Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveţi, 100 g anşoa (marinată), 1/2 lămâie, 1 iaurt natural, 10 cl smântână groasă, 100 g brânză feta (sau telemea), 8 fire de mărar, 8 fire de mentă, 10 cl ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: * Curăţaţi castraveţii de coajă, tăiaţi-i mai întâi în două, pe lung, îndepărtaţi seminţele şi tăiaţi miezul bucăţele. Puneţi-i într-o strecurătoare, presăraţi-i cu sare şi lăsaţi-i o oră să zemuiască. * Treceţi repede bucăţile de castraveţi sub jetul de apă şi ştergeţi-le bine cu un şervet. Stoarceţi jumătatea de lămâie şi mixaţi apoi jumătate din castraveţi cu 4 fire de mărar, piper, jumătate din cantitatea de ulei şi câteva picături de zeamă de lămâie şi încorporaţi, la urmă, jumătate din iaurt şi din smântâna groasă. * Mixaţi pe urmă castraveţii rămaşi cu 4 fire de mentă (doar frunzuliţele!), câteva picături de zeamă de lămâie, restul de ulei, şi la sfârşit încorporaţi restul de iaurt şi de smântână. * Tăiaţi - separat - cubuleţe fileurile de anşoa (după ce aţi pus 4 deoparte) şi brânza feta. Turnaţi crema de castraveţi cu mărar în 8 pahare mici, presăraţi peste ea cubuleţe de anşoa şi peste ele turnaţi crema de castraveţi cu mentă. Decoraţi cu cubuleţe de brânză şi cu fâşii de mentă sau cu câte un filé de anşoa întreg şi puţin mărar verde. Ţineţi crema la rece până înainte de-a o servi.
Vinete pané cu multe condimente
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 1/2 linguriţă boabe de coriandru, 1 linguriţă paprică (boia), 1/2 linguriţă piper roşu Cayenne, 100 g făină, 100 g zeamil, 15 cl bere, 15 g praf de copt, 1 gălbenuş, ulei pentru prăjit, sare grunjoasă, sare normală.
Mod de preparare: * Amestecaţi bine, într-un castron, făina şi zeamilul cu praful de copt, berea, gălbenuşul, sarea şi 10 cl de apă. Acoperiţi vasul cu folie de plastic şi daţi-l cel puţin o oră la frigider. * Spălaţi vinetele, îndepărtaţi extremităţile şi tăiaţi-le, apoi, rondele groase de 3 mm. Pudraţi-le cu sare grunjoasă şi lăsaţi-le să zemuiască 15 minute. Zvântaţi-le cu hârtie absorbantă, presăraţi peste ele condimentele şi aşezaţi-le una peste alta, două câte două. * Încingeţi uleiul, daţi prin aluatul preparat anterior câte 2 felii lipite şi prăjiţi-le - câte un minut pe fiecare parte - în uleiul încins. Lăsaţi-le să se scurgă pe hârtie absorbantă şi săraţi-le. Procedaţi la fel până ce le prăjiţi pe toate şi ţineţi-le la cald până când le serviţi (în gura cuptorului încins). * Serviţi vinetele calde cu un sos de mentă, pe care-l preparaţi amestecând 200 g iaurt, 50 g de mentă proaspătă tăiată mărunt, 1 vârf de cuţit de chimen măcinat şi zeama unei jumătăţi de lămâie.
Tartă cu ceapă, roşii şi sos de anşoa
Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g aluat de foitaj, 1 kg roşii, 1 cutie anşoa în ulei, 100 g măsline negre fără sâmburi, 6 cepe, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă zahăr pudră, 2 linguri făină, 25 cl ulei de măsline, 1 firicel de oţet balsamic, 3 crenguţe de cimbru, 2 foi de dafin, sare, piper.
Mod de preparare: * Încingeţi cuptorul la 60°. Curăţaţi căţeii de usturoi şi tocaţi-i mărunt. Opăriţi roşiile, curăţaţi-le de pieliţă şi de seminţe (prin presare) şi tăiaţi-le în sferturi. Puneţi-le pe o tavă unsă cu ulei, săraţi-le, piperaţi-le, pudraţi-le cu zahăr, presăraţi peste ele jumătate din usturoiul tocat, foile de dafin şi cimbrul mărunţite, stropiţi-le cu puţin ulei şi daţi-le două ore la cuptor, să se pătrundă bine. * Curăţaţi ceapa, tocaţi-o mărunt şi căliţi-o 25 de minute, la foc mic, în uleiul încins.
Preparaţi sosul: tăiaţi mărunt 1 filé de anşoa şi măslinele şi puneţi-le într-un bol cu restul de usturoi tocat. Încorporaţi restul de ulei şi oţetul, amestecând puternic cu telul. * Măriţi temperatura cuptorului la 1800. Întindeţi aluatul pe o planşetă înfăinată şi decupaţi 6 discuri (cu gura unui bol). Aşezaţi-le pe o tavă, înţepaţi-le cu furculiţa şi lăsaţi-le să se coacă, în cuptorul încins, circa 10-12 minute, până ce se rumenesc. * După ce aţi scos tartele din cuptor, întindeţi peste ele un strat de ceapă călită, şi peste ea puneţi sferturile de roşii coapte. Decoraţi cu fileuri de anşoa şi - eventual - cu fâşii subţiri de caşcaval, puneţi tartele pe farfurii, turnaţi de jur împrejurul lor sosul de anşoa şi serviţi-le călduţe.