RODICA CULCER despre... O vară oribilă!
"A fost o vară oribilă, a vrajbei şi a violenţei. Un moment de cotitură, în care campania împotriva statului de drept şi a instituţiilor statului s-a cuplat cu atacul brutal, cu gaze şi bastoane, asupra celor care contestau paşnic regimul Dragnea. Faptul că guvernul nu a avut nici o ezitare să-i atace pe demonstranţi cu bastoane şi cu gaze lacrimogene este un semnal că suntem pe cale să ne întoarcem la vremurile tulburi, de la începutul anilor 1990..."
Citeste tot articolul
Unde ne sunt instituţiile?
"Actul de guvernare a ajuns, în ultimul an, un serial de comedie care nu se mai termină. Va lua timp până să ne reobişnuim cu dorita responsabilitate şi sobrietate pe care le cer rangul de ministru şi cel de premier, mai mult ca oricând la anul, când vom deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene."
Citeste tot articolul
Roşii româneşti perfecte
"Agenţia Mediafax lansează o informaţie plină de... miez: cercetătorii din Timişoara sunt la un pas de a realiza primele roşii româneşti perfecte! Cunoaştem piaţa şi supermarketurile din oraşe. Oriunde mergi, dai de roşii importate din Turcia, Italia sau Spania. Unele sunt chiar roşii, altele galbene, altele negre sau vinete, şi aproape toate sunt lipsite de gust şi de aromă."
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU: "PSD a adus bancul românesc la valoarea din timpul lui Ceauşescu"
"Nu ne putem aştepta la o schimbare de guvern. Şi în niciun caz ca PSD să propună o variantă mai bună de Cabinet. După cum s-a văzut, au mers din rău în mai rău. De altfel, imediat ce a fost lansată ideea schimbării componenţei guvernului, când chiar o "clasică" a PSD, să zic aşa, Ecaterina Andronescu, a cerut demiterea Cabinetului Dăncilă şi demisia din fruntea partidului a lui Liviu Dragnea, acesta din urmă a spus un "nu" hotărât."
Citeste tot articolul
"Nepoţica mea e în pericol să facă astm?"
"Nepoţica mea, în vârstă de 8 luni, face foarte des bronşiolită. Tuşeşte, hârâie din piept, fără a face febră. De trei ori a fost internată în spital. Doresc să ştiu mai multe despre această boală. Am fost întrebaţi de medic dacă avem cazuri de astm în familie. Eu am avut în tinereţe crize de astm, dar de vreo 10 ani fac doar câte o rinită alergică, primăvara."
Citeste tot articolul
"Am un mont umflat şi dureros"
"Durerile provocate de monturi cedează repede în urma tamponării lor, seară de seară, cu tinctură de iod (atenţie, pătează lenjeria!). Ideal ar fi să vă procuraţi şi sare de Bazna (se găseşte la farmacie), cu care se fac seara băi calde de picioare (un pumn de sare la un lighean de apă, care se poate păstra şi refolosi pentru încă 2-3 băi)."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1327 - "Există tratament pentru boala Behcet?"
"Boala Behcet este o boala autoimună sistemică, adică afectează întregul organism. Mecanismul prin care apare această afectare este reprezentat de atacul sistemului imunitar dereglat asupra vaselor de sânge care se inflamează şi apare vasculita. Sunt afectate mai ales mucoasele bucală şi genitală, dar şi mucoasa intestinală, unde apar afte sau ulceraţii."
Citeste tot articolul
Neplăcerile ochilor
"Am auzit cu toţii vorbindu-se despre conjunctivită sau ulcior. În schimb, se ştie mult mai puţin despre salazion sau ectropion, fără să mai vorbim despre ptoza palpebrală. Toate aceste neplăceri care vizează conturul ochiului sunt extrem de supărătoare."
Citeste tot articolul
Merişoarele de munte - fructe mici, cu virtuţi imense pentru sănătate
"Merişoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea), numite şi afine roşii, sunt bace mici (3-5 mm), de culoare roşie-lucioasă, cu multe seminţe în interior. Gustul merişoarelor de munte coapte este dulce-acrişor-astringent. Arbustul purtător se numeşte merişor de munte, are o înălţime de 10-30 cm şi creşte în zonele înalte ale Carpaţilor, ajungând până în zona alpină superioară."
Citeste tot articolul
Când tensiunea o ia razna
"Pentru a reduce tensiunea sanguină aţâţată de căldurile mari, este necesar să ne curăţim sistemul circulator şi ficatul. Limitaţi aportul de grăsimi şi produse făinoase. Mâncaţi mai multe produse bogate în vitamina C şi fiţi mult mai activi fizic."
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu seminţe
"După ce florile şi tulpinile plantelor au avut toată vara grijă de sănătatea noastră, a venit rândul seminţelor. Se adună acum, la început de toamnă, când înmagazinează în ele energii uriaşe."
Citeste tot articolul
Cosmetica toamnei - Măştile cu fructe
Merele, strugurii, piersicile şi dovleacul reprezintă o sursă de vitamine benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţea obrazului. Când le puneţi în farfurie, lăsaţi deoparte o porţie şi pentru ten.
Citeste tot articolul
Păscuţa
"Când agitaţia cumpărătorilor atinge cote maxime, iar harnicele gospodine au scos din cuptor pasca şi cozonacul care te îmbie cu aromele lor, este semn că se apropie Sfintele Sărbători ale Paştelui. Tot atunci, cu o precizie de ceasornic, aterizează din zbor, venind de peste mări şi ţări o micuţă pasăre."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Numele meu este Codiţă. Sunt negru cu burtica albă şi am şase luni. Mama mea este o căţeluşă simpatică, am crescut alături de ea. Acum sunt însă suficient de mare să-mi fac un rost în viaţă. Îmi caut o locuinţă nouă, cu stăpâni iubitori de câini. Îmi place mult să mă joc, sunt prietenos şi inteligent."
Citeste tot articolul
Bucătărie rapidă
"Supă de ardei gras cu brânză. Se spală ardeii, se curăţă de seminţe şi nervuri şi se taie în lamele. Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o oală, se căleşte ceapa, apoi usturoiul şi cimbrul (cui îi place, poate să pună în loc de cimbru tarhon) la foc potrivit, amestecând întruna. Se adaugă ardeii şi se călesc şi ei, amestecând în continuare."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Dragă redacţie, vin cu o rugăminte care nu se referă la mine, ci este vorba despre un domn pe nume Oprescu Haralambie Felix, în vârstă de 40 de ani, din comuna Buciumeni, sat Valea Leurzii, judeţul Dâmboviţa, care - în timpul stagiului militar a făcut o infecţie la un picior, fiindu-i amputat."
Citeste tot articolul
CITITORII MULŢUMESC PENTRU AJUTOR
"În "Formula AS" nr. 1315, un "anonim", prieten al meu, a scris despre mine! Îi mulţumesc! Imediat, după ce a apărut scrisoarea în revistă, au început să vină de la cititorii dvs. ajutoare pentru a-mi cumpăra căruţul electric solicitat. Consider că trebuie să vă mulţumesc celor care mi-aţi oferit ajutorul."
Citeste tot articolul
Balada lui Talip Talip
- Turcul care a salvat de la explozie podul de la Cernavodă şi a fost ars de viu -
Citeste tot articolul
Conacul Măntescu
"O casă, întocmai ca o carte, are destinul ei. Mâinile care au ridicat-o şi au îngrijit-o se odihnesc în cimitirul umbrit de nuci, pe deal. Soarta casei depinde mai departe de mâinile urmaşilor. Vor avea puterea să o ferească de măcinare sau, dimpotrivă, o vor lăsa pradă acelui neodihnit cariu al timpului, care roade totul pe acest pământ?"
Citeste tot articolul
SONIA COMAN - "Să credem în visele noastre până se împlinesc"
"Sonia Coman a fost desemnată, în anul 2013, drept cel mai bun student român din străinătate. Acum, la doar 30 de ani, este curator la "Muzeul Freer" din Washington DC, o secţie de artă asiatică a Muzeului Smithsonian, fiind licenţiată "Magna cum Laude" a Universităţii Harvard (SUA) şi doctor în "Istoria artei", cu dublă specializare în artă franceză şi japoneză, la Universitatea Columbia (New York)."
Citeste tot articolul
IRINA PĂCURARIU - "Orice aş face, nu mă pot rupe de felul meu de a atrage poveşti"
"Am peisajul meu, lumea mea. În ultima perioadă, nu prea mă mai las furată de ceea ce se întâmplă la "centru". Prefer periferia. Sunt activă, am proiecte în desfăşurare, pe care le voi continua după vacanţă, care începe mâine. În Capitală este cald, dar aici, la mine, m-au înecat ploile. Sincer îţi spun că naveta Piatra Neamţ-Bucureşti devine din ce în ce mai complicată."
Citeste tot articolul
Micii pictori mari din Braşov
"Vara aceasta am avut o întâlnire neaşteptată. Eram cu colegii de redacţie pe teren, la poalele munţilor Ciucaş, în colţul acela pur românesc, numit Ţara Buzaielor. Stăteam la o pensiune cochetă din satul Brădet, într-o vale înconjurată de pante dulci, de un verde pur. Dar încă din prima seară am văzut ceva neobişnuit, un spectacol mai rar de găsit într-o pensiune turistică. Un grup de copii frumoşi, ca selectaţi pentru un concurs, stăteau aplecaţi asupra unor şevalete. "
Citeste tot articolul
CONSTANTIN COJOCARU - "Nu ştiu unde este acasă. M-am născut la Săveni şi Bucureştiul mi se pare o aiureală"
"Când te apropii de o personalitate din cartea de istorie ca de un om viu, un om care respiră, ajungi să vezi istoria în cu totul altă lumină. Sigur că Ceauşescu era un dictator, un comunist care vorbea cu o limbă de lemn neraşchetat, lemn de esenţă tare, fag sau stejar, ceva. Dar eu a trebuit să mă apropii de el din perspectivă umană, pentru că altfel ar fi ieşit un film de lemn, cu un personaj de lemn, jucat de un actor de lemn."
Citeste tot articolul
ANGELA LUDOŞANU - pictoriţă de icoane şi cusătoreasă de cămăşi româneşti: "Ţăranul făcea totul cu Dumnezeu lângă el"
"Să ştiţi că nu m-am visat şi nici nu mă cred artistă. Am desenat, am pictat, am lucrat tapiserie de artă în liceu, din pură plăcere, dar lipsită de orice ambiţii de originalitate şi de afirmare. Era destul că mă bucura ce făceam. Totuşi, după Revoluţie, am simţit tot mai acut nevoia de a-mi vindeca o suferinţă sufletească: lipsa lui Dumnezeu. Nu eram atee, dar îmi doream să-L întâlnesc pe Dumnezeu în viaţa mea, să-L simt aproape, să mă fac vrednică de iubirea Lui, şi nu prea era aşa."
Citeste tot articolul
În amintirea unui mare SPORTIV şi OM: RADU DEMIAN - "Gigantul Carpaţilor"
A fost unul dintre cei mai mari rugbişti pe care i-a avut România. Francezii l-au botezat, cu litere de-o şchioapă, chiar pe coperta unei celebre reviste de sport, "Gigantul Carpaţilor" ("Le géant des Carpates"). Românii i-au celebrat şi ei marile victorii, tot cu titluri şi poze fabuloase, de prima pagină. Iar cariera lui Radu Demian chiar a fost o carieră de pagina întâi: o poveste de succes, dintr-o vreme în care superlativele din sport făceau casă bună cu superlativele din profesie şi din viaţa de familie, o poveste de succes dintr-o vreme când gloria făcea casă bună cu eleganţa şi caracterul. O poveste care, dincolo de vitrina uriaşă de medalii şi trofee, e darul cel mai de preţ pe care ni-l lasă Radu Demian. O reverenţă în faţa unui mare om şi campion!
Citeste tot articolul
Slăbitul zodiacal
O persoană din două nu este pe deplin satisfăcută de silueta ei şi-ar vrea să slăbească. Sunt mulţi cei care încep un regim, dar îl abandonează pe parcurs, din cauză că rezultatele încurajatoare nu se prea văd sau nu sunt durabile. Horoscopul vă indică ce regim să adoptaţi în funcţie de zodia sub care v-aţi născut, ajutându-vă să descoperiţi punctele slabe şi zonele vulnerabile, ameninţate de kilogramele în plus.
Citeste tot articolul
Ritmuri balcanice, la Gara Regală - ASAF AVIDAN si YASMIN LEVY
Festivalul bucureştean Balkanik, ajuns la ediţia a VIII-a, este un eveniment apreciat şi care a devenit, în scurt timp de la lansare, unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa. Pentru al treilea an la rând, evenimentul a obţinut un loc pe faimoasa listă a celor mai reuşite festivaluri europene, realizată de EFFE (Europa pentru Festivaluri, Festivaluri pentru Europa). Ca să se menţină în topuri, Festivalul Balkanik se reînnoieşte an de an.
Citeste tot articolul
Săptămâna 14-20 septembrie
Luna în creştere ne permite să ne apucăm cu spor de treabă la serviciu sau să găsim remediile cele mai potrivite pentru a ne îmbunătăţi starea de sănătate. Până şi firile mai individualiste se integrează bine în echipă. Prietenia şi banii n-ar trebui să se amestece, în această perioadă, căci se poate ajunge la pierderea amândurora. Putem afla sau chiar dezvălui secrete bine păzite şi va fi greu să ne decidem ce să facem cu aceste informaţii.
Citeste tot articolul