- Sfaturi simple, cu efect sporit -
1. Deliciul imunităţii: VITAMINA C
Când se-apropie sezonul rece, o vitamină, în mod special, este pe buzele tuturor: vitamina C. Cum tuşeşte sau strănută cineva, absolut toată lumea îi recomandă această vitamină. Mai ales în sezonul umed, administrarea unei cantităţi mai mari de vitamina C este absolut necesară. Şi trebuie reacţionat încă de la primul strănut: beţi, de pildă, 1 l de apă fierbinte, cu zeama unei jumătăţi de lămâi. Celulele noastre imunitare au nevoie de un impuls, pentru a putea deveni active împotriva virusurilor şi bacteriilor. Este important să luaţi vitamina C chiar de dimineaţă, în afara faptului că vă protejează de infecţii, că vă întăreşte împotriva stresului, opreşte sângerările gingiilor şi "pune în mişcare" hormonii fericirii.
Pentru a ajunge cât mai repede în organism, vitamina C are nevoie de o sursă lichidă. Beţi 1/2 l de ceai de măceşe sau sirop de cătină, amestecat cu apă. Beţi încet, lăsaţi să acţioneze fiecare înghiţitură. În lunile răcoroase, mâncaţi zilnic două portocale sau alte citrice, mandarine, lămâi şi grapefruit-uri. Cei ce nu suportă portocalele, din cauză că le provoacă arsuri la stomac, pot opta pentru o alternativă, căci vitamina C se găseşte şi în pătrunjelul verde, în kiwi, în varza albă sau roşie. Şi pentru că vitamina C este consumată şi descompusă rapid în organism, trebuie "administrată" de mai multe ori pe zi. Nu vă fie teamă: prea multă vitamina C nu strică! Se descompune, dezinfectând şi vezica şi căile urinare. Doar cei cu tendinţă spre calculi renali sau arsuri la stomac trebuie să fie precauţi!
Atotputernicele murături
Mestecaţi zilnic 3 furculiţe cu vârf de varză murată. La fel ca iaurtul, varza acră are un efect pozitiv. Stimulează formarea bacteriilor intestinale bune, întărind, astfel, imunitatea. Conţin, de asemenea, o cantitate mare de vitamina C şi ne fortifică, în sezonul rece, mai ales când nu prea există legume proaspete. Cea mai sănătoasă este varza murată crudă, iar cei ce o preferă gătită, n-ar trebui s-o fiarbă mai mult de 25 de minute.
Reţetă
O mâncare specială, consumată din când în când, pentru întărirea rezistenţei la boli, se prepară din: 1 castravete murat (în saramură), 3 furculiţe de varză acră şi 1/4 l de suc de sfeclă roşie. Acest amestec de legume fermentate (cu acid lactic) reprezintă un "super-combustibil" pentru celulele imunitare, deoarece organismul nostru asimilează mai multă vitamina C, graţie sfeclei roşii.
Minerale de folos
Şi Zincul ridică imunitatea. Datorită lui, putem scăpa de răcelile sâcâietoare. Zinc conţin fulgii de ovăz, curmalele, brânzeturile, mazărea, lintea, dar şi carnea de pui, de raţă şi de miel. Iar deliciosul calcan oferă organismului nu doar zinc, ci şi seleniu, pentru a rezista mai bine la boli. La fel şi carnea slabă de vită sau fasolea albă. Bune furnizoare de seleniu sunt, de asemenea, portocalele, boabele de soia, laptele integral şi peştele, mai ales păstrăvul, tonul şi bibanul.
Evitaţi alimente precum carnea în saramură şi afumăturile, dar şi alcoolul şi tutunul, care slăbesc imunitatea.
2. Imunitatea, la baia cu aburi
Sauna întăreşte imunitatea şi contribuie la combaterea răcelilor în sezonul rece, intensificând, pare-se, de 7 ori, irigaţia sangvină. Prin transpiraţie, se elimină toxinele şi se calmează sistemul nervos. Fiecare şedinţă la saună este un excelent antrenament pentru vasele de sânge. Mergeţi o dată pe săptămână la saună şi transpiraţi serios, dar nu uitaţi să beţi, după aceea, 1-2 l de apă minerală sau de ceai de plante.
Sunt unii care încearcă să uite de frigul de-afară şi se "încarcă" mai întâi cu "soare" la solariu şi pe urmă, cu căldură, la saună. Dar n-o faceţi mai des decât de două ori pe săptămână, câte 20 de minute, şi neapărat în ordinea aceasta: solariu şi apoi saună, pentru că invers, riscaţi să vă ardeţi, fiindcă pielea, puternic irigată cu sânge, este foarte sensibilă la lumină.
O atitudine pozitivă faţă de viaţă, râsul şi somnul odihnitor sporesc puterile imunitare existente în organism. Dacă vreţi să vă protejaţi de răceli, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită somnului: să fie liniştit, suficient, profund şi să dureze cel puţin 7-8 ore pe noapte. În timp ce dormim, sistemul nostru imunitar are condiţii optime de activare. De aceea, poate combate în linişte toţi viruşii şi toate bacteriile cu care ne confruntăm pe parcursul zilei.
Pe urmele părintelui Kneipp
Apa fierbinte reprezintă, şi ea, un remediu împotriva răcelii: faceţi seara, o baie fierbinte la picioare (15 minute) sau dimineaţa, un duş fierbinte (10 minute), având grijă ca apa să cadă mai ales pe coloana vertebrală. Cei ce au timp pot savura şi o baie fierbinte, în cadă, înainte de culcare, cu adaos de ulei de eucalipt.
* Şi călcatul apei, practicat în fiecare dimineaţă, este o măsură eficientă pentru evitarea răcelii. Asigură o irigare mai bună cu sânge şi întăreşte sistemul imunitar. După ce "călcaţi" apa, ştergeţi-vă bine picioarele şi încălţaţi şosete groase. Iarna, în loc de apă, puteţi călca şi zăpada: mergeţi 1 minut în picioarele goale prin zăpada proaspătă şi curată.
* Şi jeturile reci de apă stimulează irigarea sangvină şi metabolismul. Cel mai potrivit este jetul cu apă rece, dimineaţa, când corpul este cald. Se începe cu apă caldă şi se trece, treptat, la apa rece. Începeţi mereu de la extremităţile corpului, spre mijloc: mai întâi labele, apoi pe picioare în sus, până la şolduri. Mai întâi palmele şi apoi pe braţe în sus, până la umeri. Pe urmă tot corpul, terminând cu ceafa şi cu faţa. Practicarea regulată a metodelor Kneipp vă protejează efectiv de răceli.
* Dacă persoanele din preajma dvs. sunt răcite, spălaţi-vă pe mâini, de mai multe ori pe zi, la fel şi pe dinţi. Faceţi apoi gargară cu ceai de salvie sau cu apă, în care adăugaţi câteva picături de ulei de arbore de ceai. Pulverizaţi din când în când apă sărată în cavitatea bucală şi în nări. Şi dacă totuşi v-aţi îmbolnăvit şi simţiţi primele semne ale unei răceli, faceţi o baie fierbinte la picioare şi beţi 2 ceşti de ceai de flori de măceş.
3. Cum blocăm frigul
Dacă faceţi plimbări în natură, în zilele friguroase, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, şi anume, "stil ceapă", în mai multe "straturi". Direct pe piele, lenjerie de corp permeabilă la transpiraţie, deasupra bumbac sau lână, care să absoarbă umezeala, iar peste ele, o jachetă care să vă apere de vânt şi umezeală. "Împachetaţi" astfel, nu riscaţi să răciţi, chiar dacă staţi afară.
Ştiaţi că picioarele reci, mâinile reci şi capul rece pot fi cauza durerilor de gât? Organismul vrea să compenseze pierderea de căldură şi "trimite" sângele în zonele reci. Sângele respectiv devine deficitar pentru alimentarea mucoaselor bucale. Ceea ce este exact pe placul virusurilor şi bacteriilor. Urmarea: gâtul începe să doară.
Căldură din interior: hreanul
Dacă vi se face, vreodată, frig, şi vă temeţi că aţi contractat o răceală, trebuie să acţionaţi rapid. Alimentele corespunzătoare vă pot ajuta să le veniţi de hac virusurilor gripale. Când e frig afară, avem nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E, pentru a ne menţine sănătoşi. Consumaţi, în afară de orez ,- şi alte alimente care o conţin, de pildă, nuci, pâine integrală şi produse lactate. Şi neapărat hrean, care combate virusurile gripale şi omoară bacteriile din căile respiratorii. Mâncaţi o perioadă de timp câte 50 g de hrean pe zi, care conţine fier, seleniu, cupru, magneziu şi potasiu în cantităţi mari. Dar are şi enorm de multă vitamină C şi acid folic. Puterile vindecătoare ale hreanului se găsesc, de fapt, în substanţele sale active principale, anume - rafanol, glucorafain şi glucosid, care acţionează antibacterian şi distrug ciupercile. Consumaţi hrean proaspăt ras în supe sau presărat pe pâine integrală unsă cu un strat subţire de unt. Hreanul trebuie, însă, foarte bine mestecat.
Alimente "fierbinţi"
Printre alimentele care ne încălzesc şi ne protejează de frig se numără mirodeniile, precum usturoiul, chimenul, mărarul, ghimbirul, măghiranul şi coriandrul, dar şi legume ca hreanul, prazul şi ceapa. Un aliment cu randament deosebit în zilele friguroase, care ne alimentează din interior cu căldură şi energie este orezul nedecorticat. Substanţele sale active revitalizează, toamna şi iarna, mai ales plămânii şi intestinul gros, care pierd multă energie pe frig.
Supa de pui
Supa de găină este considerată de secole un remediu excelent împotriva răcelilor. Carnea de pui conţine cantităţi mari de zinc, uşor de asimilat. Acest microelement întăreşte, după cum se ştie, imunitatea. În plus, carnea de pui conţine niazină, care ne ajută să ne refacem repede forţele. Mâncaţi cât mai des supă de găină în perioada rece şi vă veţi simţi refăcuţi, cât aţi clipi.
Cum scăpaţi rapid de bacterii
* Diluaţi suc de coacăze roşii sau negre, cu puţină apă caldă, şi faceţi intens gargară. Acidul salicilic şi taninul pe care le conţin omoară bacteriile şi virusurile din zona gâtului (faringelui).
* Dacă aveţi musafiri răciţi, ar fi bine să aprindeţi boabe de tămâie. Fumul eliberează aerul de virusurile gripale. Şi portocalele "împănate" cu cuişoare asigură un aer sănătos.
* Dacă vă simţiţi atinşi de virusurile gripale, vă puteţi vindeca repede cu o cură de transpiraţie. Faceţi seara o baie fierbinte la picioare, mâncaţi o farfurie de supă cu usturoi şi ardei iute şi băgaţi-vă imediat în pat (sau beţi două ceşti cu ceai de tei).
* Pentru spălatul pe dinţi, ar trebui să schimbaţi zilnic paharul sau să spălaţi bine paharul folosit, cu apă foarte fierbinte. În paharul obişnuit, ud, propriile dvs. virusuri pot supravieţui zile în şir.