutul, adăugaţi 1 linguriţă de miere."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LUIZA VASILE - Iaşi, F. AS 1268 - "Fiul meu a fost diagnosticat cu acnee chistică"
"Stimată doamnă, acneea chistică este o formă severă de acnee. De regulă, acneea ca atare afectează aproape toţi adolescenţii de ambele sexe, deşi este mai des întâlnită la sexul masculin. Vârstele afectate pot fi între 8-50 ani. Zonele cu risc includ faţa, gâtul, pieptul şi spatele. Cei care au rude care au suferit de acnee au un risc mai mare de a suferi şi ei de acnee şi de forme severe ale acesteia."
Citeste tot articolul
Imunizarea de toamnă
"O creştere eficientă a imunităţii copiilor se poate obţine prin administrarea de produse naturale din muguri de plante recoltaţi în stare proaspătă şi introduşi într-o soluţie care conţine apă, glicerină şi alcool, numite macerate glicerinice. Faptul că alcoolul din soluţie este într-o concentraţie de doar 18-30%, iar numărul de picături necesare în tratament este redus, face ca aceste produse să fie recomandate şi la vârste foarte mici (1-2 ani), fără niciun pericol."
Citeste tot articolul
Start pentru întărirea imunităţii!
"Când se-apropie sezonul rece, o vitamină, în mod special, este pe buzele tuturor: vitamina C. Cum tuşeşte sau strănută cineva, absolut toată lumea îi recomandă această vitamină. Mai ales în sezonul umed, administrarea unei cantităţi mai mari de vitamina C este absolut necesară. Şi trebuie reacţionat încă de la primul strănut: beţi, de pildă, 1 l de apă fierbinte, cu zeama unei jumătăţi de lămâi."
Citeste tot articolul
Cea mai simplă reţetă de sănătate: MERSUL
"O oră de drum, opt ore de sănătate", spune un proverb englezesc. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 30 de minute de activitate fizică pe zi sunt suficiente pentru o sănătate de fier. Sport complet, mersul pe jos este benefic în primul rând pentru inimă şi problemele legate de circulaţia sângelui. Când calcă pământul, tălpile picioarelor sunt atât de vascularizate, încât la fiecare pas "pompa" este reamorsată şi asigură un retur venos ameliorat.
Citeste tot articolul
MÂINILE
"Structura unei mâini cuprinde nu mai puţin de 27 de oase. Orice mişcare, cât ar fi ea de mică, presupune o conlucrare complexă a tuturor articulaţiilor, tendoanelor, muşchilor, ligamentelor, nervilor şi vaselor de sânge..."
Citeste tot articolul
Sfaturi anti-defecte
"O gură căzută dă o înfăţişare tristă. O femeie tânără trebuie să corecteze acest defect. Când el este un semn al vârstei, cu atât mai mult trebuie să încercăm să-l corectăm. Iată un exerciţiu care nu este prea frumos, dar care dă rezultate minunate."
Citeste tot articolul
Levănţica
"Levănţica e una dintre plantele dedicate în mod expres frumuseţii. Se fac din ea parfumuri şi creme, săpunuri şi uleiuri esenţiale, dar nici unul dintre produsele fabricate în laboratoare nu are acelaşi efect cu al plantei folosite în mod natural. Pentru reţetele cosmetice de mai jos, folosiţi numai florile."
Citeste tot articolul
Cura cu pepene verde
"Răcoritor, suculent, dulce, cu efecte terapeutice puternice, pepenele verde se află şi în topul alimentelor care ne ajută să slăbim. Conţine apă, fibre şi un complex bogat de vitamine şi minerale, făcându-l un energizant şi hidratant excelent, dar cu puţine calorii. "
Citeste tot articolul
Cum s-a vindecat Olivia
"Anul acesta am avut o iarnă cu năbădăi, când cald, când frig, prilej de a se instala gripele şi virozele. Aşa s-a întâmplat că prietena mea Olivia a prins o viroză cu febră şi dureri, care a pus-o la pat şi a sleit-o de puteri. Şi cum credea că va rămâne singură în această stare de rău, se căina jalnic. Dar n-a fost deloc aşa. "Dumnezeu are un plan de salvare pentru fiecare din noi"."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Numele meu este Codiţă. Sunt negru cu burtica albă şi am şase luni. Mama mea este o căţeluşă simpatică, am crescut alături de ea. Acum sunt însă suficient de mare să-mi fac un rost în viaţă. Îmi caut o locuinţă nouă, cu stăpâni iubitori de câini."
Citeste tot articolul
Bucătărie franţuzească
"Cremă dublă de castraveţi cu verdeaţă. Curăţaţi castraveţii de coajă, tăiaţi-i mai întâi în două, pe lung, îndepărtaţi seminţele şi tăiaţi miezul bucăţele. Puneţi-i într-o strecurătoare, presăraţi-i cu sare şi lăsaţi-i o oră să zemuiască. Treceţi repede bucăţile de castraveţi sub jetul de apă şi ştergeţi-le bine cu un şervet. Stoarceţi jumătatea de lămâie şi mixaţi apoi jumătate din castraveţi cu 4 fire de mărar..."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Stimată redacţie, Numele meu este Mihaela Ursache, sunt medic, şi vă scriu acest mesaj cu rugămintea de a publica cazul medical foarte dureros al unui tânăr de 22 de ani, care a fost operat de trei ori pentru o formă de cancer sever - sarcom sinovial coapsa dreaptă."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Stimată doamnă directoare Sânziana Pop, Mulţumesc din suflet că aţi publicat şi scrisoarea mea. Tocmai împlinisem trei luni de la operaţie când am început să primesc ajutoare din partea cititorilor. Acum mă simt bine. Atunci când credeam că viaţa mea va lua sfârşit, am primit ajutorul dvs. şi al cititorilor revistei "Formula AS"."
Citeste tot articolul
"Bătrânul naţiei" - GEORGE POP DE BĂSEŞTI
"Straşnic om eşti, Daco-Român fanatic! Între noi e depărtare ca între cer şi pământ. Nu ne vom înţelege niciodată. Cu toate acestea cinstesc convingerea cu care ai apărat atât de bărbăteşte cauza neamului tău. Vezi, această atitudine bărbătească impune respect şi duşmanilor. De astfel de oameni bravi şi hotărâţi am avea şi noi nevoie..."
Citeste tot articolul
ŞANDORICĂ din Câmpia Transilvaniei
"De aproape 200 de ani, de pe vremea bunicului Ludovic şi a străbunicului Ferencz, bărbaţii familiei Curcui şi-au transmis din tată în fiu talentul şi meşteşugul muzicii. Tatăl Şandor este pomenit şi îndrăgit şi acum, în întreaga Câmpie a Transilvaniei, pentru virtuozitatea, pentru seriozitatea şi pentru felul în care ştia să le cânte oamenilor de suflet şi de joc."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Iată o carte pe cât de distractivă, pe atât de surprinzătoare ca informaţie istorică, scrisă cu umor englezesc irezistibil deşi serios documentată. Istoria, se ştie, nu e doar o succesiune de fapte şi evenimente care îndreaptă comunităţile umane într-o direcţie sau alta. Evoluţia diverselor populaţii e marcată şi de resursele spaţiilor în care trăiesc, de modul cum le consumă."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Cartea aceasta se citeşte ca un roman de spionaj din timpul războiului rece dar e cu atât mai captivantă cu cât subiectul ei e cât se poate de real. Stejărel Olaru, specialist, între altele, în istoria serviciilor secrete, îşi argumentează cu documente, pas cu pas, povestirea vieţii aventuroase a agentului dublu român Silviu Crăciunaş, pentru care a investigat la CNSAS, în arhiva Ion Raţiu şi în cea a Fundaţiei Academia Civică, a coroborat informaţii din jurnale intime, memorii, interviuri, a stat de vorbă cu persoane din emigraţia românească, ba chiar şi cu ofiţeri DIE care l-au cunoscut."
Citeste tot articolul
Anchetă "Formula AS" - Sună clopoţelul!
În amintirile noastre, Septembrie înseamnă sunetul clopoţelului. Prima zi de şcoală este unul dintre marile evenimente ale copilăriei. O întâmplare incomparabilă, care, atunci când e evocată, se întoarce şi se transformă în sărbătoare. Textele anchetei noastre o dovedesc.
Citeste tot articolul
IRINA SÂRBU - "Jazz-ul are mare legătură cu copilăria din noi"
"Ceea ce mi-am propus în viaţă, în general, nu doar în muzică, a fost ca tot ce fac să fac cât pot eu de bine. Să scot ce-i mai bun din fiinţa mea, descoperindu-mă pe mine însămi, să învăţ constant, să nu uit nicio clipă să caut binele şi frumosul şi să am curaj. Mai ales acest ultim "element" l-am învăţat de la Anca Parghel, pe care am cunoscut-o când aveam 19 ani. În perioada în care am stat alături de ea, Anca mi-a spus mereu: "Să ai curaj, să experimentezi şi să fii cea mai bună în ceea ce faci!"."
Citeste tot articolul
Cu părintele Ciprian Popica din Întorsura Buzăului, despre iubirea de Dumnezeu şi oameni
"Nenuţu era un bătrân al lui Dumnezeu, un unchi de-al familiei, rugător mare, care citea la Psaltire şi mergea totdeauna la slujbe. M-am dus repede, m-am primenit şi am plecat cu el. "Vezi tu, mă copchile", m-a învăţat el pe drum..."
Citeste tot articolul
O mare descoperire în Câmpia Aradului - O Troia a României!
"La începutul lunii august, un grup de istorici români şi germani au făcut publice rezultatele unor cercetări arheologice efectuate, în ultimii zece ani, în situl arheologic de la Sântana, judeţul Arad. Ceea ce au descoperit acolo, în "Cetatea Veche", i-a făcut să asemene acest spaţiu cu vestita cetate Troia, din Grecia antică. Despre ce anume este vorba, ne-a vorbit Ioan Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad, instituţie sub auspiciile căreia se desfăşoară cercetările."
Citeste tot articolul
Întâmplări care mi-au schimbat viaţa
"Şi până în momentul întâmplărilor pe care vi le voi povesti credeam în Dumnezeu, dar mi-L închipuiam undeva departe, chiar foarte departe. Mă rugam Lui, dar nu aveam certitudinea că îmi va auzi cuvintele, că va avea răgazul ca să mi le asculte. Acum sunt convinsă că mă înşelam. Dumnezeu ne cunoaşte toate gândurile, este aproape de noi, de fiecare în parte, ne dăruieşte dragostea sa."
Citeste tot articolul
Ploaia de minuni a Sfântului Anton
"Sfântul Anton de Padova este cel mai cunoscut şi îndrăgit sfânt catolic, după Fecioara Maria. S-a născut în Portugalia, la Lisabona, iar faptul că voi ajunge şi eu în locuri încărcate de atâta spiritualitate creştină, mă emoţionează şi mă încarcă de bucurie. Sfântului Anton i se adresează cu adoraţie nu doar creştinii - catolici, ortodocşi, protestanţi - dar şi evrei, mahomedani, budhişti, hinduşi, animişti din Africa."
Citeste tot articolul
Săptămâna 21-27 septembrie
"Mercur şi apoi Soarele îşi fac intrarea în semnul Balanţei pe final de săptămână, aşa încât a venit momentul să le spunem "La mulţi ani!". Energia lor cumulată ne ajută să cumpănim bine înainte de a acţiona şi când acţionăm, s-o facem cu diplomaţie şi eleganţă. Micul benefic Venus şi marele benefic Jupiter s-au adunat în Scorpion, care e de departe răsfăţatul zodiacului în perioada acesta."
Citeste tot articolul