Iorga şi "Bătrânul naţiei"
- Satului pe care îl chivernisiţi ca primar i se spune şi "Mica Romă" din Ţara Codrului. De ce este considerată comuna aceasta drept a doua localitate din Transilvania, ca valoare spirituală pentru români, după Blaj?
- Sunt primar în Băseşti din anul 1996, o localitate care a aparţinut pe vremuri de Sălaj, dar la ultima reorganizare teritorial-administrativă a fost alocată judeţului Maramureş. Există câteva obiective în comună legate de persoana lui George Pop de Băseşti, unul din marii corifei ai Unirii, care s-a născut aici. El a adunat în jurul lui toate forţele progresiste ale acelei perioade, acţiunile lor culminând cu Marea Adunare de la Alba Iulia, pe care el a prezidat-o şi unde s-a votat Unirea din 1918. Marele patriot ardelean a locuit permanent în Băseşti. Fiind preşedintele Partidului Naţional Român timp de 16 ani, tocmai în perioada premergătoare Marii Uniri, casa lui a devenit, oarecum neoficial, sediul partidului, fiind vizitat aici de nenumărate personalităţi ale vremii. Întreaga diplomaţie a Unirii s-a purtat la Băseşti, locul acesta devenind astfel unul cu o mare încărcătură simbolică. În vremea aceea, Băseştiul era doar un târguşor, ce-i drept prosper, avea şapte mori, ceea ce era mult pentru acea epocă, avea târg de animale, câteva clădiri cu etaj şi mai multe prăvălii, "bolduri", cum li se spunea. În 1906, Nicolae Iorga îl vizitează la Băseşti pe "Bătrânul naţiei", şi iată ce spune despre acel moment: "În casa de la Băseşti era, nu de puţine ori, Guvernul Provizoriu al Ardealului asuprit". George Pop de Băseşti a primit şi găzduit în gospodăria lui mulţi oameni importanţi ai vremii, adevăraţi făuritori de istorie: Vasile Lucaciu, Ioan Raţiu, Iuliu Coroianu, Dimitrie Comşa, Petre Dulfu, Vasile Goldiş, Teodor Mihali, Iosif Vulcan, I.C. Brătianu, în calitate de prim- ministru al României, Nicolae Titulescu, ministru de externe, Nicolae Filipescu, primarul Bucureştiului şi fost ministru, generalul Traian Moşoiu, brav luptător în Primul Război Mondial, Vintilă Brătianu, ministru de război, Aurel Cosma, Iancu Nistor şi mulţi alţii. Octavian Goga, la împlinirea a 5 ani de la stingerea lui George Pop de Băseşti, spunea într-o adunare care a avut loc chiar aici, în sat: "E un capitol de istorie naţională în cripta de la Băseşti. Epigoni ai ţării mele, mergeţi la ea să învăţaţi dragostea de neam". Toţi aceşti oameni veneau la Băseşti ca la "Mecca română". Dacă Blajul a fost cel care a dat "lumină" în Ardeal, prin şcolile sale deosebite, de unde "a răsărit soarele românilor", cum spunea Ion Heliade Rădulescu, Băseştiul a fost locul în care "s-a copt" Marea Unire.
Corifeii Sălajului
- Localitatea Băseşti este aşezată la întâlnirea judeţelor Maramureş, Sălaj, Satu Mare, o zonă în care se află şi Bădăcinul lui Iuliu Maniu, Bobota natală a familiei Coposu, Bocşa lui Simion Bărnuţiu. Am putea spune că acesta este triunghiul magic al luptei pentru păstrarea conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.
- În Sălaj se discută despre "cei patru B", de la iniţialele localităţilor în care s-au născut şi activat corifeii luptei românilor pentru afirmarea fiinţei naţionale. Simion Bărnuţiu s-a născut la Bocşa. El a fost părintele revoluţiei de la 1848, un adevărat "Moise al românismului", cum i s-a spus. La Bădăcin s-a născut Iuliu Maniu, "Sfinxul de la Bădăcin", cum îl numeau contemporanii, important om politic al primei jumătăţi a sec. XX, mort în închisoarea de la Sighet. La Bobota a fost locul naşterii lui Corneliu Coposu, "Patriarhul demnităţii şi onoarei româneşti din ultimele decenii", iar la Băseşti, a fost locul lui George Pop, "Bătrânul naţiei" sau "Badea George", cum îi spuneau cei mai mulţi. Toate aceste localităţi sunt aşezate într-un areal restrâns şi au fost puncte de referinţă şi de întâlnire pentru luarea unor decizii majore, privitoare la istoria noastră. Toţi aceşti corifei ai Sălajului sunt descendenţii generaţiei paşoptiste, formate în jurul Blajului. Sentimentul naţional, conştiinţa naţională şi morala creştină, acestea au fost însuşirile lor şi ale tuturor celor care au contribuit la crearea statului naţional unitar român, desăvârşit la 1 Decembrie 1918.
Prima Gardă Naţională
- În perioada dinainte de 1918, Transilvania era sub dominaţie ungurească. N-au existat constrângeri, ameninţări?
Înmormântare cu gloanţe
- Care este astăzi soarta casei natale a tribunului de la Băseşti? Cum se raportează locuitorii de azi ai Băseştiului la înaintaşi? Cum aşteptaţi aniversarea Marii Uniri?
- După moartea lui George Pop de Băseşti, în februarie 1919, fiica lui, Elena Pop Hossu Longin, împreună cu soţul ei, Francisc Hossu Longin (şi ei luptători de frunte pentru cauza naţională) se mută de la Deva, unde Francisc era avocat, la Băseşti. Ei au administrat moşia familiei până în anul 1940. Elena Pop Hossu Longin moare cu puţin înainte de cedarea Ardealului de Nord către Ungaria. Timp de patru ani, 1940-1944, până la revenirea la "Patria Mamă", Băseştiul a fost ţinta atacurilor hortiste. Casa a fost devastată, monumentul ridicat în cinstea eroilor din primul Război Mondial a fost profanat. Nici după venirea comuniştilor la putere lucrurile n-au stat mai bine, ei având mai multe motive ca să-l facă uitat cu totul pe George Pop de Băseşti. Printre acestea ar fi următoarele: George Pop avea o avere considerabilă, mii de iugăre de pământ, motiv pentru care a fost declarat chiabur şi casa naţionalizată, ajungând sediul C.A.P - ului, fierărie, depozit de îngrăşăminte chimice, care au degradat foarte mult structura fundaţiei. După moartea lui, preşedinţia Partidului Naţional Român a fost preluată de Iuliu Maniu. În 1926, acesta fuzionează cu Partidul Ţărănesc al lui Ion Mihalache formând astfel Partidul Naţional Ţărănesc, atât de urât de comunişti. În al treilea rând, George Pop de Băseşti a fost greco-catolic, spunând adeseori că "dacă prin absurd, în lume, ar exista un singur greco-catolic, acela aş fi eu", prevestind oarecum teroarea care urma să se abată asupra acestei biserici. Aceste motive erau suficiente pentru ca numele lui Pop de Băseşti să fie ţinut în uitare, deşi rolul lui în înfăptuirea Unirii de la 1918 a fost covârşitor.
Cu mare greutate, după zeci de ani de intervenţii, audienţe, discuţii, proiecte, drumuri la Bucureşti, abia în anul acesta am obţinut fonduri pentru restaurarea casei. Suntem foarte bucuroşi că o vom putea reda circuitului turistic, alături de biserica de lemn, de cimitirul familiei George Pop de Băseşti, de mânăstirea greco-catolică "Adormirea Maicii Domnului", ridicată pe colina de unde trupele lui Bela Kun au deschis focul asupra cortegiului funerar al marelui patriot. Vom face tot ce putem pentru a le pune în valoare şi a le face cunoscute generaţiilor tinere, care trebuie să ştie adevărata istorie a ţării în care s-au născut.
(Citiţi reportajul "Bătrânul naţiei" - GEORGE POP DE BĂSEŞTI)